Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A large pressure ulcer is left open and fills in with new tissue from its base. This is called healing by:

  1. ADelayed intention
  2. BTertiary intention
  3. CPrimary intention
  4. DSecondary intention
2.Asas kejururawatanSukar

A patient who had a GCS of 15 this morning now opens their eyes only to voice and is confused. What should the nurse do?

  1. ATreat it as deterioration and escalate urgently
  2. BGive a sedative to calm the confusion
  3. CLet the patient sleep, as they are probably tired
  4. DRecord it and recheck at the next routine time
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

When should the transparent dressing over a peripheral IV site be changed?

  1. AEvery hour, so the site can be cleaned again
  2. BWhen it is damp, loose or visibly soiled
  3. COnly when the patient asks for a new dressing
  4. DOnly when the IV catheter is removed, whatever its state
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Tindakan manakah yang paling baik mencegah kesilapan laluan yang salah dengan infusi epidural?

  1. AMelekatkan semua talian bersama dengan pita supaya kemas
  2. BMenggunakan jenis pam dan tiub yang sama untuk semua infusi pesakit
  3. CMenggunakan port IV yang kosong jika port epidural tersumbat
  4. DMelabel talian epidural dan mengekalkannya pada pam khusus tersendiri
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with asthma uses a peak flow meter. A reading below 50% of personal best is in the red zone. Which statement shows correct understanding?

  1. A“I will stop all my inhalers until the reading is back up.”
  2. B“I will wait until tomorrow morning to see if the reading gets better on its own.”
  3. C“I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
  4. D“I will go for a short run to open up my lungs.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient on airborne precautions for suspected tuberculosis must go to the radiology department. What should the patient wear during transport?

  1. AA fit-tested N95 respirator
  2. BA surgical mask
  3. CGloves and a gown only
  4. DNothing, if the trip is short
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which statement about storing insulin is correct?

  1. AUnopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen
  2. BAll insulin should be stored in the freezer to keep it fresh
  3. CInsulin never expires once opened
  4. DInsulin should be kept in direct sunlight
8.Kejururawatan klinikalSukar

Mengapakah konsentrat kalium klorida tidak boleh sekali-kali diberikan sebagai suntikan intravena pantas?

  1. AIa boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut
  2. BIa menyebabkan kegagalan buah pinggang serta-merta
  3. CIa menghablur dalam vena dan menyekat kanula
  4. DIa tiada kesan apabila diberi dengan pantas
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with hyperkalemia received IV regular insulin with dextrose. Which result must the nurse monitor closely over the next hours?

  1. ASerum sodium, because it rises quickly
  2. BBlood glucose, because hypoglycemia can occur
  3. CHemoglobin, because insulin causes red cell loss
  4. DSerum calcium, because it falls sharply
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient without diabetes in the ICU with sepsis has a glucose of 260 mg/dL (14.4 mmol/L) and an HbA1c of 5.2%. What is the best interpretation?

  1. AType 1 diabetes from autoimmune damage
  2. BStress hyperglycemia from acute illness
  3. CA meter error, because HbA1c is normal
  4. DLong-standing undiagnosed type 2 diabetes
11.FarmakologiSederhana

A nurse has a needlestick injury from a patient with HIV. When should post-exposure prophylaxis start?

  1. AAfter one week, when the risk of infection is clearer
  2. BOnly after the nurse's HIV test turns positive
  3. CAs soon as possible, and within 72 hours at the latest
  4. DOnly if the patient's viral load is above a set level
12.FarmakologiSukar

A patient on simvastatin is prescribed gemfibrozil. What is the main concern?

  1. AA sharp rise in LDL cholesterol and triglycerides
  2. BSevere hypoglycaemia
  3. CLoss of all lipid-lowering effect
  4. DA much higher risk of myopathy and rhabdomyolysis
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with heart failure takes furosemide once a day. When is the best time to take it?

  1. AIn the morning, to avoid needing the toilet at night
  2. BAt bedtime, so the effect lasts through the night
  3. CWhenever the ankles look swollen, on those days only
  4. DJust before the evening meal, with a large drink
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

During tracheal suctioning, a patient's heart rate drops from 88/min to 48/min. What should the nurse do?

  1. AStop suctioning, give oxygen and monitor the patient
  2. BGive a dose of atropine without a prescription
  3. CIncrease the suction pressure to finish faster
  4. DContinue suctioning until the airway is completely clear
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient on peritoneal dialysis has gained weight and has higher glucose levels. Which part of the treatment is the likely cause?

  1. AAir entering the abdomen during exchanges
  2. BSodium lost into the dialysis fluid
  3. CProtein lost into the dialysis fluid
  4. DGlucose absorbed from the dialysis fluid
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit dalam vest halo untuk patah tulang belakang servikal mengalami henti jantung. Apakah yang mesti tersedia dengan segera?

  1. AAlat untuk membuka bahagian hadapan vest bagi CPR
  2. BGunting untuk memotong pin tengkorak
  3. CBantal untuk menaikkan kepala dan bahu
  4. DPapan keras untuk diselitkan di bawah vest
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient with obstructive sleep apnoea is admitted for surgery. Which instruction is most appropriate?

  1. AAvoid sleeping at all on the night after surgery
  2. BStop all pain relief for the first three days
  3. CBring their CPAP machine to use after surgery
  4. DLie flat on their back for the first night
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient taking oral capecitabine reports red, painful, peeling palms and soles. What should the nurse do?

  1. AReport it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing
  2. BTell the patient to take a double dose next time
  3. CReassure that it is a sign of an unrelated allergy to washing powder
  4. DAdvise hot soaks for the hands and feet
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Why are pregnant women at increased risk of urinary tract infection and pyelonephritis?

  1. AThe bladder empties more completely in pregnancy
  2. BThe urine becomes more acidic in pregnancy
  3. CProgesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
  4. DPregnancy greatly reduces the production of urine
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita dengan pecah membran pramatang pada 31 minggu kini mempunyai suhu 38.3 °C, kadar denyutan jantung janin asas 175 bpm dan uterus yang sakit apabila ditekan. Apakah yang paling mungkin?

  1. AJangkitan intra-amnion (korioamnionitis)
  2. BPlasenta praevia
  3. CSindrom hipotensi telentang
  4. DDapatan normal selepas pecah membran
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should a 4-month-old be protected from the sun?

  1. AExpose the baby to midday sun for vitamin D, then cover up
  2. BUse a sunbed for a few minutes to build a protective tan
  3. CKeep the baby out of direct sun, in the shade, with light clothing and a hat
  4. DApply a thick layer of high-factor sunscreen and allow full sun
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The 7-year-old brother of a child with cancer has started misbehaving at school. What is the most likely explanation?

  1. AHe may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
  2. BHe is copying behaviour from other children in his class
  3. CHe has developed attention deficit hyperactivity disorder and needs medicine
  4. DIt is unrelated to the illness and is normal for his age
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which nurse statement is most consistent with motivational interviewing?

  1. A"What would be different for you if you drank less?"
  2. B"If you don't stop drinking now, you'll die."
  3. C"You're an alcoholic, and you need to admit it."
  4. D"I've decided that you need to stop drinking completely."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The family of a patient with schizophrenia asks how they can tell if he is becoming unwell again. Which signs should the nurse teach them to watch for?

  1. APoor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
  2. BA better appetite and more interest in his hobbies
  3. CMild dry mouth in the first week of a new medicine
  4. DTalking more openly with his family about his feelings and his plans for the future
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111210:25?12:25 AM10:25 AM10:25 PM9:25 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 10:25 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

10:25
  1. 112:25 AM
  2. 210:25 AM
  3. 310:25 PM
  4. 49:25 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:2508:35t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:25 dan tamat pada 08:35 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

22:2508:35
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
22 kg10 mg/kg/hari2× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 22 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 10 mg/kg sehari, diberi dalam 2 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

22 kg10 mg/kg/hari2× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 200 mikrogram. Ampul mengandungi 0.5 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

200 mcg0.5 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 3 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
600 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 600 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

50 gtt/min60 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
20 000 unit500 mLheparin? mL/h65 kg20 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 20 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 20 unit/kg/j untuk pesakit berberat 65 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

20 000 unit/500 mL20 unit/kg/h65 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine? mL/h109 kg12.5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 500 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 12.5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 109 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL12.5 mcg/kg/min109 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair350 mLsusu200 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing175 mLair kencing300 mLair kencing175 mLair kencing300 mLlongkang luka120 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

air: 350 mLsusu: 200 mLInfusi IV: 125 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 175 mLair kencing: 300 mLair kencing: 175 mLair kencing: 300 mLlongkang luka: 120 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan100 mL/h16:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 16:30, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 90/54 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 37.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 89%udaraSBP 90HR 76AT 37.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.36PaCO₂mmHg354571HCO₃⁻mmol/L222639tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.36, PaCO₂ 71 mmHg (9.5 kPa) dan HCO₃⁻ 39 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.36PaCO₂ 71 mmHg (9.5 kPa)HCO₃⁻ 39 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.23PaCO₂mmHg354522HCO₃⁻mmol/L22269asidosis sela normal tambahanasidosis sela tinggi tulenalkalosis metabolik tambahan

Gas latihan menunjukkan pH 7.23, PaCO₂ 22 mmHg (2.9 kPa) dan HCO₃⁻ 9 mmol/L, dengan Na⁺ 143 dan Cl⁻ 111 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.

pH 7.23PaCO₂ 22 mmHg (2.9 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/LNa⁺ 143 mmol/LCl⁻ 111 mmol/L
  1. 1asidosis sela normal tambahan
  2. 2asidosis sela tinggi tulen
  3. 3alkalosis metabolik tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus normalaritmia sinusfibrilasi atriumbradikardia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus normal
  2. 2aritmia sinus
  3. 3fibrilasi atrium
  4. 4bradikardia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah ketiga (lengkap)rentak simpangblok AV darjah kedua jenis II

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  2. 2blok AV darjah ketiga (lengkap)
  3. 3rentak simpang
  4. 4blok AV darjah kedua jenis II

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Secondary intention

Mengapa ini jawapannya

Wounds with tissue loss that cannot be closed heal by secondary intention, with granulation filling the wound and more scarring. Tertiary (delayed primary) closure is when a wound is left open first and closed later.

Jawapan

D · Secondary intention
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Treat it as deterioration and escalate urgently

Mengapa ini jawapannya

The score has dropped to about 13. Any new fall in consciousness or new confusion needs urgent escalation, a full ABCDE assessment and a check of glucose.

Jawapan

A · Treat it as deterioration and escalate urgently
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · When it is damp, loose or visibly soiled

Mengapa ini jawapannya

A dressing that is wet, loose or dirty no longer protects the insertion site and is changed using aseptic technique. Otherwise, it is changed according to policy.

Jawapan

B · When it is damp, loose or visibly soiled
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Melabel talian epidural dan mengekalkannya pada pam khusus tersendiri

Mengapa ini jawapannya

Melabel talian pada hujung sambungan, menggunakan penyambung yang berbeza (bukan Luer) dan pam berasingan yang ditandakan dengan jelas menjadikan sambungan laluan yang salah jauh kurang berlaku. Talian dijejaki dari pesakit ke sumber sebelum disambung.

Jawapan

D · Melabel talian epidural dan mengekalkannya pada pam khusus tersendiri
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”

Mengapa ini jawapannya

A red-zone reading means a severe flare. The patient uses their quick-relief inhaler as in their action plan and seeks emergency care at once.

Jawapan

C · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · A surgical mask

Mengapa ini jawapannya

A patient with an airborne infection wears a surgical mask outside the isolation room to contain respiratory particles. Staff caring for the patient wear fit-tested respirators, and the receiving department is told in advance.

Jawapan

B · A surgical mask
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Unopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen

Mengapa ini jawapannya

Unopened insulin is refrigerated; in-use pens or vials are usually kept at room temperature for a limited time stated by the manufacturer. Frozen or overheated insulin must be discarded.

Jawapan

A · Unopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Ia boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut

Mengapa ini jawapannya

Bolus kalium pekat boleh menghentikan jantung. Kalium sentiasa diberikan dicairkan, pada kadar terkawal, biasanya dengan pam infusi.

Jawapan

A · Ia boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Blood glucose, because hypoglycemia can occur

Mengapa ini jawapannya

Insulin shifts potassium into cells but also lowers glucose, and hypoglycemia can occur hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked frequently, and potassium is rechecked, as the effect lasts only a few hours.Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Blood glucose, because hypoglycemia can occur
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Stress hyperglycemia from acute illness

Mengapa ini jawapannya

Stress hormones and inflammation raise glucose in acute illness, even without diabetes. A normal HbA1c shows that glucose was normal over the previous months. Stress hyperglycemia is still treated, usually with insulin, because it worsens outcomes.Disemak dengan: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Stress hyperglycemia from acute illness
11.Farmakologi

Jawapan: C · As soon as possible, and within 72 hours at the latest

Mengapa ini jawapannya

Post-exposure prophylaxis aims to stop infection becoming established. It works best when started within hours, is not started after 72 hours, and is usually taken for 28 days.

Jawapan

C · As soon as possible, and within 72 hours at the latest
12.Farmakologi

Jawapan: D · A much higher risk of myopathy and rhabdomyolysis

Mengapa ini jawapannya

Gemfibrozil reduces statin clearance and adds its own muscle toxicity. The combination greatly increases the risk of rhabdomyolysis and is generally avoided.

Jawapan

D · A much higher risk of myopathy and rhabdomyolysis
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · In the morning, to avoid needing the toilet at night

Mengapa ini jawapannya

Loop diuretics produce a brisk diuresis that lasts several hours. Taking them in the morning (and a second dose by early afternoon if prescribed) avoids nocturia, broken sleep and night-time falls.

Jawapan

A · In the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Stop suctioning, give oxygen and monitor the patient

Mengapa ini jawapannya

Suctioning can cause hypoxaemia and vagal stimulation, leading to bradycardia and arrhythmias. The nurse stops, gives oxygen and observes. Each pass should be short (usually no more than about 10–15 seconds), with pre-oxygenation if needed.

Jawapan

A · Stop suctioning, give oxygen and monitor the patient
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Glucose absorbed from the dialysis fluid

Mengapa ini jawapannya

Standard PD fluids contain glucose to pull water out by osmosis. Some glucose is absorbed, adding calories and raising blood glucose. Glucose monitoring and diet advice are needed, and other solutions may be used.

Jawapan

D · Glucose absorbed from the dialysis fluid
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Alat untuk membuka bahagian hadapan vest bagi CPR

Mengapa ini jawapannya

Alat untuk melepaskan vest anterior sentiasa dilekatkan pada vest supaya ia boleh dibuka dengan pantas untuk CPR atau pengurusan saluran udara. Tapak pin memerlukan penjagaan tetap untuk mencegah jangkitan, dan pesakit memerlukan pengajaran tentang penjagaan kulit di bawah vest.

Jawapan

A · Alat untuk membuka bahagian hadapan vest bagi CPR
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Bring their CPAP machine to use after surgery

Mengapa ini jawapannya

OSA increases the risk of airway obstruction and respiratory depression after anaesthesia, especially with opioids. Using CPAP, careful opioid use, sitting up and close monitoring reduce this risk.

Jawapan

C · Bring their CPAP machine to use after surgery
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Report it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing

Mengapa ini jawapannya

Palmar-plantar erythrodysaesthesia (hand-foot syndrome) is common with capecitabine and fluorouracil. It is graded and may need a treatment break or dose reduction; emollients and avoiding heat and friction help.

Jawapan

A · Report it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine

Mengapa ini jawapannya

Progesterone relaxes and dilates the ureters, and the growing uterus compresses them, so urine stasis occurs. This makes ascending infection easier, which is why asymptomatic bacteriuria is screened for and treated.

Jawapan

C · Progesterone dilates the ureters and slows the flow of urine
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Jangkitan intra-amnion (korioamnionitis)

Mengapa ini jawapannya

Demam ibu, takikardia janin, uterus yang sakit apabila ditekan dan kadangkala cecair berbau busuk mencadangkan jangkitan intra-amnion. Ia memerlukan pelaporan segera, antibiotik seperti yang ditetapkan dan pelan untuk kelahiran.

Jawapan

A · Jangkitan intra-amnion (korioamnionitis)
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Keep the baby out of direct sun, in the shade, with light clothing and a hat

Mengapa ini jawapannya

Babies under about 6 months should be kept out of direct sunlight, protected by shade, clothing and hats. Sunscreen is mainly for older infants and children, on skin that cannot be covered.

Jawapan

C · Keep the baby out of direct sun, in the shade, with light clothing and a hat
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information

Mengapa ini jawapannya

Siblings of seriously ill children often feel neglected, anxious, guilty or jealous and may show this through behaviour changes. Family-centred care includes giving siblings age-appropriate information, involvement and time with parents.

Jawapan

A · He may feel worried, jealous or left out and needs attention and information
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · "What would be different for you if you drank less?"

Mengapa ini jawapannya

Motivational interviewing uses open questions that invite the person to explore their own reasons for change. Labelling, threats and directives tend to increase resistance.

Jawapan

A · "What would be different for you if you drank less?"
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness

Mengapa ini jawapannya

Early warning signs of relapse include sleep disturbance, social withdrawal, irritability, suspiciousness and neglect of self-care. Recognising them early allows treatment to be reviewed before a full relapse.

Jawapan

A · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 10:25 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

10 → 10 AM

Jawapan

10:25 AM

Jawapan

10:25 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 610 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:25 → 24:00 = 95 min

Selepas tengah malam

00:00 → 08:35 = 515 min

Jumlah

t = 95 + 515 = 610 min

Jawapan

t = 610 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 110 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

10·22 = 220 mg

Setiap dos

D = 220/2 = 110 mg

Jawapan

D = 110 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.5 mg/mL = 500 mcg/mL

Isi padu

V = 200/500 = 0.4 mL

Jawapan

V = 0.4 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 28 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 250·20/180 = 27.78 ≈ 28 gtt/min

Jawapan

R = 28 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 28 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 12 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

50·60/60 = 50 mL/h

Masa yang tinggal

t = 600/50 = 12 h

Jawapan

t = 12 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 32.5 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

20·65 = 1 300 unit/h

Kepekatan

20 000/500 = 40 unit/mL

Kadar pam

R = 1300/40 = 32.5 mL/h

Jawapan

R = 32.5 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 40.9 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

12.5·109 = 1363 mcg/min
1363·60 = 81750 mcg/h

Kadar pam

R = 81750/2000 = 40.88 ≈ 40.9 mL/h

Jawapan

R = 40.9 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 530 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 350 + 200 = 550 mL
Infusi IV: 125·8 = 1000 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1600 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 300 + 175 + 300 + 120 = 1070 mL

Imbangan

B = 1600 − 1070 = 530 mL

Jawapan

B = 530 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/100 = 2.5 h

Jawapan

t = 2.5 h

Itu kira-kira 2 h 30 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 11

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 3 + 1 + 3 + 1 = 11

Jawapan

B = 11
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.4 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 6
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.36: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 71 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 39 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis sela normal tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 143 − (111 + 9) = 23

Nisbah delta

(23 − 12)/(24 − 9) = 0.7333
asidosis sela normal tambahan

Jawapan

asidosis sela normal tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: aritmia sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 6 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 60 seminit.
2. Rentak: tidak teratur, R–R dari 0.74 hingga 1.08 s, memanjang dan memendek secara beransur-ansur.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.16 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

aritmia sinus

Jawapan

aritmia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 45 petak kecil, 1500 ÷ 45 ≈ 33 seminit.
2. Rentak: R–R teratur (1.80 s) dan P–P teratur (0.64 s), tetapi kedua-duanya bebas antara satu sama lain.
3. Gelombang P: tegak dan teratur pada 94 seminit, tetapi tidak berkaitan dengan kompleks QRS; ada yang tersembunyi dalam QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: berbeza dari denyutan ke denyutan; tiada hubungan tetap.
5. QRS: 0.14 s, lebar (0.12 s atau lebih).

Tafsiran

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Jawapan

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions