Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient has just died. What should the nurse find out before starting last offices?

  1. AWhether the patient's bills had all been paid
  2. BThe patient's favourite food
  3. CThe patient's blood group
  4. DThe family's religious and cultural wishes
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with a new colostomy has been taught stoma care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check the skin around my stoma when I change the bag."
  2. B"I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
  3. C"I'll measure the stoma again as it shrinks over the next weeks."
  4. D"I'll dry the skin well before putting on a new bag."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

An adult with hepatitis A is incontinent of stool. Which precautions are used?

  1. ADroplet precautions with a surgical mask
  2. BContact precautions in addition to standard precautions
  3. CA protective environment with filtered air
  4. DAirborne precautions in a negative-pressure room with the door closed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has a needlestick from a patient with hepatitis B. The nurse finished the vaccine series and has a documented protective antibody level. Which statement is correct?

  1. ANo hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
  2. BThe nurse must stop all patient care for six months
  3. CHepatitis B immune globulin and a complete new vaccine series are both needed at once
  4. DNo reporting is needed because the nurse is immune
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat ketua perlu mengosongkan satu katil. Pesakit manakah yang paling sesuai untuk discaj atau dipindahkan ke tahap penjagaan yang lebih rendah?

  1. AHari ke-3 selepas apendektomi tanpa komplikasi, makan, menggunakan analgesia oral
  2. BHari ke-1 selepas pembedahan usus dengan suhu baharu 38.5 °C
  3. CDimasukkan dua jam lalu dengan sakit dada; keputusan troponin masih belum ada
  4. DPneumonia, dengan keperluan oksigen yang meningkat semalaman daripada 2 kepada 4 L/min
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. AAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
  2. BIgnore it, because older people bruise easily
  3. CTell the patient she must leave home and go to live somewhere else
  4. DEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit diabetes jenis 1 mempunyai glukosa darah 25 mmol/L, pernafasan dalam dan laju serta keton dalam air kencing. Apakah diagnosis yang mungkin?

  1. AKetoasidosis diabetes
  2. BTurun naik glukosa normal
  3. CHipoglisemia
  4. DKeadaan hiperglisemia hiperosmolar tanpa keton
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit dengan kecederaan saraf tunjang pada T4 tiba-tiba mengalami sakit kepala berdenyut, tekanan darah sangat tinggi dan berpeluh di atas kecederaan. Apakah tindakan pertama?

  1. ADudukkan pesakit tegak dan periksa pundi kencing penuh atau kateter tersumbat
  2. BBeri bolus cecair IV yang besar dan semak semula tekanan darah
  3. CBaringkan pesakit mendatar dan angkat kaki untuk memperbaik perfusi otak
  4. DBeri sedatif dan semak semula tekanan darah dalam empat jam
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Bilakah kultur darah patut diambil untuk pesakit yang disyaki sepsis?

  1. ASebelum dos antibiotik pertama, tanpa melewatkannya dengan banyak
  2. BPada bila-bila masa, kerana antibiotik tidak menjejaskan keputusan
  3. CHanya jika demam berlangsung lebih daripada tiga hari
  4. DSelepas tiga dos antibiotik yang pertama
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Empat keputusan makmal tiba. Yang manakah patut ditangani dahulu oleh jururawat?

  1. AGlukosa 140 mg/dL (7.8 mmol/L) selepas makan pada pesakit diabetes
  2. BHemoglobin 11.8 g/dL (118 g/L) pada pesakit penyakit buah pinggang kronik
  3. CKalium 6.6 mEq/L pada pesakit CKD yang mengalami kelemahan otot baharu
  4. DNatrium 137 mEq/L pada pesakit yang dimasukkan dengan pneumonia semalam
11.FarmakologiSederhana

A patient takes regular paracetamol (acetaminophen) at home. Which teaching point best prevents accidental overdose?

  1. AUse paracetamol only on an empty stomach
  2. BTake paracetamol with alcohol to improve absorption
  3. CCheck cold and flu remedies, as many also contain paracetamol
  4. DTake an extra dose if the first one does not work within 10 minutes
12.FarmakologiSukar

Probenesid telah digunakan untuk menaikkan paras penisilin plasma. Bagaimanakah ia melakukannya?

  1. AIa menggantikan penisilin daripada protein plasma
  2. BIa meningkatkan penyerapan penisilin daripada usus kecil
  3. CIa menyekat rembesan tubul penisilin di buah pinggang
  4. DIa merencat metabolisme hati penisilin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with a mechanical heart valve asks to switch from warfarin to apixaban. What is the correct response?

  1. AMechanical valves do not need anticoagulation after the first month
  2. BAspirin alone can replace warfarin once the valve has healed
  3. CAny anticoagulant works equally well once the valve is in place
  4. DDirect oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

After chest trauma, a patient is hypotensive with reduced breath sounds on the left. Which finding suggests a haemothorax rather than a tension pneumothorax?

  1. ADistended neck veins
  2. BDullness to percussion on the affected side
  3. CHyper-resonance on the affected side
  4. DTrachea pushed away from the affected side
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Corak elektrolit manakah yang tipikal bagi penyakit Addison?

  1. AKalium rendah dan glukosa rendah
  2. BNatrium rendah dan kalium tinggi
  3. CKalsium tinggi dan fosfat rendah
  4. DNatrium tinggi dan kalium rendah
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit diabetes jenis 1 berpuasa sebelum pembedahan esok. Pelan manakah yang paling selamat?

  1. AMeneruskan sedikit insulin (basal atau infusi IV kadar boleh ubah) dengan semakan glukosa
  2. BMemberikan insulin hanya jika keton air kencing menjadi sangat positif semalaman
  3. CMemberikan insulin waktu makan yang biasa, walaupun tiada makanan akan dimakan
  4. DMenghentikan semua insulin sehingga pesakit makan dan minum seperti biasa semula
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why should antacids usually be taken at a different time from other medicines?

  1. AThey stop the kidneys from clearing other drugs
  2. BThey make all other drugs much more toxic
  3. CThey destroy other drugs before they are swallowed
  4. DThey can reduce the absorption of many other drugs
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Kulit di sekeliling ileostomi pesakit merah, mentah dan mengeluarkan cecair, dan beg kerap bocor. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. AAlahan terhadap najis itu sendiri, yang memerlukan steroid
  2. BIskemia stoma, yang memerlukan pembedahan segera
  3. CTindak balas normal yang tidak memerlukan perubahan penjagaan
  4. DOutput pada kulit, selalunya akibat perkakas yang tidak muat dengan baik
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman 4 hours after birth has severe perineal pain and pressure. Her fundus is firm, lochia is normal, and her heart rate is rising. What should the nurse suspect?

  1. ANormal afterpains
  2. BA urinary tract infection
  3. CA vulvar or vaginal haematoma
  4. DUterine atony
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman with active genital herpes lesions is admitted in early labour with intact membranes. What should the nurse expect?

  1. ARupture of the membranes to speed up labour
  2. BA vaginal birth with no special precautions
  3. CA caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
  4. DA fetal scalp electrode for close monitoring
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak usia sekolah dengan asma menggunakan kortikosteroid sedutan setiap hari. Apakah yang patut diajar oleh jururawat?

  1. AGunakannya hanya semasa serangan asma
  2. BKumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer
  3. CHentikannya sebaik sahaja gejala bertambah baik
  4. DTelan serbuk itu dengan air
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 3 tahun yang sedar tercekik makanan dan tidak dapat batuk, menangis atau bercakap. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ALakukan sapuan jari secara buta dalam mulut untuk mengait keluar kepingan makanan
  2. BTunggu untuk melihat sama ada kanak-kanak itu akan terbatuk keluar
  3. CBeri kanak-kanak itu air untuk ditelan
  4. DBeri tepukan belakang kemudian tujahan abdomen, dan minta bantuan
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Under the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales), a person lacks capacity for a decision if they cannot do which of the following?

  1. AAgree with the decision that the doctor and the rest of the healthcare team recommend for them
  2. BRead and write in the language used by the staff
  3. CRemember the decision for more than a year afterwards
  4. DUnderstand, retain and weigh the information, or communicate their decision
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A 76-year-old with no history of mental illness suddenly develops paranoid ideas and hallucinations. What is the most appropriate first step?

  1. ADiagnose late-onset schizophrenia and start an antipsychotic immediately
  2. BAssume it is normal ageing and take no action
  3. CLook for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
  4. DAdmit him to a secure psychiatric ward straight away, without any physical examination or blood tests
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C103.2 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 103.2 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

103.2 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
6 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 6 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

6 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
1:1000ampulV = ? mL

Satu ampul epinefrina (adrenalin) dilabel 1:1000 (1 mg/mL). Preskripsi ialah 0.3 mg IM untuk anafilaksis. Berapakah isi padu V yang anda sedut?

1:10000.3 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
25%stokair = ? mL

Anda perlu menyediakan 200 mL larutan 2.5% (w/v) daripada larutan stok 25% (w/v). Berapa banyak air W yang mesti ditambah pada stok?

C₁ = 25%C₂ = 2.5%V₂ = 200 mL
W = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL60 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 8 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL8 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1 g250 mL? mL/h4 mg/min

Sebuah beg mengandungi 1 g ubat dalam 250 mL. Arahannya ialah 4 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

1 g/250 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
12 500 unit250 mLheparin? mL/h81 kg18 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 12 500 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 18 unit/kg/j untuk pesakit berberat 81 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 500 unit/250 mL18 unit/kg/h81 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
400 mg250 mLdopamine? mL/h63 kg12 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 400 dopamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 12 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 63 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

400 mg/250 mL12 mcg/kg/min63 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus100 mLsusu200 mLteh200 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing175 mLair kencing225 mLair kencing275 mLair kencing250 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

jus: 100 mLsusu: 200 mLteh: 200 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL80 mL/hmula 08:1512:15: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 08:15 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 12:15?

500 mL80 mL/h08:15 → 12:15
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 91% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 44/min, sedar, suhu 36.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 91%O₂SBP 106HR 44AT 36.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 14 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.24PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222610asidosis sela normal tambahanasidosis sela tinggi tulenalkalosis metabolik tambahan

Gas latihan menunjukkan pH 7.24, PaCO₂ 24 mmHg (3.2 kPa) dan HCO₃⁻ 10 mmol/L, dengan Na⁺ 142 dan Cl⁻ 95 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.

pH 7.24PaCO₂ 24 mmHg (3.2 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/LNa⁺ 142 mmol/LCl⁻ 95 mmol/L
  1. 1asidosis sela normal tambahan
  2. 2asidosis sela tinggi tulen
  3. 3alkalosis metabolik tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVfibrilasi atriumflutter atrium, konduksi 2:1flutter atrium, konduksi 4:1aritmia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1fibrilasi atrium
  2. 2flutter atrium, konduksi 2:1
  3. 3flutter atrium, konduksi 4:1
  4. 4aritmia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus dengan QRS lebarblok AV darjah ketiga (lengkap)rentak perentak ventrikelrentak idioventrikel

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus dengan QRS lebar
  2. 2blok AV darjah ketiga (lengkap)
  3. 3rentak perentak ventrikel
  4. 4rentak idioventrikel

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · The family's religious and cultural wishes

Mengapa ini jawapannya

Some faiths have specific rules, for example about who may touch or wash the body and how soon burial should happen. Asking first respects the person and the family.

Jawapan

D · The family's religious and cultural wishes
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."

Mengapa ini jawapannya

An opening that is too large leaves skin exposed to output, causing soreness and leaks. Checking the skin, re-measuring and drying the skin are correct.

Jawapan

B · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Contact precautions in addition to standard precautions

Mengapa ini jawapannya

Hepatitis A spreads through fecal contamination. For a patient who is incontinent or in diapers, contact precautions are added to standard precautions to prevent spread on hands and surfaces.

Jawapan

B · Contact precautions in addition to standard precautions
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up

Mengapa ini jawapannya

A documented vaccine responder is protected against hepatitis B and needs no hepatitis B prophylaxis. The exposure is still reported, because the nurse and source patient need assessment for HIV and hepatitis C as well.

Jawapan

A · No hepatitis B treatment is needed, but the injury is still reported and followed up
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Hari ke-3 selepas apendektomi tanpa komplikasi, makan, menggunakan analgesia oral

Mengapa ini jawapannya

Pesakit apendektomi stabil, makan dan dapat mengatasi dengan pelega sakit oral. Troponin yang belum ada, keperluan oksigen yang meningkat dan demam baharu semuanya bermakna perjalanan penyakit pesakit belum jelas.

Jawapan

A · Hari ke-3 selepas apendektomi tanpa komplikasi, makan, menggunakan analgesia oral
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Mengapa ini jawapannya

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Jawapan

D · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Ketoasidosis diabetes

Mengapa ini jawapannya

Glukosa tinggi, keton dan asidosis dengan pernafasan Kussmaul menunjukkan DKA. Ia dirawat dengan cecair, insulin dan pemantauan kalium yang rapi.

Jawapan

A · Ketoasidosis diabetes
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Dudukkan pesakit tegak dan periksa pundi kencing penuh atau kateter tersumbat

Mengapa ini jawapannya

Disrefleksia autonomik berlaku pada kecederaan di T6 atau lebih tinggi. Duduk tegak menurunkan tekanan darah, dan pencetus, paling kerap pundi kencing penuh atau sembelit, mesti disingkirkan dengan cepat.

Jawapan

A · Dudukkan pesakit tegak dan periksa pundi kencing penuh atau kateter tersumbat
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Sebelum dos antibiotik pertama, tanpa melewatkannya dengan banyak

Mengapa ini jawapannya

Kultur darah diambil sebelum antibiotik, kerana satu dos pun boleh menghalang bakteria daripada tumbuh dan menyembunyikan puncanya. Antibiotik masih patut dimulakan dengan segera, sebaik-baiknya dalam masa sejam.Disemak dengan: Sepsis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Sebelum dos antibiotik pertama, tanpa melewatkannya dengan banyak
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Kalium 6.6 mEq/L pada pesakit CKD yang mengalami kelemahan otot baharu

Mengapa ini jawapannya

Kalium 6.6 mEq/L dengan kelemahan boleh menyebabkan aritmia yang mengancam nyawa. Jururawat menyediakan pemantauan jantung dan memaklumkan pembekal serta-merta. Anemia ringan dalam CKD dan glukosa yang sedikit meningkat selepas makan adalah dijangka; natrium normal.Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Kalium 6.6 mEq/L pada pesakit CKD yang mengalami kelemahan otot baharu
11.Farmakologi

Jawapan: C · Check cold and flu remedies, as many also contain paracetamol

Mengapa ini jawapannya

Many combination products contain paracetamol, so a patient can take too much without realising. Regular alcohol use and liver disease also increase the risk of liver damage.

Jawapan

C · Check cold and flu remedies, as many also contain paracetamol
12.Farmakologi

Jawapan: C · Ia menyekat rembesan tubul penisilin di buah pinggang

Mengapa ini jawapannya

Penisilin dirembeskan sebahagian besarnya oleh pengangkut anion organik dalam tubul proksimal. Probenesid bersaing untuk pengangkut ini, maka penisilin dirembeskan lebih perlahan dan parasnya kekal lebih tinggi.

Jawapan

C · Ia menyekat rembesan tubul penisilin di buah pinggang
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves

Mengapa ini jawapannya

Mechanical valves need lifelong anticoagulation with a vitamin K antagonist such as warfarin. Direct oral anticoagulants caused more clots and bleeding in mechanical valve patients and are contraindicated. Biological valves usually need only short-term anticoagulation.

Jawapan

D · Direct oral anticoagulants are not used for mechanical valves
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Dullness to percussion on the affected side

Mengapa ini jawapannya

Blood in the pleural space gives a dull percussion note, whereas air gives hyper-resonance. In haemothorax the neck veins are often flat because of blood loss; in tension pneumothorax they are distended. A massive haemothorax needs a large chest drain, blood replacement and surgical review.

Jawapan

B · Dullness to percussion on the affected side
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Natrium rendah dan kalium tinggi

Mengapa ini jawapannya

Kekurangan aldosteron menyebabkan kehilangan natrium dan pengekalan kalium, memberikan hiponatremia dan hiperkalemia. Kekurangan kortisol menambah hipoglisemia dan hipotensi.

Jawapan

B · Natrium rendah dan kalium tinggi
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Meneruskan sedikit insulin (basal atau infusi IV kadar boleh ubah) dengan semakan glukosa

Mengapa ini jawapannya

Dalam diabetes jenis 1, menghentikan insulin membawa kepada ketoasidosis dalam masa beberapa jam. Semasa perioperatif, insulin basal diteruskan (selalunya pada dos yang dikurangkan) atau infusi insulin IV kadar boleh ubah dengan cecair mengandungi glukosa digunakan untuk puasa yang lebih lama. Insulin waktu makan ditahan semasa berpuasa. Glukosa diperiksa dengan kerap.

Jawapan

A · Meneruskan sedikit insulin (basal atau infusi IV kadar boleh ubah) dengan semakan glukosa
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · They can reduce the absorption of many other drugs

Mengapa ini jawapannya

Antacids can bind or change the absorption of drugs such as some antibiotics (tetracyclines, quinolones), iron and levothyroxine. Doses are usually separated by a couple of hours.

Jawapan

D · They can reduce the absorption of many other drugs
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Output pada kulit, selalunya akibat perkakas yang tidak muat dengan baik

Mengapa ini jawapannya

Dermatitis iritan akibat efluen yang bocor ialah masalah kulit peristoma yang paling lazim, terutamanya dengan ileostomi. Stoma diukur semula, apertur dan perkakas (contohnya tapak cembung atau kedap) dilaraskan dan perlindungan kulit digunakan, sebaik-baiknya dengan input jururawat stoma. Kulit yang mentah juga menjadikan perkakas kurang melekat, memburukkan kebocoran.

Jawapan

D · Output pada kulit, selalunya akibat perkakas yang tidak muat dengan baik
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · A vulvar or vaginal haematoma

Mengapa ini jawapannya

A haematoma causes severe pain and pressure out of proportion to the birth, often with a firm uterus and normal lochia. Signs of hidden blood loss such as tachycardia must be reported.

Jawapan

C · A vulvar or vaginal haematoma
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes

Mengapa ini jawapannya

Active genital lesions or prodromal symptoms at the onset of labour are an indication for caesarean birth because neonatal herpes can be severe. Invasive procedures such as scalp electrodes are avoided.

Jawapan

C · A caesarean birth to reduce the risk of neonatal herpes
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Kumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer

Mengapa ini jawapannya

Kortikosteroid sedutan ialah pencegah, digunakan setiap hari. Berkumur mengurangkan risiko sariawan mulut dan suara serak, dan spacer memperbaik penghantaran ke paru-paru. Pelega bertindak pendek digunakan semasa serangan.

Jawapan

B · Kumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Beri tepukan belakang kemudian tujahan abdomen, dan minta bantuan

Mengapa ini jawapannya

Untuk kanak-kanak yang sedar berumur lebih 1 tahun dengan batuk yang tidak berkesan, beri sehingga 5 tepukan belakang, kemudian sehingga 5 tujahan abdomen, dan ulang. Sapuan jari secara buta boleh menolak objek lebih jauh ke dalam. Jika kanak-kanak menjadi tidak responsif, mulakan CPR.

Jawapan

D · Beri tepukan belakang kemudian tujahan abdomen, dan minta bantuan
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Understand, retain and weigh the information, or communicate their decision

Mengapa ini jawapannya

The Act's functional test asks whether the person can understand, retain, use or weigh the information, and communicate a decision. Making an unwise decision does not by itself mean a person lacks capacity.

Jawapan

D · Understand, retain and weigh the information, or communicate their decision
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder

Mengapa ini jawapannya

New psychosis in an older adult needs a full medical work-up. Delirium, medicine effects, infections, metabolic problems, dementia and brain lesions are common causes.

Jawapan

C · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 39.6 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

103.2 − 32 = 71.2

Darabkan dengan 5/9

T = 71.2·5/9 = 39.56 ≈ 39.6 °C

Jawapan

T = 39.6 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 100 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 6 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 6000/60 = 100 mcg/min

Jawapan

D = 100 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Isi padu

V = 0.3/1 = 0.3 mL

Jawapan

V = 0.3 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: W = 180 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 2.5·200/25 = 20 mL

Air untuk ditambah

W = 200 − 20 = 180 mL

Jawapan

W = 180 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 31 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 250·60/480 = 31.25 ≈ 31 gtt/min

Jawapan

R = 31 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 31 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000 mg/250 mL = 4 mg/mL

Dos sejam

4·60 = 240 mg/h

Kadar pam

R = 240/4 = 60 mL/h

Jawapan

R = 60 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 29.2 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

18·81 = 1 458 unit/h

Kepekatan

12 500/250 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 1458/50 = 29.16 ≈ 29.2 mL/h

Jawapan

R = 29.2 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 28.4 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

12·63 = 756 mcg/min
756·60 = 45360 mcg/h

Kadar pam

R = 45360/1600 = 28.35 ≈ 28.4 mL/h

Jawapan

R = 28.4 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1800 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 100 + 200 + 200 = 500 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 1800 mL

Jawapan

I = 1800 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 180 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

08:15 → 12:15 = 4 h

Isi padu yang diinfuskan

80·4 = 320 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 320 = 180 mL

Jawapan

V = 180 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 55

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 55

Jawapan

MFS = 55
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 91% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 106 mmHg → 1
HR 44/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.1 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 1 + 1 + 0 + 0 = 7
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 29 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·14 + 8 = 29 mmHg
julat: 27–31 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 29 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis sela tinggi tulen

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 142 − (95 + 10) = 37

Nisbah delta

(37 − 12)/(24 − 10) = 1.786
asidosis sela tinggi tulen

Jawapan

asidosis sela tinggi tulen
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: fibrilasi atrium

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 7 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 70 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara tidak menentu, R–R dari 0.56 hingga 0.96 s tanpa corak.
3. Gelombang P: tiada; garis dasar menunjukkan gelombang fibrilasi kecil yang tidak teratur.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

fibrilasi atrium

Jawapan

fibrilasi atrium
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak ventrikel

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 25 petak kecil, 1500 ÷ 25 ≈ 60 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.00 s.
3. Gelombang P: tiada kelihatan; spike perentak yang tajam muncul sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.16 s, lebar, dan setiap spike diikuti oleh QRS (tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak ventrikel

Jawapan

rentak perentak ventrikel

QRS yang direntak memang lebar secara semula jadi; jangan panggil ia blok berkas cabang atau rentak ventrikel.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions