Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should reddened skin over a bony area not be massaged?

  1. AMassage makes the redness spread to other areas
  2. BMassage is only allowed when done by a physiotherapist
  3. CMassage hides early signs of infection
  4. DMassage can damage the deeper tissues further
2.Asas kejururawatanSukar

Dalam masa 24 jam seorang pesakit mengambil 2400 mL dan mempunyai jumlah pengeluaran terukur 1800 mL. Apakah imbangan cecair?

  1. APositif 4200 mL
  2. BSeimbang, kerana kedua-dua nilai tinggi
  3. CPositif 600 mL
  4. DNegatif 600 mL
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Where is a gait belt placed when helping a patient to walk?

  1. AAround both thighs, just above the knees
  2. BAround the hips, directly on bare skin
  3. CAround the patient’s waist, over clothing
  4. DAround the chest, under the arms
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has a needlestick from a patient whose HIV and hepatitis status is unknown. What should happen?

  1. AThe source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
  2. BNothing, because the source patient is probably not infected
  3. CThe nurse is assumed to be infected and stops all work
  4. DThe nurse waits six months before having any blood tests at all
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. AAdvise the family to see their doctor next week
  2. BApply a soothing cream to the rash
  3. CTreat it as an emergency and escalate at once
  4. DGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A dehydrated child is to receive IV fluids with added potassium. Which finding should the nurse confirm first?

  1. AThat the child’s temperature is normal
  2. BThat the child is hungry
  3. CThat the child can walk without help
  4. DThat the child is passing urine
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit sirosis hati menjadi keliru dan mengantuk, dengan gegaran mengibas pada tangan. Komplikasi manakah yang mungkin?

  1. AEnsefalopati hepatik
  2. BHipoglisemia akibat insulin
  3. CStrok
  4. DKeracunan alkohol sahaja
8.Kejururawatan klinikalSukar

A potassium result of 6.9 mmol/L comes back on a well patient with a normal ECG, and the laboratory reports that the sample was haemolysed. What is the best action?

  1. AIgnore the result because the patient looks well and the ECG is normal
  2. BStart a potassium supplement
  3. CGive IV insulin and glucose straight away
  4. DRepeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Rawatan manakah yang menurunkan kalium serum dengan memindahkannya ke dalam sel?

  1. ASuplemen kalium klorida oral
  2. BInfusi natrium klorida 0.45% IV
  3. CInsulin biasa IV yang diberikan bersama glukosa
  4. DKalsium glukonat IV yang diberikan selama 10 minit
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Which set of results most strongly suggests hemolytic anemia?

  1. ALow hemoglobin, high MCV, low vitamin B12, normal bilirubin
  2. BLow hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
  3. CLow hemoglobin, low platelets, low white cells, low reticulocytes
  4. DLow hemoglobin, low reticulocytes, low MCV, low ferritin
11.FarmakologiSederhana

Which patient should usually not receive a live vaccine?

  1. AA healthy 1-year-old child
  2. BA patient with mild seasonal allergies
  3. CA healthy adult nurse who works on a children's ward
  4. DA patient receiving chemotherapy for leukaemia
12.FarmakologiSukar

Why is adenosine used with caution in patients with asthma?

  1. AIt can cause bronchospasm
  2. BIt is broken down too slowly in asthma
  3. CIt causes severe hypertension in asthma
  4. DIt reduces the effect of inhaled steroids
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Ruang kedap air saluran dada bergelembung secara berterusan, walaupun pesakit tidak batuk. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. ASaluran tersumbat oleh bekuan dalam tiub
  2. BParu-paru telah mengembang semula sepenuhnya dan saluran sedia untuk dikeluarkan
  3. CKebocoran udara daripada paru-paru atau daripada sistem saliran
  4. DPunca sedutan telah dimatikan
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse is reviewing four telemetry patients. Which rhythm needs attention first?

  1. ASinus bradycardia of 54/min in a patient who is asleep and comfortable
  2. BRepeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy
  3. CFirst-degree heart block with a stable blood pressure and no symptoms
  4. DRate-controlled atrial fibrillation at 82/min
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Bagaimanakah cecair dialisis peritoneal patut dipanaskan sebelum digunakan?

  1. ADalam mangkuk air paip panas
  2. BDalam pemanas haba kering khusus
  3. CDalam ketuhar gelombang mikro
  4. DIa patut digunakan sejuk terus dari peti sejuk
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

At bedtime, a patient was given their rapid-acting insulin by mistake instead of their long-acting insulin. What should the nurse do?

  1. ASay nothing, because the patient is asleep and seems fine
  2. BGive glucagon now, before the glucose has fallen
  3. CGive the long-acting dose as well and check glucose at breakfast
  4. DTell the prescriber and check glucose often overnight
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

In the SBAR communication tool, what belongs under "A"?

  1. AThe patient's admission date only
  2. BThe nurse's assessment of what the problem is
  3. CThe address and phone number of the patient's next of kin
  4. DA list of the patient's allergies only
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit mempunyai lecuran ketebalan penuh sekeliling lengan atas. Penilaian manakah yang paling penting dalam beberapa jam berikutnya?

  1. AKetajaman penglihatan pada kedua-dua mata setiap hari
  2. BSaiz anak mata dan tindak balas terhadap cahaya
  3. CBunyi usus dan lilitan abdomen
  4. DPeredaran darah dan deria tangan
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Parents ask where their newborn should sleep at night. Which advice reduces the risk of sudden infant death?

  1. AIn a separate cot or crib in the parents' room
  2. BOn a sofa with a parent when the baby is unsettled
  3. CIn a separate bedroom from the first night
  4. DIn the parents' bed, between the two adults
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Bayi kepada seorang ibu Rh-negatif didapati Rh-negatif. Apakah tindakan yang betul berkenaan anti-D selepas bersalin?

  1. AAnti-D selepas bersalin tidak diperlukan
  2. BBeri dos anti-D berganda
  3. CBeri anti-D hanya jika ibu pernah mengalami keguguran sebelum ini
  4. DBeri anti-D kepada bayi sebaliknya
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 20-month-old drinks about 1.5 litres of cow's milk a day and eats little solid food. He is pale and tired. What is the most likely problem?

  1. ALactose intolerance
  2. BIron-deficiency anaemia
  3. CVitamin B12 deficiency
  4. DSickle cell disease
22.Kejururawatan pediatrikSukar

An infant with a large VSD now breathes faster, sweats during feeds and has gained 300 g overnight with puffy eyelids. What does this most likely indicate?

  1. AAn allergic reaction to the new high-energy formula started yesterday
  2. BDehydration due to sweating during feeds
  3. CGood growth thanks to improved feeding
  4. DWorsening heart failure with fluid retention
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. AAn ideal therapeutic relationship
  2. BThat the patient needs to be transferred to another unit
  3. CPossible boundary problems that she should discuss in supervision
  4. DTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Pesakit manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?

  1. APesakit yang baru dimasukkan yang berkata suara-suara menyuruhnya terjun dari tingkap
  2. BPesakit yang cemas yang mahu membincangkan rancangan discaj sebelum rondaan wad pagi
  3. CPesakit yang mengambil litium dengan gegaran tangan yang halus
  4. DPesakit yang mengalami kemurungan yang meminta bantuan untuk tidur
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
27.2038 kg? kgbundarkan kepada 0.1 kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu penukaran berat memberikan 27.2038 kg. Peraturan dalam latihan ini ialah berat dibundarkan kepada persepuluh kilogram yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

27.2038 kg
x = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
12 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 12 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
2%100 mLm = ? mg

Berapa miligram ubat m terdapat dalam 100 mL larutan 2% (b/i)?

2% w/v100 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
50k unit250 mL? mL/h1200 unit/h

Satu infusi mengandungi 50000 unit ubat dalam 250 mL. Preskripsi ialah 1200 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

50000 unit/250 mL1200 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
10 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 90 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

90 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg100 mL60 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

200 mg ubat dicairkan dalam 100 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 80 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

200 mg/100 mL80 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
25 000 unit250 mLheparin? mL/h53 kg16 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 16 unit/kg/j untuk pesakit berberat 53 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 000 unit/250 mL16 unit/kg/h53 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
400 mg250 mLdopamine? mL/h68 kg15 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 400 dopamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 15 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 68 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

400 mg/250 mL15 mcg/kg/min68 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu200 mLair240 mLteh200 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing275 mLair kencing225 mLair kencing200 mLlongkang luka30 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 107 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

107 kg8 hair kencing: 275 mLair kencing: 225 mLair kencing: 200 mLlongkang luka: 30 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 200 mL/hmula 16:30tjumlah​ = ? h80 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 16:30 dengan 80 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 200 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL80 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 78/46 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 36.5 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 16SpO₂ 96%O₂SBP 78HR 70AT 36.5 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tiada had; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.38PaCO₂mmHg354565HCO₃⁻mmol/L222637tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.38, PaCO₂ 65 mmHg (8.7 kPa) dan HCO₃⁻ 37 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.38PaCO₂ 65 mmHg (8.7 kPa)HCO₃⁻ 37 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 24% menunjukkan PaO₂ 89 mmHg (11.9 kPa) dan PaCO₂ 37 mmHg (4.9 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 24%PaO₂ 89 mmHg (11.9 kPa)PaCO₂ 37 mmHg (4.9 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVbigemini ventrikelfibrilasi atriumrentak sinus normalaritmia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bigemini ventrikel
  2. 2fibrilasi atrium
  3. 3rentak sinus normal
  4. 4aritmia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah pertamablok AV darjah ketiga (lengkap)

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  2. 2blok AV darjah kedua jenis II
  3. 3blok AV darjah pertama
  4. 4blok AV darjah ketiga (lengkap)

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Massage can damage the deeper tissues further

Mengapa ini jawapannya

Massaging red, pressure-damaged areas can tear small blood vessels and worsen tissue damage. Pressure is relieved by repositioning instead.

Jawapan

D · Massage can damage the deeper tissues further
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Positif 600 mL

Mengapa ini jawapannya

2400 − 1800 = +600 mL, imbangan positif. Kehilangan tidak ketara seperti peluh dan pernafasan tidak diukur, maka imbangan sebenar lebih rendah daripada yang ditunjukkan carta.

Jawapan

C · Positif 600 mL
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Around the patient’s waist, over clothing

Mengapa ini jawapannya

The gait belt goes snugly around the waist over clothing, close to the center of gravity, with room for the nurse’s fingers underneath. Holding it gives control without pulling on the arms.

Jawapan

C · Around the patient’s waist, over clothing
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests

Mengapa ini jawapannya

After first aid and reporting, the source patient is tested according to law and policy, and the nurse has baseline testing. A rapid risk assessment decides whether HIV prophylaxis is started while results are awaited.

Jawapan

A · The source patient is tested per policy, and the nurse has baseline tests
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Treat it as an emergency and escalate at once

Mengapa ini jawapannya

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Jawapan

C · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · That the child is passing urine

Mengapa ini jawapannya

Potassium is not added to IV fluids until the child is passing urine, because poor kidney function can let potassium build up to dangerous levels.

Jawapan

D · That the child is passing urine
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Ensefalopati hepatik

Mengapa ini jawapannya

Ensefalopati hepatik menyebabkan kekeliruan dan asteriksis. Laktulosa lazim digunakan untuk mengurangkan penyerapan ammonia dan merawat pencetus seperti jangkitan atau pendarahan.

Jawapan

A · Ensefalopati hepatik
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium

Mengapa ini jawapannya

Haemolysis in the tube releases intracellular potassium, giving a falsely high reading. The result still needs prompt repeating and review, because true hyperkalaemia cannot be excluded.

Jawapan

D · Repeat the blood test promptly, as haemolysis can falsely raise potassium
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Insulin biasa IV yang diberikan bersama glukosa

Mengapa ini jawapannya

Insulin mengaktifkan pam natrium–kalium dan memindahkan kalium ke dalam sel; glukosa diberikan bersamanya untuk mencegah hipoglisemia. Kalsium glukonat melindungi jantung tetapi tidak menurunkan paras kalium.Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Insulin biasa IV yang diberikan bersama glukosa
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH

Mengapa ini jawapannya

When red cells break down early, hemoglobin is turned into unconjugated bilirubin and LDH is released, while the marrow increases reticulocytes. Option B fits iron deficiency, C fits B12 deficiency and D fits marrow failure.Disemak dengan: Hemolytic anemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024); Bilirubin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

B · Low hemoglobin, high reticulocytes, high unconjugated bilirubin, high LDH
11.Farmakologi

Jawapan: D · A patient receiving chemotherapy for leukaemia

Mengapa ini jawapannya

Live attenuated vaccines can cause serious infection in immunosuppressed people and are generally avoided in pregnancy. Inactivated vaccines are safe but may give a weaker response.

Jawapan

D · A patient receiving chemotherapy for leukaemia
12.Farmakologi

Jawapan: A · It can cause bronchospasm

Mengapa ini jawapannya

Adenosine can trigger bronchospasm in people with asthma or COPD. Other treatment options, such as verapamil, may be chosen.

Jawapan

A · It can cause bronchospasm
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Kebocoran udara daripada paru-paru atau daripada sistem saliran

Mengapa ini jawapannya

Gelembung berselang semasa ekspirasi atau batuk dijangka semasa pneumotoraks disalirkan. Gelembung berterusan menunjukkan kebocoran udara yang berterusan daripada paru-paru (seperti fistula bronkopleura) atau daripada sambungan yang longgar atau tiub yang telah tergelincir keluar. Semak sistem dari pesakit ke bawah dan laporkannya.

Jawapan

C · Kebocoran udara daripada paru-paru atau daripada sistem saliran
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy

Mengapa ini jawapannya

Symptomatic runs of VT can degenerate into VF or pulseless VT and need immediate assessment, electrolytes and treatment. Sinus bradycardia during sleep, controlled AF and first-degree heart block with stable observations are usually not urgent.

Jawapan

B · Repeated runs of ventricular tachycardia in a patient who feels dizzy
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Dalam pemanas haba kering khusus

Mengapa ini jawapannya

Memanaskan dialisat kepada suhu badan memperbaik keselesaan. Gelombang mikro memanaskan secara tidak sekata dan boleh mencipta titik panas; perendaman boleh mencemarkan port. Pemanas haba kering yang diluluskan oleh pengilang digunakan.

Jawapan

B · Dalam pemanas haba kering khusus
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Tell the prescriber and check glucose often overnight

Mengapa ini jawapannya

Rapid-acting insulin without a meal can cause hypoglycaemia. The nurse informs the prescriber, monitors glucose closely, offers carbohydrate, follows advice about the missed basal dose and reports the incident.

Jawapan

D · Tell the prescriber and check glucose often overnight
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · The nurse's assessment of what the problem is

Mengapa ini jawapannya

SBAR is Situation, Background, Assessment and Recommendation. Under Assessment, the nurse gives the findings and their interpretation, for example "I think the patient may be bleeding".

Jawapan

B · The nurse's assessment of what the problem is
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Peredaran darah dan deria tangan

Mengapa ini jawapannya

Eskar ketebalan penuh tidak anjal. Apabila edema berkembang, tekanan meningkat dan boleh menjejaskan peredaran darah (atau pernafasan dengan lecuran dada). Semakan nadi, warna, pengisian semula kapilari, kesakitan dan deria secara tetap mengesannya dengan awal; eskarotomi mungkin diperlukan.

Jawapan

D · Peredaran darah dan deria tangan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · In a separate cot or crib in the parents' room

Mengapa ini jawapannya

Both US (AAP) and UK (NHS) guidance advise room-sharing without bed-sharing: the baby sleeps on the back in a cot or crib in the parents' room for at least the first 6 months. Sleeping with a baby on a sofa or armchair is especially dangerous.

Jawapan

A · In a separate cot or crib in the parents' room
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Anti-D selepas bersalin tidak diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Anti-D selepas bersalin mencegah sensitisasi terhadap sel janin Rh-positif. Bayi Rh-negatif tidak membawa antigen D, maka ibu tidak boleh disensitifkan oleh kelahiran ini.

Jawapan

A · Anti-D selepas bersalin tidak diperlukan
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Iron-deficiency anaemia

Mengapa ini jawapannya

Large volumes of cow's milk are low in iron, reduce appetite for iron-rich foods and can cause small losses of blood from the gut. Toddlers who drink too much milk are a classic group for iron-deficiency anaemia; milk is usually limited to about 500 mL a day.

Jawapan

B · Iron-deficiency anaemia
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Worsening heart failure with fluid retention

Mengapa ini jawapannya

A sudden overnight weight gain with periorbital oedema, tachypnoea and sweating suggests fluid retention from worsening heart failure. Daily weights on the same scale are a key way to monitor fluid status in these infants.

Jawapan

D · Worsening heart failure with fluid retention
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Mengapa ini jawapannya

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Jawapan

C · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Pesakit yang baru dimasukkan yang berkata suara-suara menyuruhnya terjun dari tingkap

Mengapa ini jawapannya

Halusinasi arahan untuk mencederakan diri menunjukkan risiko keselamatan segera. Gegaran halus ialah kesan sampingan litium yang lazim, dan permintaan lain boleh menunggu seketika.

Jawapan

A · Pesakit yang baru dimasukkan yang berkata suara-suara menyuruhnya terjun dari tingkap
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 27.2 kg

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

27.2038 → 2

Hanya digit seterusnya yang menentukan

27.2038 → 0
0 ialah 4 atau kurang, jadi 2 kekal.
Digit selepasnya (38) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 27.2 kg

Jawapan

x = 27.2 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 200 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 12 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Jawapan

D = 200 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: m = 2000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

2% = 2 g/100 mL = 20 mg/mL

Jisim ubat

m = 20·100 = 2000 mg

Jawapan

m = 2000 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 6 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

50000/250 = 200 unit/mL

Kadar pam

R = 1200/200 = 6 mL/h

Jawapan

R = 6 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 15 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

90/60 = 1.5 mL/min

Kadar titisan

R = 1.5·10 = 15 gtt/min

Jawapan

R = 15 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 40 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

200/100 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

80/2 = 40 mL/h

Kadar titisan

R = 40·60/60 = 40 gtt/min

Jawapan

R = 40 gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 8.5 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

16·53 = 848 unit/h

Kepekatan

25 000/250 = 100 unit/mL

Kadar pam

R = 848/100 = 8.48 ≈ 8.5 mL/h

Jawapan

R = 8.5 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 38.3 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

15·68 = 1020 mcg/min
1020·60 = 61200 mcg/h

Kadar pam

R = 61200/1600 = 38.25 ≈ 38.3 mL/h

Jawapan

R = 38.3 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.82 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

275 + 225 + 200 = 700 mL

Per kilogram sejam

U = 700/(107·8) = 0.8178 ≈ 0.82 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.82 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7.4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·4 = 320 mL
1000 − 320 = 680 mL tinggal

Bahagian kedua

680/200 = 3.4 h

Jumlah masa

t = 4 + 3.4 = 7.4 h

Jawapan

t = 7.4 h

Itu kira-kira 7 h 24 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:54.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.5 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 5

Jawapan

NEWS2 = 5
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tiada risiko

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 3 + 2 + 4 + 4 + 3 = 19

Tahap risiko

19 → tiada risiko

Jawapan

tiada risiko
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.38: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 65 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 37 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 35.87 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.24·713 − 37/0.8 = 171.1 − 46.25 = 124.9 mmHg

Kecerunan

A–a = 124.9 − 89 = 35.87 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 35.87 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: bigemini ventrikel

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 8 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 80 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, R–R pendek dan panjang berselang-seli (0.42 s dan 1.10 s).
3. Gelombang P: tegak sebelum setiap QRS yang sempit; tiada sebelum denyutan awal yang lebar.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.10 s dalam denyutan sinus; denyutan awal adalah lebar (0.16 s) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

bigemini ventrikel

Jawapan

bigemini ventrikel
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.92 s, 65 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.18 → 0.30 → 0.38 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions