Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which approach suits teaching an older adult with poor eyesight and mild memory problems?

  1. ATeaching only the family and not the patient
  2. BA detailed leaflet in small print for them to read later at home
  3. COne long session with all the information at once
  4. DShort sessions, large-print materials and repeating key points
2.Asas kejururawatanSukar

Aspirate from a newly placed nasogastric tube has a pH of 7. What should the nurse do?

  1. APush air down the tube and listen over the stomach
  2. BStart the feed, as a pH of 7 confirms that the tube is in the stomach
  3. CNot use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
  4. DFlush the tube with water and start the feed
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which information must be documented when a patient is restrained?

  1. AOnly whether the family agreed to the restraint
  2. BOnly the time the restraint was put on and the time it was taken off
  3. CThe reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
  4. DOnly the name of the nurse who applied it and the unit where it happened
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient has signed a surgical consent form but tells the nurse, “I don’t really understand what they are going to do.” What should the nurse do?

  1. AExplain the risks and benefits in place of the surgeon
  2. BGive the preoperative sedative so the patient relaxes
  3. CInform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
  4. DReassure the patient that the surgeon knows best and continue with the preparation
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A drowsy patient who has just returned from surgery starts to vomit. What should the nurse do first?

  1. AGive a drink of water
  2. BTurn the patient onto their side
  3. CGive an oral anti-sickness tablet
  4. DRaise the legs above the heart
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. AKeep the legs raised above the heart as much as possible
  2. BSit with the legs crossed to improve blood flow
  3. CKeep the legs level or slightly lowered, not raised
  4. DWrap the legs tightly with compression bandages
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient has a fentanyl patch for chronic pain. Which advice is correct?

  1. AApply the patch to broken skin for faster effect
  2. BKeep using the old patch with the new one
  3. CCut the patch in half if the pain improves, to lower the dose
  4. DAvoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why must blood samples for a cross-match be labelled at the bedside immediately after they are taken?

  1. ATo keep the sample warm so the cells do not break down in transit
  2. BTo prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
  3. CTo let the patient sign the label
  4. DTo speed up the laboratory's computer system and reduce the waiting time
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit menerima enoksaparin subkutan (heparin berat molekul rendah). Pernyataan manakah tentang pemantauan yang betul?

  1. ATiada aPTT rutin; platelet dan fungsi buah pinggang diperiksa sebaliknya
  2. BTiada sebarang ujian darah pun diperlukan
  3. CINR digunakan untuk melaraskan setiap dos, seperti warfarin
  4. DaPTT mesti diperiksa setiap 6 jam untuk melaraskan dos
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient has painless jaundice, itching, dark urine and pale stools. ALP is markedly raised, conjugated (direct) bilirubin is high and ALT is only mildly raised. What is the most likely cause?

  1. ABlockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
  2. BIncreased breakdown of red blood cells (hemolytic anemia)
  3. CGilbert syndrome, a harmless inherited bilirubin disorder
  4. DAcute viral hepatitis with widespread liver cell damage
11.FarmakologiSederhana

Which advice helps reduce the most common side effect of varenicline?

  1. ATake it after food with a full glass of water
  2. BTake double doses in the first week
  3. CTake it on an empty stomach at bedtime with a little milk
  4. DTake it with alcohol to reduce nausea
12.FarmakologiSukar

A man on long-term testosterone therapy has a rising haematocrit. Why is this important?

  1. AIt is a sign of liver failure caused by testosterone
  2. BTestosterone raises red cell production, increasing clot risk
  3. CA high haematocrit shows that the testosterone is not being absorbed
  4. DIt means the testosterone dose is too low
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Gabungan golongan ubat manakah yang meningkatkan kemandirian dalam kegagalan jantung dengan pecahan ejeksi berkurang?

  1. APerencat ACE atau ARNI, penyekat beta, MRA dan perencat SGLT2
  2. BDiuretik gelung sahaja pada dos tertinggi yang dapat ditoleransi
  3. CNSAID, aspirin, statin dan diuretik tiazid
  4. DDiuretik gelung, digoksin, nitrat dan penyekat saluran kalsium
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Hours after surgery to restore blood flow to an ischaemic leg, the patient has severe calf pain that is worse when the toes are moved passively, and the calf feels tense. What should the nurse suspect?

  1. ACompartment syndrome from reperfusion swelling
  2. BCramp from lying still in bed
  3. CExpected postoperative pain from the leg wound
  4. DA superficial thrombophlebitis of the long saphenous vein
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient takes an SGLT2 inhibitor. Which sick-day advice is correct?

  1. APause the drug during illness with vomiting or poor intake
  2. BDouble the dose during illness to control the glucose
  3. CKeep taking it as normal, whatever the illness
  4. DStop drinking fluids while taking the drug
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?

  1. ABecause diabetes cannot damage older people
  2. BTo save money on blood tests and drugs
  3. CTo reduce the risk of hypos, falls and confusion
  4. DBecause older people cannot use any glucose medicines
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Seorang pesakit sirosis mengambil laktulosa untuk ensefalopati hepatik. Apakah matlamat biasa?

  1. ADua hingga tiga najis lembut sehari
  2. BSatu najis keras setiap minggu
  3. CSepuluh atau lebih najis berair sehari
  4. DTiada pergerakan usus selama beberapa hari
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit sekatan usus kecil mempunyai tiub nasogastrik yang menyalirkan 2 L sehari. Tumpuan kejururawatan manakah yang paling penting?

  1. AMengapit tiub untuk jangka masa panjang bagi menyimpan cecair perut
  2. BMemberikan cecair oral dengan bebas untuk menggantikan apa yang dikeluarkan oleh tiub
  3. CMengeluarkan tiub sebaik sahaja 1 L disalirkan untuk mencegah kehilangan
  4. DImbangan cecair yang tepat dengan penggantian IV dan semakan elektrolit
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which antihypertensive is commonly used in pregnancy but should be avoided in a woman with asthma?

  1. ALabetalol
  2. BMethyldopa
  3. CHydralazine
  4. DNifedipine
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang bayi baru lahir apnea selepas dihangatkan, dikeringkan dan dirangsang. Apakah langkah seterusnya?

  1. AMulakan pengudaraan tekanan positif dengan beg dan sungkup
  2. BMulakan penekanan dada serta-merta
  3. CTunggu dan nilai skor APGAR minit ke-5 sebelum melakukan apa-apa
  4. DPegang bayi terbalik dan tepuk belakangnya
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which signs in a 2-day-old baby suggest sepsis?

  1. ARegular feeding with six wet nappies a day
  2. BUnstable temperature, poor feeding, lethargy and breathing difficulty
  3. CHiccups after feeds with a strong, lusty cry between feeds
  4. DSmall white spots on the nose and a pink face
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 15-year-old in traction for a femur fracture is withdrawn and irritable. Which intervention best fits his developmental stage?

  1. AArrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
  2. BMove him to a room with toddlers so the ward is less lonely
  3. CAsk his parents to stay with him at all times and make decisions for him
  4. DSet a strict timetable for him that staff decide without his input
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which nursing action at mealtimes is most appropriate for a patient with anorexia nervosa?

  1. ATalk with the patient at length about calories during the meal
  2. BLet the patient eat alone in her room for privacy
  3. CAllow the patient to choose to skip meals if she says she feels full or unwell
  4. DSupervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient on suicide precautions asks for his razor to shave. What is the most appropriate response?

  1. ARefuse, and tell him he cannot shave at all while in hospital
  2. BLet another patient lend him a razor so that staff do not need to be involved and he can keep his privacy
  3. CGive him the razor, because he has the right to his own belongings
  4. DFollow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111208:00?8:00 PM10:00 AM7:00 AM8:00 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 08:00 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

08:00
  1. 18:00 PM
  2. 210:00 AM
  3. 37:00 AM
  4. 48:00 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
75 mL/h? L/hari1 hari = 24 h1 L = 1000 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 75 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?

75 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
77 kgBSA = 1.63 m²75 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 77 kg mempunyai luas permukaan badan 1.63 m². Preskripsi ialah 75 mg/m². Cari dos D dalam mg.

77 kgBSA = 1.63 m²75 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 160 mikrogram. Ampul mengandungi 0.5 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

160 mcg0.5 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 4 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg250 mL12 mL/h? mcg/min

Satu infusi 200 mg dalam 250 mL berjalan pada 12 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

200 mg/250 mL12 mL/h
D = mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit100 mLinsulin biasa10 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 100 unit insulin biasa dalam 100 mL berjalan pada 10 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

100 unit/100 mL10 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine4 mL/h54 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 500 mg dalam 250 mL berjalan pada 4 mL/j. Pesakit berberat 54 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL4 mL/h54 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamteh200 mLsusu200 mLketulan ais120 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing200 mLair kencing200 mLair kencing275 mLair kencing475 mLlongkang luka40 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 70 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

70 kg8 hair kencing: 200 mLair kencing: 200 mLair kencing: 275 mLair kencing: 475 mLlongkang luka: 40 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL650 mL diinfuskan80 mL/h12:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Pada 12:30, 650 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL650 mL diinfuskan80 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 92% bernafas udara bilik, tekanan darah 222/134 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 36.3 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 92%udaraSBP 222HR 76AT 36.3 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.31PaCO₂mmHg354531HCO₃⁻mmol/L222615pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.31, PaCO₂ 31 mmHg (4.1 kPa), HCO₃⁻ 15 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.31PaCO₂ 31 mmHg (4.1 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVasistolfibrilasi atriumfibrilasi ventrikelflutter atrium, konduksi 4:1

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1asistol
  2. 2fibrilasi atrium
  3. 3fibrilasi ventrikel
  4. 4flutter atrium, konduksi 4:1

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Short sessions, large-print materials and repeating key points

Mengapa ini jawapannya

Older learners benefit from short, focused sessions, clear large print, good lighting, repetition and teach-back. Involving family can help but should not replace teaching the patient.

Jawapan

D · Short sessions, large-print materials and repeating key points
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray

Mengapa ini jawapannya

A low pH supports gastric placement (1–5.5 in UK guidance; 5 or below is typical in US guidance). A pH of 7 does not rule out the lungs, so nothing is put down the tube until position is confirmed, usually by X-ray. The "whoosh" air test is unreliable.

Jawapan

C · Not use the tube and follow policy, which may mean a chest X-ray
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments

Mengapa ini jawapannya

Restraint documentation includes the behavior that made it necessary, less restrictive measures tried, the order, the type used, the times applied and released, and ongoing checks of circulation, skin, needs and mental state.

Jawapan

C · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation

Mengapa ini jawapannya

Informed consent is the responsibility of the person doing the procedure. If the patient does not understand, the nurse pauses the process and tells the surgeon, before any sedative drug is given.

Jawapan

C · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Turn the patient onto their side

Mengapa ini jawapannya

A drowsy patient who vomits can aspirate. Turning them to the side lets vomit drain from the mouth; suction and a prescribed antiemetic follow.

Jawapan

B · Turn the patient onto their side
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Mengapa ini jawapannya

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Jawapan

C · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch

Mengapa ini jawapannya

Heat increases absorption of fentanyl through the skin and can cause overdose. Old patches are removed and folded before disposal, and patches should not be cut unless the product allows it.

Jawapan

D · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions

Mengapa ini jawapannya

A sample labelled with the wrong patient's details can lead to incompatible blood being issued. Labelling at the bedside after positive identification is a key transfusion safety step.

Jawapan

B · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Tiada aPTT rutin; platelet dan fungsi buah pinggang diperiksa sebaliknya

Mengapa ini jawapannya

Enoksaparin mempunyai kesan yang boleh diramal, maka aPTT tidak digunakan untuk memantaunya. Kiraan platelet membantu mengesan trombositopenia teraruh heparin, dan fungsi buah pinggang penting kerana ubat ini disingkirkan oleh buah pinggang. Paras anti-Xa mungkin digunakan semasa kehamilan, obesiti atau penyakit buah pinggang.

Jawapan

A · Tiada aPTT rutin; platelet dan fungsi buah pinggang diperiksa sebaliknya
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct

Mengapa ini jawapannya

In obstruction, conjugated bilirubin backs up into the blood and is passed in the urine, making it dark, while stools are pale and ALP rises. Hemolysis and Gilbert syndrome raise unconjugated bilirubin; hepatitis raises ALT much more.Disemak dengan: Bilirubin in Urine · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
11.Farmakologi

Jawapan: A · Take it after food with a full glass of water

Mengapa ini jawapannya

Nausea is the most common adverse effect of varenicline and is reduced by taking it after food with water. Patients should also report changes in mood or behaviour.

Jawapan

A · Take it after food with a full glass of water
12.Farmakologi

Jawapan: B · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk

Mengapa ini jawapannya

Testosterone increases erythropoiesis and can cause polycythaemia, which increases blood viscosity and thrombosis risk. Haematocrit is monitored, and the dose may be reduced or paused.

Jawapan

B · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Perencat ACE atau ARNI, penyekat beta, MRA dan perencat SGLT2

Mengapa ini jawapannya

Garis panduan semasa mengesyorkan empat golongan pengubah penyakit untuk HFrEF: perencat ACE, ARB atau ARNI (sakubitril/valsartan); penyekat beta berasaskan bukti; MRA (spironolakton atau eplerenon); dan perencat SGLT2. Diuretik gelung dan digoksin memperbaik gejala tetapi bukan kemandirian. NSAID memburukkan kegagalan jantung.

Jawapan

A · Perencat ACE atau ARNI, penyekat beta, MRA dan perencat SGLT2
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Compartment syndrome from reperfusion swelling

Mengapa ini jawapannya

When blood flow returns to ischaemic muscle, swelling can raise pressure in a fascial compartment. Pain out of proportion and pain on passive stretch are early signs; pulses may remain until late. It is reported urgently, as fasciotomy may be needed. The limb is kept at heart level, not raised high.

Jawapan

A · Compartment syndrome from reperfusion swelling
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake

Mengapa ini jawapannya

During dehydrating illness, SGLT2 inhibitors increase the risk of DKA, which can occur with only modestly raised glucose, and of acute kidney injury. Patients are taught to pause them until they are eating and drinking normally.

Jawapan

A · Pause the drug during illness with vomiting or poor intake
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · To reduce the risk of hypos, falls and confusion

Mengapa ini jawapannya

In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.

Jawapan

C · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Dua hingga tiga najis lembut sehari

Mengapa ini jawapannya

Laktulosa mengasidkan kolon dan memerangkap ammonia, dan ia mempercepatkan transit. Dos dititrasi kepada 2–3 najis lembut sehari. Cirit-birit berlebihan boleh menyebabkan dehidrasi dan gangguan elektrolit yang memburukkan ensefalopati.

Jawapan

A · Dua hingga tiga najis lembut sehari
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Imbangan cecair yang tepat dengan penggantian IV dan semakan elektrolit

Mengapa ini jawapannya

Kehilangan NG yang besar menyebabkan dehidrasi, hipokalemia dan alkalosis metabolik hipoklorik. Aspirat diukur dan direkodkan, diganti secara IV seperti yang dipreskripsikan (selalunya dengan kristaloid yang mengandungi kalium), dan urea, kreatinin serta elektrolit diperiksa sekurang-kurangnya setiap hari. Cecair oral akan meningkatkan kehilangan dan risiko muntah.

Jawapan

D · Imbangan cecair yang tepat dengan penggantian IV dan semakan elektrolit
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Labetalol

Mengapa ini jawapannya

Labetalol is a beta and alpha blocker and can cause bronchospasm, so it is avoided in asthma. Nifedipine, a calcium channel blocker, is often used instead.

Jawapan

A · Labetalol
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Mulakan pengudaraan tekanan positif dengan beg dan sungkup

Mengapa ini jawapannya

Jika bayi baru lahir apnea atau tercungap-cungap, atau kadar denyutan jantung di bawah 100/min selepas langkah awal, pengudaraan tekanan positif dimulakan dalam minit pertama. Pengudaraan yang berkesan ialah langkah terpenting dalam resusitasi bayi baru lahir.

Jawapan

A · Mulakan pengudaraan tekanan positif dengan beg dan sungkup
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Unstable temperature, poor feeding, lethargy and breathing difficulty

Mengapa ini jawapannya

Neonatal sepsis may present with temperature instability, poor feeding, lethargy, irritability, apnoea, breathing difficulty or jaundice. Early-onset sepsis, often due to group B streptococcus, needs prompt cultures and IV antibiotics.

Jawapan

B · Unstable temperature, poor feeding, lethargy and breathing difficulty
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine

Mengapa ini jawapannya

Adolescents are working on identity and independence, and peers are very important. Hospital stay threatens both, so contact with friends, privacy and choices about routines help him cope.

Jawapan

A · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards

Mengapa ini jawapannya

Supervised meals and observation afterwards reduce hiding or discarding food, vomiting and excessive exercise. Mealtimes should be calm, with conversation that is not focused on food or weight.

Jawapan

D · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor

Mengapa ini jawapannya

Patients at risk still need hygiene and dignity. Policies usually allow supervised use of sharps or safer alternatives, which balance safety with respect.

Jawapan

D · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 8:00 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

08 → 8 AM

Jawapan

8:00 AM

Jawapan

8:00 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 1.8 L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu dalam sehari

75 mL/h × 24 h = 1800 mL

Dalam liter

V = 1800/1000 = 1.8 L

Jawapan

V = 1.8 L
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 122.2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 75·1.63 = 122.2 mg

Jawapan

D = 122.2 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.32 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.5 mg/mL = 500 mcg/mL

Isi padu

V = 160/500 = 0.32 mL

Jawapan

V = 0.32 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 10 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 250·10/240 = 10.42 ≈ 10 gtt/min

Jawapan

R = 10 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 10 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 160 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dos sejam

12·800 = 9600 mcg/h

Dos seminit

D = 9600/60 = 160 mcg/min

Jawapan

D = 160 mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 10 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

100/100 = 1 unit/mL

Unit sejam

D = 10·1 = 10 unit/h

Jawapan

D = 10 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 2.5 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogram seminit

4·2000 = 8000 mcg/h
8000/60 = 133.3 mcg/min

Per kilogram

D = 133.3/54 = 2.469 ≈ 2.5 mcg/kg/min

Jawapan

D = 2.5 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 2.05 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

200 + 200 + 275 + 475 = 1150 mL

Per kilogram sejam

U = 1150/(70·8) = 2.054 ≈ 2.05 mL/kg/h

Jawapan

U = 2.05 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 650 = 350 mL

Masa

t = 350/80 = 4.375 ≈ 4.4 h

Jawapan

t = 4.4 h

Itu kira-kira 4 h 23 min, jadi beg habis pada kira-kira 16:53.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 12

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 3 + 1 + 2 + 3 = 12

Jawapan

B = 12
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 92% → 2
bernafas udara → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.3 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 32 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·16 + 8 = 32 mmHg
julat: 30–34 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan yang sesuai

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·15 + 8 = 30.5 → 28.5–32.5 mmHg

Bandingkan

terukur: 31 mmHg → pampasan yang sesuai

Jawapan

pampasan yang sesuai
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.373 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 8.5 × 0.04 = 0.34 s
RR = 19 × 0.04 = 0.76 s

Formula Fridericia

QTc = 0.34/∛0.76 = 0.34/0.9126 = 0.373 s

Jawapan

QTc = 0.373 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (373 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: fibrilasi ventrikel

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: kacau-bilau, tiada corak berulang.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.

Tafsiran

fibrilasi ventrikel

Jawapan

fibrilasi ventrikel

Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan. Ini hanyalah latihan mengenal pasti.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions