Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Semasa pemindahan darah pesakit mengalami demam, menggigil dan sakit belakang. Apakah yang patut dilakukan dahulu oleh jururawat?

  1. ABeri parasetamol dan teruskan pemindahan
  2. BHabiskan beg dengan cepat untuk mengurangkan pendedahan
  3. CHentikan pemindahan darah dan panggil bantuan perubatan segera
  4. DPerlahankan pemindahan dan semak semula pemerhatian dalam sejam
2.Asas kejururawatanSukar

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe patient has eaten recently
  2. BThe infection has been cured
  3. CThe kidneys are making too much urine
  4. DThe tissues are not getting enough oxygen
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

An alcohol-based skin prep has been used before surgery with electrosurgery. What must happen before the drapes are placed?

  1. AThe prep must be fully dry and any pooled liquid removed
  2. BThe prep must be covered with the drapes while it is still wet
  3. CThe prep must be wiped off with saline
  4. DThe prep must be warmed with a hair dryer
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Semasa pemasukan kateter urin dengan teknik steril, hujung kateter menyentuh paha pesakit. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMembilas hujung dengan air steril dan kemudian meneruskan
  2. BMengelap hujung dengan antiseptik dan meneruskan
  3. CMeneruskan, kerana paha telah dibersihkan
  4. DMembuang kateter dan menggunakan yang baharu dan steril
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

After a hip replacement, a patient has sudden severe hip pain, and the operated leg looks shorter and turned. What should the nurse suspect?

  1. ANormal pain after surgery
  2. BDislocation of the new hip
  3. CA urinary tract infection
  4. DA pressure injury on the heel
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a potassium of 7.0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AOral sodium bicarbonate
  2. BIV calcium gluconate
  3. COral potassium binder
  4. DIV furosemide
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which is a recognised risk factor for postoperative nausea and vomiting?

  1. ABeing a smoker
  2. BBeing male
  3. CA short operation under local anaesthetic
  4. DUse of opioids after surgery
8.Kejururawatan klinikalSukar

Mengapakah konsentrat kalium klorida tidak boleh sekali-kali diberikan sebagai suntikan intravena pantas?

  1. AIa menghablur dalam vena dan menyekat kanula
  2. BIa tiada kesan apabila diberi dengan pantas
  3. CIa menyebabkan kegagalan buah pinggang serta-merta
  4. DIa boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A healthy patient has a mildly raised CK after running a marathon yesterday, without dark urine or symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient has developed acute hepatitis
  2. BThe patient has developed acute pancreatitis
  3. CStrenuous exercise raised CK from skeletal muscle
  4. DAn acute myocardial infarction has occurred
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Four patients had a thyroidectomy earlier today. Which result should the nurse act on first?

  1. ACalcium 7.2 mg/dL (1.8 mmol/L) with tingling lips
  2. BHemoglobin 12.1 g/dL (121 g/L) after surgery
  3. CSodium 136 mEq/L on IV fluids after surgery
  4. DGlucose 145 mg/dL (8.0 mmol/L) after surgery
11.FarmakologiSederhana

100 mL of an antibiotic is to be given over 30 minutes using a giving set of 20 drops/mL. What is the drip rate?

  1. AAbout 20 drops per minute
  2. BAbout 33 drops per minute
  3. CAbout 100 drops per minute
  4. DAbout 67 drops per minute
12.FarmakologiSukar

A patient with severe chronic hyponatraemia receives hypertonic saline. Why is the rate of correction strictly limited?

  1. ARaising sodium too fast causes severe hypokalaemia and cardiac arrest
  2. BRaising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain
  3. CFast correction causes immediate kidney failure
  4. DHypertonic saline is toxic to the liver at high rates
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

What is the main difference between CPAP and bilevel NIV (often called BiPAP)?

  1. ACPAP is mainly used to lower a raised PaCO₂ in COPD exacerbations
  2. BBilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
  3. CBilevel NIV gives oxygen only, without any positive airway pressure
  4. DCPAP is given only through a tracheostomy
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang berumur 82 tahun dengan pneumonia komuniti baru mengalami kekeliruan, dengan RR 32/min, TD 88/52 mmHg dan urea 9 mmol/L. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. ASkor CURB-65 sebanyak 1: sesuai untuk antibiotik oral di rumah
  2. BTindak balas normal terhadap jangkitan pada warga emas
  3. CSkor CURB-65 sebanyak 5: risiko tinggi yang memerlukan semakan pegawai kanan segera
  4. DSkor CURB-65 sebanyak 3: kemasukan rutin ke wad am sahaja
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient on peritoneal dialysis has gained weight and has higher glucose levels. Which part of the treatment is the likely cause?

  1. AProtein lost into the dialysis fluid
  2. BAir entering the abdomen during exchanges
  3. CSodium lost into the dialysis fluid
  4. DGlucose absorbed from the dialysis fluid
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Isu masa pemberian ubat manakah yang penting bagi pesakit hemodialisis?

  1. ADialisis tidak menyingkirkan sebarang ubat
  2. BSemua ubat mesti diberikan sejurus sebelum sesi
  3. CUbat yang boleh didialisis mungkin perlu diberikan selepas sesi
  4. DTiada ubat boleh diambil pada hari dialisis
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about pain relief in acute pancreatitis is correct?

  1. APain relief should be withheld until the diagnosis is certain
  2. BOpioids can be used, and good analgesia is a priority
  3. COpioids must never be used in pancreatitis
  4. DOnly paracetamol may be given
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A category (stage) 4 pressure ulcer is now healing and shallower. How should it be documented according to standard guidance?

  1. AAs a category 2 pressure ulcer now
  2. BAs a healing category 4 pressure ulcer
  3. CAs a fully healed ulcer that can be removed from the record
  4. DAs a category 1 pressure ulcer now
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman 1 day after birth has a blood pressure of 150/96 mmHg and a headache. She had normal blood pressures in pregnancy. What should the nurse do?

  1. AEncourage her to walk to lower her blood pressure
  2. BReassure her that this is normal after birth
  3. CReport it and assess for postpartum pre-eclampsia
  4. DGive paracetamol (acetaminophen) and ignore the blood pressure
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A baby was born through thick meconium-stained fluid. At birth the baby is crying, has good tone and a heart rate above 100/min. What is the appropriate care?

  1. AImmediate tracheal intubation and suction
  2. BRoutine care with the mother, with observation
  3. CSeparation from the mother for 24 hours
  4. DDeep suctioning of the stomach before the first breath
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A family has a 2-year-old. Which advice about medicines at home is best?

  1. ALock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
  2. BRely on child-resistant caps alone, since toddlers are not strong enough to open them
  3. CCall medicines "sweets" so the child is happy to take them
  4. DKeep daily medicines in a handbag so they are always at hand
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AAsk another patient's visitor who speaks the language
  2. BUse simple English and gestures only
  3. CArrange a professional interpreter
  4. DLet the 10-year-old translate to save time
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient who has just been admitted says, "I don't want to talk to anyone." What is the best initial nursing approach?

  1. AAsk a series of direct questions until he answers
  2. BTell the patient that talking is required to be discharged
  3. CLeave the patient alone until he asks to talk
  4. DSpend short, regular periods with the patient without forcing conversation
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The family of a patient with schizophrenia asks how they can tell if he is becoming unwell again. Which signs should the nurse teach them to watch for?

  1. AA better appetite and more interest in his hobbies
  2. BPoor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
  3. CMild dry mouth in the first week of a new medicine
  4. DTalking more openly with his family about his feelings and his plans for the future
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C104.6 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 104.6 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

104.6 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 tsp? mL2 tbsp? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 1 tsp daripada sirap batuk, 2 tbsp daripada suplemen cecair, 1 fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
60 kg5 mg/kg/hari2× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 60 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 5 mg/kg sehari, diberi dalam 2 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

60 kg5 mg/kg/hari2× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 3.52 mg. Ampul mengandungi 4000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

3.52 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1400 mLtinggal? mL/h6 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 8 jam. Selepas 2 jam anda mendapati 1400 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 8 hselepas 2 h: 1400 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
25 mg250 mL20 mL/h? mcg/min

Satu infusi 25 mg dalam 250 mL berjalan pada 20 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

25 mg/250 mL20 mL/h
D = mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
12 500 unit250 mLheparin? mL/h92 kg18 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 12 500 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 18 unit/kg/j untuk pesakit berberat 92 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 500 unit/250 mL18 unit/kg/h92 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine? mL/h52 kg2.5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 250 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 2.5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 52 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL2.5 mcg/kg/min52 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli100 mLair200 mLInfusi IV60 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing200 mLair kencing400 mLlongkang luka140 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 100 mLair: 200 mLInfusi IV: 60 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 200 mLair kencing: 400 mLlongkang luka: 140 mLmuntah: 100 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL400 mL diinfuskan120 mL/h12:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 12:30, 400 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL400 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 73 mmHg (9.7 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 73 mmHg (9.7 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.17PaCO₂mmHg354517HCO₃⁻mmol/L22266pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.17, PaCO₂ 17 mmHg (2.3 kPa), HCO₃⁻ 6 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.17PaCO₂ 17 mmHg (2.3 kPa)HCO₃⁻ 6 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus normalblok AV darjah pertamabradikardia sinusrentak simpang

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus normal
  2. 2blok AV darjah pertama
  3. 3bradikardia sinus
  4. 4rentak simpang
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak simpangbradikardia sinusrentak idioventrikelblok AV darjah ketiga (lengkap)

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak simpang
  2. 2bradikardia sinus
  3. 3rentak idioventrikel
  4. 4blok AV darjah ketiga (lengkap)

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Hentikan pemindahan darah dan panggil bantuan perubatan segera

Mengapa ini jawapannya

Tindak balas pemindahan yang disyaki memerlukan pemindahan dihentikan serta-merta, talian IV dikekalkan terbuka dengan set pemberian baharu, tanda vital disemak dan doktor dipanggil. Beg dan dokumen disimpan untuk siasatan.

Jawapan

C · Hentikan pemindahan darah dan panggil bantuan perubatan segera
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · The tissues are not getting enough oxygen

Mengapa ini jawapannya

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Jawapan

D · The tissues are not getting enough oxygen
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed

Mengapa ini jawapannya

Wet alcohol prep and its vapors under drapes can be ignited by electrosurgery or lasers. The prep is allowed to dry fully, and pooling in skin folds or linen is prevented.

Jawapan

A · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Membuang kateter dan menggunakan yang baharu dan steril

Mengapa ini jawapannya

Sebaik sahaja item steril menyentuh permukaan tidak steril, ia tercemar dan diganti. Memasukkan kateter yang tercemar membawa bakteria ke dalam pundi kencing dan meningkatkan risiko jangkitan saluran kencing.

Jawapan

D · Membuang kateter dan menggunakan yang baharu dan steril
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Dislocation of the new hip

Mengapa ini jawapannya

Sudden pain with shortening and rotation of the leg suggests prosthetic hip dislocation. The nurse keeps the leg still, checks circulation and informs the surgeon.

Jawapan

B · Dislocation of the new hip
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · IV calcium gluconate

Mengapa ini jawapannya

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Jawapan

B · IV calcium gluconate
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Use of opioids after surgery

Mengapa ini jawapannya

Known risk factors include opioids, female sex, being a non-smoker, previous PONV or motion sickness and longer general anaesthetics. High-risk patients may be given preventive antiemetics.

Jawapan

D · Use of opioids after surgery
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Ia boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut

Mengapa ini jawapannya

Bolus kalium pekat boleh menghentikan jantung. Kalium sentiasa diberikan dicairkan, pada kadar terkawal, biasanya dengan pam infusi.

Jawapan

D · Ia boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle

Mengapa ini jawapannya

Strenuous exercise, IM injections and muscle trauma can raise CK from skeletal muscle. A very high CK with dark urine suggests rhabdomyolysis, and heart damage is assessed with troponin, not CK.Disemak dengan: Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023); Creatine phosphokinase test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Calcium 7.2 mg/dL (1.8 mmol/L) with tingling lips

Mengapa ini jawapannya

Hypocalcemia after thyroid surgery, from parathyroid injury, can progress to tetany and laryngospasm. Tingling lips are an early sign, so the nurse assesses the airway and Chvostek and Trousseau signs and reports at once. The other results are expected after surgery.Disemak dengan: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Calcium 7.2 mg/dL (1.8 mmol/L) with tingling lips
11.Farmakologi

Jawapan: D · About 67 drops per minute

Mengapa ini jawapannya

100 mL × 20 drops/mL ÷ 30 min = 66.7, so about 67 drops per minute. Gravity infusions are counted for a full minute and checked regularly.

Jawapan

D · About 67 drops per minute
12.Farmakologi

Jawapan: B · Raising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain

Mengapa ini jawapannya

In chronic hyponatraemia the brain adapts to low osmolality. Correcting sodium too rapidly shrinks brain cells and can cause osmotic demyelination (central pontine myelinolysis), so sodium is checked often.

Jawapan

B · Raising sodium too fast can cause osmotic demyelination in the brain
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂

Mengapa ini jawapannya

CPAP gives one continuous pressure that splints the airways and alveoli open, improving oxygenation (for example in pulmonary oedema or OSA). Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure that supports ventilation, so it is used for hypercapnic respiratory failure such as COPD exacerbations.

Jawapan

B · Bilevel NIV adds a higher inspiratory pressure, helping remove CO₂
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Skor CURB-65 sebanyak 5: risiko tinggi yang memerlukan semakan pegawai kanan segera

Mengapa ini jawapannya

Pesakit ini mendapat skor 5 daripada 5: kekeliruan, urea >7 mmol/L, kadar pernafasan ≥30/min, tekanan darah rendah dan umur ≥65. Ini menunjukkan pneumonia teruk dengan kematian yang tinggi, dan pesakit juga memenuhi kriteria untuk kemungkinan sepsis. Eskalasi pantas, antibiotik IV, cecair dan penilaian untuk penjagaan kritikal diperlukan.

Jawapan

C · Skor CURB-65 sebanyak 5: risiko tinggi yang memerlukan semakan pegawai kanan segera
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Glucose absorbed from the dialysis fluid

Mengapa ini jawapannya

Standard PD fluids contain glucose to pull water out by osmosis. Some glucose is absorbed, adding calories and raising blood glucose. Glucose monitoring and diet advice are needed, and other solutions may be used.

Jawapan

D · Glucose absorbed from the dialysis fluid
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Ubat yang boleh didialisis mungkin perlu diberikan selepas sesi

Mengapa ini jawapannya

Ubat yang boleh didialisis (contohnya sesetengah antibiotik) mungkin diberikan selepas sesi supaya ia tidak disingkirkan. Antihipertensif sering ditahan sebelum dialisis untuk mengelakkan hipotensi. Pempreskripsi dan ahli farmasi menetapkan masanya.

Jawapan

C · Ubat yang boleh didialisis mungkin perlu diberikan selepas sesi
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Opioids can be used, and good analgesia is a priority

Mengapa ini jawapannya

Acute pancreatitis is very painful, and opioids are used as part of multimodal analgesia. There is no good evidence that they worsen the condition. Sedation and breathing are monitored.

Jawapan

B · Opioids can be used, and good analgesia is a priority
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · As a healing category 4 pressure ulcer

Mengapa ini jawapannya

Pressure ulcers are not "reverse staged" because granulation tissue does not replace the muscle, fat and dermis that were lost. The wound is described as a healing category 4 ulcer.

Jawapan

B · As a healing category 4 pressure ulcer
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia

Mengapa ini jawapannya

New hypertension with a headache after birth can be postpartum pre-eclampsia, even with normal readings in pregnancy. The nurse reports it, checks urine protein and symptoms and follows the protocol.

Jawapan

C · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Routine care with the mother, with observation

Mengapa ini jawapannya

Vigorous babies born through meconium receive routine care and are observed for breathing difficulty. Routine tracheal suctioning is not recommended, even for non-vigorous babies, where effective ventilation comes first.

Jawapan

B · Routine care with the mother, with observation
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers

Mengapa ini jawapannya

Toddlers explore by climbing and putting things in their mouths. Medicines should be locked away and put back immediately after use. Calling medicine sweets encourages children to take it on their own.

Jawapan

A · Lock all medicines away, out of reach and sight, in child-resistant containers
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Arrange a professional interpreter

Mengapa ini jawapannya

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Jawapan

C · Arrange a professional interpreter
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Spend short, regular periods with the patient without forcing conversation

Mengapa ini jawapannya

Short, frequent, predictable contacts show acceptance and help build trust. Forcing conversation increases anxiety, while leaving the patient alone can reinforce withdrawal.

Jawapan

D · Spend short, regular periods with the patient without forcing conversation
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness

Mengapa ini jawapannya

Early warning signs of relapse include sleep disturbance, social withdrawal, irritability, suspiciousness and neglect of self-care. Recognising them early allows treatment to be reviewed before a full relapse.

Jawapan

B · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 40.3 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

104.6 − 32 = 72.6

Darabkan dengan 5/9

T = 72.6·5/9 = 40.33 ≈ 40.3 °C

Jawapan

T = 40.3 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 65 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

1 tsp = 1·5 = 5 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Tambah

V = 5 + 30 + 30 = 65 mL

Jawapan

V = 65 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 150 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

5·60 = 300 mg

Setiap dos

D = 300/2 = 150 mg

Jawapan

D = 150 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.88 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

3.52 mg = 3520 mcg

Isi padu

V = 3520/4000 = 0.88 mL

Jawapan

V = 0.88 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 233.3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/8 = 187.5 mL/h

Kadar baharu

R = 1400/6 = 233.3 mL/h

Jawapan

R = 233.3 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 33.33 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL

Dos sejam

20·100 = 2000 mcg/h

Dos seminit

D = 2000/60 = 33.33 mcg/min

Jawapan

D = 33.33 mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 33.1 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

18·92 = 1 656 unit/h

Kepekatan

12 500/250 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 1656/50 = 33.12 ≈ 33.1 mL/h

Jawapan

R = 33.1 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 7.8 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

2.5·52 = 130 mcg/min
130·60 = 7800 mcg/h

Kadar pam

R = 7800/1000 = 7.8 mL/h

Jawapan

R = 7.8 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −10 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 200 = 300 mL
Infusi IV: 60·8 = 480 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 830 mL

Jumlah pengeluaran

200 + 400 + 140 + 100 = 840 mL

Imbangan

B = 830 − 840 = −10 mL

Jawapan

B = −10 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 400 = 600 mL

Masa

t = 600/120 = 5 h

Jawapan

t = 5 h

Itu kira-kira 5 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 17:30.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 17

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 2 + 4 + 3 + 4 + 1 = 17

Jawapan

B = 17
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko rendah

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Tahap risiko

15 → risiko rendah

Jawapan

risiko rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 35.55 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|73 − 40| = 33 mmHg → 3.3 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·3.3 = 35.55 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 35.55 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan yang sesuai

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·6 + 8 = 17 → 15–19 mmHg

Bandingkan

terukur: 17 mmHg → pampasan yang sesuai

Jawapan

pampasan yang sesuai
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak simpang

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 28 petak kecil, 1500 ÷ 28 ≈ 54 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.12 s.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak simpang

Jawapan

rentak simpang
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak idioventrikel

Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 50 petak kecil, 1500 ÷ 50 ≈ 30 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 2.00 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.18 s, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

rentak idioventrikel

Jawapan

rentak idioventrikel

Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan: ventrikel mengambil alih kerana perentak di atasnya telah gagal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions