Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A caller says they are a patient's daughter and asks for details of the patient's condition. What should the nurse do?

  1. AHang up without saying anything
  2. BRead out the latest notes over the phone
  3. CGive full details, as close family members have a right to know
  4. DCheck the patient's wishes and the caller's identity first
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit di wad tiba-tiba tidak bertindak balas dan tidak bernafas dengan normal. Apakah tindakan pertama?

  1. APanggil bantuan dan mulakan CPR
  2. BUkur tekanan darah
  3. CSemak glukosa darah sebelum apa-apa lagi
  4. DBaringkan pesakit pada sisi dan perhatikan
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Pustaka ubat pam infusi memberi amaran bahawa dos yang diprogramkan melebihi had selamat. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMeneruskan infusi dan menyemak semula pam pada akhir syif
  2. BMematikan pustaka ubat untuk infusi ini
  3. CMengatasi isyarat amaran, kerana amaran pam sering salah
  4. DMenyemak semula arahan, pengiraan dan tetapan pam terlebih dahulu
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

In US nursing practice, which task should the RN not assign to an LPN/LVN?

  1. AReinforcing hand hygiene teaching that the RN has already given
  2. BThe initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
  3. CGiving scheduled oral antibiotics to a stable patient
  4. DA dressing change on a healing surgical wound that has no signs of infection
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

During labor, the nurse sees the umbilical cord in the vagina after the membranes rupture. What is the first action?

  1. AWait for the next contraction before acting
  2. BAsk the patient to walk around the room to bring the baby lower and speed up labor
  3. CPush the cord back into the uterus
  4. DRelieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang jururawat menganggap dos yang ditetapkan tidak selamat. Pemreskripsi menyuruh memberikannya juga. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ABeri dos itu, kerana pemreskripsi kini bertanggungjawab atasnya
  2. BBeri separuh dos sebagai kompromi dan dokumenkan sebabnya
  3. CTahan dos dan eskalasi melalui rantaian pemerintahan
  4. DLangkau dos secara senyap dan tidak berkata apa-apa untuk mengelakkan konflik
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AMonthly HbA1c
  2. BWeekly temperature and a single blood glucose reading
  3. CFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  4. DPeak flow readings
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit yang hampir meninggal dunia mempunyai pernafasan berbunyi dan bergelugut akibat rembesan di kerongkong dan tidak sedarkan diri. Pendekatan manakah yang sesuai?

  1. AMulakan sedutan orofaring dalam setiap 10 minit sepanjang malam
  2. BTukar posisi, pertimbangkan ubat antirembesan yang dipreskripsikan dan sokong keluarga
  3. CMulakan cecair intravena pantas untuk mencairkan dan membersihkan rembesan
  4. DBeritahu keluarga bahawa pesakit tercekik dan memerlukan ventilasi
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2.1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
  2. BGlucose tablets placed between the patient's teeth
  3. CA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
  4. DOrange juice poured slowly into the patient's mouth
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit dengan natrium 132 mEq/L dan glukosa darah 600 mg/dL (33.3 mmol/L) dimasukkan ke hospital. Mengapakah nilai natrium ditafsir dengan berhati-hati?

  1. AKeputusan natrium mesti ralat makmal
  2. BGlukosa tinggi menarik air ke dalam darah, mencairkan natrium
  3. CGlukosa tinggi menaikkan natrium yang diukur secara palsu, maka sebenarnya ia lebih rendah
  4. DGlukosa tidak mempunyai kesan pada natrium yang diukur
11.FarmakologiSederhana

Faktor manakah yang meningkatkan risiko ketoksikan litium?

  1. ADiet tinggi garam
  2. BDehidrasi
  3. CMinum air tambahan
  4. DMengambil dos bersama makanan
12.FarmakologiSukar

A patient with heart failure starts taking naproxen regularly for back pain. Why is this a concern?

  1. ANSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
  2. BNSAIDs lower potassium, which makes digoxin and diuretics fail
  3. CNSAIDs block the absorption of furosemide completely
  4. DNSAIDs increase heart contractility too much
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit yang mengambil warfarin mula makan salad bayam dan kale dalam jumlah besar setiap hari. Apakah kebimbangan utama?

  1. AVitamin K tambahan mungkin merendahkan INR
  2. BTiada interaksi antara makanan dengan warfarin
  3. CVitamin K tambahan mungkin meningkatkan INR
  4. DSayur-sayuran hijau merosakkan hati semasa mengambil warfarin
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37.8 °C, SpO₂ 93% on air and reduced breath sounds at both bases. They have stayed in bed because of pain. What is the most likely cause and response?

  1. AWound infection: open the wound fully and swab it for culture
  2. BPulmonary oedema: restrict all oral fluids and give a diuretic
  3. CNormal recovery; no action is needed
  4. DAtelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why is pyridostigmine often taken about 30–60 minutes before meals by patients with myasthenia gravis?

  1. ATo stop the drug from irritating an empty stomach later on
  2. BTo improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
  3. CTo lower the blood glucose rise after eating a meal
  4. DTo reduce stomach acid so the food is digested better
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A nurse teaches a patient about peritoneal dialysis. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will weigh myself daily and record my fluid balance."
  2. B"I will wash my hands carefully before each exchange."
  3. C"If the fluid is cloudy, I'll see if it clears next time."
  4. D"I will check my exit site every day."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Apakah perbezaan klinikal utama antara sekatan usus kecil dan usus besar?

  1. AUsus kecil: muntah awal, kurang kembung; usus besar: muntah lewat, kembung ketara
  2. BUsus kecil: kembung ketara sahaja; usus besar: tiada sakit, tiada muntah dan tiada kembung langsung
  3. CTiada perbezaan klinikal; hanya imbasan CT yang dapat membezakannya
  4. DUsus kecil: tiada muntah langsung; usus besar: muntah awal yang banyak tanpa kembung
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient arrives in the anaesthetic room without an identity band. What should the nurse do?

  1. AUse the spare identity band from the front of the patient's notes folder
  2. BStop and confirm identity, then apply a band
  3. CProceed because the patient can say their name
  4. DProceed and add a band once in recovery
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

On abdominal palpation at 39 weeks, only 2/5 of the fetal head can be felt above the pelvic brim. How is this interpreted?

  1. AThe head is crowning at the vulva
  2. BThe head is engaged in the pelvis
  3. CThe head is free above the pelvic brim
  4. DThe fetus is in a breech presentation
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman has a painful, red breast with a fluctuant swelling that has not improved after antibiotics. What should be suspected?

  1. ANormal engorgement
  2. BA breast abscess needing drainage
  3. CAn allergic reaction to the antibiotic
  4. DA blocked duct needing only massage
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child with a known peanut allergy is starting school. What is the most important step?

  1. AAsking the child to tell the teachers if she feels unwell
  2. BKeeping the auto-injector at home, so that it cannot be lost or misused by other children
  3. CAllowing the child to eat only foods brought by classmates
  4. DA written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A baby born at 28 weeks is now 6 months old. He is not yet sitting without support. How should the nurse interpret this?

  1. AMilestones are always judged by chronological age, so he is 3 months behind
  2. BHe is clearly delayed and needs urgent neurological referral
  3. CPreterm babies never reach normal milestones, so no follow-up is needed
  4. DMilestones are judged by corrected age, here about 3 months, so this is expected
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

An agitated patient has not responded to verbal de-escalation. A PRN medicine is prescribed. What is the most appropriate step?

  1. AGive an intramuscular injection at once without offering any choice
  2. BPlace him in seclusion and then decide about medicine later
  3. COffer the oral medicine first, before considering an injection
  4. DHide the medicine in his drink without telling him
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The parent of a 16-year-old taking a stimulant for ADHD says her son's friends keep asking him for his tablets. What should the nurse teach?

  1. AGive the friends a smaller dose if they ask, so that they do not have side effects
  2. BStop the medicine so that there is no risk of sharing
  3. CSharing is fine as long as the friends are the same age
  4. DStore it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 6 kaki 11 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

6 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
130 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan hemoglobin ialah 130 g/L. Nyatakan dalam g/dL Hb.

130 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Pengiraan dosSederhana
0.5%20 mLm = ? mg

Berapa miligram ubat m terdapat dalam 20 mL larutan 0.5% (b/i)?

0.5% w/v20 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
40 mg/1 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 10 kg dipreskripsi 20 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 40 mg dalam 1 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

10 kg20 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 5 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit.

500 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
600 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 32 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 600 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

32 gtt/min15 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
250 unit250 mLinsulin biasa? mL/h4 unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 250 unit insulin biasa dalam 250 mL. Arahannya ialah 4 unit/j. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 unit/250 mL4 unit/h
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine? mL/h57 kg7.5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 500 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 7.5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 57 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL7.5 mcg/kg/min57 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair250 mLsup150 mLInfusi IV100 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing175 mLair kencing350 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

air: 250 mLsup: 150 mLInfusi IV: 100 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL75 mL/hmula 06:4513:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 06:45 dan berjalan dengan pam pada 75 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 13:45?

1000 mL75 mL/h06:45 → 13:45
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 23/min, SpO₂ 95% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 48/min, sedar, suhu 38.0 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 23SpO₂ 95%udaraSBP 118HR 48AT 38.0 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 95/min, berkerut muka apabila dirangsang, anggota lembik tanpa tonus otot dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 8 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 137, Cl⁻ 101, HCO₃⁻ 21 mmol/L dan albumin 25 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 137 mmol/LCl⁻ 101 mmol/LHCO₃⁻ 21 mmol/Lalbumin 25 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVbradikardia sinusblok AV darjah pertamarentak sinus normaltakikardia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bradikardia sinus
  2. 2blok AV darjah pertama
  3. 3rentak sinus normal
  4. 4takikardia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah ketiga (lengkap)rentak simpangblok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah kedua jenis II
  2. 2blok AV darjah ketiga (lengkap)
  3. 3rentak simpang
  4. 4blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Check the patient's wishes and the caller's identity first

Mengapa ini jawapannya

Information is shared only with people the patient has agreed to, and the caller's identity is checked as per policy. Often only limited information is given by phone.

Jawapan

D · Check the patient's wishes and the caller's identity first
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Panggil bantuan dan mulakan CPR

Mengapa ini jawapannya

Tidak bertindak balas dan tidak bernafas dengan normal bermaksud henti jantung: panggil bantuan (pasukan henti jantung, defibrilator) dan mulakan mampatan dada serta-merta.

Jawapan

A · Panggil bantuan dan mulakan CPR
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menyemak semula arahan, pengiraan dan tetapan pam terlebih dahulu

Mengapa ini jawapannya

Had pam pintar ditetapkan untuk mengesan kesilapan pengaturcaraan dan pengiraan. Jururawat menyemak arahan, kepekatan, dos dan kadar sebelum memutuskan sama ada pengatasan benar-benar wajar.

Jawapan

D · Menyemak semula arahan, pengiraan dan tetapan pam terlebih dahulu
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis

Mengapa ini jawapannya

The initial assessment of a new, potentially unstable patient is an RN responsibility. LPNs/LVNs can give routine medications, perform routine procedures and reinforce teaching for stable patients.

Jawapan

B · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand

Mengapa ini jawapannya

In cord prolapse, the presenting part can compress the cord and cut off fetal oxygen. The nurse lifts the presenting part off the cord, calls for help and positions the patient (for example knee-chest) while urgent birth is arranged.

Jawapan

D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Tahan dos dan eskalasi melalui rantaian pemerintahan

Mengapa ini jawapannya

Jururawat yang percaya arahan tidak selamat tidak memberikannya, mendokumenkan kebimbangan, dan mengeskalasi melalui rantaian pemerintahan sehingga ia diselesaikan. Mengubah dos bersendirian atau meninggalkannya secara senyap adalah tidak selamat dan di luar skop kejururawatan.

Jawapan

C · Tahan dos dan eskalasi melalui rantaian pemerintahan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Mengapa ini jawapannya

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Jawapan

C · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Tukar posisi, pertimbangkan ubat antirembesan yang dipreskripsikan dan sokong keluarga

Mengapa ini jawapannya

"Bunyi bergelugut maut" diuruskan dengan menukar posisi, penjagaan mulut dan kadangkala ubat yang mengurangkan rembesan. Menerangkannya kepada saudara-mara meredakan kesusahan mereka.

Jawapan

B · Tukar posisi, pertimbangkan ubat antirembesan yang dipreskripsikan dan sokong keluarga
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Mengapa ini jawapannya

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Disemak dengan: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Glukosa tinggi menarik air ke dalam darah, mencairkan natrium

Mengapa ini jawapannya

Glukosa tinggi menarik air daripada sel ke dalam darah, menurunkan natrium yang diukur. Apabila glukosa dirawat, natrium biasanya meningkat. Pembetulan lazim menambah kira-kira 1.6–2.4 mEq/L natrium bagi setiap 100 mg/dL glukosa di atas 100 mg/dL.Disemak dengan: Sodium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Glukosa tinggi menarik air ke dalam darah, mencairkan natrium
11.Farmakologi

Jawapan: B · Dehidrasi

Mengapa ini jawapannya

Apabila badan kekurangan air atau natrium, buah pinggang menyerap semula lebih banyak litium, maka parasnya meningkat. Tiazid, perencat ACE dan NSAID boleh mempunyai kesan yang sama.

Jawapan

B · Dehidrasi
12.Farmakologi

Jawapan: A · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure

Mengapa ini jawapannya

NSAIDs inhibit renal prostaglandins, causing sodium and water retention and reducing the effect of diuretics. They can trigger decompensation of heart failure and are usually avoided.

Jawapan

A · NSAIDs cause salt and water retention and can worsen heart failure
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Vitamin K tambahan mungkin merendahkan INR

Mengapa ini jawapannya

Peningkatan mendadak dalam pengambilan vitamin K boleh merendahkan INR dan meningkatkan risiko bekuan. Pesakit tidak perlu mengelakkan makanan ini tetapi patut mengekalkan pengambilan yang konsisten dan memberitahu perkhidmatan antikoagulasi tentang perubahan diet yang besar.

Jawapan

A · Vitamin K tambahan mungkin merendahkan INR
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation

Mengapa ini jawapannya

Atelectasis is common in the first days after surgery, especially upper abdominal surgery, due to pain, shallow breathing and immobility. It can cause a low-grade fever and reduced basal breath sounds. Good analgesia, deep breathing exercises, coughing with wound support and early mobilisation reverse it and prevent pneumonia.

Jawapan

D · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes

Mengapa ini jawapannya

Pyridostigmine inhibits acetylcholinesterase, so more acetylcholine is available at the neuromuscular junction. Timing it before meals gives the best muscle strength for chewing and swallowing, which lowers the risk of aspiration.

Jawapan

B · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · "If the fluid is cloudy, I'll see if it clears next time."

Mengapa ini jawapannya

Cloudy effluent may be the first sign of peritonitis and must be reported to the PD unit straight away, keeping the bag for testing. Waiting can allow a serious infection to develop.

Jawapan

C · "If the fluid is cloudy, I'll see if it clears next time."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Usus kecil: muntah awal, kurang kembung; usus besar: muntah lewat, kembung ketara

Mengapa ini jawapannya

Dalam sekatan usus kecil proksimal, muntah adalah awal dan menonjol serta kembung ringan. Dalam sekatan usus besar, kembung ketara, sembelit awal dan muntah lewat (dan mungkin berbau najis). Pengimejan mengesahkan paras dan puncanya.

Jawapan

A · Usus kecil: muntah awal, kurang kembung; usus besar: muntah lewat, kembung ketara
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Stop and confirm identity, then apply a band

Mengapa ini jawapannya

Correct identification before anaesthesia prevents wrong-patient surgery. The process stops until identity is confirmed with the patient and records and a band is applied, following the checklist.

Jawapan

B · Stop and confirm identity, then apply a band
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · The head is engaged in the pelvis

Mengapa ini jawapannya

Descent can be described in fifths of the head palpable above the brim. When 2/5 or less can be felt, the widest part of the head has passed the inlet, so it is engaged; 5/5 palpable means the head is free. Many US units describe descent mainly by station on vaginal examination instead.

Jawapan

B · The head is engaged in the pelvis
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · A breast abscess needing drainage

Mengapa ini jawapannya

A fluctuant, persistent painful mass despite antibiotics suggests a breast abscess. It needs ultrasound and drainage. Breastfeeding from the other breast can usually continue.

Jawapan

B · A breast abscess needing drainage
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff

Mengapa ini jawapannya

Schools need an individual action plan describing symptoms and steps, staff trained to recognise anaphylaxis and give adrenaline, and auto-injectors that are always quickly available. Avoiding the allergen and not sharing food also help.

Jawapan

D · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Milestones are judged by corrected age, here about 3 months, so this is expected

Mengapa ini jawapannya

Born 12 weeks early, his corrected age is about 3 months, when sitting is not expected. Corrected age is used for development and growth in preterm babies, usually until about 2 years, while vaccines follow chronological age.

Jawapan

D · Milestones are judged by corrected age, here about 3 months, so this is expected
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Offer the oral medicine first, before considering an injection

Mengapa ini jawapannya

Offering oral medication respects choice and is less restrictive than an injection. Covert administration is only lawful in specific, documented circumstances, not as a routine approach.

Jawapan

C · Offer the oral medicine first, before considering an injection
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs

Mengapa ini jawapannya

Stimulants can be diverted and misused for studying or recreation. They are controlled drugs, so secure storage, monitoring the number of tablets and not sharing them are important.

Jawapan

D · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 211 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

6·12 + 11 = 83 in

Inci kepada sentimeter

h = 83·2.54 = 210.8 ≈ 211 cm

Jawapan

h = 211 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: Hb = 13 g/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

Hb = 130 g/L × (1 L/10 dL) = 13 g/dL

Jawapan

Hb = 13 g/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: m = 100 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

0.5% = 0.5 g/100 mL = 5 mg/mL

Jisim ubat

m = 5·20 = 100 mg

Jawapan

m = 100 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

20·10 = 200 mg

Isi padu

V = (200/40)·1 = 5 mL

Jawapan

V = 5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 100 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

5·60 = 300 min

Kadar titisan

R = 500·60/300 = 100 gtt/min

Jawapan

R = 100 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 4.7 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

32·60/15 = 128 mL/h

Masa yang tinggal

t = 600/128 = 4.688 ≈ 4.7 h

Jawapan

t = 4.7 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 4 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250/250 = 1 unit/mL

Kadar pam

R = 4/1 = 4 mL/h

Jawapan

R = 4 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 12.8 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

7.5·57 = 427.5 mcg/min
427.5·60 = 25650 mcg/h

Kadar pam

R = 25650/2000 = 12.82 ≈ 12.8 mL/h

Jawapan

R = 12.8 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1250 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 250 + 150 = 400 mL
Infusi IV: 100·8 = 800 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
I = 1250 mL

Jawapan

I = 1250 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 475 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

06:45 → 13:45 = 7 h

Isi padu yang diinfuskan

75·7 = 525 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 525 = 475 mL

Jawapan

V = 475 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 23/min → 2
SpO₂ 95% → 1
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 48/min → 1
sedar (A) → 0
T 38.0 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 2 + 1 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4

Jawapan

NEWS2 = 4
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 95/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 0 + 1 = 4

Tafsiran

4 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 20 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·8 + 8 = 20 mmHg
julat: 18–22 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 18.75 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 137 − (101 + 21) = 15

Pembetulan untuk albumin

15 + 0.25·(40 − 25) = 18.75 mmol/L

Jawapan

AGc = 18.75 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak sinus normal

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 16 petak kecil, 1500 ÷ 16 ≈ 94 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.64 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak sinus normal

Jawapan

rentak sinus normal
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 34 petak kecil, 1500 ÷ 34 ≈ 44 seminit.
2. Rentak: R–R teratur (1.36 s) dan P–P teratur (0.80 s), tetapi kedua-duanya bebas antara satu sama lain.
3. Gelombang P: tegak dan teratur pada 75 seminit, tetapi tidak berkaitan dengan kompleks QRS; ada yang tersembunyi dalam QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: berbeza dari denyutan ke denyutan; tiada hubungan tetap.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Jawapan

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions