Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Langkah manakah yang membantu mencegah trombosis vena dalam pada pesakit hospital?

  1. AMobilisasi awal dan senaman kaki
  2. BMenyilang kaki semasa duduk
  3. CMengekalkan pesakit di katil selama mungkin
  4. DMenghadkan cecair
2.Asas kejururawatanSukar

A small fire starts in a patient's room. What is the first action?

  1. AOpen the windows to let out the smoke
  2. BTry to put out the fire with water
  3. CGo and find the fire safety officer to ask what should be done
  4. DMove the patient away from immediate danger
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient with diabetes will use lancets and insulin needles at home. Which teaching about disposal is correct?

  1. ARecap each needle with two hands before putting it in the kitchen trash
  2. BPut them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
  3. CPut them loose in the household trash bag, as long as the bag is tied shut
  4. DFlush the used lancets and needles down the toilet
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
  2. B“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
  3. C“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  4. D“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which action helps prevent a catheter-associated urinary tract infection?

  1. ALeaving the catheter in place longer than needed
  2. BKeeping the drainage bag below the level of the bladder
  3. CRaising the drainage bag above the bladder when walking
  4. DDisconnecting the bag every shift to empty it
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient opens their eyes only to pain, uses inappropriate words and withdraws from pain. What is the Glasgow Coma Scale score?

  1. A11
  2. B7
  3. C9
  4. D13
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Skor NEWS2 pesakit telah meningkat kepada 7. Apakah tindak balas yang sewajarnya?

  1. APenilaian kecemasan oleh pasukan klinikal dengan kemahiran rawatan rapi
  2. BTeruskan pemerhatian setiap 12 jam
  3. CRekodkan skor, tingkatkan pemerhatian dan tunggu rondaan wad pagi
  4. DBeri sedatif dan semak semula kemudian
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which route and site are recommended for the first dose of adrenaline (epinephrine) in anaphylaxis on a ward?

  1. AIntramuscular injection into the anterolateral thigh
  2. BIntravenous bolus given by the nurse without monitoring
  3. CSubcutaneous injection into the upper arm
  4. DOral tablet dissolved under the tongue
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit sirosis mempunyai albumin 2.2 g/dL (22 g/L). Dapatan manakah yang paling berkaitan?

  1. APeningkatan keluaran air kencing
  2. BHiperkalemia
  3. CEdema dan asites
  4. DTekanan darah tinggi
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AShe has developed Graves disease in pregnancy
  2. BThe result shows severe primary hypothyroidism
  3. ChCG stimulates the thyroid in early pregnancy
  4. DShe has pituitary failure from the pregnancy
11.FarmakologiSederhana

A patient receiving chemotherapy has a very low neutrophil count and is going home. Which teaching is most important?

  1. AExercise in crowded gyms to build strength
  2. BEat plenty of raw shellfish to boost protein
  3. CReport a temperature of 38 °C (100.4 °F) or higher straight away
  4. DTake paracetamol regularly so that fevers do not show
12.FarmakologiSukar

A patient has a serum potassium of 7.0 mmol/L (mEq/L) and peaked T waves on the ECG. Which drug is given first to protect the heart?

  1. AOral sodium polystyrene sulfonate
  2. BOral potassium chloride
  3. CIntravenous calcium gluconate
  4. DIntravenous furosemide
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why must inspired air be humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AThe nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
  2. BDry air is needed to stop secretions forming in the trachea
  3. CHumidified air contains more oxygen than dry air at the same flow
  4. DHumidification prevents the cuff from deflating
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit fibrilasi atrium mempunyai kadar jantung 165/min, TD 78/45 mmHg, sakit dada dan kekeliruan baharu. Apakah rawatan yang patut dijangka oleh jururawat?

  1. ABisoprolol oral dan semakan pada pagi esok
  2. BKardioversi elektrik bersegerak segera
  3. CAtropin IV untuk memperbaik tekanan darah
  4. DDefibrilasi tidak bersegerak seperti untuk henti jantung
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A conscious patient with a glucose of 3.1 mmol/L (56 mg/dL) can swallow safely. Which is the best first treatment?

  1. AGlucose tablets or a small glass of fruit juice
  2. BA chocolate bar and a cup of tea with milk
  3. CA glass of milk and two plain biscuits
  4. DA dose of rapid-acting insulin with a sandwich
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient is being assessed for brain death (brainstem death). Which condition must be excluded before testing?

  1. AA previous episode of migraine
  2. BEffects of sedative drugs or severe hypothermia
  3. CA haemoglobin of 110 g/L (11 g/dL)
  4. DA history of high blood pressure
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Mengapakah urea mungkin meningkat jauh lebih banyak daripada kreatinin pada pesakit pendarahan GI atas?

  1. AUrea dihasilkan oleh lapisan perut yang berdarah
  2. BPendarahan sentiasa merosakkan tubul buah pinggang secara langsung
  3. CKreatinin hilang daripada badan dalam muntah
  4. DDarah yang dihadam ialah beban protein yang meningkatkan urea
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Sepuluh hari selepas kemoterapi, seorang pesakit mempunyai suhu 37.6 °C tetapi berasa menggigil dan tidak sihat, dengan nadi 112/min dan TD 95/60 mmHg. Apakah tindakan yang betul?

  1. AMenunggu kiraan neutrofil sebelum memutuskan sebarang rawatan
  2. BMemberikan parasetamol dan menyemak semula suhu dalam empat jam
  3. CMerawat sebagai kemungkinan sepsis neutropenik: antibiotik IV dalam masa sejam
  4. DMenenangkan pesakit, kerana suhu masih di bawah 38 °C
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Two days after a caesarean, a woman feels bloated with gas pains. Which advice is most helpful?

  1. ADrink fizzy drinks to bring up the gas
  2. BWalk around regularly
  3. CUse straws to drink fluids
  4. DStay in bed until the pain stops
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita baru didiagnosis dengan diabetes gestasi pada 26 minggu. Apakah langkah pertama pengurusan yang lazim?

  1. ATiada susulan diperlukan sehingga selepas kelahiran
  2. BBerhenti makan semua karbohidrat
  3. CNasihat pemakanan, aktiviti fizikal dan pemantauan glukosa darah, dengan ubat jika sasaran tidak dicapai
  4. DMemulakan insulin atau sulfonilurea oral serta-merta untuk setiap wanita, apa pun bacaan glukosa darahnya
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. ARemove the traction tapes every hour to check the skin
  2. BLet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
  3. CKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
  4. DLift the weights off when the child is uncomfortable
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A parent asks whether giving paracetamol (acetaminophen) at the first sign of fever will prevent another febrile seizure. What is the best answer?

  1. ANo, because paracetamol can cause febrile seizures
  2. BYes, but only if a cold bath is given at the same time
  3. CYes; giving it every 4 hours during a fever will always prevent seizures
  4. DNo; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which setting is best for an initial assessment interview with a new patient?

  1. AA small office with the nurse sitting behind a high desk between herself and the door
  2. BThe busy day room, so that the patient feels part of the ward
  3. CA quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
  4. DThe corridor, so that the interview can be done quickly
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with anorexia nervosa is admitted with a BMI of 14, dizziness and low potassium. Which goal is the priority in the first days?

  1. AGaining insight into family relationships through therapy
  2. BImproving body image through group discussions
  3. CMedical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
  4. DPlanning her return to university and her studies after discharge
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011129:40 PM?21:4009:4020:4022:40

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 9:40 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

9:40 PM
  1. 121:40
  2. 209:40
  3. 320:40
  4. 422:40
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
5.3 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan glukosa darah ialah 5.3 mmol/L. Dengan menggunakan 1 mmol/L = 18 mg/dL untuk glukosa, cari c dalam mg/dL kepada nombor bulat yang terdekat.

5.3 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 20 kg dipreskripsikan 2.5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

20 kg2.5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 880 mikrogram. Ampul mengandungi 2 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

880 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 12 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg250 mL10 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 10 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/250 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa? mL/h58 kg0.1 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL. Arahannya ialah 0.1 unit/kg/j untuk pesakit berberat 58 kg. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

100 unit/250 mL0.1 unit/kg/h58 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h72 kg10 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 72 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 10 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL10 mcg/min72 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup150 mLair150 mLjeli120 mLketulan ais100 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing450 mLair kencing325 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 95 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

95 kg12 hair kencing: 450 mLair kencing: 325 mLmuntah: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 150 mL/hmula 08:00tjumlah​ = ? h75 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 08:00 dengan 75 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 150 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL75 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 28/min, SpO₂ 90% bernafas udara bilik, tekanan darah 92/56 mmHg, nadi 140/min, sedar, suhu 37.4 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 28SpO₂ 90%udaraSBP 92HR 140AT 37.4 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.42PaCO₂mmHg354557HCO₃⁻mmol/L222636tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.42, PaCO₂ 57 mmHg (7.6 kPa) dan HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.42PaCO₂ 57 mmHg (7.6 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.14PaCO₂mmHg354546HCO₃⁻mmol/L222615pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.14, PaCO₂ 46 mmHg (6.1 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.14PaCO₂ 46 mmHg (6.1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Berapakah bilangan gelombang flutter bagi setiap QRS (nilai n bagi konduksi n:1)?

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
gelombang flutter bagi setiap QRS =
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Mobilisasi awal dan senaman kaki

Mengapa ini jawapannya

Bergerak awal, senaman kaki, hidrasi yang baik dan, jika dinilai sesuai, pemampatan atau ubat antikoagulan mengurangkan statis vena dan risiko trombosis.

Jawapan

A · Mobilisasi awal dan senaman kaki
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Move the patient away from immediate danger

Mengapa ini jawapannya

The first priority is to rescue anyone in immediate danger, then raise the alarm, contain the fire by closing doors and only then try to extinguish it if safe. Opening windows feeds a fire with oxygen.

Jawapan

D · Move the patient away from immediate danger
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules

Mengapa ini jawapannya

Home sharps go into a puncture-resistant container, such as an approved sharps container or a rigid plastic bottle if local rules allow, which is closed and disposed of according to local guidance.

Jawapan

B · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Mengapa ini jawapannya

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Jawapan

D · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Keeping the drainage bag below the level of the bladder

Mengapa ini jawapannya

Keeping the bag below the bladder prevents backflow, and the closed system is not broken. Catheters are removed as soon as they are no longer needed.

Jawapan

B · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · 9

Mengapa ini jawapannya

Eyes open to pain scores 2, inappropriate words score 3 and withdrawal from pain scores 4, giving 9. A score of 8 or less often means the patient cannot protect their airway.

Jawapan

C · 9
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Penilaian kecemasan oleh pasukan klinikal dengan kemahiran rawatan rapi

Mengapa ini jawapannya

Dalam NEWS2, skor 7 atau lebih mencetuskan tindak balas kecemasan, biasanya pemantauan berterusan dan semakan segera oleh pasukan yang cekap menguruskan pesakit kritikal.

Jawapan

A · Penilaian kecemasan oleh pasukan klinikal dengan kemahiran rawatan rapi
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Intramuscular injection into the anterolateral thigh

Mengapa ini jawapannya

IM adrenaline into the outer thigh is absorbed quickly and is the first-line route. IV adrenaline is reserved for experienced specialists with full monitoring because of the risk of arrhythmias.

Jawapan

A · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Edema dan asites

Mengapa ini jawapannya

Albumin menyediakan kebanyakan tekanan onkotik yang mengekalkan cecair di dalam salur darah. Apabila ia rendah, cecair bocor ke dalam tisu dan abdomen, menyebabkan edema dan asites, bersama hipertensi portal dalam sirosis.Disemak dengan: Albumin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · Edema dan asites
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy

Mengapa ini jawapannya

hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Disemak dengan: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
11.Farmakologi

Jawapan: C · Report a temperature of 38 °C (100.4 °F) or higher straight away

Mengapa ini jawapannya

Neutropenic patients may have few signs of infection other than fever, and sepsis can develop quickly. A fever needs urgent assessment; good hand hygiene and avoiding sick contacts are also taught.

Jawapan

C · Report a temperature of 38 °C (100.4 °F) or higher straight away
12.Farmakologi

Jawapan: C · Intravenous calcium gluconate

Mengapa ini jawapannya

IV calcium stabilises the myocardial cell membrane within minutes and reduces the risk of arrhythmia. Other treatments then shift potassium into cells (insulin with glucose) or remove it from the body.

Jawapan

C · Intravenous calcium gluconate
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed

Mengapa ini jawapannya

The tracheostomy bypasses the nose, mouth and pharynx, which warm, filter and humidify air. Without humidification, secretions become thick and can block the tube. Heat and moisture exchangers, humidified oxygen and nebulised saline are used.

Jawapan

A · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Kardioversi elektrik bersegerak segera

Mengapa ini jawapannya

Takiaritmia dengan ciri buruk (renjatan, iskemia miokardium, sinkop atau kegagalan jantung) memerlukan kardioversi DC bersegerak segera di bawah sedasi atau anestesia. Kejutan itu disegerakkan dengan gelombang R untuk mengelakkan VF tercetus. Defibrilasi tidak bersegerak adalah untuk irama tanpa nadi, dan atropin adalah untuk bradikardia.

Jawapan

B · Kardioversi elektrik bersegerak segera
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Glucose tablets or a small glass of fruit juice

Mengapa ini jawapannya

About 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as glucose tablets or juice, raises glucose quickly. Chocolate and milk contain fat, which slows absorption. Glucose is rechecked after about 15 minutes.

Jawapan

A · Glucose tablets or a small glass of fruit juice
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Effects of sedative drugs or severe hypothermia

Mengapa ini jawapannya

Before brain death (brainstem) testing, reversible causes of coma must be excluded, including sedatives and neuromuscular blockers, hypothermia, and severe metabolic or endocrine disturbance. Only then can absent reflexes be interpreted reliably.

Jawapan

B · Effects of sedative drugs or severe hypothermia
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Darah yang dihadam ialah beban protein yang meningkatkan urea

Mengapa ini jawapannya

Darah yang dihadam ialah beban protein yang besar, jadi urea meningkat, selalunya tidak seimbang dengan kreatinin. Hipovolemia juga boleh meningkatkan urea. Urea yang tinggi ialah sebahagian daripada skor risiko seperti skor Glasgow-Blatchford.

Jawapan

D · Darah yang dihadam ialah beban protein yang meningkatkan urea
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Merawat sebagai kemungkinan sepsis neutropenik: antibiotik IV dalam masa sejam

Mengapa ini jawapannya

Pesakit yang tidak sihat semasa nadir yang dijangka dirawat sebagai mengalami sepsis neutropenik walaupun tanpa demam tinggi; menggigil, takikardia dan hipotensi ialah tanda amaran. Kultur darah diambil dan antibiotik IV empirik dimulakan dalam masa 1 jam, tanpa menunggu kiraan darah. Antipiretik boleh menyembunyikan demam dan tidak patut melewatkan penilaian.

Jawapan

C · Merawat sebagai kemungkinan sepsis neutropenik: antibiotik IV dalam masa sejam
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Walk around regularly

Mengapa ini jawapannya

Early and regular walking stimulates peristalsis and helps relieve gas. Carbonated drinks and straws introduce more air. Walking also reduces the risk of venous thromboembolism.

Jawapan

B · Walk around regularly
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Nasihat pemakanan, aktiviti fizikal dan pemantauan glukosa darah, dengan ubat jika sasaran tidak dicapai

Mengapa ini jawapannya

Pengurusan barisan pertama ialah terapi pemakanan perubatan, aktiviti dan pemantauan sendiri glukosa. Jika sasaran tidak dicapai, ubat seperti insulin ditambah. Glukosa diuji semula selepas kelahiran kerana risiko diabetes jenis 2 meningkat.

Jawapan

C · Nasihat pemakanan, aktiviti fizikal dan pemantauan glukosa darah, dengan ubat jika sasaran tidak dicapai
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Mengapa ini jawapannya

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Jawapan

C · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures

Mengapa ini jawapannya

Antipyretics relieve discomfort but have not been shown to prevent febrile seizure recurrence. Parents are taught seizure first aid, when to call for help and that most febrile seizures are harmless.

Jawapan

D · No; it may ease discomfort but does not prevent febrile seizures
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door

Mengapa ini jawapannya

A private, quiet space protects confidentiality and helps the patient talk. Seating at the same level is less intimidating, and keeping access to the door supports safety for both people.

Jawapan

C · A quiet, private room with chairs at the same level and easy access to the door
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes

Mengapa ini jawapannya

Severe malnutrition and electrolyte imbalance can be life-threatening. Medical stabilisation and safe refeeding come first; psychological therapy becomes more effective once she is physically safer.

Jawapan

C · Medical stabilisation, with careful refeeding and correction of electrolytes
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 21:40

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

9 PM → 9 + 12 = 21

Jawapan

21:40

Jawapan

21:40
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 95 mg/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 5.3·18 = 95.4 ≈ 95 mg/dL

Jawapan

c = 95 mg/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 2.5·20 = 50 mg

Isi padu

V = 50/25 = 2 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.44 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Isi padu

V = 880/2000 = 0.44 mL

Jawapan

V = 0.44 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 83 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1000·60/720 = 83.33 ≈ 83 gtt/min

Jawapan

R = 83 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 83 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 10 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/250 = 1 mg/mL

Kadar dos

D = 1·10 = 10 mg/h

Jawapan

D = 10 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 14.5 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

0.1·58 = 5.8 unit/h

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Kadar pam

R = 5.8/0.4 = 14.5 mL/h

Jawapan

R = 14.5 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 37.5 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

10·60 = 600 mcg/h

Kadar pam

R = 600/16 = 37.5 mL/h

Jawapan

R = 37.5 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.68 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

450 + 325 = 775 mL

Per kilogram sejam

U = 775/(95·12) = 0.6798 ≈ 0.68 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.68 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

75·4 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL tinggal

Bahagian kedua

200/150 = 1.333 h

Jumlah masa

t = 4 + 1.333 = 5.333 ≈ 5.3 h

Jawapan

t = 5.3 h

Itu kira-kira 5 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 13:20.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 28/min → 3
SpO₂ 90% → 3
bernafas udara → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 140/min → 3
sedar (A) → 0
T 37.4 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 = 11

Jawapan

NEWS2 = 11
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Tahap risiko

35 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.42: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 57 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 36 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: bagi alkalosis metabolik PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21 = 44.2–48.2 mmHg, jadi nilai 57 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis respiratori tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·15 + 8 = 30.5 → 28.5–32.5 mmHg

Bandingkan

terukur: 46 mmHg → asidosis respiratori tambahan

Jawapan

asidosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: gelombang flutter bagi setiap QRS = 3

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit

Kompleks QRS

R–R = 15 petak kecil = 0.60 s → 1500 ÷ 15 = 100 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 100 = 3:1

Jawapan

gelombang flutter bagi setiap QRS = 3
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: gelombang P

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 18 petak kecil, 1500 ÷ 18 ≈ 83 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.72 s.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

gelombang P → rentak simpang dipercepat

Jawapan

gelombang P

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions