Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

When should blood cultures be taken in a patient with suspected sepsis?

  1. ABefore antibiotics are given, as long as this does not delay them
  2. BAfter the patient has recovered from the infection
  3. COnly if the temperature rises above 40 °C
  4. DOnly after three days of antibiotics, to see if they are working
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit mengalami strok. Mengapakah menelan mesti disaring sebelum memberi makanan, minuman atau ubat oral?

  1. APemeriksaan menelan hanya diperlukan jika pesakit memintanya
  2. BUbat oral tidak pernah digunakan selepas strok
  3. CDisfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi
  4. DPesakit selepas strok sentiasa dikekalkan tidak boleh makan atau minum sekurang-kurangnya seminggu
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Where is a gait belt placed when helping a patient to walk?

  1. AAround the hips, directly on bare skin
  2. BAround the chest, under the arms
  3. CAround both thighs, just above the knees
  4. DAround the patient’s waist, over clothing
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Who should mark the operative site before surgery?

  1. AThe admitting clerk, using the information written on the consent form
  2. BAny member of the operating room team after anesthesia starts
  3. CThe person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
  4. DThe patient, alone, using a marker pen at home on the night before surgery
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which patient is at the highest risk of falling?

  1. AA 60-year-old admitted for chest pain that has since been ruled out by tests
  2. BA 45-year-old with asthma who is alert and independent
  3. CA 30-year-old after an appendectomy who walks with steady steps
  4. DAn 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An RN sees an LPN/LVN crushing an extended-release metoprolol tablet to mix with applesauce. What should the RN do?

  1. ATell the LPN/LVN to give half of the crushed tablet now and the other half at lunchtime
  2. BLet the LPN/LVN continue, since crushing makes the tablet easier to swallow
  3. CStop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
  4. DReport the LPN/LVN at the end of the month without saying anything now
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Abdomen pesakit keras seperti papan, dan mereka berbaring sangat diam kerana pergerakan memburukkan sakit. Apakah yang dicadangkan oleh ini?

  1. ASenak
  2. BPeritonitis
  3. CJangkitan saluran kencing
  4. DSembelit
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has a full-thickness burn all the way round the forearm. Which complication must be watched for closely?

  1. ADelayed hair growth on the arm
  2. BHypoglycaemia caused by the body using glucose to heal the burn
  3. CExcessive bleeding from the burn surface needing an urgent blood transfusion
  4. DLoss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has taken a proton pump inhibitor (such as omeprazole) for many years and now has muscle cramps and tremor. Which electrolyte is most likely to be low?

  1. AMagnesium
  2. BPhosphate
  3. CSodium
  4. DChloride
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse teaches a patient starting lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will check with the pharmacist before taking ibuprofen"
  2. B"I will drink plenty of fluids, especially in hot weather"
  3. C"I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
  4. D"I will tell my doctor if I have vomiting or diarrhea"
11.FarmakologiSederhana

During an oxytocin infusion, contractions become very frequent and the fetal heart rate shows late decelerations. What is the nurse's first action?

  1. APosition the woman flat on her back
  2. BGive a second oxytocin bolus
  3. CStop the oxytocin infusion
  4. DIncrease the infusion to finish labour quickly
12.FarmakologiSukar

A teenager took a large overdose of diphenhydramine. He is agitated, hot, flushed and confused, with dry skin, dilated pupils and a full bladder. What is this pattern?

  1. ASerotonin syndrome
  2. BOpioid toxidrome
  3. CAnticholinergic toxidrome
  4. DCholinergic toxidrome
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which ECG change is classically linked with hyperkalaemia?

  1. AProminent U waves
  2. BTall, peaked T waves
  3. CDelta waves before the QRS
  4. DA sawtooth baseline
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit COPD dengan pelitup muka Venturi 28% (SpO₂ 90%) ingin makan. Apakah pelan yang paling sesuai?

  1. AMengeluarkan semua oksigen semasa makan dan memasangnya semula selepas itu
  2. BBertukar kepada kanula hidung pada aliran rendah, mengekalkan SpO₂ pada 88–92%
  3. CMengekalkan pelitup muka Venturi dan memberikan cecair sahaja melalui straw
  4. DBertukar kepada pelitup muka bukan-sedut-semula pada 15 L/min semasa makan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A urine dipstick is positive for nitrites. What does this suggest?

  1. AThe patient is dehydrated and needs more fluid
  2. BBacteria that convert nitrate are present
  3. CThe kidneys are losing too much protein
  4. DThe urine has a lot of glucose in it
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient had rapid-acting insulin before lunch, then vomited the meal 15 minutes later. What should the nurse do?

  1. AMonitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
  2. BGive another insulin dose because the meal was lost
  3. CIgnore it, because vomiting raises blood glucose
  4. DGive the evening long-acting insulin early to balance it
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which finding suggests a deep tissue pressure injury?

  1. ADry, flaky skin on both shins
  2. BIntact skin that is purple or maroon over a bony area
  3. CA small scratch on the skin with a little fresh red blood
  4. DPale pink skin that blanches quickly when pressed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. ADelirium tremens from alcohol withdrawal
  2. BAn allergic reaction to hospital food
  3. CNormal anxiety about being in hospital
  4. DHepatitis A caught on the ward
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A pregnant woman asks why she needs a whooping cough (pertussis) vaccine in pregnancy. Which answer is correct?

  1. AHer antibodies cross the placenta and protect the newborn
  2. BIt protects her from pre-eclampsia
  3. CIt is a live vaccine that gives the baby lifelong immunity to whooping cough
  4. DIt prevents the baby from developing rubella
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman has cytomegalovirus (CMV) infection in pregnancy. Which outcome in the baby is a major concern?

  1. AClubfoot only
  2. BPhenylketonuria
  3. COpen neural tube defects such as spina bifida
  4. DHearing loss and developmental delay
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which defect classically causes a continuous "machinery" murmur?

  1. APatent ductus arteriosus
  2. BAtrial septal defect
  3. CIsolated pulmonary stenosis with an intact ventricular septum
  4. DTetralogy of Fallot
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 7 tahun mengalami demam, sakit sendi yang berpindah dari satu sendi ke sendi lain dan murmur jantung baharu, tiga minggu selepas sakit tekak. Apakah yang patut disyaki oleh jururawat?

  1. APenyakit Kawasaki
  2. BDemam reumatik akut
  3. CSakit pertumbuhan
  4. DArtritis idiopatik juvenil tanpa kaitan dengan sakit tekak
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient intoxicated with phencyclidine (PCP) is agitated and has nystagmus and high blood pressure. Which nursing approach is best?

  1. AEncourage him to walk around the ward and join in activities to help burn off the drug
  2. BTry to talk the patient down by discussing his feelings in detail
  3. CProvide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe
  4. DPut him in a busy area so that staff can watch him more easily
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Paras litium seorang pesakit ialah 1.8 mmol/L. Dia berkata dia berasa baik selain loya ringan. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AUlang ujian dalam 1 bulan
  2. BTahan dos seterusnya dan maklumkan pemreskripsi dengan segera
  3. CBeri dos seterusnya, kerana dia berasa baik
  4. DNaikkan dos untuk mencegah relaps
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C106 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 106 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

106 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
12 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 12 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.

12 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 8 kg dipreskripsikan 20 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

8 kg20 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
25k unit1000 mL? mL/h1500 unit/h

Satu infusi mengandungi 25000 unit ubat dalam 1000 mL. Preskripsi ialah 1500 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

25000 unit/1000 mL1500 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 4 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 400 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 5 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

400 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
50 unit50 mLinsulin biasa3 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 50 unit insulin biasa dalam 50 mL berjalan pada 3 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

50 unit/50 mL3 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine? mL/h63 kg5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 250 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 63 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL5 mcg/kg/min63 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair350 mLteh200 mLsusu240 mLketulan ais200 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing450 mLair kencing475 mLair kencing225 mLlongkang luka140 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 60 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

60 kg8 hair kencing: 450 mLair kencing: 475 mLair kencing: 225 mLlongkang luka: 140 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan150 mL/h10:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Pada 10:30, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan150 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 50/min, sedar, suhu 39.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 89%udaraSBP 130HR 50AT 39.0 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 18 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 28% menunjukkan PaO₂ 53 mmHg (7.1 kPa) dan PaCO₂ 36 mmHg (4.8 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 28%PaO₂ 53 mmHg (7.1 kPa)PaCO₂ 36 mmHg (4.8 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah pertamarentak sinus normalrentak simpangbradikardia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah pertama
  2. 2rentak sinus normal
  3. 3rentak simpang
  4. 4bradikardia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak perentak, kegagalan menangkapblok AV darjah ketiga (lengkap)blok AV darjah kedua jenis IIrentak idioventrikel

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak perentak, kegagalan menangkap
  2. 2blok AV darjah ketiga (lengkap)
  3. 3blok AV darjah kedua jenis II
  4. 4rentak idioventrikel

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them

Mengapa ini jawapannya

Taking cultures first gives the best chance of identifying the organism. They are collected with strict asepsis, but antibiotics must not be delayed in sepsis.

Jawapan

A · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Disfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi

Mengapa ini jawapannya

Strok sering menjejaskan penelanan, dan aspirasi senyap boleh berlaku. Saringan menelan, dengan rujukan kepada ahli terapi pertuturan dan bahasa jika perlu, memandu tekstur makanan dan laluan ubat yang selamat.

Jawapan

C · Disfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Around the patient’s waist, over clothing

Mengapa ini jawapannya

The gait belt goes snugly around the waist over clothing, close to the center of gravity, with room for the nurse’s fingers underneath. Holding it gives control without pulling on the arms.

Jawapan

D · Around the patient’s waist, over clothing
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible

Mengapa ini jawapannya

Under the Universal Protocol, the site is marked by the person performing the procedure, or an authorized delegate, ideally while the patient is awake and can confirm it. This helps prevent wrong-site surgery.

Jawapan

C · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night

Mengapa ini jawapannya

A previous fall is one of the strongest risk factors. Older age, diuretics and getting up at night to urinate add further risk, so this patient needs fall precautions.

Jawapan

D · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form

Mengapa ini jawapannya

Crushing an extended-release tablet releases the whole dose at once and can cause toxicity, such as severe bradycardia or hypotension. The RN steps in now and arranges a suitable form.

Jawapan

C · Stop the LPN/LVN and contact the prescriber or pharmacist about another form
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Peritonitis

Mengapa ini jawapannya

Peritonitis, selalunya akibat perforasi, menyebabkan pertahanan otot, kekerasan dan sakit yang bertambah dengan pergerakan. Ia kecemasan pembedahan.

Jawapan

B · Peritonitis
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin

Mengapa ini jawapannya

Circumferential full-thickness burns form a tight eschar that acts like a tourniquet as oedema develops. Neurovascular checks are needed, and escharotomy may be required.

Jawapan

D · Loss of circulation to the hand as swelling builds under tight burned skin
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"

Mengapa ini jawapannya

A sudden fall in sodium intake makes the kidneys keep more sodium and lithium, raising the lithium level towards toxicity. Patients keep a normal, steady salt intake, drink enough fluids, report fluid loss and avoid NSAIDs unless approved.

Jawapan

C · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
11.Farmakologi

Jawapan: C · Stop the oxytocin infusion

Mengapa ini jawapannya

Excessive contractions reduce placental blood flow and cause fetal distress. The oxytocin is stopped first, then the woman is turned on her side, IV fluids and oxygen are given as per protocol and the provider is informed.

Jawapan

C · Stop the oxytocin infusion
12.Farmakologi

Jawapan: C · Anticholinergic toxidrome

Mengapa ini jawapannya

Anticholinergic toxicity causes hyperthermia, dry flushed skin, mydriasis, urinary retention, tachycardia and delirium. Dry skin helps distinguish it from serotonin syndrome and sympathomimetic poisoning, which cause sweating.

Jawapan

C · Anticholinergic toxidrome
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Tall, peaked T waves

Mengapa ini jawapannya

Rising potassium causes tall, tented T waves, then a flattened P wave, a prolonged PR interval and a widening QRS that can progress to ventricular fibrillation or asystole. U waves suggest hypokalaemia; a sawtooth baseline is atrial flutter.

Jawapan

B · Tall, peaked T waves
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Bertukar kepada kanula hidung pada aliran rendah, mengekalkan SpO₂ pada 88–92%

Mengapa ini jawapannya

Oksigen dipreskripsikan kepada julat sasaran dan tidak patut dihentikan semasa waktu makan pada pesakit yang memerlukannya. Kanula hidung membolehkan makan dan bercakap; aliran (contohnya 1–2 L/min) dititrasi untuk mengekalkan ketepuan dalam julat sasaran. Oksigen kepekatan tinggi berisiko menyebabkan hiperkapnia.

Jawapan

B · Bertukar kepada kanula hidung pada aliran rendah, mengekalkan SpO₂ pada 88–92%
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Bacteria that convert nitrate are present

Mengapa ini jawapannya

Many urinary pathogens convert dietary nitrate to nitrite, so a positive nitrite test supports a bacterial UTI. A negative result does not rule infection out. Leucocytes on the dipstick show white cells.

Jawapan

B · Bacteria that convert nitrate are present
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk

Mengapa ini jawapannya

The insulin will lower glucose without the carbohydrate it was meant to cover, so a hypo is likely. The nurse checks glucose often, offers carbohydrate the patient can keep down and escalates; IV glucose may be needed.

Jawapan

A · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Intact skin that is purple or maroon over a bony area

Mengapa ini jawapannya

A deep tissue injury appears as persistent purple, maroon or dark discolouration, or a blood-filled blister, from pressure and shear on underlying tissue. It may quickly turn into a deep wound.

Jawapan

B · Intact skin that is purple or maroon over a bony area
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Mengapa ini jawapannya

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Jawapan

A · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Her antibodies cross the placenta and protect the newborn

Mengapa ini jawapannya

Maternal pertussis antibodies cross the placenta and protect the newborn before it can be immunised. Whooping cough can be fatal in young infants.

Jawapan

A · Her antibodies cross the placenta and protect the newborn
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Hearing loss and developmental delay

Mengapa ini jawapannya

Congenital CMV is a leading cause of non-genetic sensorineural hearing loss and can cause microcephaly and developmental delay. Hand hygiene after contact with young children's saliva and urine reduces the risk.

Jawapan

D · Hearing loss and developmental delay
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Patent ductus arteriosus

Mengapa ini jawapannya

In a patent ductus arteriosus, blood flows from the aorta to the pulmonary artery throughout the cardiac cycle because aortic pressure is always higher. This produces a continuous, machinery-like murmur.

Jawapan

A · Patent ductus arteriosus
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Demam reumatik akut

Mengapa ini jawapannya

Demam reumatik akut menyusul faringitis streptokokus kumpulan A dan menyebabkan poliartritis berpindah-randah, karditis, ruam dan korea. Karditis boleh membawa kepada penyakit jantung reumatik. Merawat sakit tekak streptokokus mencegahnya.

Jawapan

B · Demam reumatik akut
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Provide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe

Mengapa ini jawapannya

PCP can cause agitation, violence, psychosis, nystagmus and hypertension. Reducing stimulation and keeping enough staff present for safety are key; "talking down" is less effective than with other hallucinogens.

Jawapan

C · Provide a quiet, low-stimulation environment and keep staff and patient safe
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Tahan dos seterusnya dan maklumkan pemreskripsi dengan segera

Mengapa ini jawapannya

Paras 1.8 mmol/L berada di atas julat terapeutik dan ketoksikan boleh bertambah teruk dengan cepat. Jururawat menahan dos, mencari tanda ketoksikan dan memaklumkan pemreskripsi.

Jawapan

B · Tahan dos seterusnya dan maklumkan pemreskripsi dengan segera
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 41.1 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

106 − 32 = 74

Darabkan dengan 5/9

T = 74·5/9 = 41.11 ≈ 41.1 °C

Jawapan

T = 41.1 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 0.72 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 12 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 12·60/1000 = 0.72 mg/h

Jawapan

D = 0.72 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 20·8 = 160 mg

Isi padu

V = 160/20 = 8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 60 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

25000/1000 = 25 unit/mL

Kadar pam

R = 1500/25 = 60 mL/h

Jawapan

R = 60 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 21 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 500·10/240 = 20.83 ≈ 21 gtt/min

Jawapan

R = 21 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 21 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 20 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

400/100 = 4 mg/mL

Kadar dos

D = 4·5 = 20 mg/h

Jawapan

D = 20 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 3 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

50/50 = 1 unit/mL

Unit sejam

D = 3·1 = 3 unit/h

Jawapan

D = 3 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 18.9 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

5·63 = 315 mcg/min
315·60 = 18900 mcg/h

Kadar pam

R = 18900/1000 = 18.9 mL/h

Jawapan

R = 18.9 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 2.4 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

450 + 475 + 225 = 1150 mL

Per kilogram sejam

U = 1150/(60·8) = 2.396 ≈ 2.4 mL/kg/h

Jawapan

U = 2.4 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 1.7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/150 = 1.667 ≈ 1.7 h

Jawapan

t = 1.7 h

Itu kira-kira 1 h 40 min, jadi beg habis pada kira-kira 12:10.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 40

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 10 + 15 = 40

Jawapan

MFS = 40
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 50/min → 1
sedar (A) → 0
T 39.0 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 1 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 35 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·18 + 8 = 35 mmHg
julat: 33–37 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 35 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 101.6 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.28·713 − 36/0.8 = 199.6 − 45 = 154.6 mmHg

Kecerunan

A–a = 154.6 − 53 = 101.6 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 101.6 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak simpang

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 32 petak kecil, 1500 ÷ 32 ≈ 47 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.28 s.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: 0.08 s, lebih pendek daripada 0.12 s.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak simpang

Jawapan

rentak simpang
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak, kegagalan menangkap

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: spike perentak adalah sekata (setiap 1.00 s), tetapi R–R tidak sekata, kerana QRS tiada selepas sesetengah spike.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.16 s dan lebar selepas spike yang ditangkap; satu spike tidak diikuti oleh QRS (tiada tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak, kegagalan menangkap

Jawapan

rentak perentak, kegagalan menangkap

Kegagalan menangkap: perentak jantung menembak tetapi jantung tidak bertindak balas. Buku teks menganggapnya segera untuk dilaporkan, kerana pesakit mungkin bergantung pada perentak jantung.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions