Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should a rectal suppository be inserted?

  1. AInto the middle of the stool in the rectum so it softens it
  2. BPast the internal sphincter, against the rectal wall
  3. CAfter the patient has stood up and bent forward
  4. DJust inside the anus, without passing the sphincter
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
  2. BGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
  3. CGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
  4. DWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Kebakaran kecil bermula dalam tong sampah di bilik pesakit semasa pesakit berada di atas katil. Apakah yang dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMengalihkan pesakit daripada bahaya serta-merta
  2. BPergi mencari pemadam api yang terdekat
  3. CMenelefon pengurus untuk melaporkan kebakaran
  4. DMembuka tingkap untuk menghilangkan asap
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit sedar yang berisiko tercekik sedang diberikan ubat oral. Amalan manakah yang paling selamat?

  1. AMembaringkan pesakit mendatar menelentang untuk memudahkan menelan
  2. BMenghancurkan semua tablet tanpa menyemak sama ada ini dibenarkan
  3. CMemberikan semua tablet serentak untuk menjimatkan masa
  4. DMendudukkan pesakit tegak dan memberikan satu tablet pada satu masa
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which practice makes a shift handover safest?

  1. AHanding over only the patients who had problems during the shift
  2. BA structured format, such as SBAR, with time for questions
  3. CA quick chat in the corridor with no notes taken
  4. DLeaving a sticky note on the computer screen for the next nurse
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An older patient with heart failure is receiving a second unit of blood. She becomes breathless, with crackles in both lungs and a rising blood pressure. What is most likely happening?

  1. ATransfusion-associated circulatory overload
  2. BA mild allergic reaction with hives
  3. CHypoglycemia caused by the stored blood product
  4. DAn expected effect of the first unit
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which is the correct technique for using a metered-dose inhaler without a spacer?

  1. APress the canister and wait one minute before breathing in
  2. BBreathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
  3. CBreathe in quickly through the nose while pressing the canister
  4. DPress the canister twice quickly, then breathe in fast and breathe straight out again
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient due a blood transfusion is not wearing an identity band. What should the nurse do?

  1. ANot start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
  2. BAsk the patient to state their name and date of birth, then start straight away
  3. CCheck the name on the bed and proceed
  4. DAsk another patient to confirm who the patient is
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Why must vitamin B12 deficiency be ruled out before treating macrocytic anemia with folic acid alone?

  1. AFolic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
  2. BFolic acid causes iron overload when B12 levels are low
  3. CFolic acid makes B12 deficiency anemia much worse within a few days
  4. DFolic acid blocks the absorption of all B12 from the diet
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient receiving chemotherapy has a white cell count of 1.8 × 10³/µL with 20% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A4,500/µL
  2. B360/µL
  3. C450/µL
  4. D1,800/µL
11.FarmakologiSederhana

A patient with heart failure starts furosemide. Which self-monitoring instruction is most useful?

  1. AWeigh daily at the same time on the same scales
  2. BCount the respiratory rate each evening
  3. CCheck the blood glucose before every meal
  4. DMeasure the temperature twice a day and record it in a diary
12.FarmakologiSukar

Why may omeprazole be avoided in a patient taking clopidogrel?

  1. AIt inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
  2. BIt speeds up kidney excretion of clopidogrel
  3. CIt increases clopidogrel absorption from the gut and causes bleeding
  4. DIt binds clopidogrel in the stomach and makes it insoluble
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient is on a short course of oral prednisolone for an asthma exacerbation. Which effect should the nurse monitor for?

  1. ASlow heart rate
  2. BRaised blood glucose
  3. CLow blood sodium
  4. DLow blood pressure
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Tiga minggu selepas infarksi miokardium, seorang pesakit mengalami demam, sakit dada pleuritik yang berkurang apabila bersandar ke hadapan dan geseran perikardium. Keadaan manakah yang paling mungkin?

  1. ASTEMI baharu pada arteri lain
  2. BDiseksi aorta akut
  3. CSindrom pasca-MI (Dressler)
  4. DKegagalan ventrikel kiri akut
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient on ciclosporin or tacrolimus asks about grapefruit juice. Which advice is correct?

  1. AIt has no effect on these drugs
  2. BAvoid it, because it can raise the drug levels
  3. CDrink it daily to protect the kidney
  4. DDrink it with each dose to improve the absorption
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with trigeminal neuralgia has lost weight and has poor oral hygiene. Which plan is most appropriate?

  1. AEncourage hard, crunchy foods to strengthen the jaw muscles
  2. BTell the patient to stop brushing their teeth completely
  3. COffer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
  4. DAdvise very hot drinks to relax the facial nerves
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

What is TENS?

  1. AA device that sends mild electrical pulses through skin pads
  2. BA strong opioid given through the skin as a weekly adhesive patch
  3. CA pain score used for babies
  4. DA type of epidural catheter inserted in theatre
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On day 5 after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless, with sharp chest pain on breathing in, a pulse of 120/min and SpO₂ 89%. What should the nurse suspect and do first?

  1. ASimple atelectasis; encourage walking around the ward
  2. BPulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
  3. CAnxiety; give reassurance and repeat the observations in an hour's time
  4. DWound infection; take a wound swab and wait for results
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman with pre-existing type 1 diabetes is pregnant. How do her insulin needs usually change?

  1. AThey often fall early on and then rise later in pregnancy
  2. BThey stay the same throughout pregnancy
  3. CThey rise in the first trimester and fall in the third
  4. DInsulin is stopped during pregnancy and restarted after birth
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn born after a shoulder dystocia holds one arm limp at the side, internally rotated, with the wrist flexed. What is most likely?

  1. AClubfoot
  2. BDevelopmental hip dysplasia
  3. CFacial nerve palsy
  4. DErb's palsy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

When is the best time to tell a 2-year-old about an upcoming procedure?

  1. AThe day before, with a detailed explanation
  2. BNot at all, to avoid upsetting the child beforehand
  3. CAbout a week before, so there is time to get used to it
  4. DJust before it happens, in simple, concrete words
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which child is most appropriate to assign to a practical (enrolled) nurse?

  1. AA 9-year-old newly admitted with diabetic ketoacidosis on an insulin infusion
  2. BAn infant with bronchiolitis who needs more and more oxygen
  3. CA 5-year-old just back from tonsillectomy who keeps swallowing
  4. DA 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What is the key difference between factitious disorder and malingering?

  1. AIn factitious disorder, the symptoms are not produced on purpose at all
  2. BMalingering is a severe mental disorder, while factitious disorder is not classed as a mental disorder at all
  3. CIn factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
  4. DThere is no real difference between them, and both terms mean exactly the same thing
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit skizofrenia menolak antipsikotiknya, dengan berkata ia membuatnya berasa perlahan. Apakah respons awal yang terbaik?

  1. AMenyembunyikan ubat dalam makanannya
  2. BMerekodkan "menolak" dan tidak pernah membincangkannya lagi
  3. CMemberitahunya dia akan dikekang dan disuntik jika dia tidak mengambil tablet melalui mulut
  4. DMeneroka sebabnya dan kesan sampingan, dan memaklumkan pasukan supaya rawatan dapat disemak
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
156 cm1 in = 2.54 cmh = ? in

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 156 cm. Dengan menggunakan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam inci. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

156 cm1 in = 2.54 cm
h = in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:3501:35t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:35 dan tamat pada 01:35 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

22:3501:35
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 10 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 40 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

10 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
25k unit1000 mL? mL/h1000 unit/h

Satu infusi mengandungi 25000 unit ubat dalam 1000 mL. Preskripsi ialah 1000 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

25000 unit/1000 mL1000 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL10 gtt/mL6 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 6 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
2 g250 mL? mL/h2 mg/min

Sebuah beg mengandungi 2 g ubat dalam 250 mL. Arahannya ialah 2 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

2 g/250 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 1 000 unit/mL70 unit/kg · 73 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 70 unit/kg untuk pesakit berberat 73 kg. Vial mengandungi 1 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

70 unit/kg73 kg1 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h98 kg40 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 98 kg mempunyai arahan nitroglycerin pada 40 mcg/min. Beg mengandungi 50 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 mg/250 mL40 mcg/min98 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup250 mLteh240 mLsusu200 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing325 mLair kencing300 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

sup: 250 mLteh: 240 mLsusu: 200 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 325 mLair kencing: 300 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 50 mL/hmula 08:00tjumlah​ = ? h125 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 08:00 dengan 125 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 50 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL125 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 58/min, bertindak balas kepada suara sahaja, suhu 37.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 98%udaraSBP 142HR 58VT 37.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.23PaCO₂mmHg354537HCO₃⁻mmol/L222615tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.23, PaCO₂ 37 mmHg (4.9 kPa) dan HCO₃⁻ 15 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.23PaCO₂ 37 mmHg (4.9 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 33 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 33 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur Sela QT pada jalur lead II ini, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QT = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Ukur sela PR bagi denyutan terakhir yang dikonduksikan sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan (PR terpanjang), dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
PR terpanjang = s

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Past the internal sphincter, against the rectal wall

Mengapa ini jawapannya

The suppository is pushed past the internal anal sphincter and placed against the rectal wall, usually with the patient lying on the left side. Placing it in stool stops absorption.

Jawapan

B · Past the internal sphincter, against the rectal wall
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Mengapa ini jawapannya

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Jawapan

C · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Mengalihkan pesakit daripada bahaya serta-merta

Mengapa ini jawapannya

Penyelamatan didahulukan: alihkan pesakit daripada api. Kemudian bunyikan penggera, kekang api dengan menutup pintu, dan padamkannya jika selamat. Membuka tingkap membekalkan oksigen kepada api.

Jawapan

A · Mengalihkan pesakit daripada bahaya serta-merta
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Mendudukkan pesakit tegak dan memberikan satu tablet pada satu masa

Mengapa ini jawapannya

Kedudukan tegak dan memberikan ubat satu demi satu mengurangkan risiko tercekik. Penghancuran hanya dilakukan apabila farmasi mengesahkan ia selamat, kerana sesetengah produk lepas terubah suai dan bersalut enterik berbahaya apabila dihancurkan.

Jawapan

D · Mendudukkan pesakit tegak dan memberikan satu tablet pada satu masa
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · A structured format, such as SBAR, with time for questions

Mengapa ini jawapannya

Handover is a high-risk moment for errors. A structured format and the chance to ask questions help the next nurse understand each patient’s condition and priorities.

Jawapan

B · A structured format, such as SBAR, with time for questions
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Transfusion-associated circulatory overload

Mengapa ini jawapannya

Breathlessness, crackles and hypertension during a transfusion in a patient with heart failure suggest circulatory overload. The nurse stops the transfusion, sits the patient up, gives oxygen as prescribed and informs the provider, who may prescribe a diuretic.

Jawapan

A · Transfusion-associated circulatory overload
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold

Mengapa ini jawapannya

The patient breathes out, seals the lips around the mouthpiece, starts breathing in slowly, presses the canister and continues a deep breath, then holds it for about 10 seconds. Spacers make coordination easier.

Jawapan

B · Breathe out, then breathe in slowly and deeply while pressing the canister, then hold
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed

Mengapa ini jawapannya

Positive patient identification, using an identity band checked against the blood unit and prescription, is essential before every transfusion. Wrong blood incidents can cause fatal ABO incompatibility reactions.

Jawapan

A · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues

Mengapa ini jawapannya

Folic acid can improve the blood picture in B12 deficiency but does not prevent nerve damage. Giving folate alone can therefore mask the deficiency while neurological damage progresses. Both levels are checked before treatment.

Jawapan

A · Folic acid can fix the anemia while B12-related nerve damage continues
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · 450/µL

Mengapa ini jawapannya

ANC = 1,800 × (0.20 + 0.05) = 450/µL. A value below 500/µL is severe neutropenia with a high risk of serious infection, so neutropenic precautions and early reporting of fever are essential.Disemak dengan: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · 450/µL
11.Farmakologi

Jawapan: A · Weigh daily at the same time on the same scales

Mengapa ini jawapannya

Daily weight is the best home measure of fluid balance. A rapid gain suggests fluid retention, and a rapid loss suggests overdiuresis and dehydration, both of which should be reported.

Jawapan

A · Weigh daily at the same time on the same scales
12.Farmakologi

Jawapan: A · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form

Mengapa ini jawapannya

Clopidogrel must be activated by liver enzymes, mainly CYP2C19. Omeprazole inhibits this enzyme and can reduce its antiplatelet effect, so another acid suppressant may be chosen.

Jawapan

A · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Raised blood glucose

Mengapa ini jawapannya

Corticosteroids raise blood glucose, which matters especially in diabetes. Short courses can also cause mood changes, insomnia, indigestion and fluid retention. Long-term use adds osteoporosis, adrenal suppression and infection risk.

Jawapan

B · Raised blood glucose
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Sindrom pasca-MI (Dressler)

Mengapa ini jawapannya

Sindrom Dressler ialah perikarditis yang diperantarai imun yang berlaku beberapa minggu selepas MI, dengan demam, sakit pleuritik yang dilegakan dengan duduk ke hadapan dan geseran. Ia kini jarang berlaku dalam era reperfusi. Infarksi baharu menyebabkan sakit iskemia yang tidak berubah dengan posisi; diseksi menyebabkan sakit seperti koyakan yang menjalar ke belakang.

Jawapan

C · Sindrom pasca-MI (Dressler)
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Avoid it, because it can raise the drug levels

Mengapa ini jawapannya

Grapefruit inhibits the CYP3A4 enzyme and can raise ciclosporin and tacrolimus levels, leading to toxicity. Patients are advised to avoid it, and to check before starting any new medicine or supplement.

Jawapan

B · Avoid it, because it can raise the drug levels
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side

Mengapa ini jawapannya

Patients may avoid eating and brushing their teeth because these trigger attacks. Soft, lukewarm food, chewing on the unaffected side, gentle oral care and effective drug treatment help maintain nutrition and hygiene.

Jawapan

C · Offer soft, lukewarm food and advise chewing on the unaffected side
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · A device that sends mild electrical pulses through skin pads

Mengapa ini jawapannya

TENS is thought to reduce pain partly through the gate-control mechanism. It is non-invasive and patient-controlled, but is avoided over certain areas and with some implanted devices.

Jawapan

A · A device that sends mild electrical pulses through skin pads
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help

Mengapa ini jawapannya

Sudden pleuritic chest pain, breathlessness, tachycardia and hypoxia after surgery strongly suggest PE. The nurse supports breathing with oxygen, escalates urgently and prepares for investigations and anticoagulation.

Jawapan

B · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · They often fall early on and then rise later in pregnancy

Mengapa ini jawapannya

In early pregnancy, nausea and increased insulin sensitivity can lower insulin needs and raise the risk of hypoglycaemia. Insulin resistance from placental hormones then raises needs markedly in the second and third trimesters.

Jawapan

A · They often fall early on and then rise later in pregnancy
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Erb's palsy

Mengapa ini jawapannya

Erb's palsy (C5–C6 injury) gives the "waiter's tip" posture and an absent Moro on that side. Most recover with gentle positioning and physiotherapy.

Jawapan

D · Erb's palsy
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Just before it happens, in simple, concrete words

Mengapa ini jawapannya

Toddlers do not understand future time, so preparation long in advance only creates anxiety. A short, honest explanation immediately before, with a parent present and a comfort object, works best.

Jawapan

D · Just before it happens, in simple, concrete words
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia

Mengapa ini jawapannya

Practical or enrolled nurses usually care for stable children with predictable outcomes. Children who are unstable, newly admitted with a complex condition or showing signs of deterioration need a registered nurse's assessment.

Jawapan

D · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward

Mengapa ini jawapannya

In both, symptoms are produced or exaggerated on purpose. In factitious disorder the motivation is internal, the sick role; in malingering it is external, such as money, drugs or avoiding duties.

Jawapan

C · In factitious disorder, the aim is to be seen as ill; in malingering, the aim is an external reward
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Meneroka sebabnya dan kesan sampingan, dan memaklumkan pasukan supaya rawatan dapat disemak

Mengapa ini jawapannya

Pesakit berhak didengari dan, dalam kebanyakan keadaan, berhak menolak rawatan. Meneroka sebab dan kesan sampingan membantu pasukan menyemak rawatan. Ubat secara rahsia hanya dibenarkan di bawah syarat undang-undang dan dasar tertentu.

Jawapan

D · Meneroka sebabnya dan kesan sampingan, dan memaklumkan pasukan supaya rawatan dapat disemak
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 61.4 in

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Sentimeter kepada inci

h = 156/2.54 = 61.42 ≈ 61.4 in

Jawapan

h = 61.4 in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 3 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:35 → 24:00 = 85 min

Selepas tengah malam

00:00 → 01:35 = 95 min

Jumlah

85 + 95 = 180 min
t = 180/60 = 3 h

Jawapan

t = 3 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·10 = 40 mg

Isi padu

V = 40/40 = 1 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 1 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 40 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

25000/1000 = 25 unit/mL

Kadar pam

R = 1000/25 = 40 mL/h

Jawapan

R = 40 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 28 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

6·60 = 360 min

Kadar titisan

R = 1000·10/360 = 27.78 ≈ 28 gtt/min

Jawapan

R = 28 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 28 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 15 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dos sejam

2·60 = 120 mg/h

Kadar pam

R = 120/8 = 15 mL/h

Jawapan

R = 15 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 5.1 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

70·73 = 5 110 unit

Isi padu

V = 5110/1000 = 5.11 ≈ 5.1 mL

Jawapan

V = 5.1 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 12 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

40·60 = 2400 mcg/h

Kadar pam

R = 2400/200 = 12 mL/h

Jawapan

R = 12 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 885 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 250 + 240 + 200 = 690 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1510 mL

Jumlah pengeluaran

325 + 300 = 625 mL

Imbangan

B = 1510 − 625 = 885 mL

Jawapan

B = 885 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL tinggal

Bahagian kedua

250/50 = 5 h

Jumlah masa

t = 2 + 5 = 7 h

Jawapan

t = 7 h

Itu kira-kira 7 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 15:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 45

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 30 + 0 + 0 + 0 = 45

Jawapan

MFS = 45
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 58/min → 0
bertindak balas kepada suara sahaja (V) → 3
T 37.1 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.23: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 37 mmHg: biasa (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: rumus Winter menjangkakan PaCO₂ 28.5–32.5 mmHg, jadi nilai 37 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 44.1 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·33 + 21 = 44.1 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 44.1 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QT = 0.42 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

10.5 petak kecil dari permulaan QRS hingga hujung gelombang T

Tukar

QT = 10.5 × 0.04 s = 0.42 s

Jawapan

QT = 0.42 s

Petua kasar: pada kadar normal, QT mestilah kurang daripada separuh sela R–R (di sini R–R = 0.68 s).

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: PR terpanjang = 0.34 s

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Tandakan gelombang P satu demi satu

P–P = 0.88 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 3 tidak dikonduksikan

PR dalam setiap kumpulan

PR₁ = 0.20 s, PR₂ = 0.34 s

Jawapan

PR terpanjang = 0.34 s

Langkah PR yang terbesar berlaku antara denyutan pertama dan kedua dalam satu kumpulan; langkah seterusnya lebih kecil, itulah sebabnya sela R–R memendek sebelum jeda.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions