Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

While wearing sterile gloves, where should the nurse keep their hands?

  1. AResting on the edge of the sterile field
  2. BAbove waist level and in sight
  3. CFolded under the armpits to keep warm
  4. DBehind the back when not in use
2.Asas kejururawatanSukar

Five days after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless with sharp chest pain and a fast heart rate. What should the nurse suspect?

  1. AA pulmonary embolism
  2. BAnxiety about going home
  3. CNormal recovery after hip surgery
  4. DA chest infection developing slowly
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang pesakit yang disyaki menghidap tuberkulosis berada di dalam bilik bertekanan negatif. Amalan manakah yang betul?

  1. AMembiarkan pintu terbuka supaya kakitangan dapat melihat pesakit sepanjang masa
  2. BMembenarkan pelawat masuk tanpa sebarang perlindungan
  3. CMemastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar
  4. DMematikan pengudaraan bilik pada waktu malam
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Before the wound is closed, the sponge count does not match the starting count. What should happen?

  1. ATell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
  2. BClose the wound to avoid a long anesthetic and recount the sponges after surgery
  3. CChange the count on the record so that it matches, then close the wound as planned
  4. DAssume that the first count was wrong and continue
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Before giving a medication to a child, which check is especially important?

  1. AThat the medicine cup is the child’s favorite color
  2. BThat the child likes the taste of the drug
  3. CThat the dose is correct for the child’s weight
  4. DThat the parent agrees with the time it is given
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which nursing approach may raise intracranial pressure in a patient with a head injury?

  1. ADoing suctioning, turning and bathing all at the same time
  2. BKeeping the head in line with the body
  3. CKeeping the room calm and quiet
  4. DSpacing out care with rest periods in between activities
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why does a patient with a suspected TIA need urgent specialist assessment?

  1. AThe patient needs urgent surgery on the brain
  2. BA TIA always turns into a brain tumour unless it is treated
  3. CThe symptoms will come back permanently within an hour
  4. DThe risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit yang menerima pemakanan tiub enteral selepas tempoh kebuluran yang lama mengalami fosfat rendah, kalium rendah dan aritmia. Apakah yang paling mungkin?

  1. AKetoasidosis diabetes
  2. BSindrom pemakanan semula (refeeding)
  3. CSindrom lambakan (dumping)
  4. DHipertiroidisme
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A young adult with new diabetes has a very low C-peptide level. What does this suggest?

  1. AThe kidneys are excreting all of the patient's insulin in urine
  2. BThe patient has high insulin resistance, as in type 2 diabetes
  3. CThe pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
  4. DThe patient is injecting too much insulin and needs a lower dose
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with blood pressure that is hard to control has a potassium of 2.9 mEq/L, a sodium of 144 mEq/L and a raised serum bicarbonate, without taking a diuretic. Which condition is most likely?

  1. APrimary adrenal insufficiency
  2. BCentral diabetes insipidus
  3. CSyndrome of inappropriate ADH
  4. DPrimary hyperaldosteronism
11.FarmakologiSederhana

During an amphotericin B infusion, the patient has fever, chills and shaking. What is the most likely explanation?

  1. AA sign that the drug has been given into an artery
  2. BA sign that the fungal infection is cured
  3. CA common infusion reaction to amphotericin B
  4. DSevere hypoglycaemia caused by the drug
12.FarmakologiSukar

Ubat dengan separuh hayat pendek diberi pada selang pemberian yang jauh lebih panjang daripada separuh hayatnya. Apakah hasilnya pada keadaan mantap?

  1. AKeadaan mantap tidak pernah dicapai
  2. BPengumpulan beransur-ansur kepada paras toksik
  3. CAyunan besar antara paras puncak dan paras palung
  4. DParas yang sangat stabil dengan hampir tiada turun naik
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Mengapakah tiub saluran dada pada amnya tidak patut diapit?

  1. APengapitan melemahkan dan meretakkan tiub secara kekal
  2. BUdara yang terperangkap boleh terkumpul dan menyebabkan pneumotoraks tegang
  3. CPengapitan menyebabkan air dalam kedap menyejat
  4. DPengapitan menyebabkan cecair mengalir keluar dari dada terlalu cepat
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient taking warfarin for AF falls and hits their head. An hour later they are drowsy and have vomited. What is the priority?

  1. AUrgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal
  2. BEncourage sleep and check observations at the next routine time
  3. CWithhold tonight's warfarin and review tomorrow
  4. DGive paracetamol (acetaminophen) and a light meal
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which group of drugs is a well-known cause of SIADH and hyponatraemia, especially in older people?

  1. ABulk-forming laxatives
  2. BProton pump inhibitors
  3. CSSRI antidepressants
  4. DPenicillin antibiotics
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Selepas tiroidektomi total, seorang pesakit menjadi cemas dengan stridor dan bengkak tegang di leher. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMeletakkan paket ais pada leher dan membaringkan pesakit mendatar
  2. BMemanggil bantuan kecemasan: hematoma mungkin menekan saluran udara
  3. CMemberikan analgesia dan menilai semula bengkak dalam sejam
  4. DMeminta pesakit bercakap sebanyak mungkin untuk menguji suara
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

How should pancreatic enzyme replacement capsules usually be taken?

  1. AOnly on days with abdominal pain
  2. BWith every meal and snack
  3. COne hour after meals, on an empty stomach
  4. DOnce a day at bedtime
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On the morning of elective hip surgery, a patient says she took her usual warfarin last night despite being told to stop. What should the nurse do?

  1. AProceed with the usual checklist and say nothing
  2. BInform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
  3. CTell her the surgery must be cancelled for a month
  4. DGive a double dose of vitamin K by mouth without waiting for a prescription
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Contractions start at 10:00, 10:04 and 10:08, and each lasts 60 seconds. How should the nurse describe them?

  1. AEvery 3 minutes, lasting 60 seconds
  2. BEvery 5 minutes, lasting 60 seconds
  3. CEvery 4 minutes, lasting 240 seconds
  4. DEvery 4 minutes, lasting 60 seconds
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman in her first antenatal visit discloses that her partner hits her. What is the most appropriate nursing action?

  1. ARecord it but avoid discussing it further to protect her privacy
  2. BTalk with her alone, assess her safety and offer support
  3. CAdvise her that the violence will probably stop now that she is pregnant
  4. DAsk her partner to join the conversation to hear both sides
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak perempuan berumur 3 tahun yang dahulu bercakap dalam ayat pendek telah berhenti bercakap dan tidak lagi bertindak balas terhadap namanya. Apakah perkara yang paling penting?

  1. AIa ialah regresi normal pada usia ini
  2. BBahasa berkembang secara mendadak, maka ini adalah dijangka
  3. CKehilangan kemahiran yang telah diperoleh pada mana-mana peringkat umur memerlukan penilaian segera
  4. DIa bermakna kanak-kanak itu letih dan patut dilihat dalam setahun
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Arahan manakah yang patut dipersoalkan oleh jururawat bagi kanak-kanak dengan neutropenia selepas kemoterapi?

  1. AMengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam
  2. BMelakukan kebersihan tangan yang teliti sebelum setiap sentuhan
  3. CMemantau suhu melalui aksila atau mulut
  4. DMelaporkan suhu 38 °C atau lebih dengan segera
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit dengan gangguan personaliti ambang memuji seorang jururawat sebagai "satu-satunya yang memahami saya" dan menggelar yang lain tidak berguna. Apakah respons pasukan yang terbaik?

  1. AMemberitahu pesakit bahawa jururawat lain juga tidak berguna
  2. BBiarkan jururawat kesayangan itu membuat semua keputusan untuk pesakit ini
  3. CMengelak pesakit
  4. DBersetuju dengan peraturan dan respons yang konsisten merentasi seluruh pasukan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit baru sahaja dikekang secara fizikal selepas tingkah laku ganas. Penilaian manakah yang menjadi keutamaan tertinggi?

  1. ASama ada pesakit memahami sebab kekangan digunakan
  2. BSama ada pesakit bersedia untuk menyertai semula aktiviti kumpulan
  3. CPernafasan dan peredaran, dengan pemerhatian berterusan
  4. DPilihan pemakanan pesakit
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
247.386 gtt/min? gtt/minbundarkan kepada 1 gtt/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan kadar titisan memberikan 247.386 gtt/min. Peraturan dalam latihan ini ialah kadar titisan dibundarkan kepada titisan bulat yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

247.386 gtt/min
x = gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
446 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan glukosa darah ialah 446 mg/dL. Dengan menggunakan 1 mmol/L = 18 mg/dL untuk glukosa, cari c dalam mmol/L. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

446 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Pengiraan dosSederhana
2 g+ 7.4 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 2 g. Label menyatakan: tambah 7.4 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 8 mL. Preskripsi ialah 750 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

2 g+ 7.4 mL → 8 mL750 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 3600 unit ubat yang datang sebagai 10000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

3600 units10000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
340 mLtinggal? mL/h5 h tinggal

500 mL diarahkan selama 8 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 340 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 8 hselepas 3 h: 340 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
1 g500 mL? mL/h2 mg/min

Sebuah beg mengandungi 1 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 2 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

1 g/500 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa? mL/h3 unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL. Arahannya ialah 3 unit/j. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

100 unit/250 mL3 unit/h
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
800 mg500 mLdopamine? mL/h109 kg4 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 800 dopamine mg dalam 500 mL. Arahannya ialah 4 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 109 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

800 mg/500 mL4 mcg/kg/min109 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair300 mLjus100 mLInfusi IV100 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing425 mLair kencing475 mLlongkang luka80 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

air: 300 mLjus: 100 mLInfusi IV: 100 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 150 mL/hmula 16:00tjumlah​ = ? h80 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 16:00 dengan 80 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 150 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL80 mL/h · 2 h150 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 24/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 37.7 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 24SpO₂ 97%udaraSBP 118HR 82AT 37.7 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 143 mmol/L, glukosa 8.6 mmol/L dan urea 17.3 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 143 mmol/Lglukosa 8.6 mmol/Lurea 17.3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.32PaCO₂mmHg354536HCO₃⁻mmol/L222618asidosis sela normal tambahanasidosis sela tinggi tulenalkalosis metabolik tambahan

Gas latihan menunjukkan pH 7.32, PaCO₂ 36 mmHg (4.8 kPa) dan HCO₃⁻ 18 mmol/L, dengan Na⁺ 133 dan Cl⁻ 87 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.

pH 7.32PaCO₂ 36 mmHg (4.8 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/LNa⁺ 133 mmol/LCl⁻ 87 mmol/L
  1. 1asidosis sela normal tambahan
  2. 2asidosis sela tinggi tulen
  3. 3alkalosis metabolik tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVbradikardia sinusrentak idioventrikelasistolrentak simpang

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bradikardia sinus
  2. 2rentak idioventrikel
  3. 3asistol
  4. 4rentak simpang

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Above waist level and in sight

Mengapa ini jawapannya

Sterile hands are kept in front of the body, above the waist and within sight, so accidental contamination is noticed. The edge of the field is not sterile.

Jawapan

B · Above waist level and in sight
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · A pulmonary embolism

Mengapa ini jawapannya

Sudden breathlessness, pleuritic chest pain and tachycardia after surgery suggest a clot from the leg has reached the lungs. This is an emergency needing urgent medical review.

Jawapan

A · A pulmonary embolism
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Memastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar

Mengapa ini jawapannya

Pintu dikekalkan tertutup supaya aliran udara ke dalam bilik dikekalkan. Pelawat dihadkan dan diberi arahan tentang perlindungan pernafasan mengikut dasar.

Jawapan

C · Memastikan pintu tertutup kecuali semasa masuk atau keluar
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found

Mengapa ini jawapannya

A count discrepancy is reported to the whole team at once. Closure waits while the field, wound and room are searched, and an x-ray is taken per policy if the item is still missing.

Jawapan

A · Tell the surgeon and team, search for the item, and image the patient per policy if it is not found
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · That the dose is correct for the child’s weight

Mengapa ini jawapannya

Pediatric doses are usually calculated by weight, and errors can cause serious harm. The nurse checks the dose against the child’s weight and the safe range before giving it.

Jawapan

C · That the dose is correct for the child’s weight
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time

Mengapa ini jawapannya

Clustering several stimulating activities can cause a sustained rise in intracranial pressure. Spacing care, keeping the neck straight and a calm environment help keep it down.

Jawapan

A · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA

Mengapa ini jawapannya

The risk of stroke is highest soon after a TIA. Rapid assessment and treatment, such as antiplatelets, statins and carotid imaging, reduce this risk.

Jawapan

D · The risk of a full stroke is highest in the days after a TIA
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Sindrom pemakanan semula (refeeding)

Mengapa ini jawapannya

Sindrom pemakanan semula berpunca daripada anjakan pantas fosfat, kalium dan magnesium ke dalam sel apabila pemakanan disambung semula. Pesakit berisiko tinggi bermula dengan perlahan dengan pemantauan elektrolit dan tiamina.

Jawapan

B · Sindrom pemakanan semula (refeeding)
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes

Mengapa ini jawapannya

C-peptide is cleaved from proinsulin when insulin is made, so it reflects the body's own insulin production. A very low level suggests beta-cell loss, as in type 1 diabetes; in type 2 diabetes it is often normal or high early on.Disemak dengan: C-Peptide Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Primary hyperaldosteronism

Mengapa ini jawapannya

Excess aldosterone causes sodium and water retention (hypertension), potassium loss (hypokalemia) and hydrogen ion loss (metabolic alkalosis). Adrenal insufficiency causes the opposite pattern, with low sodium and high potassium.Disemak dengan: Primary and secondary hyperaldosteronism · MedlinePlus (NIH) (2025); Alkalosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Jawapan

D · Primary hyperaldosteronism
11.Farmakologi

Jawapan: C · A common infusion reaction to amphotericin B

Mengapa ini jawapannya

Amphotericin B often causes fever, rigors and nausea during infusion. Premedication and a slower rate can reduce them, and kidney function and electrolytes are monitored.

Jawapan

C · A common infusion reaction to amphotericin B
12.Farmakologi

Jawapan: C · Ayunan besar antara paras puncak dan paras palung

Mengapa ini jawapannya

Apabila selang panjang berbanding separuh hayat, kebanyakan setiap dos disingkirkan sebelum dos seterusnya. Paras naik tinggi selepas setiap dos dan jatuh rendah sebelum yang seterusnya, maka mungkin ada puncak toksik atau palung tidak berkesan.

Jawapan

C · Ayunan besar antara paras puncak dan paras palung
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Udara yang terperangkap boleh terkumpul dan menyebabkan pneumotoraks tegang

Mengapa ini jawapannya

Mengapit saluran semasa udara masih bocor dari paru-paru membenarkan tekanan terkumpul dalam ruang pleura, yang boleh menyebabkan pneumotoraks tegang. Pengapitan hanya dilakukan sebentar atas sebab tertentu, seperti menukar unit, dan hanya seperti yang diarahkan.

Jawapan

B · Udara yang terperangkap boleh terkumpul dan menyebabkan pneumotoraks tegang
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Urgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal

Mengapa ini jawapannya

Head injury in an anticoagulated patient with drowsiness or vomiting suggests intracranial haemorrhage. Urgent CT, neurological observations, an INR and rapid reversal (for warfarin, prothrombin complex concentrate and IV vitamin K) are needed.

Jawapan

A · Urgent escalation for CT of the head and anticoagulant reversal
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · SSRI antidepressants

Mengapa ini jawapannya

SSRIs such as sertraline and citalopram can cause SIADH, particularly in older adults. Carbamazepine, some antipsychotics and some chemotherapy drugs are other causes. Sodium is checked if symptoms appear.

Jawapan

C · SSRI antidepressants
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Memanggil bantuan kecemasan: hematoma mungkin menekan saluran udara

Mengapa ini jawapannya

Hematoma leher yang membesar dengan pantas dengan stridor ialah kecemasan saluran udara. Bantuan segera dipanggil; di banyak unit klip atau jahitan dibuang di sisi katil untuk melepaskan hematoma (mengikut prosedur kecemasan tempatan) sebelum pengurusan saluran udara muktamad dan pembedahan.

Jawapan

B · Memanggil bantuan kecemasan: hematoma mungkin menekan saluran udara
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · With every meal and snack

Mengapa ini jawapannya

Pancreatic enzymes digest fat, protein and carbohydrate, so they are taken with meals and snacks. The dose is adjusted to reduce steatorrhoea and support weight gain.

Jawapan

B · With every meal and snack
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR

Mengapa ini jawapannya

Recent warfarin may leave the INR too high for safe surgery or a spinal anaesthetic. The team needs to know at once; they check the INR and decide whether to delay or reverse.

Jawapan

B · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Every 4 minutes, lasting 60 seconds

Mengapa ini jawapannya

Frequency is measured from the start of one contraction to the start of the next (4 minutes), and duration from the start to the end of the same contraction (60 seconds). The 3 minutes between contractions is the resting interval.

Jawapan

D · Every 4 minutes, lasting 60 seconds
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Talk with her alone, assess her safety and offer support

Mengapa ini jawapannya

Intimate partner violence often begins or worsens in pregnancy. The nurse should talk to her alone, assess safety, document carefully and offer support and local resources, without confronting the partner.

Jawapan

B · Talk with her alone, assess her safety and offer support
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Kehilangan kemahiran yang telah diperoleh pada mana-mana peringkat umur memerlukan penilaian segera

Mengapa ini jawapannya

Regresi, kehilangan kemahiran bahasa, sosial atau motor, sentiasa menjadi tanda amaran dan memerlukan penilaian perkembangan serta perubatan segera.

Jawapan

C · Kehilangan kemahiran yang telah diperoleh pada mana-mana peringkat umur memerlukan penilaian segera
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Mengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam

Mengapa ini jawapannya

Suhu rektum, enema dan supositori dielakkan dalam neutropenia kerana ia boleh mencederakan mukosa dan membenarkan bakteria memasuki darah. Demam dalam neutropenia ialah kecemasan.

Jawapan

A · Mengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Bersetuju dengan peraturan dan respons yang konsisten merentasi seluruh pasukan

Mengapa ini jawapannya

Pemecahan membahagikan kakitangan kepada "semuanya baik" dan "semuanya buruk". Pendekatan pasukan yang konsisten, sempadan yang jelas dan komunikasi yang baik antara kakitangan mencegah manipulasi pasukan dan membantu pesakit.

Jawapan

D · Bersetuju dengan peraturan dan respons yang konsisten merentasi seluruh pasukan
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Pernafasan dan peredaran, dengan pemerhatian berterusan

Mengapa ini jawapannya

Kematian semasa kekangan sering disebabkan oleh masalah pernafasan. Sesi maklum balas tentang sebab-sebabnya datang kemudian, apabila pesakit tenang. Pemantauan berterusan terhadap pernafasan, saluran udara, peredaran, kulit dan keadaan mental adalah penting, dan kekangan ditamatkan sebaik sahaja selamat.

Jawapan

C · Pernafasan dan peredaran, dengan pemerhatian berterusan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 247 gtt/min

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat satu

247.386 → 7

Hanya digit seterusnya yang menentukan

247.386 → 3
3 ialah 4 atau kurang, jadi 7 kekal.
Digit selepasnya (86) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 247 gtt/min

Jawapan

x = 247 gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 24.8 mmol/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 446/18 = 24.78 ≈ 24.8 mmol/L

Jawapan

c = 24.8 mmol/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Isi padu

V = 750/250 = 3 mL

Jawapan

V = 3 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.36 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 3600/10000 = 0.36 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.36 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 68 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/8 = 62.5 mL/h

Kadar baharu

R = 340/5 = 68 mL/h

Jawapan

R = 68 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dos sejam

2·60 = 120 mg/h

Kadar pam

R = 120/2 = 60 mL/h

Jawapan

R = 60 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 7.5 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Kadar pam

R = 3/0.4 = 7.5 mL/h

Jawapan

R = 7.5 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 16.4 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

4·109 = 436 mcg/min
436·60 = 26160 mcg/h

Kadar pam

R = 26160/1600 = 16.35 ≈ 16.4 mL/h

Jawapan

R = 16.4 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1300 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 300 + 100 = 400 mL
Infusi IV: 100·8 = 800 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 1300 mL

Jawapan

I = 1300 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·2 = 160 mL
500 − 160 = 340 mL tinggal

Bahagian kedua

340/150 = 2.267 h

Jumlah masa

t = 2 + 2.267 = 4.267 ≈ 4.3 h

Jawapan

t = 4.3 h

Itu kira-kira 4 h 16 min, jadi beg habis pada kira-kira 20:16.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 24/min → 2
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.7 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Jawapan

NEWS2 = 2
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 15 = 70

Tahap risiko

70 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 312 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·143 + 8.6 + 17.3 = 311.9 ≈ 312 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 312 mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: alkalosis metabolik tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 133 − (87 + 18) = 28

Nisbah delta

(28 − 12)/(24 − 18) = 2.667
alkalosis metabolik tambahan

Jawapan

alkalosis metabolik tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.524 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 12 × 0.04 = 0.48 s
RR = 21 × 0.04 = 0.84 s

Formula Bazett

QTc = 0.48/√0.84 = 0.48/0.9165 = 0.524 s

Jawapan

QTc = 0.524 s

Melebihi 0.50 s: memanjang dengan ketara. (524 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak idioventrikel

Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 58 petak kecil, 1500 ÷ 58 ≈ 26 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 2.32 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.18 s, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

rentak idioventrikel

Jawapan

rentak idioventrikel

Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan: ventrikel mengambil alih kerana perentak di atasnya telah gagal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions