Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient with a leg injury is climbing stairs with crutches. Which leg should go up first?

  1. AThe injured leg
  2. BThe crutches always go first
  3. CThe unaffected leg
  4. DBoth legs together
2.Asas kejururawatanSukar

Which feature suggests that a sore area is a moisture lesion rather than a pressure ulcer?

  1. ADiffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
  2. BA circular area of damage directly over the sacral bone
  3. CA deep wound with straight edges over the hip
  4. DA dark area of necrotic tissue over the heel
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient is admitted to an inpatient mental health unit. Why are personal belongings checked?

  1. ATo decide which family members may visit
  2. BTo make a list of valuable items for insurance
  3. CTo remove items that could be used to harm self or others
  4. DTo find out what the patient likes to wear during the hospital stay
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient on airborne precautions for tuberculosis wants to walk in the hallway. What is the best response?

  1. AAllow it, if they avoid the nurses’ station
  2. BAllow it, as long as they walk quickly
  3. CExplain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
  4. DAllow it, as long as the patient wears an N95 respirator in the corridor
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

On a postpartum unit, which patient is the most appropriate to assign to an LPN/LVN?

  1. AOne hour after birth with heavy bleeding and a boggy uterus
  2. BA new admission transferred from the labor ward with a fever of 38.6 °C
  3. CDay 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
  4. DSevere pre-eclampsia on a magnesium sulfate infusion
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

At 08:00 a nurse has four tasks. Which order is best?

  1. ACheck the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
  2. BGive insulin with breakfast, update care plans, check the patient with a falling SpO₂, give routine medications
  3. CGive routine medications, check the patient with a falling SpO₂, update care plans, give insulin with breakfast
  4. DUpdate care plans, give insulin with breakfast, give routine medications, check the patient with a falling SpO₂
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why are patients advised to rinse their mouth after using an inhaled corticosteroid?

  1. ATo reduce the risk of oral thrush
  2. BTo stop the drug from being absorbed in the lungs
  3. CTo make the drug work faster
  4. DTo prevent tooth decay from the sugar in it
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which statement about oxygen in a patient with suspected acute coronary syndrome is correct?

  1. AOxygen replaces the need for an ECG
  2. BHigh-flow oxygen should always be given, whatever the SpO2
  3. COxygen is given if the SpO2 is below the target range
  4. DOxygen must never be given in chest pain
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Bagaimanakah kalsium glukonat IV membantu pesakit dengan hiperkalemia teruk?

  1. AIa menstabilkan membran sel jantung tanpa menurunkan kalium
  2. BIa mengikat kalium dalam usus supaya dikeluarkan dalam najis
  3. CIa memindahkan kalium daripada darah ke dalam sel
  4. DIa meningkatkan perkumuhan kalium oleh buah pinggang
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with kidney stones and fatigue has a calcium of 11.6 mg/dL (2.9 mmol/L), a high parathyroid hormone (PTH) and a low phosphate. Which condition is most likely?

  1. AHypoparathyroidism
  2. BVitamin D deficiency
  3. CCancer-related hypercalcemia
  4. DPrimary hyperparathyroidism
11.FarmakologiSederhana

Why is a progestogen added to oestrogen in hormone replacement therapy for a woman who still has her uterus?

  1. ATo lower the risk of blood clots to zero
  2. BTo protect against endometrial hyperplasia and cancer
  3. CTo reduce hot flushes much more than oestrogen alone can
  4. DTo prevent breast cancer completely
12.FarmakologiSukar

An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?

  1. ALow serum magnesium
  2. BLow serum glucose
  3. CHigh serum calcium
  4. DHigh serum sodium
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which side effect is particularly common with verapamil?

  1. ADiarrhoea
  2. BConstipation
  3. CDry cough
  4. DHair loss
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Twelve hours after a coronary stent, a patient has sudden severe chest pain again with new ST elevation in the same leads. What is the most likely cause?

  1. AAcute stent thrombosis
  2. BNormal pain from the procedure site
  3. CPericarditis from the catheter
  4. DIndigestion from the hospital meal
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Sebelum trombolisis IV untuk strok, had tekanan darah manakah yang lazim digunakan?

  1. ADi bawah kira-kira 185/110 mmHg
  2. BTiada had tekanan darah
  3. CDi bawah kira-kira 90/60 mmHg
  4. DDi atas kira-kira 200/120 mmHg
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with an acute stroke has a glucose of 15 mmol/L (270 mg/dL). They do not have known diabetes. What is appropriate?

  1. AIgnore it, because stress always raises glucose
  2. BReport it and monitor glucose, as it can worsen outcome
  3. CGive glucose gel to stabilise the level
  4. DStop all IV fluids to lower the glucose
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about moist wound healing is correct?

  1. AA moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
  2. BA wet wound bed always prevents infection
  3. CWounds should be soaked in water for hours every day
  4. DWounds heal fastest when left to dry out and form a scab
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A dying patient has noisy, rattling breathing. The patient seems unaware, but the family is distressed. What is the best nursing approach?

  1. AAsk the family to leave the room
  2. BGive large volumes of IV fluid to loosen and thin the secretions
  3. CReposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
  4. DPerform deep suction every hour
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 28 weeks asks why her heart rate is higher than before pregnancy. Which response is accurate?

  1. AA rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
  2. BThe heart rate rises because blood pressure is much higher in pregnancy
  3. CHeart rate normally falls in pregnancy, so this needs urgent review
  4. DA higher heart rate in pregnancy always points to heart disease
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Which finding in a newborn at 6 hours requires the most urgent action?

  1. AMild moulding of the head
  2. BSmall white milia on the nose and chin
  3. CAcrocyanosis of the hands and feet
  4. DCentral cyanosis, fast breathing and grunting
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A newborn has a cephalohaematoma. What should the nurse monitor closely over the next days?

  1. AJaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
  2. BBlood pressure, because the swelling causes hypertension
  3. CHead circumference twice daily, because it signals hydrocephalus
  4. DUrine colour, because the swelling causes kidney damage
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang remaja perempuan berumur 15 tahun meminta jururawat merahsiakan aktiviti seksualnya daripada ibu bapanya. Tiada tanda penderaan atau risiko kemudaratan serius. Apakah tindak balas yang paling sesuai?

  1. AMemberitahu ibu bapanya serta-merta
  2. BEnggan membincangkannya sehingga ibu bapanya hadir
  3. CBerjanji bahawa tiada apa yang dikatakannya akan dikongsi dengan sesiapa, apa pun yang didedahkannya pada masa hadapan
  4. DMenghormati kerahsiaannya, memberi maklumat dan menerangkan bilakah maklumat perlu dikongsi
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient with PTSD begins to dissociate during a conversation. Which grounding technique can the nurse use?

  1. ALeave her alone until the episode has passed on its own
  2. BAsk her to name things she can see, hear and touch in the room right now
  3. CAsk her to describe the traumatic event in as much detail as she can
  4. DAsk her to close her eyes and think back to the worst moment of the trauma
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient who used methamphetamine heavily for weeks stopped 2 days ago. He sleeps most of the day, is very low and says life is pointless. What is the priority?

  1. AWake him often so that his sleep pattern returns to normal
  2. BAssess his suicide risk
  3. CEncourage him to exercise hard to raise his energy
  4. DGive a stimulant to relieve the low mood
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
8 lb 6 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 8 lb 6 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

8 lb 6 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
3 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 3 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.

3 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 35 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

35 kg4 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 2.88 mg. Ampul mengandungi 4000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

2.88 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL60 gtt/mL5 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 5 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit.

250 mL5 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg250 mL60 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

1000 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 80 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

1000 mg/250 mL80 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit100 mLinsulin biasa3 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 100 unit insulin biasa dalam 100 mL berjalan pada 3 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

100 unit/100 mL3 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
800 mg500 mLdopamine7 mL/h80 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dopamine 800 mg dalam 500 mL berjalan pada 7 mL/j. Pesakit berberat 80 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

800 mg/500 mL7 mL/h80 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli100 mLsusu100 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing150 mLair kencing500 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 100 mLsusu: 100 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 150 mLair kencing: 500 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL/hmula 13:3016:00: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 13:30 dan berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 16:00?

500 mL100 mL/h13:30 → 16:00
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.23PaCO₂mmHg354572HCO₃⁻mmol/L222629tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.23, PaCO₂ 72 mmHg (9.6 kPa) dan HCO₃⁻ 29 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.23PaCO₂ 72 mmHg (9.6 kPa)HCO₃⁻ 29 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 146, Cl⁻ 113 dan HCO₃⁻ 16 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 146 mmol/LCl⁻ 113 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/L
nisbah delta =
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Ukur sela gelombang flutter dan cari kadar atrium dalam denyut seminit.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak simpangblok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah pertamablok AV darjah ketiga (lengkap)

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak simpang
  2. 2blok AV darjah kedua jenis II
  3. 3blok AV darjah pertama
  4. 4blok AV darjah ketiga (lengkap)

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The unaffected leg

Mengapa ini jawapannya

Going up, the strong leg steps first and lifts the body, followed by the crutches and the injured leg. Going down, the crutches and injured leg go first.

Jawapan

C · The unaffected leg
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone

Mengapa ini jawapannya

Moisture lesions are usually superficial, diffuse and irregular, often in the natal cleft or skin folds. Pressure ulcers are typically over bony prominences and may have necrotic tissue.

Jawapan

A · Diffuse, irregular redness in a skin fold, not over a bone
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · To remove items that could be used to harm self or others

Mengapa ini jawapannya

Belongings are searched with the patient, according to policy, for items such as sharp objects, cords, drugs and lighters. These are stored safely to reduce the risk of self-harm or violence.

Jawapan

C · To remove items that could be used to harm self or others
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it

Mengapa ini jawapannya

Patients on airborne precautions stay in the negative-pressure room with the door closed, leaving only for essential tests while wearing a surgical mask. The nurse explains why and helps the patient cope with confinement.

Jawapan

C · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs

Mengapa ini jawapannya

A stable patient after an uncomplicated birth fits the LPN/LVN role. Heavy bleeding, magnesium infusions and new admissions with fever need RN assessment.

Jawapan

C · Day 1 after an uncomplicated vaginal birth, stable vital signs
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans

Mengapa ini jawapannya

A falling SpO₂ is a possible breathing problem and comes first. Insulin must be matched to the meal, routine medications have a time window, and documentation such as care plans comes last.

Jawapan

A · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · To reduce the risk of oral thrush

Mengapa ini jawapannya

Inhaled steroid deposited in the mouth and throat can cause oral candidiasis and a hoarse voice. Rinsing and using a spacer reduce this.

Jawapan

A · To reduce the risk of oral thrush
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range

Mengapa ini jawapannya

Current guidance recommends oxygen in ACS only for hypoxaemia, as routine oxygen in patients with normal saturations has not been shown to help. Urgent ECG, analgesia and antiplatelet treatment remain priorities.

Jawapan

C · Oxygen is given if the SpO2 is below the target range
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Ia menstabilkan membran sel jantung tanpa menurunkan kalium

Mengapa ini jawapannya

Kalsium menentang kesan kalium yang tinggi pada aktiviti elektrik jantung dalam masa beberapa minit. Kalium masih mesti diturunkan dengan memindahkannya ke dalam sel (insulin dengan glukosa) dan mengeluarkannya (pengikat, diuretik atau dialisis).Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Ia menstabilkan membran sel jantung tanpa menurunkan kalium
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Primary hyperparathyroidism

Mengapa ini jawapannya

In primary hyperparathyroidism, usually from an adenoma, PTH is high despite high calcium, and phosphate is low because PTH increases its excretion. Cancer-related hypercalcemia typically has a suppressed PTH.Disemak dengan: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023); Hyperparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

D · Primary hyperparathyroidism
11.Farmakologi

Jawapan: B · To protect against endometrial hyperplasia and cancer

Mengapa ini jawapannya

Oestrogen alone causes endometrial proliferation and increases the risk of endometrial cancer. A progestogen protects the endometrium; women without a uterus can take oestrogen alone.

Jawapan

B · To protect against endometrial hyperplasia and cancer
12.Farmakologi

Jawapan: A · Low serum magnesium

Mengapa ini jawapannya

Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.

Jawapan

A · Low serum magnesium
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Constipation

Mengapa ini jawapannya

Verapamil is a rate-limiting calcium channel blocker that slows AV conduction. Constipation is its most common side effect. It can also cause bradycardia and should not be combined with beta-blockers without specialist care because of the risk of heart block.

Jawapan

B · Constipation
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Acute stent thrombosis

Mengapa ini jawapannya

Acute stent thrombosis presents with recurrent ischaemic pain and ST elevation, and needs emergency return to the catheter laboratory. Missed antiplatelet doses are a major risk factor, which is why dual antiplatelet adherence is emphasised.

Jawapan

A · Acute stent thrombosis
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Di bawah kira-kira 185/110 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Banyak garis panduan memerlukan tekanan darah di bawah 185/110 mmHg sebelum trombolisis dan di bawah 180/105 mmHg selama 24 jam selepasnya, kerana tekanan yang sangat tinggi meningkatkan risiko transformasi hemoragik. Bacaan yang lebih tinggi diturunkan dengan berhati-hati terlebih dahulu.

Jawapan

A · Di bawah kira-kira 185/110 mmHg
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome

Mengapa ini jawapannya

Hyperglycaemia is common after stroke and is linked to worse outcomes. It is reported, monitored and treated in line with local protocols, while avoiding hypoglycaemia. The patient may also be tested for undiagnosed diabetes.

Jawapan

B · Report it and monitor glucose, as it can worsen outcome
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster

Mengapa ini jawapannya

A moist environment supports cell migration, autolytic debridement and less pain. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to balance exudate.

Jawapan

A · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed

Mengapa ini jawapannya

Noisy respiratory secretions near death come from secretions in the throat that the patient cannot clear. Repositioning, explanation and anticholinergic drugs may help; deep suction is usually distressing and ineffective.

Jawapan

C · Reposition, explain the cause and give prescribed drugs if needed
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy

Mengapa ini jawapannya

Blood volume and cardiac output rise in pregnancy, and the resting heart rate typically increases by 10 to 15 beats per minute. Blood pressure usually falls slightly in the second trimester.

Jawapan

A · A rise of about 10 to 15 beats per minute is normal in pregnancy
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Central cyanosis, fast breathing and grunting

Mengapa ini jawapannya

Central cyanosis, tachypnoea and grunting indicate respiratory distress and need immediate assessment, oxygen and evaluation for causes such as infection, heart disease or lung problems.

Jawapan

D · Central cyanosis, fast breathing and grunting
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin

Mengapa ini jawapannya

A cephalohaematoma is a collection of blood under the periosteum. As the red cells break down, bilirubin rises, so these babies have a higher risk of jaundice. The swelling itself usually resolves over weeks without treatment.

Jawapan

A · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Menghormati kerahsiaannya, memberi maklumat dan menerangkan bilakah maklumat perlu dikongsi

Mengapa ini jawapannya

Remaja berhak mendapat penjagaan yang sulit dalam lingkungan undang-undang. Jururawat menerangkan bahawa maklumat mungkin dikongsi jika ada risiko kemudaratan serius, contohnya penderaan atau eksploitasi, tetapi tidak patut berjanji untuk merahsiakan secara mutlak.

Jawapan

D · Menghormati kerahsiaannya, memberi maklumat dan menerangkan bilakah maklumat perlu dikongsi
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now

Mengapa ini jawapannya

Grounding techniques use the senses to bring the person back to the here and now. Asking for details of the trauma during dissociation can deepen distress.

Jawapan

B · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Assess his suicide risk

Mengapa ini jawapannya

Stimulant withdrawal can cause profound depression, fatigue, hypersomnia and suicidal thoughts. Suicide risk assessment and close observation are the priorities.

Jawapan

B · Assess his suicide risk
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 3.81 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

6 oz/16 = 0.375 lb
8 + 0.375 = 8.375 lb

Paun kepada kilogram

m = 8.375/2.2 = 3.807 ≈ 3.81 kg

Jawapan

m = 3.81 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 0.18 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 3 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 3·60/1000 = 0.18 mg/h

Jawapan

D = 0.18 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·35 = 140 mg

Isi padu

V = 140/50 = 2.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.72 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

2.88 mg = 2880 mcg

Isi padu

V = 2880/4000 = 0.72 mL

Jawapan

V = 0.72 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 50 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

5·60 = 300 min

Kadar titisan

R = 250·60/300 = 50 gtt/min

Jawapan

R = 50 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000/250 = 4 mg/mL

Isi padu sejam

80/4 = 20 mL/h

Kadar titisan

R = 20·60/60 = 20 gtt/min

Jawapan

R = 20 gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 3 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

100/100 = 1 unit/mL

Unit sejam

D = 3·1 = 3 unit/h

Jawapan

D = 3 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 2.3 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Mikrogram seminit

7·1600 = 11200 mcg/h
11200/60 = 186.7 mcg/min

Per kilogram

D = 186.7/80 = 2.333 ≈ 2.3 mcg/kg/min

Jawapan

D = 2.3 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 950 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 100 = 200 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1600 mL

Jumlah pengeluaran

150 + 500 = 650 mL

Imbangan

B = 1600 − 650 = 950 mL

Jawapan

B = 950 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 250 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

13:30 → 16:00 = 2.5 h

Isi padu yang diinfuskan

100·2.5 = 250 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 250 = 250 mL

Jawapan

V = 250 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 12

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 3 + 2 + 4 + 1 = 12

Jawapan

B = 12
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 15 = 35

Tahap risiko

35 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.23: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 72 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 29 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 0.625

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 146 − (113 + 16) = 17

Nisbah delta

(17 − 12)/(24 − 16) = 5/8 = 0.625

Jawapan

nisbah delta = 0.625

Di bawah 1: asidosis sela anion normal tambahan.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar atrium = 300 bpm

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit

Kompleks QRS

R–R = 20 petak kecil = 0.80 s → 1500 ÷ 20 = 75 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 75 = 4:1

Jawapan

kadar atrium = 300 bpm
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 28 petak kecil, 1500 ÷ 28 ≈ 54 seminit.
2. Rentak: R–R teratur (1.12 s) dan P–P teratur (0.80 s), tetapi kedua-duanya bebas antara satu sama lain.
3. Gelombang P: tegak dan teratur pada 75 seminit, tetapi tidak berkaitan dengan kompleks QRS; ada yang tersembunyi dalam QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: berbeza dari denyutan ke denyutan; tiada hubungan tetap.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Jawapan

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions