Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which measure is appropriate for a patient with a fever who feels hot and uncomfortable?

  1. ALight bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
  2. BRestricting fluids so the patient sweats less during the fever
  3. CExtra blankets to make the patient sweat it out
  4. DAn ice bath until the patient shivers
2.Asas kejururawatanSukar

A patient reports pain of 8/10 but is chatting calmly and has normal vital signs. What should the nurse do?

  1. AAccept the report, assess further and offer analgesia
  2. BWithhold analgesia until the vital signs change
  3. CTell the patient they cannot be in that much pain
  4. DRecord a lower score because the patient looks comfortable and calm
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?

  1. AWear a surgical mask underneath it
  2. BMoisten the edges so it seals better
  3. CPerform a user seal check
  4. DArrange a new fit test
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has raised a safety concern about an order with the prescriber, who dismissed it without addressing it. What should the nurse do next?

  1. ACarry out the order as written, because the prescriber has heard the concern
  2. BState the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
  3. CDiscuss the concern with the patient and let them decide
  4. DRefuse to care for the patient for the rest of the shift until the prescriber apologizes
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A parent calls to say their toddler has just swallowed drain cleaner. What should the nurse advise?

  1. AGive a large glass of fizzy drink or milk to dilute the cleaner before calling anyone
  2. BDo not make the child vomit; call poison control or emergency services now
  3. CMake the child vomit straight away to bring up the chemical
  4. DWait to see whether the child develops any symptoms first
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient takes lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take ibuprofen every day for my headaches.”
  2. B“I will keep my daily salt intake about the same as usual.”
  3. C“I will go for my blood tests as planned.”
  4. D“I will drink enough fluid every day.”
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which ECG change is typical of hypokalaemia?

  1. AFlattened T waves and prominent U waves
  2. BST elevation in leads II, III and aVF
  3. CA very short PR interval with a delta wave
  4. DTall, peaked T waves
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient on an unfractionated heparin infusion is also started on warfarin. Which tests are used to monitor each drug?

  1. APlatelet count for both drugs
  2. BINR for heparin and APTT for warfarin
  3. CAPTT for heparin and INR for warfarin
  4. DD-dimer for both drugs
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?

  1. AAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
  2. BAt any time, because digoxin levels do not change during the day
  3. CWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
  4. DOnly after a meal, because food is needed for absorption
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Set keputusan manakah yang paling tipikal bagi anemia kekurangan zat besi?

  1. AHemoglobin rendah, sel darah merah besar (MCV tinggi) dan feritin tinggi
  2. BHemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah
  3. CHemoglobin tinggi dan hematokrit tinggi
  4. DHemoglobin normal dengan kiraan platelet yang tinggi sahaja
11.FarmakologiSederhana

Why is testing for HLA-B*15:02 recommended before carbamazepine in people of some Asian ancestries?

  1. AThis gene variant causes carbamazepine to raise blood glucose
  2. BThis gene variant speeds up the kidney excretion of carbamazepine
  3. CThis gene variant makes carbamazepine ineffective
  4. DIt greatly raises the risk of Stevens–Johnson syndrome
12.FarmakologiSukar

A patient who has taken lorazepam daily for many months stops it suddenly. Which serious complication may follow?

  1. ASevere bradycardia
  2. BProfound respiratory depression
  3. CWithdrawal seizures
  4. DPinpoint pupils and coma
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient in cardiac rehabilitation asks how hard to exercise. Which simple guide is commonly taught?

  1. AExercise until they are too breathless to speak at all
  2. BExercise until chest pain starts, then stop
  3. CExercise so they are a little breathless but can still talk
  4. DExercise only until the heart rate rises even slightly
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Tiub saluran dada pesakit terputus daripada unit saliran. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMengeluarkan saluran daripada dada dan menutup tapak
  2. BMengapit tiub selama beberapa jam dan menyemak pesakit kemudian
  3. CMembiarkannya terbuka kepada udara sehingga doktor tiba untuk menyemaknya
  4. DMenyambungnya semula, atau memasukkan hujung tiub ke dalam air steril, kemudian menilai
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Sawan telah berlangsung lima minit dan masih berterusan. Apakah rawatan ubat barisan pertama yang biasa?

  1. AAdrenalin IM ke dalam paha luar
  2. BDos pemuat fenitoin IV sebelum apa-apa yang lain
  3. CGlukosa 50% IV pada setiap pesakit, kemudian nilai semula
  4. DBenzodiazepin seperti lorazepam IV atau midazolam bukal
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A large pituitary tumour presses on the optic chiasm. Which visual field defect is most typical?

  1. ALoss of central vision in both eyes
  2. BComplete blindness in one eye only
  3. CLoss of the inner half of the field in both eyes
  4. DLoss of the outer half of the field in both eyes
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which liver function test pattern suggests bile duct obstruction?

  1. ANormal bilirubin with a low ALP and low GGT
  2. BA low albumin with all other results normal
  3. CHigh bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
  4. DVery high ALT with a normal bilirubin only
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with a toe ulcer says the leg pain is worse at night and eases when they hang the leg over the side of the bed. What does this suggest?

  1. ALymphoedema
  2. BNeuropathic itching
  3. CVenous insufficiency
  4. DArterial insufficiency
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Dapatan manakah yang menunjukkan kemurungan selepas bersalin dan bukan baby blues?

  1. ABerasa letih selepas malam bersama bayi yang menangis
  2. BTangisan dan perubahan emosi pada hari ke-3 yang reda dalam beberapa hari tanpa rawatan
  3. CMood yang rendah dan hilang minat yang berlangsung lebih daripada 2 minggu dan menjejaskan kehidupan harian
  4. DBerasa beremosi apabila pelawat pulang
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A pregnant woman with chronic hypertension takes lisinopril. Why should the nurse alert the prescriber?

  1. AACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
  2. BACE inhibitors cause neural tube defects only in the third trimester
  3. CLisinopril is the first-choice antihypertensive in pregnancy
  4. DLisinopril will cause her blood pressure to rise in pregnancy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

The nurse uses a blood pressure cuff that is too small for a child's arm. What effect will this have?

  1. AThe reading will be accurate but slower to obtain
  2. BThe cuff will not inflate at all
  3. CThe reading will be falsely low
  4. DThe reading will be falsely high
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A preterm baby on milk feeds develops a distended abdomen, larger gastric aspirates and blood in the stool. What should the nurse do first?

  1. ARecord it and review at the next feed
  2. BGive a glycerine suppository and wait
  3. CIncrease the feeds to help the bowel work
  4. DStop feeds and report at once
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Apakah yang patut diajar kepada pesakit yang mengambil disulfiram?

  1. AIa berkesan hanya jika alkohol diminum bersamanya, maka sedikit wain diperlukan setiap hari
  2. BElakkan semua alkohol, termasuk sumber tersembunyi seperti sesetengah ubat kumur dan sos
  3. CIa menyembuhkan ketagihan alkohol selepas satu dos
  4. DSedikit bir adalah selamat
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

During a panic attack, a patient breathes very fast and complains of light-headedness and tingling in her fingers and around her mouth. What should the nurse do?

  1. AGive her oxygen at a high flow rate through a mask
  2. BLeave her alone so that she can calm down without anyone watching
  3. CAsk her to breathe into a paper bag for at least 10 minutes
  4. DStay with her and coach her to breathe slowly and steadily
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.58591 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.58591 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.58591 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
8 mcg/kg/min? mg/h52 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu arahan berbunyi 8 mcg/kg/min untuk pesakit seberat 52 kg. Nyatakan kadar dos D dalam mg/h. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

8 mcg/kg/min52 kg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 6 kg dipreskripsikan 15 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

6 kg15 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 7400 unit ubat yang datang sebagai 10000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

7400 units10000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
240 mLtinggal? mL/h3 h tinggal

500 mL diarahkan selama 8 jam. Selepas 5 jam anda mendapati 240 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 8 hselepas 5 h: 240 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
4 g500 mL? mL/h0.5 mg/min

Sebuah beg mengandungi 4 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 0.5 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

4 g/500 mL0.5 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
12 500 unit250 mLheparin? mL/h64 kg12 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 12 500 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 12 unit/kg/j untuk pesakit berberat 64 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 500 unit/250 mL12 unit/kg/h64 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine22 mL/h110 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 250 mg dalam 250 mL berjalan pada 22 mL/j. Pesakit berberat 110 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL22 mL/h110 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli120 mLteh200 mLair200 mLInfusi IV100 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing175 mLair kencing225 mLair kencing375 mLair kencing500 mLlongkang luka130 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 120 mLteh: 200 mLair: 200 mLInfusi IV: 100 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 175 mLair kencing: 225 mLair kencing: 375 mLair kencing: 500 mLlongkang luka: 130 mLmuntah: 250 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan80 mL/h21:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Pada 21:30, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan80 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala tidak membuka mata langsung, hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang dan menunjukkan respons motor terbaik: tiada pergerakan langsung. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 90/min, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 69 mmHg (9.2 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 69 mmHg (9.2 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 42 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 42 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV, jadi atrium dan ventrikel berdenyut pada kadar yang berbeza. Ukur sela P–P dan cari kadar atrium dalam denyut seminit (kaedah 1500, nombor bulat).

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic

Mengapa ini jawapannya

Light clothing, fluids and antipyretics such as paracetamol (acetaminophen) increase comfort and replace fluid lost through sweating. Very cold sponging causes shivering, which produces heat.

Jawapan

A · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Accept the report, assess further and offer analgesia

Mengapa ini jawapannya

Pain is what the patient says it is. People cope with pain in different ways, and vital signs often stay normal, especially in chronic pain, so the self-report guides care.

Jawapan

A · Accept the report, assess further and offer analgesia
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Perform a user seal check

Mengapa ini jawapannya

A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.

Jawapan

C · Perform a user seal check
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command

Mengapa ini jawapannya

The two-challenge rule says the concern is voiced at least twice to make sure it was heard. If it is still not addressed, the nurse escalates through the chain of command rather than acting against the patient’s safety.

Jawapan

B · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now

Mengapa ini jawapannya

Inducing vomiting after a corrosive is swallowed causes more burns to the throat and risks aspiration. The parent should get expert advice and emergency help at once.

Jawapan

B · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”

Mengapa ini jawapannya

NSAIDs such as ibuprofen can raise lithium levels and cause toxicity. Steady fluid and salt intake and regular blood tests help keep levels safe.

Jawapan

A · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Flattened T waves and prominent U waves

Mengapa ini jawapannya

Low potassium causes flattened or inverted T waves, ST depression and U waves. It increases the risk of arrhythmias, especially in patients on digoxin.

Jawapan

A · Flattened T waves and prominent U waves
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · APTT for heparin and INR for warfarin

Mengapa ini jawapannya

The APTT reflects the intrinsic pathway and is used to adjust heparin infusions. Warfarin is monitored by the INR, a standardised prothrombin time. Platelets are also checked on heparin to detect HIT.

Jawapan

C · APTT for heparin and INR for warfarin
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one

Mengapa ini jawapannya

Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.

Jawapan

A · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Hemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah

Mengapa ini jawapannya

Kekurangan zat besi menyebabkan anemia mikrositik (MCV rendah) dengan simpanan zat besi yang rendah (feritin rendah). Sel darah merah yang besar mencadangkan kekurangan vitamin B12 atau folat.Disemak dengan: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Hemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah
11.Farmakologi

Jawapan: D · It greatly raises the risk of Stevens–Johnson syndrome

Mengapa ini jawapannya

The HLA-B*15:02 allele, common in parts of South-East Asia, is strongly linked to carbamazepine-induced Stevens–Johnson syndrome and toxic epidermal necrolysis. Carriers are given a different drug.

Jawapan

D · It greatly raises the risk of Stevens–Johnson syndrome
12.Farmakologi

Jawapan: C · Withdrawal seizures

Mengapa ini jawapannya

Abrupt withdrawal after long-term benzodiazepine use causes anxiety, insomnia, tremor and sometimes seizures. Long-term users should have the dose tapered gradually.

Jawapan

C · Withdrawal seizures
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Exercise so they are a little breathless but can still talk

Mengapa ini jawapannya

Moderate-intensity exercise makes the patient slightly breathless but able to hold a conversation. Programmes start gently and progress. Patients stop and seek help if they get chest pain, severe breathlessness or dizziness.

Jawapan

C · Exercise so they are a little breathless but can still talk
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Menyambungnya semula, atau memasukkan hujung tiub ke dalam air steril, kemudian menilai

Mengapa ini jawapannya

Tiub yang terputus membenarkan udara atmosfera memasuki ruang pleura. Menyambungnya semula dengan pantas, atau merendam hujung tiub 2–3 cm dalam air steril sebagai kedap sementara, memulihkan injap sehala. Kemudian nilai kesukaran bernafas dan maklumkan pasukan. Pengapitan yang berpanjangan berisiko menyebabkan pneumotoraks tegang.

Jawapan

D · Menyambungnya semula, atau memasukkan hujung tiub ke dalam air steril, kemudian menilai
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Benzodiazepin seperti lorazepam IV atau midazolam bukal

Mengapa ini jawapannya

Sawan yang berlangsung lima minit atau lebih (atau sawan berulang tanpa pemulihan) dirawat sebagai status epileptikus. Benzodiazepin diberikan dahulu (lorazepam IV jika akses tersedia; midazolam bukal atau intranasal atau diazepam rektal jika tidak), kemudian ubat antisawan barisan kedua seperti levetirasetam, fenitoin atau valproat jika sawan berterusan. Glukosa diperiksa dan diberikan hanya jika rendah.

Jawapan

D · Benzodiazepin seperti lorazepam IV atau midazolam bukal
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Loss of the outer half of the field in both eyes

Mengapa ini jawapannya

The chiasm carries crossing fibres from the nasal retinas, which see the temporal (outer) fields. Compression causes a bitemporal hemianopia. Patients may bump into objects at their sides.

Jawapan

D · Loss of the outer half of the field in both eyes
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT

Mengapa ini jawapannya

Cholestasis raises alkaline phosphatase and gamma-GT, with conjugated bilirubin. Hepatocellular injury, such as hepatitis, mainly raises ALT and AST.

Jawapan

C · High bilirubin with a markedly raised ALP and GGT
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Arterial insufficiency

Mengapa ini jawapannya

Rest pain eased by dependency is typical of severe peripheral arterial disease. Elevating the leg worsens pain, and compression is avoided. Vascular assessment is needed.

Jawapan

D · Arterial insufficiency
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Mood yang rendah dan hilang minat yang berlangsung lebih daripada 2 minggu dan menjejaskan kehidupan harian

Mengapa ini jawapannya

Kemurungan selepas bersalin berlangsung lebih daripada 2 minggu dan mengganggu penjagaan diri atau bayi. Saringan, contohnya dengan Edinburgh Postnatal Depression Scale, dan rujukan diperlukan.

Jawapan

C · Mood yang rendah dan hilang minat yang berlangsung lebih daripada 2 minggu dan menjejaskan kehidupan harian
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy

Mengapa ini jawapannya

ACE inhibitors are fetotoxic, especially in the second and third trimesters, causing fetal kidney damage and oligohydramnios. Labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Jawapan

A · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · The reading will be falsely high

Mengapa ini jawapannya

A cuff that is too small gives falsely high readings, and one that is too large gives falsely low readings. The bladder width should be about 40% of the arm circumference.

Jawapan

D · The reading will be falsely high
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Stop feeds and report at once

Mengapa ini jawapannya

Necrotising enterocolitis (NEC) is suspected. Feeds are stopped, the stomach is decompressed, the baby is monitored closely and the medical team is informed urgently for X-ray, antibiotics and possible surgery.

Jawapan

D · Stop feeds and report at once
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Elakkan semua alkohol, termasuk sumber tersembunyi seperti sesetengah ubat kumur dan sos

Mengapa ini jawapannya

Disulfiram menyekat pemecahan asetaldehid, maka alkohol menyebabkan muka merah, loya, muntah, jantung berdebar dan hipotensi. Pesakit mesti mengelakkan alkohol dalam apa jua bentuk.

Jawapan

B · Elakkan semua alkohol, termasuk sumber tersembunyi seperti sesetengah ubat kumur dan sos
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Stay with her and coach her to breathe slowly and steadily

Mengapa ini jawapannya

Hyperventilation causes respiratory alkalosis, which leads to tingling and dizziness. Calm coaching of slow breathing restores carbon dioxide levels. Breathing into a paper bag is not recommended, because it can cause hypoxia and mask a medical cause.

Jawapan

D · Stay with her and coach her to breathe slowly and steadily
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.59 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.58591 → 8

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.58591 → 5
5 ialah 5 atau lebih, jadi 8 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (91) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.59 mL

Jawapan

x = 0.59 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 24.96 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 8 mcg/kg/min × 52 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 8·52·60/1000 = 24.96 mg/h

Jawapan

D = 24.96 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 15·6 = 90 mg

Isi padu

V = 90/50 = 1.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 1.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.74 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 7400/10000 = 0.74 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.74 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 80 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/8 = 62.5 mL/h

Kadar baharu

R = 240/3 = 80 mL/h

Jawapan

R = 80 mL/h

Ini peningkatan lebih daripada 25%: kebanyakan hospital menghendaki anda menghubungi pegawai yang mempreskripsi dan bukannya mengejar kekurangan, serta menilai pesakit untuk lebihan cecair.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 3.75 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dos sejam

0.5·60 = 30 mg/h

Kadar pam

R = 30/8 = 3.75 mL/h

Jawapan

R = 3.75 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 15.4 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

12·64 = 768 unit/h

Kepekatan

12 500/250 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 768/50 = 15.36 ≈ 15.4 mL/h

Jawapan

R = 15.4 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 3.3 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogram seminit

22·1000 = 22000 mcg/h
22000/60 = 366.7 mcg/min

Per kilogram

D = 366.7/110 = 3.333 ≈ 3.3 mcg/kg/min

Jawapan

D = 3.3 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −285 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 200 + 200 = 520 mL
Infusi IV: 100·8 = 800 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1370 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 225 + 375 + 500 + 130 + 250 = 1655 mL

Imbangan

B = 1370 − 1655 = −285 mL

Jawapan

B = −285 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.1 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/80 = 3.125 ≈ 3.1 h

Jawapan

t = 3.1 h

Itu kira-kira 3 h 08 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:38.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: tidak membuka mata langsung → 1
V: hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang → 2
M: tiada pergerakan langsung → 1

Tambah

GCS = 1 + 2 + 1 = 4

Keterukan

GCS 4 → teruk

Jawapan

teruk
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 90/min → 1
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 2

Tafsiran

2 → rendah

Jawapan

rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 34.15 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|69 − 40| = 29 mmHg → 2.9 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·2.9 = 34.15 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 34.15 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 50.4 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·42 + 21 = 50.4 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 50.4 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.524 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 12 × 0.04 = 0.48 s
RR = 21 × 0.04 = 0.84 s

Formula Bazett

QTc = 0.48/√0.84 = 0.48/0.9165 = 0.524 s

Jawapan

QTc = 0.524 s

Melebihi 0.50 s: memanjang dengan ketara. (524 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar atrium = 100 bpm

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Kadar atrium

P–P = 15 petak kecil = 0.60 s → 1500 ÷ 15 = 100 ≈ 100 seminit

Kadar ventrikel

R–R = 34 petak kecil = 1.36 s → 1500 ÷ 34 = 44.12 ≈ 44 seminit

Jawapan

kadar atrium = 100 bpm

Jawapan

kadar atrium = 100 bpm

Blok darjah ketiga dengan pelepasan simpang kompleks sempit (biasanya 40–60 seminit).

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions