Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How long should each pass of oropharyngeal or tracheal suction usually last?

  1. ANo more than about 10–15 seconds
  2. BAs long as secretions keep coming
  3. CAbout 30–45 seconds
  4. DAbout one minute
2.Asas kejururawatanSukar

On the morning of surgery, a patient who signed the consent form says they do not understand what the operation involves. What should the nurse do?

  1. AExplain the operation's risks themselves and go ahead
  2. BReassure the patient that signing the form is enough for consent to be valid
  3. CSend the patient to theatre, as the form is already signed
  4. DInform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A family member will visit a patient on contact precautions. What should the nurse do?

  1. AAsk them to wear an N95 respirator only, with no gown or gloves
  2. BShow them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
  3. CTell them precautions only apply to staff
  4. DTell them visits are not allowed at all
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat yang bekerja dengan pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga sentuhan menyedari gaun mempunyai koyakan pada lengan baju. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemakai gaun kedua di atas gaun yang koyak
  2. BMenutup koyakan dengan secebis pita dan meneruskan
  3. CMenjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
  4. DTerus bekerja, kerana koyakan itu kecil dan hanya pada lengan baju
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient on hemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which instruction should the nurse give the nursing assistant?

  1. AHelp the patient carry shopping bags on the left arm
  2. BKeep the left arm wrapped tightly in a bandage at night
  3. CMeasure blood pressure on the left arm only, every 4 hours
  4. DDo not measure blood pressure on the left arm
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Di unit pembedahan, pesakit pascaoperasi manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?

  1. A6 jam selepas endarterektomi karotid: bengkak leher bertambah, berkata sukar menelan
  2. B2 hari selepas pembentukan kolostomi: stoma lembap dan merah jambu, sedikit keluaran
  3. C2 hari selepas penggantian pinggul: kesakitan 5/10 semasa bergerak, analgesik diberi 1 jam lalu
  4. DSelepas pembedahan prostat dengan pengairan pundi kencing: air kencing merah jambu muda, tiada ketulan
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which is a recognised risk factor for postoperative nausea and vomiting?

  1. AUse of opioids after surgery
  2. BBeing a smoker
  3. CA short operation under local anaesthetic
  4. DBeing male
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit yang hampir meninggal dunia mempunyai pernafasan berbunyi dan bergelugut akibat rembesan di kerongkong dan tidak sedarkan diri. Pendekatan manakah yang sesuai?

  1. ATukar posisi, pertimbangkan ubat antirembesan yang dipreskripsikan dan sokong keluarga
  2. BMulakan cecair intravena pantas untuk mencairkan dan membersihkan rembesan
  3. CBeritahu keluarga bahawa pesakit tercekik dan memerlukan ventilasi
  4. DMulakan sedutan orofaring dalam setiap 10 minit sepanjang malam
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Two sets of blood cultures are ordered for a patient with suspected sepsis. How are they best collected?

  1. AFrom two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
  2. BFrom the existing IV line while the infusion continues to run
  3. CBoth from the same site, one minute apart, to save time for the patient
  4. DAfter the first antibiotic dose, so the infusion is not delayed
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A young woman with frequent self-induced vomiting has swollen salivary glands. Which laboratory pattern is most likely?

  1. AHigh potassium, low bicarbonate and low amylase
  2. BHigh calcium, high phosphate and high glucose
  3. CLow potassium, high bicarbonate and high amylase
  4. DLow sodium, low bicarbonate and high lipase
11.FarmakologiSederhana

A woman taking tamoxifen should report which symptom promptly?

  1. AMild tiredness in the afternoon
  2. BMild hot flushes, especially at night, in the first months
  3. CSlightly dry skin
  4. DUnusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
12.FarmakologiSukar

An older patient with coronary artery disease is starting levothyroxine for hypothyroidism. Why is a low starting dose used?

  1. ALevothyroxine causes severe hypoglycaemia in older patients
  2. BHigh starting doses cause permanent hypothyroidism
  3. CFast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
  4. DOlder patients absorb levothyroxine much better, so small doses are all they need
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit memulakan warfarin untuk DVT. Mengapakah heparin atau LMWH juga diberikan untuk beberapa hari pertama?

  1. AWarfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan penuhnya
  2. BKedua-dua ubat mesti sentiasa diteruskan bersama sepanjang hayat
  3. CHeparin melindungi daripada pendarahan akibat warfarin
  4. DHeparin memperbaik penyerapan warfarin
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Minutes after an IV antibiotic is started, a patient has wheeze, swollen lips, a rash and BP 78/44 mmHg. The infusion has been stopped and help called. What is the next priority?

  1. AGive a nebulised salbutamol dose only
  2. BRestart the infusion at a slower rate
  3. CGive an oral antihistamine tablet and observe for an hour
  4. DGive intramuscular adrenaline (epinephrine)
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient is starting nitrofurantoin for a UTI. Which teaching point is correct?

  1. AIt should be taken on an empty stomach with milk
  2. BIt may turn the urine dark yellow or brown
  3. CIt must be taken only once a week
  4. DIt turns the tears and sweat bright orange
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit strok iskemia akut bukan calon trombolisis. Pada hari pertama TD ialah 190/100 mmHg tanpa kecemasan lain. Apakah yang pada amnya sesuai?

  1. AMemberikan semburan nitrat setiap 5 minit sehingga di bawah 120 mmHg
  2. BMembaringkan pesakit mendatar dan memberikan bolus cecair yang besar
  3. CMengelak penurunan agresif dan mengikut sasaran pasukan strok
  4. DMenurunkannya dengan pantas kepada 110/70 mmHg dengan ubat IV
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A nasogastric feeding tube appears blocked. What is usually the first step?

  1. AFlush gently with warm water in a 50 mL enteral syringe
  2. BPush the guidewire back in to clear it
  3. CUse a small 5 mL syringe with firm pressure
  4. DCut the end of the tube to release the blockage inside it
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On day 5 after a major burn, a patient is confused, with a temperature of 39.2 °C, tachycardia, and an offensive, discoloured wound. What should the nurse suspect?

  1. AThe normal hypermetabolic response alone
  2. BDelirium from boredom on the ward
  3. CAn allergy to the dressing only
  4. DBurn wound infection with sepsis
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman with hyperemesis gravidarum has been vomiting for weeks. Which vitamin is given before glucose-containing fluids to prevent Wernicke encephalopathy?

  1. AAscorbic acid (vitamin C)
  2. BVitamin D
  3. CThiamine (vitamin B1)
  4. DPhytomenadione (vitamin K)
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn is jaundiced at 12 hours of age. The mother is blood group O, Rh-positive and the baby is group A, Rh-positive with a positive direct Coombs test. What is the most likely cause?

  1. ABreast milk jaundice
  2. BABO incompatibility
  3. CRh isoimmunisation
  4. DPhysiological jaundice
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 13-year-old has a concussion during a football match. What is the correct advice?

  1. AReturn to the match as soon as the headache improves
  2. BAvoid all mental and physical activity, including school, for at least 2 months
  3. CNo sport that day; return step by step once symptoms have gone
  4. DContinue training as usual unless there was a loss of consciousness
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A newborn becomes deeply cyanotic within hours of birth and does not improve with oxygen. A prostaglandin infusion is started. What is its purpose?

  1. ATo close the ductus arteriosus and send all blood through the lungs
  2. BTo keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
  3. CTo strengthen heart muscle contraction and raise blood pressure
  4. DTo dilate the airways so that oxygen can reach the alveoli
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit dalam episod mania terlalu sibuk untuk duduk makan. Apakah cara terbaik untuk menyokong pemakanan?

  1. ATawarkan makanan jari berkalori tinggi dan minuman yang boleh dimakan sambil bergerak
  2. BTunggu sehingga pesakit meminta makanan
  3. CTawarkan hidangan besar tiga juadah di ruang makan yang sibuk pada waktu makan tetap yang biasa
  4. DBerkeras bahawa pesakit duduk di meja selama 1 jam
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The parent of a child recently diagnosed with autism asks, "Did his vaccines cause this?" What is the most accurate response?

  1. A"We don't know, so it is best to stop all of his other vaccines."
  2. B"Yes, the MMR vaccine is a proven cause of autism."
  3. C"Autism is caused by cold and distant parenting styles in early childhood."
  4. D"Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
6 ft 4 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 6 kaki 4 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

6 ft 4 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
12 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 12 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
70 kg25 mg/kg/hari2× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 70 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 25 mg/kg sehari, diberi dalam 2 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

70 kg25 mg/kg/hari2× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 3.24 mg. Ampul mengandungi 4000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

3.24 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 12 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg250 mL3 mL/h? mcg/min

Satu infusi 200 mg dalam 250 mL berjalan pada 3 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

200 mg/250 mL3 mL/h
D = mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 1 000 unit/mL60 unit/kg · 105 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 60 unit/kg untuk pesakit berberat 105 kg. Vial mengandungi 1 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

60 unit/kg105 kg1 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
400 mg250 mLdopamine? mL/h104 kg12 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 400 dopamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 12 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 104 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

400 mg/250 mL12 mcg/kg/min104 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup250 mLteh200 mLair350 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing150 mLair kencing200 mLair kencing350 mLair kencing450 mLlongkang luka70 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

sup: 250 mLteh: 200 mLair: 350 mLInfusi IV: 75 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL60 mL/hmula 10:1515:15: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 10:15 dan berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 15:15?

1000 mL60 mL/h10:15 → 15:15
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.11PaCO₂mmHg354579HCO₃⁻mmol/L222624tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.11, PaCO₂ 79 mmHg (10.5 kPa) dan HCO₃⁻ 24 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.11PaCO₂ 79 mmHg (10.5 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.31PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222615asidosis sela normal tambahanasidosis sela tinggi tulenalkalosis metabolik tambahan

Gas latihan menunjukkan pH 7.31, PaCO₂ 31 mmHg (4.1 kPa) dan HCO₃⁻ 15 mmol/L, dengan Na⁺ 139 dan Cl⁻ 107 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.

pH 7.31PaCO₂ 31 mmHg (4.1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/LNa⁺ 139 mmol/LCl⁻ 107 mmol/L
  1. 1asidosis sela normal tambahan
  2. 2asidosis sela tinggi tulen
  3. 3alkalosis metabolik tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah ketiga (lengkap)blok AV darjah pertamablok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)rentak simpang

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah ketiga (lengkap)
  2. 2blok AV darjah pertama
  3. 3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  4. 4rentak simpang

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · No more than about 10–15 seconds

Mengapa ini jawapannya

Suction removes oxygen as well as secretions. Keeping passes short, oxygenating as needed and watching SpO₂ reduces hypoxia and airway trauma.

Jawapan

A · No more than about 10–15 seconds
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery

Mengapa ini jawapannya

Consent is valid only if the patient understands the procedure, risks and alternatives. The nurse advocates for the patient and asks the person doing the procedure to discuss it again.

Jawapan

D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands

Mengapa ini jawapannya

Visitors are taught how to put on and remove PPE as required by the policy and how to perform hand hygiene, so they protect themselves and other patients.

Jawapan

B · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu

Mengapa ini jawapannya

PPE yang koyak membenarkan pencemaran kulit dan pakaian. Apabila selamat, jururawat menjauhi pesakit, menanggalkan PPE mengikut susunan yang betul di pintu atau di bilik antara, membersihkan tangan dan memakai PPE baharu.

Jawapan

C · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Do not measure blood pressure on the left arm

Mengapa ini jawapannya

Blood pressure cuffs, tight bands and heavy loads can damage or block a fistula. The arm with the access is protected, and the nurse checks it for a thrill and bruit.

Jawapan

D · Do not measure blood pressure on the left arm
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · 6 jam selepas endarterektomi karotid: bengkak leher bertambah, berkata sukar menelan

Mengapa ini jawapannya

Bengkak leher yang bertambah selepas pembedahan karotid mencadangkan hematoma yang boleh memampat saluran udara. Stoma yang merah jambu dan lembap serta air kencing merah jambu muda dengan pengairan adalah dijangka, dan kesakitan sederhana semasa bergerak adalah lazim.

Jawapan

A · 6 jam selepas endarterektomi karotid: bengkak leher bertambah, berkata sukar menelan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Use of opioids after surgery

Mengapa ini jawapannya

Known risk factors include opioids, female sex, being a non-smoker, previous PONV or motion sickness and longer general anaesthetics. High-risk patients may be given preventive antiemetics.

Jawapan

A · Use of opioids after surgery
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Tukar posisi, pertimbangkan ubat antirembesan yang dipreskripsikan dan sokong keluarga

Mengapa ini jawapannya

"Bunyi bergelugut maut" diuruskan dengan menukar posisi, penjagaan mulut dan kadangkala ubat yang mengurangkan rembesan. Menerangkannya kepada saudara-mara meredakan kesusahan mereka.

Jawapan

A · Tukar posisi, pertimbangkan ubat antirembesan yang dipreskripsikan dan sokong keluarga
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique

Mengapa ini jawapannya

Taking cultures from two separate sites helps distinguish true bacteremia (growth in both sets) from skin contamination (growth in only one). The skin is cleaned carefully, the bottle tops are disinfected, and cultures are taken before antibiotics.

Jawapan

A · From two separate venipuncture sites, using strict aseptic technique
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Low potassium, high bicarbonate and high amylase

Mengapa ini jawapannya

Repeated vomiting causes hypokalemia and metabolic alkalosis (high bicarbonate) from the loss of stomach acid. Enlarged salivary glands can raise salivary amylase. Hypokalemia can cause dangerous arrhythmias, so it is monitored and corrected.Disemak dengan: Bulimia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Low potassium, high bicarbonate and high amylase
11.Farmakologi

Jawapan: D · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg

Mengapa ini jawapannya

Tamoxifen has oestrogen-like effects on the uterus and clotting, increasing the risk of endometrial cancer and venous thromboembolism. Hot flushes are common and expected.

Jawapan

D · Unusual vaginal bleeding or a painful swollen leg
12.Farmakologi

Jawapan: C · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina

Mengapa ini jawapannya

Thyroid hormone increases metabolic rate, heart rate and contractility. In older people and those with heart disease, the dose is started low and increased slowly to avoid ischaemia and arrhythmias.

Jawapan

C · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan penuhnya

Mengapa ini jawapannya

Warfarin mengurangkan sintesis faktor pembekuan bergantung vitamin K, tetapi faktor sedia ada mengambil masa beberapa hari untuk disingkirkan, dan pada peringkat awal ia boleh meningkatkan kecenderungan pembekuan seketika. Heparin atau LMWH bertindih sekurang-kurangnya lima hari dan sehingga INR berada dalam julat (biasanya ≥2) sekurang-kurangnya 24 jam.

Jawapan

A · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan penuhnya
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)

Mengapa ini jawapannya

Anaphylaxis is treated first with intramuscular adrenaline into the anterolateral thigh, repeated after about 5 minutes if needed. It reverses bronchospasm, vasodilation and swelling. Oxygen, IV fluids and lying the patient flat (or sitting if breathing is easier) follow. Antihistamines and steroids are not first-line.

Jawapan

D · Give intramuscular adrenaline (epinephrine)
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · It may turn the urine dark yellow or brown

Mengapa ini jawapannya

Nitrofurantoin can make urine dark yellow or brown, which is harmless. Taking it with food reduces nausea. Patients should report breathlessness, cough or tingling, which are rare but serious effects.

Jawapan

B · It may turn the urine dark yellow or brown
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Mengelak penurunan agresif dan mengikut sasaran pasukan strok

Mengapa ini jawapannya

Selepas strok iskemia, penumbra bergantung pada tekanan darah untuk perfusi. Melainkan trombolisis dirancang atau terdapat kecemasan lain (seperti diseksi aorta atau kegagalan jantung akut), garis panduan sering menerima tekanan yang lebih tinggi pada peringkat awal (contohnya merawat hanya di atas 220/120 mmHg dalam sesetengah garis panduan). Sasaran ditetapkan oleh pasukan strok.

Jawapan

C · Mengelak penurunan agresif dan mengikut sasaran pasukan strok
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Flush gently with warm water in a 50 mL enteral syringe

Mengapa ini jawapannya

Gentle flushing with warm water using a 50 mL enteral syringe may clear a blockage. Small syringes and force can rupture the tube, and reinserting a guidewire can perforate the oesophagus.

Jawapan

A · Flush gently with warm water in a 50 mL enteral syringe
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Burn wound infection with sepsis

Mengapa ini jawapannya

Burn patients are at high risk of infection. Wound changes with systemic deterioration suggest sepsis, needing urgent escalation, cultures, IV antibiotics and wound review. The hypermetabolic state causes mild fever, but not these wound changes.

Jawapan

D · Burn wound infection with sepsis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Thiamine (vitamin B1)

Mengapa ini jawapannya

Prolonged vomiting depletes thiamine. Giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy, with confusion, ataxia and eye movement problems.

Jawapan

C · Thiamine (vitamin B1)
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · ABO incompatibility

Mengapa ini jawapannya

Group O mothers have anti-A and anti-B antibodies that can cross the placenta and haemolyse the red cells of a group A or B baby. Early jaundice with a positive direct Coombs test suggests haemolysis. Both are Rh-positive, so Rh disease is excluded.

Jawapan

B · ABO incompatibility
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · No sport that day; return step by step once symptoms have gone

Mengapa ini jawapannya

A child with suspected concussion should never return to play the same day. After a short period of relative rest, a stepwise return to school and then sport is followed, progressing only while symptom-free, with medical review for red flags.

Jawapan

C · No sport that day; return step by step once symptoms have gone
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix

Mengapa ini jawapannya

In duct-dependent lesions such as transposition of the great arteries, the open ductus lets blood mix between the circulations until surgery. Prostaglandin E1 keeps the duct open; the baby is monitored for apnoea.

Jawapan

B · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Tawarkan makanan jari berkalori tinggi dan minuman yang boleh dimakan sambil bergerak

Mengapa ini jawapannya

Pesakit dengan mania membakar banyak tenaga dan mudah terganggu tumpuan. Snek dan cecair yang mudah dibawa dan berkhasiat membantu, bersama pemantauan berat badan dan pengambilan.

Jawapan

A · Tawarkan makanan jari berkalori tinggi dan minuman yang boleh dimakan sambil bergerak
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "Large studies have found no link between vaccines and autism."

Mengapa ini jawapannya

Large, well-conducted studies have found no link between vaccines and autism, and the paper that first claimed a link was retracted. Autism is a neurodevelopmental condition with strong genetic contributions.

Jawapan

D · "Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 193 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

6·12 + 4 = 76 in

Inci kepada sentimeter

h = 76·2.54 = 193 cm

Jawapan

h = 193 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 200 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 12 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Jawapan

D = 200 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 875 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

25·70 = 1750 mg

Setiap dos

D = 1750/2 = 875 mg

Jawapan

D = 875 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.81 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

3.24 mg = 3240 mcg

Isi padu

V = 3240/4000 = 0.81 mL

Jawapan

V = 0.81 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 28 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1000·20/720 = 27.78 ≈ 28 gtt/min

Jawapan

R = 28 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 28 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 40 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dos sejam

3·800 = 2400 mcg/h

Dos seminit

D = 2400/60 = 40 mcg/min

Jawapan

D = 40 mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 6.3 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

60·105 = 6 300 unit

Isi padu

V = 6300/1000 = 6.3 mL

Jawapan

V = 6.3 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 46.8 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

12·104 = 1248 mcg/min
1248·60 = 74880 mcg/h

Kadar pam

R = 74880/1600 = 46.8 mL/h

Jawapan

R = 46.8 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1800 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 250 + 200 + 350 = 800 mL
Infusi IV: 75·12 = 900 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 1800 mL

Jawapan

I = 1800 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 700 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

10:15 → 15:15 = 5 h

Isi padu yang diinfuskan

60·5 = 300 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 300 = 700 mL

Jawapan

V = 700 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 17

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 4 + 3 + 3 + 4 + 1 = 17

Jawapan

B = 17
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 3 + 1 + 1 + 3 + 1 = 11

Tahap risiko

11 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.11: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 79 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: biasa (22–26)

Pampasan

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis sela normal tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 139 − (107 + 15) = 17

Nisbah delta

(17 − 12)/(24 − 15) = 0.5556
asidosis sela normal tambahan

Jawapan

asidosis sela normal tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.388 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 8 × 0.04 = 0.32 s
RR = 17 × 0.04 = 0.68 s

Formula Bazett

QTc = 0.32/√0.68 = 0.32/0.8246 = 0.388 s

Jawapan

QTc = 0.388 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (388 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 27 petak kecil, 1500 ÷ 27 ≈ 56 seminit.
2. Rentak: R–R teratur (1.08 s) dan P–P teratur (0.60 s), tetapi kedua-duanya bebas antara satu sama lain.
3. Gelombang P: tegak dan teratur pada 100 seminit, tetapi tidak berkaitan dengan kompleks QRS; ada yang tersembunyi dalam QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: berbeza dari denyutan ke denyutan; tiada hubungan tetap.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Jawapan

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions