Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Pesakit mempunyai suhu 38.6 °C, kadar jantung 118/min, kadar pernafasan 24/min dan kekeliruan baharu. Apakah yang patut disyaki dahulu?

  1. ASepsis
  2. BPemulihan pascaoperasi yang normal
  3. CDehidrasi akibat kurang minum air sahaja
  4. DHipoglisemia sahaja
2.Asas kejururawatanSukar

Skor Waterlow atau Braden digunakan untuk menilai:

  1. ATahap kesedaran
  2. BStatus pemakanan sahaja
  3. CRisiko jatuh
  4. DRisiko ulser tekanan
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which type of white blood cell is most often raised in viral infections?

  1. ANeutrophils
  2. BBasophils
  3. CLymphocytes
  4. DEosinophils
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient given naloxone for an opioid overdose wakes up. An hour later, the patient is drowsy again with slow breathing. What is the likely reason?

  1. AThe patient is simply tired after the event
  2. BNaloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
  3. CThe patient is now allergic to naloxone
  4. DNaloxone itself causes slow breathing and drowsiness once it has been given
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Dalam henti jantung di wad, tindakan manakah yang didahulukan selepas mengesahkan pesakit tidak responsif dan tidak bernafas dengan normal?

  1. ABeri dua nafas penyelamat, kemudian periksa nadi selama satu minit
  2. BMinta bantuan dan mulakan penekanan dada
  3. CMengukur tekanan darah
  4. DCari carta pesakit untuk menyemak status resusitasi sebelum meminta bantuan
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient in acute mania paces constantly, has lost weight and will not sit down to eat. Which intervention is most helpful?

  1. AOffer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
  2. BLeave meals in the room and let the patient eat whenever and whatever they choose
  3. CInsist that the patient sits at the table until the meal is finished
  4. DWait until the mania settles before worrying about nutrition
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient with COPD and known carbon dioxide retention needs a nebulised bronchodilator. How should it usually be given?

  1. AWithout monitoring oxygen saturation
  2. BDriven by high-flow oxygen at 15 L/min for as long as possible
  3. CDriven by compressed air, with oxygen given separately if needed
  4. DOnly with the patient lying flat
8.Kejururawatan klinikalSukar

A postoperative patient on IV fluids has a sodium of 128 mmol/L and is becoming confused. Which fluid could make this worse if given in large amounts?

  1. A0.9% sodium chloride
  2. BHartmann's solution (similar to lactated Ringer's)
  3. CHuman albumin solution
  4. D5% glucose (D5W)
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
  2. BGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
  3. CGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
  4. DGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient started methimazole for hyperthyroidism 6 weeks ago and now has a fever and a severe sore throat. Which action is most important?

  1. AGive the next dose and suggest warm salt-water gargles for comfort
  2. BAdvise the patient to continue the drug and drink more fluid
  3. CCheck the TSH and double the dose if it is still low
  4. DHold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
11.FarmakologiSederhana

Why is hypovolaemia corrected with IV fluids before or while starting a vasopressor?

  1. AFluids stop the vasopressor causing a fever
  2. BVasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
  3. CVasopressors only work when they are diluted in large fluid volumes
  4. DVasopressors cause the patient to retain too much fluid
12.FarmakologiSukar

A nurse gives 2 mg from a 4 mg ampoule of morphine. What should happen to the remaining 2 mg?

  1. AIt is discarded in front of a witness, and both sign the record
  2. BIt is given to the next patient who needs morphine
  3. CIt is poured down the sink without telling anyone
  4. DIt is kept labelled in the patient's drawer for the next dose
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

How can a patient reduce wound pain when coughing after abdominal surgery?

  1. AAvoid coughing completely until all the stitches are removed
  2. BHold the breath for as long as possible
  3. CLie flat on the back with the legs straight
  4. DHold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

The stump of a recent below-knee amputation suddenly bleeds heavily through the dressing. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to walk on crutches to ease the pressure
  2. BApply firm direct pressure and call for urgent surgical help
  3. CRemove all the dressings and wait for the bleeding to stop by itself
  4. DApply a warm compress to the stump
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient on ciclosporin or tacrolimus asks about grapefruit juice. Which advice is correct?

  1. ADrink it with each dose to improve the absorption
  2. BDrink it daily to protect the kidney
  3. CIt has no effect on these drugs
  4. DAvoid it, because it can raise the drug levels
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A large pituitary tumour presses on the optic chiasm. Which visual field defect is most typical?

  1. ALoss of central vision in both eyes
  2. BLoss of the inner half of the field in both eyes
  3. CLoss of the outer half of the field in both eyes
  4. DComplete blindness in one eye only
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which change suggests that a burn wound is becoming infected?

  1. ALess exudate on each dressing change
  2. BDry, healing skin with mild itching
  3. CThe wound becoming pink and a little smaller at each dressing change
  4. DA partial-thickness burn becoming deeper, with new discolouration
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Strategi cecair manakah yang pada amnya disyorkan dalam jam-jam pertama pankreatitis akut?

  1. ATiada cecair IV langsung, hanya teguk kecil air oral
  2. BIsi padu yang sangat besar, apa pun tindak balas pesakit
  3. CAlbumin IV sahaja sebagai ganti sebarang kristaloid
  4. DKristaloid seimbang terarah matlamat, dipandu oleh tindak balas
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Why do newborns become cold so easily?

  1. AThey sweat more than adults
  2. BTheir blood is thicker than adult blood
  3. CThey cannot produce heat at all
  4. DThey have a large surface area and little fat
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Just after the membranes rupture, there is painless vaginal bleeding and the fetal heart rate drops sharply. The mother's vital signs are normal. Which condition is most likely?

  1. APlacental abruption
  2. BRuptured vasa praevia
  3. CBloody show
  4. DUterine rupture
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

If the MMR and varicella vaccines are not given on the same day, what is the general rule?

  1. ASeparate them by at least 4 weeks
  2. BNever give both vaccines in the same year
  3. CGive the second within 24 hours of the first
  4. DSeparate them by at least 1 week
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The parents of a 5-year-old refuse a life-saving blood transfusion for religious reasons. What generally happens?

  1. AThe nurse gives the transfusion secretly while the parents are out of the room, to save time
  2. BThe team waits until the child is old enough to make the decision for himself
  3. CThe team must withhold it, because parents always have the final say in every case
  4. DRespect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

How should the nurse position herself when talking to an agitated patient?

  1. ABetween the patient and the wall, so the patient can leave easily
  2. BAt a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
  3. CDirectly face to face, as close as possible, to show confidence
  4. DBehind the patient and close to him, so that the patient does not feel threatened by eye contact
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A man has odd beliefs about being able to read minds, dresses eccentrically and has few friends because others make him anxious. He has never had sustained hallucinations or delusions. Which diagnosis fits best?

  1. AHistrionic personality disorder with odd dress
  2. BSchizotypal personality disorder
  3. CSchizophrenia
  4. DAntisocial personality disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011127:35 PM?18:3520:3507:3519:35

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 7:35 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

7:35 PM
  1. 118:35
  2. 220:35
  3. 307:35
  4. 419:35
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0019:2007:55t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:20 dan tamat pada 07:55 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

19:2007:55
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
45 kg15 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 45 kg dan dipreskripsikan 15 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

45 kg15 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
100 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 20 kg dipreskripsi 5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 100 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

20 kg5 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 12 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mL60 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 25 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 200 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

25 gtt/min60 gtt/mL200 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa8 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL berjalan pada 8 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

100 unit/250 mL8 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine? mL/h87 kg12.5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 500 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 12.5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 87 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL12.5 mcg/kg/min87 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup150 mLjus200 mLketulan ais100 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing275 mLair kencing250 mLair kencing275 mLlongkang luka110 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 67 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

67 kg12 hair kencing: 275 mLair kencing: 250 mLair kencing: 275 mLlongkang luka: 110 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL125 mL/hmula 07:4509:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 07:45 dan berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 09:45?

500 mL125 mL/h07:45 → 09:45
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 160/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.43PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222618tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.43, PaCO₂ 28 mmHg (3.7 kPa) dan HCO₃⁻ 18 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.43PaCO₂ 28 mmHg (3.7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.06PaCO₂mmHg354529HCO₃⁻mmol/L22268pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.06, PaCO₂ 29 mmHg (3.9 kPa), HCO₃⁻ 8 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.06PaCO₂ 29 mmHg (3.9 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Sepsis

Mengapa ini jawapannya

Demam, takikardia, takipnea dan keadaan mental yang berubah mencadangkan sepsis. Ia memerlukan eskalasi dan rawatan segera, seperti bundle "sepsis six".

Jawapan

A · Sepsis
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Risiko ulser tekanan

Mengapa ini jawapannya

Kedua-dua skala menganggar risiko kecederaan tekanan dan memandu pencegahan seperti menukar posisi, tilam pelega tekanan dan sokongan pemakanan.

Jawapan

D · Risiko ulser tekanan
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Lymphocytes

Mengapa ini jawapannya

Lymphocytes increase in many viral infections. Neutrophils rise mainly with bacterial infections, and eosinophils with allergies and parasites.

Jawapan

C · Lymphocytes
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns

Mengapa ini jawapannya

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, so sedation and respiratory depression can return. Patients are monitored closely, and repeat doses or an infusion may be needed.

Jawapan

B · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Minta bantuan dan mulakan penekanan dada

Mengapa ini jawapannya

Minta bantuan (pasukan henti jantung dan defibrilator) dan mulakan penekanan berkualiti tinggi serta-merta. Pemeriksaan nadi yang panjang, kelewatan atau mengukur tekanan darah membazirkan masa. Status resusitasi patut diketahui lebih awal jika boleh.

Jawapan

B · Minta bantuan dan mulakan penekanan dada
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving

Mengapa ini jawapannya

Patients in mania may be too active to sit and eat. Portable high-calorie foods and fluids help meet physiological needs, which are a priority.

Jawapan

A · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed

Mengapa ini jawapannya

Nebulisers driven by high-flow oxygen can raise PaCO2 in patients at risk. Air-driven nebulisers are used, with supplementary oxygen via nasal cannulae to keep saturation in the target range.

Jawapan

C · Driven by compressed air, with oxygen given separately if needed
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · 5% glucose (D5W)

Mengapa ini jawapannya

The glucose in 5% glucose is metabolised, leaving free water that dilutes the plasma sodium further. Postoperative patients often have raised ADH, so large volumes of hypotonic fluid can cause dangerous hyponatraemia.

Jawapan

D · 5% glucose (D5W)
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Mengapa ini jawapannya

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Disemak dengan: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count

Mengapa ini jawapannya

Methimazole and propylthiouracil can cause agranulocytosis, often in the first months of therapy. Fever or sore throat must be reported at once; the drug is held and a CBC with differential is checked. Infection is treated urgently if neutrophils are low.

Jawapan

D · Hold the drug and arrange an urgent white cell and neutrophil count
11.Farmakologi

Jawapan: B · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled

Mengapa ini jawapannya

Vasoconstriction without adequate volume reduces organ blood flow and can cause ischaemia. Fluid resuscitation restores preload, and vasopressors are then used for persistent hypotension.

Jawapan

B · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.Farmakologi

Jawapan: A · It is discarded in front of a witness, and both sign the record

Mengapa ini jawapannya

Unused controlled drugs are wasted in front of a witness according to policy, and both staff document the waste. This prevents diversion and keeps the stock count accurate.

Jawapan

A · It is discarded in front of a witness, and both sign the record
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Mengapa ini jawapannya

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound, reduces pain and makes effective coughing easier. Combined with good analgesia and deep breathing, this helps clear secretions and prevents atelectasis and pneumonia.

Jawapan

D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help

Mengapa ini jawapannya

Haemorrhage from a stump needs immediate direct pressure, elevation if appropriate, and urgent surgical help. A tourniquet should be available as policy directs. Vital signs are monitored for shock.

Jawapan

B · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Avoid it, because it can raise the drug levels

Mengapa ini jawapannya

Grapefruit inhibits the CYP3A4 enzyme and can raise ciclosporin and tacrolimus levels, leading to toxicity. Patients are advised to avoid it, and to check before starting any new medicine or supplement.

Jawapan

D · Avoid it, because it can raise the drug levels
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Loss of the outer half of the field in both eyes

Mengapa ini jawapannya

The chiasm carries crossing fibres from the nasal retinas, which see the temporal (outer) fields. Compression causes a bitemporal hemianopia. Patients may bump into objects at their sides.

Jawapan

C · Loss of the outer half of the field in both eyes
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · A partial-thickness burn becoming deeper, with new discolouration

Mengapa ini jawapannya

Signs of burn wound infection include conversion to a deeper burn, new dark or green discolouration, increasing pain, offensive exudate, spreading redness and systemic signs such as fever or tachycardia.

Jawapan

D · A partial-thickness burn becoming deeper, with new discolouration
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Kristaloid seimbang terarah matlamat, dipandu oleh tindak balas

Mengapa ini jawapannya

Pankreatitis menyebabkan kehilangan cecair ke dalam tisu, jadi cecair IV awal adalah penting. Garis panduan terkini mengutamakan resusitasi sederhana yang terarah matlamat dengan kristaloid seimbang seperti Hartmann atau Ringer laktat, dilaraskan mengikut kadar jantung, tekanan darah dan pengeluaran air kencing, kerana cecair yang sangat agresif meningkatkan lebihan tanpa manfaat.

Jawapan

D · Kristaloid seimbang terarah matlamat, dipandu oleh tindak balas
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · They have a large surface area and little fat

Mengapa ini jawapannya

Newborns have a large surface area relative to body mass, little subcutaneous fat and thin skin with blood vessels near the surface. They rely on brown fat and cannot shiver effectively.

Jawapan

D · They have a large surface area and little fat
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Ruptured vasa praevia

Mengapa ini jawapannya

Rupture of the membranes can tear unprotected fetal vessels in vasa praevia. Fetal blood loss causes rapid bradycardia while the mother stays stable. An emergency caesarean is needed.

Jawapan

B · Ruptured vasa praevia
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Separate them by at least 4 weeks

Mengapa ini jawapannya

Two live injected vaccines are given either on the same day or at least 4 weeks apart. A shorter gap can reduce the immune response to the second vaccine.

Jawapan

A · Separate them by at least 4 weeks
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed

Mengapa ini jawapannya

Clinicians work with families to respect beliefs and use alternatives where safe. When a child's life is at risk, many legal systems allow the team to seek a court order or act in an emergency to give necessary treatment.

Jawapan

D · Respect beliefs where possible, explore alternatives and seek legal authority if needed
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available

Mengapa ini jawapannya

Standing at an angle and outside arm's reach is less confrontational and safer. The nurse makes sure neither she nor the patient is trapped, so both have an exit.

Jawapan

B · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Schizotypal personality disorder

Mengapa ini jawapannya

Schizotypal personality disorder involves odd beliefs, magical thinking, eccentric behaviour and social anxiety. It lies on the schizophrenia spectrum, but without the sustained psychotic symptoms of schizophrenia.

Jawapan

B · Schizotypal personality disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 19:35

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

7 PM → 7 + 12 = 19

Jawapan

19:35

Jawapan

19:35
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 755 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

19:20 → 24:00 = 280 min

Selepas tengah malam

00:00 → 07:55 = 475 min

Jumlah

t = 280 + 475 = 755 min

Jawapan

t = 755 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 675 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

15·45 = 675 mg

Jawapan

D = 675 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

5·20 = 100 mg

Isi padu

V = (100/100)·5 = 5 mL

Jawapan

V = 5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 42 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 500·60/720 = 41.67 ≈ 42 gtt/min

Jawapan

R = 42 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 8 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

25·60/60 = 25 mL/h

Masa yang tinggal

t = 200/25 = 8 h

Jawapan

t = 8 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 3.2 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Unit sejam

D = 8·0.4 = 3.2 unit/h

Jawapan

D = 3.2 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 32.6 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

12.5·87 = 1088 mcg/min
1088·60 = 65250 mcg/h

Kadar pam

R = 65250/2000 = 32.63 ≈ 32.6 mL/h

Jawapan

R = 32.6 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

275 + 250 + 275 = 800 mL

Per kilogram sejam

U = 800/(67·12) = 0.995 ≈ 1 mL/kg/h

Jawapan

U = 1 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 250 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

07:45 → 09:45 = 2 h

Isi padu yang diinfuskan

125·2 = 250 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 250 = 250 mL

Jawapan

V = 250 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 65

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 65

Jawapan

MFS = 65
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: menenangkan

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit merah jambu di seluruh badan → 2
Nadi: 160/min → 2
Reaksi: menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang → 2
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 2 + 2 + 2 + 1 + 1 = 8

Tafsiran

8 → menenangkan

Jawapan

menenangkan
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.43: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 28 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis respiratori tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·8 + 8 = 20 → 18–22 mmHg

Bandingkan

terukur: 29 mmHg → asidosis respiratori tambahan

Jawapan

asidosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.48 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 11 × 0.04 = 0.44 s
RR = 21 × 0.04 = 0.84 s

Formula Bazett

QTc = 0.44/√0.84 = 0.44/0.9165 = 0.48 s

Jawapan

QTc = 0.48 s

Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (480 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: gelombang P

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 23 petak kecil, 1500 ÷ 23 ≈ 65 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.92 s.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus selepas setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

gelombang P → rentak simpang dipercepat

Jawapan

gelombang P

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions