Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  2. BThey make the anaesthetic work less well
  3. CThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
  4. DThey are a common cause of wound infection
2.Asas kejururawatanSukar

A urine culture reports a mixed growth of several organisms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient is resistant to all antibiotics
  2. BThe patient has several serious infections at once
  3. CThe laboratory used the wrong test
  4. DThe sample was contaminated during collection
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Penilaian manakah yang paling penting semasa pesakit berada dalam sekatan pergelangan tangan?

  1. AKetinggian dan berat pesakit
  2. BPilihan makanan dan minuman pesakit untuk hari itu
  3. CPendengaran pesakit pada kedua-dua telinga dengan ujian jam
  4. DPeredaran darah, deria dan kulit di luar sekatan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A responsive 6-month-old infant is choking and cannot cry or cough. What should the rescuer do?

  1. AGive abdominal thrusts as for an adult
  2. BDo a blind finger sweep of the mouth
  3. CTurn the infant upside down and shake gently
  4. DGive back blows and chest thrusts in turn
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient on a nasal cannula at 6 L/min still has a low SpO₂. What should the nurse do?

  1. ARecheck the SpO₂ at the next routine set of observations in four hours
  2. BReport it, because a different oxygen device is likely to be needed
  3. CRemove the oxygen to see if the SpO₂ changes
  4. DTurn the nasal cannula up to 15 L/min
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit dengan pendarahan GI atas mempunyai kadar denyutan jantung 128/min dan tekanan darah 84/50 mmHg. Semua ini ditetapkan. Yang manakah dimulakan dahulu oleh jururawat?

  1. AInfusi perencat pam proton IV
  2. BTablet zat besi oral
  3. CCecair IV atau darah melalui kanula bersaiz besar
  4. DMenempah endoskopi diagnostik untuk pagi esok
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient on haemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which nursing care is correct?

  1. AKeep the arm raised and still at all times
  2. BUse the fistula arm for routine IV cannulas
  3. CAvoid blood pressure readings and blood samples on that arm
  4. DApply a tight bandage over the fistula at night to protect it
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit kecederaan kepala mempunyai GCS yang jatuh daripada 14 kepada 10 dan satu anak mata menjadi lebih besar dan lambat bertindak balas. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AEskalasi serta-merta sebagai kecemasan neurologi
  2. BGalakkan pesakit tidur
  3. CSemak semula GCS pada pusingan pemerhatian rutin seterusnya
  4. DBeri sedatif untuk menenangkan pesakit
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

When should the nurse check the glucose before giving a mealtime dose of rapid-acting insulin (such as lispro)?

  1. AOnly once a day, then giving the same dose before every meal
  2. BJust before the meal, giving insulin when the food is ready
  3. CTwo hours after the meal, then giving the insulin dose
  4. DAt bedtime only, then giving the mealtime insulin overnight
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit trombosis vena dalam yang baharu menerima infusi heparin, dan warfarin baru dimulakan. Mengapakah heparin diteruskan selama beberapa hari?

  1. AHeparin mencegah kesan sampingan warfarin
  2. BWarfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan antikoagulan sepenuhnya
  3. CWarfarin hanya berfungsi apabila heparin diberi pada masa yang sama
  4. DHeparin meningkatkan penyerapan warfarin daripada usus
11.FarmakologiSederhana

Which assessment is most important before giving a dose of IV morphine?

  1. ABlood glucose and temperature, checked before each dose
  2. BRespiratory rate and level of sedation
  3. CPupil size and hearing
  4. DBowel sounds and urine colour
12.FarmakologiSukar

Apakah mekanisme tindakan utama perencat pam proton seperti omeprazol?

  1. AMeneutralkan asid dalam perut
  2. BMenyekat secara kompetitif reseptor histamin H2 pada sel parietal
  3. CMenyalut ulser untuk melindunginya
  4. DPerencatan tak berbalik H⁺/K⁺-ATPase dalam sel parietal
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

What is the purpose of cardiac resynchronisation therapy (a biventricular pacemaker)?

  1. ATo make both ventricles contract together and more efficiently
  2. BTo replace a damaged heart valve
  3. CTo deliver a shock whenever the heart rate exceeds 100/min
  4. DTo slow the atrial rate in patients with atrial fibrillation
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

The monitor shows a regular broad-complex tachycardia at 180/min. The patient is alert with BP 126/78 mmHg and no chest pain. What is the most appropriate plan?

  1. ADeliver an unsynchronised shock immediately, before any other assessment
  2. BReassure the patient, as this is a normal rhythm
  3. CStart chest compressions straight away and give a dose of IV adrenaline
  4. DRecord a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

After transsphenoidal pituitary surgery, which advice should the patient follow?

  1. ALie completely flat for at least a week after surgery
  2. BBlow the nose often to clear any clots
  3. CDrink through a straw to keep the nose clean
  4. DAvoid blowing the nose, straining and bending forward
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Two days after surgery, an 80-year-old woman is quiet, sleepy, slow to answer and eating little. Her daughter says she is "not herself". What should the nurse suspect?

  1. ANormal tiredness after an operation
  2. BHypoactive delirium
  3. CThe start of Alzheimer's disease
  4. DSimple low mood about being in hospital
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient received IV morphine 20 minutes ago and the surgical consent form has not been signed. What should the nurse do?

  1. ASign the form on the patient's behalf as a witness
  2. BAsk the patient to sign quickly before they get sleepier
  3. CTell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
  4. DAsk a relative to sign instead of the patient
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
  2. B"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
  3. C"I should eat smaller meals for a while after the operation."
  4. D"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 18 weeks asks about safe exercise. Which advice is correct?

  1. AExercise lying flat on her back is best after 20 weeks
  2. BContact sports and scuba diving are safe if she did them before
  3. CExercise should be stopped completely during pregnancy
  4. DModerate exercise like walking or swimming is encouraged
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman is 10 cm dilated with an urge to push. The fetal head is at station 0 and the tracing is normal. Which approach is supported by current practice?

  1. AInsist she lies flat on her back and holds her breath for long periods
  2. BAsk her to push continuously from 7 cm onwards
  3. CTell her not to push until the head is visible
  4. DLet her push with her urge in a position she prefers
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child has tinea capitis (ringworm of the scalp). Which treatment is usually needed?

  1. AAn oral antifungal medicine
  2. BOral antibiotics such as amoxicillin
  3. CA topical antifungal cream alone
  4. DShaving the head, with no medicine
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Sebuah keluarga berkeras untuk kekal bersama anak mereka semasa prosedur yang menyakitkan. Apakah tindak balas yang paling sesuai dalam penjagaan berpusatkan keluarga?

  1. AMemberitahu mereka bahawa kehadiran mereka menjadikan kanak-kanak itu berkelakuan lebih teruk
  2. BMenyokong kehadiran mereka, menyediakan mereka untuk apa yang akan dilihat dan memberi mereka peranan yang menenangkan
  3. CMembenarkan mereka tinggal hanya jika mereka berdiri di sudut dan tidak menyentuh, memegang atau bercakap dengan kanak-kanak itu
  4. DBerkeras bahawa mereka menunggu di luar dalam setiap kes
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Pemantauan manakah yang penting bagi pesakit yang memulakan valproat?

  1. AFungsi paru-paru dan sinar-X dada berkala, kerana risiko fibrosis pulmonari
  2. BUjian pendengaran
  3. CTekanan mata sahaja
  4. DFungsi hati dan tanda pankreatitis, serta kaunseling tentang risiko kehamilan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A woman arrives in the emergency department after a sexual assault and has a cut on her head that is bleeding. What is the priority?

  1. ACall the police and wait until they arrive before doing anything else, so that no evidence is lost by mistake
  2. BAssess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
  3. CAsk her for a detailed account of the assault before any care
  4. DCollect forensic evidence before treating any injuries
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C99.6 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 99.6 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

99.6 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
12 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 12 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
2 g+ 7.4 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 2 g. Label menyatakan: tambah 7.4 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 8 mL. Preskripsi ialah 375 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

2 g+ 7.4 mL → 8 mL375 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 37.4 lb. Preskripsi ialah 10 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan?

37.4 lb10 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL30 gtt/min6 h

Titisan berjalan pada 30 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 6 jam?

30 gtt/min20 gtt/mL6 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
900 mL20 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 40 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 900 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

40 gtt/min20 gtt/mL900 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
50 unit50 mLinsulin biasa? mL/h96 kg0.1 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 50 unit insulin biasa dalam 50 mL. Arahannya ialah 0.1 unit/kg/j untuk pesakit berberat 96 kg. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 unit/50 mL0.1 unit/kg/h96 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine28 mL/h88 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 500 mg dalam 250 mL berjalan pada 28 mL/j. Pesakit berberat 88 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL28 mL/h88 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu100 mLjus150 mLteh200 mLketulan ais120 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing350 mLair kencing300 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

susu: 100 mLjus: 150 mLteh: 200 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 125 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL400 mL diinfuskan125 mL/h11:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Pada 11:30, 400 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL400 mL diinfuskan125 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, tiada denyutan jantung, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.10PaCO₂mmHg354537HCO₃⁻mmol/L222611pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.10, PaCO₂ 37 mmHg (4.9 kPa), HCO₃⁻ 11 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.10PaCO₂ 37 mmHg (4.9 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak simpang dipercepatflutter atrium, konduksi 2:1takikardia sinustakikardia supraventrikel (SVT)

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak simpang dipercepat
  2. 2flutter atrium, konduksi 2:1
  3. 3takikardia sinus
  4. 4takikardia supraventrikel (SVT)
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Mengapa ini jawapannya

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Jawapan

C · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · The sample was contaminated during collection

Mengapa ini jawapannya

A mixed growth usually means skin or perineal bacteria contaminated the sample. A clean-catch midstream sample, or a sample from the catheter sampling port, gives a more reliable result.

Jawapan

D · The sample was contaminated during collection
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Peredaran darah, deria dan kulit di luar sekatan

Mengapa ini jawapannya

Pesakit yang disekat diperiksa dengan kerap untuk peredaran darah, deria, keadaan kulit, keselesaan, cecair dan keperluan ke tandas, dan sekatan dilepaskan pada selang masa tetap untuk pergerakan mengikut dasar.

Jawapan

D · Peredaran darah, deria dan kulit di luar sekatan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Give back blows and chest thrusts in turn

Mengapa ini jawapannya

For infants under one year, the rescuer alternates sets of back blows with chest thrusts, with the head lower than the chest. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object further in.

Jawapan

D · Give back blows and chest thrusts in turn
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed

Mengapa ini jawapannya

Standard nasal cannulas are usually run at up to about 6 L/min; higher flows dry the nose without much benefit. If the patient still needs more oxygen, the nurse assesses and escalates for a different device.

Jawapan

B · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Cecair IV atau darah melalui kanula bersaiz besar

Mengapa ini jawapannya

Takikardia dan hipotensi menunjukkan renjatan hipovolemik, maka memulihkan isi padu peredaran didahulukan, dengan cecair atau produk darah seperti yang ditetapkan dan pemantauan rapi. Penekanan asid dan endoskopi menyusul setelah resusitasi berjalan, dan zat besi oral tergolong dalam pemulihan kemudian.

Jawapan

C · Cecair IV atau darah melalui kanula bersaiz besar
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm

Mengapa ini jawapannya

The fistula arm is protected from pressure, cannulas and blood tests to prevent damage and clotting. Nurses check for a palpable thrill and audible bruit, which show it is working.

Jawapan

C · Avoid blood pressure readings and blood samples on that arm
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Eskalasi serta-merta sebagai kecemasan neurologi

Mengapa ini jawapannya

GCS yang menurun dengan anak mata melebar sebelah mencadangkan tekanan intrakranial meningkat dan kemungkinan herniasi otak. Semakan perubatan segera dan pengimejan diperlukan.

Jawapan

A · Eskalasi serta-merta sebagai kecemasan neurologi
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Just before the meal, giving insulin when the food is ready

Mengapa ini jawapannya

Rapid-acting insulin starts working within about 15 minutes, so glucose is checked before the meal and the insulin is given when the meal is available, usually within 15 minutes of eating. Giving it without food can cause hypoglycemia.

Jawapan

B · Just before the meal, giving insulin when the food is ready
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan antikoagulan sepenuhnya

Mengapa ini jawapannya

Warfarin menyekat pengeluaran faktor pembekuan baharu yang bergantung pada vitamin K, tetapi faktor sedia ada bertahan selama beberapa hari. Heparin oleh itu bertindih sehingga INR berada dalam julat sasaran, lazimnya sekurang-kurangnya 24 jam dan selepas minimum kira-kira 5 hari.

Jawapan

B · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan antikoagulan sepenuhnya
11.Farmakologi

Jawapan: B · Respiratory rate and level of sedation

Mengapa ini jawapannya

Opioids can cause respiratory depression, which is usually preceded by increasing sedation. Both are checked before and after each dose.

Jawapan

B · Respiratory rate and level of sedation
12.Farmakologi

Jawapan: D · Perencatan tak berbalik H⁺/K⁺-ATPase dalam sel parietal

Mengapa ini jawapannya

PPI menyekat pam proton secara tak berbalik, langkah terakhir rembesan asid. Penyekat H2 (seperti famotidin) bertindak lebih awal dan kurang kuat; antasid hanya meneutralkan.

Jawapan

D · Perencatan tak berbalik H⁺/K⁺-ATPase dalam sel parietal
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · To make both ventricles contract together and more efficiently

Mengapa ini jawapannya

In heart failure with a wide QRS (often left bundle branch block), the ventricles contract out of step. Pacing both ventricles restores coordinated contraction, improving symptoms and survival. Many devices also include a defibrillator.

Jawapan

A · To make both ventricles contract together and more efficiently
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic

Mengapa ini jawapannya

A broad-complex tachycardia is treated as ventricular tachycardia until proven otherwise. With a pulse and no adverse features (shock, syncope, chest pain or heart failure), a 12-lead ECG, electrolyte correction and drug treatment such as amiodarone are used, with expert help. Unstable patients need synchronised cardioversion; pulseless VT is defibrillated.

Jawapan

D · Record a 12-lead ECG, call senior help and anticipate an antiarrhythmic
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Avoid blowing the nose, straining and bending forward

Mengapa ini jawapannya

Raised pressure in the head can open the repair and cause a CSF leak. Patients avoid nose blowing, straining, coughing hard and bending forward, and sneeze with the mouth open. Straws may also be avoided.

Jawapan

D · Avoid blowing the nose, straining and bending forward
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Hypoactive delirium

Mengapa ini jawapannya

Hypoactive delirium presents with drowsiness, withdrawal and slowness rather than agitation, so it is often missed. It has a worse prognosis than the hyperactive form. A family report of a sudden change is important, and a screening tool such as the 4AT or the CAM (Confusion Assessment Method) can be used.

Jawapan

B · Hypoactive delirium
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now

Mengapa ini jawapannya

Opioids and sedatives can impair understanding, so consent may not be valid. The surgeon is informed; consent is obtained when the patient has capacity, or other legal processes are followed in an emergency.

Jawapan

C · Tell the surgeon, as the patient may not be able to consent now
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."

Mengapa ini jawapannya

Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.

Jawapan

B · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Moderate exercise like walking or swimming is encouraged

Mengapa ini jawapannya

Moderate exercise is safe and beneficial for most pregnant women. Contact sports, activities with a high fall risk and scuba diving are avoided, as is lying flat on the back for long periods later in pregnancy.

Jawapan

D · Moderate exercise like walking or swimming is encouraged
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Let her push with her urge in a position she prefers

Mengapa ini jawapannya

Spontaneous pushing with the urge, short breath holds and upright or side-lying positions are encouraged. Long, forced Valsalva pushing in the supine position can reduce placental blood flow.

Jawapan

D · Let her push with her urge in a position she prefers
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · An oral antifungal medicine

Mengapa ini jawapannya

Topical creams cannot reach the fungus in the hair shafts and follicles, so tinea capitis needs an oral antifungal for several weeks, sometimes with an antifungal shampoo to reduce spread.

Jawapan

A · An oral antifungal medicine
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Menyokong kehadiran mereka, menyediakan mereka untuk apa yang akan dilihat dan memberi mereka peranan yang menenangkan

Mengapa ini jawapannya

Kehadiran keluarga semasa prosedur disokong dalam penjagaan berpusatkan keluarga. Sediakan ibu bapa, beri mereka peranan seperti memegang atau mengalihkan perhatian kanak-kanak, dan biarkan mereka memilih sama ada untuk kekal.

Jawapan

B · Menyokong kehadiran mereka, menyediakan mereka untuk apa yang akan dilihat dan memberi mereka peranan yang menenangkan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Fungsi hati dan tanda pankreatitis, serta kaunseling tentang risiko kehamilan

Mengapa ini jawapannya

Valproat boleh menyebabkan hepatotoksisiti dan pankreatitis serta menyebabkan kecacatan lahir dan masalah perkembangan jika diambil semasa kehamilan. Ia umumnya dielakkan pada wanita yang boleh hamil kecuali syarat yang ketat dipenuhi.

Jawapan

D · Fungsi hati dan tanda pankreatitis, serta kaunseling tentang risiko kehamilan
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent

Mengapa ini jawapannya

Medical care for injuries comes first. Forensic examination is offered, explained and carried out only with consent, and the nurse supports the survivor's control over each step.

Jawapan

B · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 37.6 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

99.6 − 32 = 67.6

Darabkan dengan 5/9

T = 67.6·5/9 = 37.56 ≈ 37.6 °C

Jawapan

T = 37.6 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 200 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 12 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Jawapan

D = 200 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Isi padu

V = 375/250 = 1.5 mL

Jawapan

V = 1.5 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3.4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

37.4/2.2 = 17 kg

Dos

10·17 = 170 mg

Isi padu

V = (170/250)·5 = 3.4 mL

Jawapan

V = 3.4 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 540 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

30·60/20 = 90 mL/h

Isi padu

V = 90·6 = 540 mL

Jawapan

V = 540 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 7.5 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

40·60/20 = 120 mL/h

Masa yang tinggal

t = 900/120 = 7.5 h

Jawapan

t = 7.5 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 9.6 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

0.1·96 = 9.6 unit/h

Kepekatan

50/50 = 1 unit/mL

Kadar pam

R = 9.6/1 = 9.6 mL/h

Jawapan

R = 9.6 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 10.6 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogram seminit

28·2000 = 56000 mcg/h
56000/60 = 933.3 mcg/min

Per kilogram

D = 933.3/88 = 10.61 ≈ 10.6 mcg/kg/min

Jawapan

D = 10.6 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1710 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 100 + 150 + 200 = 450 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 125·8 = 1000 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1710 mL

Jawapan

I = 1710 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 400 = 600 mL

Masa

t = 600/125 = 4.8 h

Jawapan

t = 4.8 h

Itu kira-kira 4 h 48 min, jadi beg habis pada kira-kira 16:18.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 75

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 15 + 0 + 20 + 15 = 75

Jawapan

MFS = 75
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 0 → 0
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Tafsiran

0 → rendah

Jawapan

rendah

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 34.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|70 − 40| = 30 mmHg → 3 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·3 = 34.5 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 34.5 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis respiratori tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·11 + 8 = 24.5 → 22.5–26.5 mmHg

Bandingkan

terukur: 37 mmHg → asidosis respiratori tambahan

Jawapan

asidosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: takikardia supraventrikel (SVT)

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC. Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 10 petak kecil, 1500 ÷ 10 ≈ 150 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.40 s.
3. Gelombang P: tiada kelihatan; pada kadar ini ia tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (di bawah 0.12 s), jadi rentak bermula di atas ventrikel.

Tafsiran

takikardia supraventrikel (SVT)

Jawapan

takikardia supraventrikel (SVT)
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: gelombang P

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 22 petak kecil, 1500 ÷ 22 ≈ 68 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.88 s.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: 0.08 s, lebih pendek daripada 0.12 s.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

gelombang P → rentak simpang dipercepat

Jawapan

gelombang P

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions