Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Pesakit berisiko tinggi jatuh. Langkah manakah yang paling sesuai?

  1. APastikan katil rendah, loceng panggilan dalam jangkauan dan kasut tidak licin dipakai
  2. BHadkan pesakit di katil tanpa penilaian
  3. CNaikkan semua pagar katil secara rutin dan kekalkan pesakit di katil sehingga disemak
  4. DBeri sedatif pada waktu malam
2.Asas kejururawatanSukar

Seorang pesakit dewasa yang berkeupayaan meminta jururawat tidak memberitahu keluarganya tentang diagnosis kanser. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenghormati permintaan itu dan tidak berkongsi maklumat dengan keluarga
  2. BMemberitahu keluarga, kerana saudara-mara berhak tahu tentang diagnosis yang serius
  3. CMemberitahu keluarga hanya jika mereka bertanya secara langsung
  4. DMeminta doktor memberitahu keluarga juga
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Amalan peralatan manakah yang betul bagi pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga sentuhan?

  1. AMenggunakan stetoskop dan manset tekanan darah khusus untuk pesakit itu
  2. BMenggunakan stetoskop yang sama untuk semua pesakit tanpa membersihkannya
  3. CMenggunakan peralatan dari bilik utiliti bersih dan meletakkannya semula tanpa perubahan
  4. DMembawa peralatan pesakit ke bilik sebelah
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to wait until the morning
  2. BWalk with the patient to the bathroom and stay close by
  3. CRaise all four side rails so the patient stays in bed
  4. DTell the patient to go alone and use the call light if needed
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse teaches a patient to use an incentive spirometer. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will use it several times every hour while awake.”
  2. B“I will try to hold my breath for a few seconds at the top.”
  3. C“I will breathe in slowly and deeply through the mouthpiece.”
  4. D“I will blow into it as hard and fast as I can.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Two hours after a femoral cardiac catheterization, the nurse sees blood spreading from the puncture site. What is the first action?

  1. ARaise the head of the bed so the patient can sit up
  2. BRemove the dressing and leave the site open to the air
  3. CApply firm, direct pressure just above the puncture site
  4. DAsk the patient to bend the leg at the hip to stop the bleeding
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit selepas kemalangan jalan raya mengalami sesak nafas teruk, bunyi nafas tiada di satu sisi, tekanan darah rendah dan trakea beralih ke sisi lain. Apakah diagnosis yang mungkin?

  1. AAsma
  2. BPneumotoraks tegang
  3. CPneumonia
  4. DEdema pulmonari
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit COPD yang menerima oksigen aliran tinggi menjadi mengantuk dengan nadi berdenyut kuat dan kulit merah padam. Gas darah menunjukkan PaCO2 meningkat dan pH rendah. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. AAlkalosis metabolik akibat muntah
  2. BKegagalan pernafasan hiperkapnik, sebahagiannya akibat oksigen berlebihan
  3. CAlahan opioid
  4. DHipoglisemia
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease has a potassium of 5.6 mEq/L. Which food should the nurse advise the patient to limit?

  1. AApples
  2. BWhite rice
  3. CBananas
  4. DCabbage
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A young adult has fatigue, bruising and fever. The white cell count is 85 × 10³/µL with many blasts, the hemoglobin is 7.9 g/dL (79 g/L) and the platelets are 22 × 10³/µL. What is the most likely diagnosis?

  1. AAcute viral infection
  2. BPolycythemia vera
  3. CAcute leukemia
  4. DIron-deficiency anemia
11.FarmakologiSederhana

Which side effects are most common when starting gabapentin?

  1. AInsomnia and agitation
  2. BCough and runny nose
  3. CDrowsiness and dizziness
  4. DHair loss and weight loss
12.FarmakologiSukar

Pesakit yang mengambil warfarin memulakan kursus rifampisin. Apakah kesan yang mungkin?

  1. ATiada kesan, kerana rifampisin tidak diserap
  2. BWarfarin ditukar kepada vitamin K
  3. CINR meningkat kerana warfarin dimetabolismekan lebih perlahan
  4. DINR jatuh kerana warfarin dimetabolismekan lebih cepat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit yang baru mengalami strok dan sukar menelan mengalami demam dan krepitasi di lobus bawah kanan. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. AEmbolisme pulmonari
  2. BKegagalan ventrikel kiri
  3. CPneumonia aspirasi
  4. DAsma akut
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

The stump of a recent below-knee amputation suddenly bleeds heavily through the dressing. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the patient to walk on crutches to ease the pressure
  2. BRemove all the dressings and wait for the bleeding to stop by itself
  3. CApply firm direct pressure and call for urgent surgical help
  4. DApply a warm compress to the stump
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which blood gas pattern is typical of acute kidney injury?

  1. ALow pH and high carbon dioxide only
  2. BHigh pH and high bicarbonate
  3. CHigh pH and low carbon dioxide
  4. DLow pH and low bicarbonate
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient's glucose is 6.2 mmol/L (112 mg/dL) at 03:00 and 12 mmol/L (216 mg/dL) before breakfast. No hypoglycaemia occurred overnight. What is the most likely explanation?

  1. AThe Somogyi effect from a night-time hypo
  2. BThe dawn phenomenon from early-morning hormones
  3. CThe meter is faulty and should be replaced
  4. DA large snack eaten in the night by mistake
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why is an ankle-brachial pressure index (ABPI) measured before compression bandaging for a leg ulcer?

  1. ATo check for a leg bone fracture
  2. BTo find out how deep the ulcer is
  3. CTo exclude significant arterial disease
  4. DTo find the bacteria in the wound
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit dengan kecederaan elektrik voltan tinggi mempunyai luka masuk dan keluar yang kecil. Mengapakah pemantauan rapi diperlukan?

  1. ALuka kulit kecil menunjukkan kecederaan dalaman juga mesti kecil
  2. BKerosakan otot yang tersembunyi: aritmia, rabdomiolisis, kecederaan buah pinggang
  3. CKecederaan elektrik tidak pernah menyebabkan kerosakan di bawah permukaan kulit
  4. DSatu-satunya risiko sebenar ialah jangkitan kecil pada luka kulit
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman 1 day after birth has a blood pressure of 150/96 mmHg and a headache. She had normal blood pressures in pregnancy. What should the nurse do?

  1. AGive paracetamol (acetaminophen) and ignore the blood pressure
  2. BReassure her that this is normal after birth
  3. CReport it and assess for postpartum pre-eclampsia
  4. DEncourage her to walk to lower her blood pressure
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A fetal tracing shows a smooth, wave-like pattern with no variability, like a sine wave. What should the nurse suspect?

  1. ASevere fetal anaemia
  2. BA normal fetal sleep cycle
  3. CFetal head compression
  4. DA maternal urinary infection
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A2 seconds or less
  2. B15 to 20 seconds
  3. C5 seconds or less
  4. D8 to 10 seconds
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A toddler with sickle cell disease suddenly becomes pale and lethargic, with a fast heart rate and an enlarging left upper abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AA simple viral infection with mild anaemia
  2. BA pain crisis in the abdominal muscles
  3. CSplenic sequestration crisis, an emergency
  4. DConstipation causing abdominal swelling and discomfort
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Kumpulan dapatan manakah yang mencadangkan sindrom serotonin?

  1. ASuhu rendah dan kadar denyutan jantung perlahan
  2. BKegelisahan, berpeluh, gegaran, hiperrefleksia dan klonus bermula dalam masa beberapa jam selepas perubahan ubat
  3. CPertambahan berat badan dan mulut kering
  4. DKekakuan yang berkembang perlahan dengan refleks rendah dan demam tinggi sepanjang beberapa hari selepas antipsikotik
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A mother with suspected postpartum psychosis says her newborn baby is "evil" and "must be stopped". What is the priority?

  1. AEncourage her to spend more time alone with the baby so that they can bond
  2. BKeep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
  3. CReassure her that all new mothers feel this way
  4. DPlan a routine follow-up appointment with the health visitor in 2 weeks
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111205:35?5:35 PM7:35 AM4:35 AM5:35 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 05:35 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

05:35
  1. 15:35 PM
  2. 27:35 AM
  3. 34:35 AM
  4. 45:35 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:2505:20t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:25 dan tamat pada 05:20 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

22:2505:20
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
26 kgBSA = 0.92 m²135 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 26 kg mempunyai luas permukaan badan 0.92 m². Preskripsi ialah 135 mg/m². Cari dos D dalam mg.

26 kgBSA = 0.92 m²135 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
61 kg177 cmBSA = √(h·w/3600)25 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 177 cm dan seberat 61 kg. Preskripsi ialah 25 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

177 cm61 kg25 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
10 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 120 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

120 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
50 mg250 mL5 mL/h? mcg/min

Satu infusi 50 mg dalam 250 mL berjalan pada 5 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

50 mg/250 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
25 000 unit250 mLheparin? mL/h86 kg14 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 14 unit/kg/j untuk pesakit berberat 86 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 000 unit/250 mL14 unit/kg/h86 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine33 mL/h94 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 250 mg dalam 250 mL berjalan pada 33 mL/j. Pesakit berberat 94 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL33 mL/h94 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair350 mLsup150 mLteh240 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing375 mLair kencing350 mLair kencing175 mLlongkang luka70 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

air: 350 mLsup: 150 mLteh: 240 mLInfusi IV: 75 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 375 mLair kencing: 350 mLair kencing: 175 mLlongkang luka: 70 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL50 mL diinfuskan120 mL/h15:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 15:30, 50 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL50 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori kronik HCO₃⁻ menurun 5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 28% menunjukkan PaO₂ 84 mmHg (11.2 kPa) dan PaCO₂ 33 mmHg (4.4 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 28%PaO₂ 84 mmHg (11.2 kPa)PaCO₂ 33 mmHg (4.4 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah pertamarentak simpangtakikardia sinusbradikardia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah pertama
  2. 2rentak simpang
  3. 3takikardia sinus
  4. 4bradikardia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVfibrilasi ventrikelaktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)asistolrentak simpang

Seorang pesakit yang dipantau didapati tidak responsif dan tidak bernafas secara normal, dan tiada nadi karotid dapat dirasa. Monitor menunjukkan rentak teratur ini. Apakah nama situasi ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1fibrilasi ventrikel
  2. 2aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)
  3. 3asistol
  4. 4rentak simpang

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Pastikan katil rendah, loceng panggilan dalam jangkauan dan kasut tidak licin dipakai

Mengapa ini jawapannya

Pencegahan jatuh piawai termasuk katil rendah, loceng panggilan dan barang peribadi dalam jangkauan, pencahayaan yang baik, kasut dan pemeriksaan berkala. Pagar katil dan sedasi memerlukan penilaian individu.

Jawapan

A · Pastikan katil rendah, loceng panggilan dalam jangkauan dan kasut tidak licin dipakai
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Menghormati permintaan itu dan tidak berkongsi maklumat dengan keluarga

Mengapa ini jawapannya

Pesakit yang berkeupayaan memutuskan siapa yang boleh menerima maklumat kesihatannya. Jururawat boleh meneroka sebab pesakit dan menawarkan sokongan, tetapi mesti menghormati hasratnya.

Jawapan

A · Menghormati permintaan itu dan tidak berkongsi maklumat dengan keluarga
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Menggunakan stetoskop dan manset tekanan darah khusus untuk pesakit itu

Mengapa ini jawapannya

Peralatan tidak kritikal seperti stetoskop dan manset dikhususkan untuk pesakit, atau dibersihkan dan dibasmi kuman sebelum digunakan untuk pesakit lain.

Jawapan

A · Menggunakan stetoskop dan manset tekanan darah khusus untuk pesakit itu
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Mengapa ini jawapannya

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Jawapan

B · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will blow into it as hard and fast as I can.”

Mengapa ini jawapannya

An incentive spirometer is used by breathing in slowly and deeply, then holding the breath briefly. Blowing into it does not expand the lungs.

Jawapan

D · “I will blow into it as hard and fast as I can.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Apply firm, direct pressure just above the puncture site

Mengapa ini jawapannya

Direct manual pressure just above the puncture site compresses the femoral artery and stops bleeding. The patient keeps the leg straight, and the nurse checks vital signs and distal pulses and informs the provider.

Jawapan

C · Apply firm, direct pressure just above the puncture site
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Pneumotoraks tegang

Mengapa ini jawapannya

Pneumotoraks tegang mengancam nyawa dan memerlukan dekompresi serta-merta. Pesongan trakea ialah tanda lewat.

Jawapan

B · Pneumotoraks tegang
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Kegagalan pernafasan hiperkapnik, sebahagiannya akibat oksigen berlebihan

Mengapa ini jawapannya

Oksigen yang tidak terkawal pada pesakit yang mengekalkan CO2 boleh memburukkan hiperkapnia dan asidosis pernafasan. Oksigen patut dititrasi kepada 88–92% dan semakan perubatan dicari, mungkin untuk ventilasi tidak invasif.

Jawapan

B · Kegagalan pernafasan hiperkapnik, sebahagiannya akibat oksigen berlebihan
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Bananas

Mengapa ini jawapannya

Bananas, oranges, potatoes, tomatoes, dried fruit and beans are high in potassium. Apples, white rice and cabbage are lower-potassium choices that are commonly allowed on a potassium-restricted diet.Disemak dengan: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Bananas
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Acute leukemia

Mengapa ini jawapannya

Many circulating blasts with anemia and thrombocytopenia suggest acute leukemia: malignant cells crowd out normal production in the marrow. Despite the high white count, the patient has few working white cells and is at high risk of infection and bleeding.Disemak dengan: Laboratory Evaluation of Acute Leukemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Jawapan

C · Acute leukemia
11.Farmakologi

Jawapan: C · Drowsiness and dizziness

Mengapa ini jawapannya

Gabapentin and pregabalin commonly cause sedation, dizziness and unsteadiness, which raise the risk of falls. They also increase sedation when combined with opioids.

Jawapan

C · Drowsiness and dizziness
12.Farmakologi

Jawapan: D · INR jatuh kerana warfarin dimetabolismekan lebih cepat

Mengapa ini jawapannya

Rifampisin mendorong enzim CYP, mempercepatkan metabolisme warfarin dan merendahkan kesannya, maka INR jatuh dan risiko bekuan meningkat.

Jawapan

D · INR jatuh kerana warfarin dimetabolismekan lebih cepat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Pneumonia aspirasi

Mengapa ini jawapannya

Disfagia selepas strok meningkatkan risiko aspirasi. Bahan yang teraspirasi selalunya memasuki lobus bawah kanan kerana bronkus utama kanan lebih lebar dan lebih menegak. Saringan menelan, posisi tegak dan penjagaan mulut mengurangkan risiko.

Jawapan

C · Pneumonia aspirasi
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help

Mengapa ini jawapannya

Haemorrhage from a stump needs immediate direct pressure, elevation if appropriate, and urgent surgical help. A tourniquet should be available as policy directs. Vital signs are monitored for shock.

Jawapan

C · Apply firm direct pressure and call for urgent surgical help
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Low pH and low bicarbonate

Mengapa ini jawapannya

Failing kidneys cannot excrete acid or regenerate bicarbonate, causing a metabolic acidosis with low pH and low bicarbonate. The patient may breathe faster to blow off CO2 as compensation.

Jawapan

D · Low pH and low bicarbonate
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · The dawn phenomenon from early-morning hormones

Mengapa ini jawapannya

In the dawn phenomenon, cortisol and growth hormone rise in the early morning and push glucose up without a preceding hypo. A night-time hypo followed by rebound hyperglycaemia would suggest the Somogyi effect. The prescriber can adjust the insulin regimen.

Jawapan

B · The dawn phenomenon from early-morning hormones
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · To exclude significant arterial disease

Mengapa ini jawapannya

ABPI compares ankle and arm systolic pressures. A low ABPI suggests arterial disease, where compression could cause ischaemia, so assessment is needed before compression therapy.

Jawapan

C · To exclude significant arterial disease
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Kerosakan otot yang tersembunyi: aritmia, rabdomiolisis, kecederaan buah pinggang

Mengapa ini jawapannya

Arus elektrik bergerak di sepanjang saraf, saluran darah dan otot, menyebabkan kecederaan dalam di bawah luka kulit yang kecil. Pesakit memerlukan pemantauan jantung, penilaian untuk sindrom kompartmen dan pemeriksaan air kencing untuk mioglobin (air kencing gelap), dengan sasaran pengeluaran air kencing yang lebih tinggi jika mioglobinuria hadir.

Jawapan

B · Kerosakan otot yang tersembunyi: aritmia, rabdomiolisis, kecederaan buah pinggang
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia

Mengapa ini jawapannya

New hypertension with a headache after birth can be postpartum pre-eclampsia, even with normal readings in pregnancy. The nurse reports it, checks urine protein and symptoms and follows the protocol.

Jawapan

C · Report it and assess for postpartum pre-eclampsia
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Severe fetal anaemia

Mengapa ini jawapannya

A sinusoidal pattern is a regular, smooth undulating rhythm without variability. It is associated with severe fetal anaemia, for example from isoimmunisation or fetomaternal haemorrhage, and needs urgent evaluation.

Jawapan

A · Severe fetal anaemia
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · 2 seconds or less

Mengapa ini jawapannya

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Jawapan

A · 2 seconds or less
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Splenic sequestration crisis, an emergency

Mengapa ini jawapannya

In splenic sequestration, sickled cells are trapped in the spleen, which enlarges quickly while haemoglobin falls sharply, leading to shock. It needs urgent fluids and transfusion; parents are taught to feel the spleen and seek help.

Jawapan

C · Splenic sequestration crisis, an emergency
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Kegelisahan, berpeluh, gegaran, hiperrefleksia dan klonus bermula dalam masa beberapa jam selepas perubahan ubat

Mengapa ini jawapannya

Sindrom serotonin berkembang dengan cepat selepas ubat serotonergik baharu, dos yang lebih tinggi atau interaksi. Rangsangan neuromuskular (hiperrefleksia, klonus), tanda autonomi dan kegelisahan adalah tipikal.

Jawapan

B · Kegelisahan, berpeluh, gegaran, hiperrefleksia dan klonus bermula dalam masa beberapa jam selepas perubahan ubat
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment

Mengapa ini jawapannya

Postpartum psychosis with delusions about the baby carries a risk of harm to the infant and to the mother. The baby must be kept safe and the mother assessed urgently, usually with admission.

Jawapan

B · Keep the baby safe, never alone with her, and arrange urgent assessment
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 5:35 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

05 → 5 AM

Jawapan

5:35 AM

Jawapan

5:35 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 415 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:25 → 24:00 = 95 min

Selepas tengah malam

00:00 → 05:20 = 320 min

Jumlah

t = 95 + 320 = 415 min

Jawapan

t = 415 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 124.2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 135·0.92 = 124.2 mg

Jawapan

D = 124.2 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 43.3 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(177·61/3600) = √2.999 = 1.732 m²

Dos

D = 25·1.732 = 43.3 mg

Jawapan

D = 43.3 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

120/60 = 2 mL/min

Kadar titisan

R = 2·10 = 20 gtt/min

Jawapan

R = 20 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 16.67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dos sejam

5·200 = 1000 mcg/h

Dos seminit

D = 1000/60 = 16.67 mcg/min

Jawapan

D = 16.67 mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 12 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

14·86 = 1 204 unit/h

Kepekatan

25 000/250 = 100 unit/mL

Kadar pam

R = 1204/100 = 12.04 ≈ 12 mL/h

Jawapan

R = 12 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 5.9 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogram seminit

33·1000 = 33000 mcg/h
33000/60 = 550 mcg/min

Per kilogram

D = 550/94 = 5.851 ≈ 5.9 mcg/kg/min

Jawapan

D = 5.9 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 420 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 350 + 150 + 240 = 740 mL
Infusi IV: 75·8 = 600 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1390 mL

Jumlah pengeluaran

375 + 350 + 175 + 70 = 970 mL

Imbangan

B = 1390 − 970 = 420 mL

Jawapan

B = 420 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7.9 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 50 = 950 mL

Masa

t = 950/120 = 7.917 ≈ 7.9 h

Jawapan

t = 7.9 h

Itu kira-kira 7 h 55 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:25.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 30

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 15 = 30

Jawapan

MFS = 30
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 60

Tahap risiko

60 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 16.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|25 − 40| = 15 mmHg → 1.5 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 5·1.5 = 16.5 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 16.5 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 74.39 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.28·713 − 33/0.8 = 199.6 − 41.25 = 158.4 mmHg

Kecerunan

A–a = 158.4 − 84 = 74.39 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 74.39 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: bradikardia sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 30 petak kecil, 1500 ÷ 30 ≈ 50 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.20 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.20 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

bradikardia sinus

Jawapan

bradikardia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

Aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA): PEA tidak boleh dilihat pada jalur. Monitor menunjukkan aktiviti elektrik yang teratur (rentak selain VF, VT atau asistol) tetapi pesakit tidak mempunyai nadi yang dapat dirasa, jadi ia dikenali dengan memeriksa pesakit. Dalam garis panduan resusitasi dewasa, PEA dan asistol ialah rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan: CPR berkualiti tinggi, epinefrin secepat mungkin dan pencarian punca yang boleh dipulihkan (Hs dan Ts, seperti hipovolemia, hipoksia, pneumotoraks tekanan dan tamponad jantung). VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan.

Apa yang ditunjukkan oleh jalur

1. Kadar: R–R = 30 petak kecil, 1500 ÷ 30 ≈ 50 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.20 s.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus selepas setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
rentak simpang

Apa yang ditunjukkan oleh pesakit

tiada nadi walaupun ada aktiviti elektrik yang teratur: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan

Jawapan

aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

Jawapan

aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

PEA dikenal pasti di sisi katil, tidak pernah daripada jalur sahaja. Ini ialah latihan peperiksaan, bukan panduan klinikal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions