Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why is a patient with a suspected spinal injury moved by log-rolling?

  1. AIt is the fastest way to turn any patient, whatever their condition
  2. BIt lets the patient help with the turn
  3. CIt reduces the number of staff needed
  4. DIt keeps the head, neck and spine aligned as one unit
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit yang keliru berulang kali cuba memanjat penghadang katil yang dinaikkan. Apakah pendekatan paling selamat?

  1. AMenaikkan penghadang lebih tinggi dan meninggalkan pesakit bersendirian di bilik yang tenang supaya dia bertenang
  2. BMemberi sedatif tanpa semakan perubatan
  3. CMengikat pergelangan tangan pesakit pada katil
  4. DMenilai semula dan mempertimbangkan alternatif seperti katil rendah dan pemerhatian lebih rapat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which technique is correct when collecting a wound culture?

  1. AClean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
  2. BUse one swab to sample two different wounds
  3. CCollect the sample only after antibiotics have been started
  4. DSwab the old pus on the dressing that was just removed from the wound
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches parents about using an infant car seat. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will use the car seat for every trip, even short ones.”
  2. B“We will install the seat in the back seat, facing the rear.”
  3. C“We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
  4. D“We will make sure the harness straps are snug against the baby’s chest.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

During labor, the nurse sees the umbilical cord in the vagina after the membranes rupture. What is the first action?

  1. APush the cord back into the uterus
  2. BAsk the patient to walk around the room to bring the baby lower and speed up labor
  3. CWait for the next contraction before acting
  4. DRelieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient is going home on a new oral anticoagulant. There is only a short time for teaching. Which topic is most important?

  1. AWhich television programs help with relaxation
  2. BHow to choose comfortable walking shoes
  3. CSigns of bleeding and when to seek help
  4. DHow to cook low-fat meals
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit mengalami sakit abdomen berkolik, abdomen bengkak, muntah dan tidak melepaskan najis atau angin selama dua hari. Apakah masalah yang mungkin?

  1. AGastroenteritis
  2. BSindrom usus mudah rangsang
  3. CApendisitis tanpa komplikasi
  4. DHalangan usus
8.Kejururawatan klinikalSukar

A hypotensive postoperative patient is given a fluid bolus. Which findings suggest a good response?

  1. AThe capillary refill time becomes longer
  2. BThe heart rate rises further and the patient becomes more confused
  3. CThe respiratory rate rises and new lung crackles appear
  4. DThe heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2.1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
  2. BOrange juice poured slowly into the patient's mouth
  3. CA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
  4. DGlucose tablets placed between the patient's teeth
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?

  1. ACloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
  2. BClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
  3. CClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes
  4. DClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
11.FarmakologiSederhana

A patient given haloperidol develops a sudden painful twisting of the neck and the eyes roll upward. Which drug is usually given?

  1. AA second dose of haloperidol
  2. BNaloxone
  3. CDantrolene by mouth to relax the twisted neck muscles
  4. DAn anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.FarmakologiSukar

In adult cardiac arrest with shock-refractory ventricular fibrillation, which antiarrhythmic is commonly given?

  1. AAdenosine
  2. BAmiodarone
  3. CVerapamil
  4. DDigoxin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

In heart failure, why does activation of the renin–angiotensin–aldosterone system worsen symptoms over time?

  1. AIt causes sodium and water retention and vasoconstriction
  2. BIt slows the heart rate dangerously
  3. CIt lowers the blood pressure to very low levels over time
  4. DIt makes the kidneys pass too much dilute urine each day
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Three hours after femoral cardiac catheterisation, a patient has new lower back and flank pain, a heart rate of 112/min and BP 92/60 mmHg. The groin looks normal. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to the contrast
  2. BNormal back ache from lying flat
  3. CRetroperitoneal bleeding
  4. DA urinary tract infection
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient has acute low back pain with no red flags. Which advice is most appropriate?

  1. AStay as active as possible and use simple pain relief
  2. BAvoid all movement until an MRI scan has been done
  3. CWear a rigid back brace all day and night for at least three months
  4. DStay in bed for two weeks until the pain is gone
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with motor neurone disease reports morning headaches, poor sleep and sleepiness during the day. What do these symptoms suggest?

  1. ALow mood, which should be treated with an antidepressant first
  2. BA side effect of riluzole, which should be stopped straight away by the nurse
  3. CWeak breathing at night, so a review for ventilation support
  4. DNormal tiredness that needs no specific action
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Apakah keutamaan pertama apabila pesakit tiba di bilik pemulihan selepas anestesia am?

  1. ASejarah ubat
  2. BPembalut luka dan saliran
  3. CSeteguk air
  4. DSaluran udara dan pernafasan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient's platelet count is 18 × 109/L (18,000/µL). Which order should the nurse question?

  1. AAn intramuscular injection
  2. BA soft diet with mouthwashes
  3. CDaily full blood count
  4. DOral paracetamol for headache
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 16 weeks has an amniocentesis. Which instruction after the procedure is correct?

  1. ADrink no fluids for 24 hours
  2. BBed rest is required for 2 weeks
  3. CReport fever, leaking fluid or bleeding
  4. DNo follow-up is needed for any symptoms
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Just after the membranes rupture, there is painless vaginal bleeding and the fetal heart rate drops sharply. The mother's vital signs are normal. Which condition is most likely?

  1. ABloody show
  2. BRuptured vasa praevia
  3. CUterine rupture
  4. DPlacental abruption
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which instruction about preparing powdered infant formula is correct?

  1. AAdd an extra scoop of powder to each bottle to help a small baby gain weight faster
  2. BAdd extra water in hot weather so the baby gets more fluid
  3. CFollow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
  4. DWarm bottles in the microwave, as long as they are shaken first
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child with leukaemia and a very high white cell count starts chemotherapy. Which blood results suggest tumour lysis syndrome?

  1. AHigh sodium, high glucose, low albumin and low urea
  2. BHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  3. CLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
  4. DLow haemoglobin and low platelets with a normal potassium
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient says, "I feel like I'm dying inside." Which nurse response best uses the technique of exploring?

  1. A"You shouldn't say things like that."
  2. B"Tell me more about what that feeling is like for you."
  3. C"Everyone feels that way sometimes."
  4. D"Let's talk about something more cheerful."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A 76-year-old with no history of mental illness suddenly develops paranoid ideas and hallucinations. What is the most appropriate first step?

  1. ALook for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
  2. BAssume it is normal ageing and take no action
  3. CDiagnose late-onset schizophrenia and start an antipsychotic immediately
  4. DAdmit him to a secure psychiatric ward straight away, without any physical examination or blood tests
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
177 cm1 in = 2.54 cmh = ? in

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 177 cm. Dengan menggunakan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam inci. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

177 cm1 in = 2.54 cm
h = in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0018:2000:10t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 18:20 dan tamat pada 00:10 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

18:2000:10
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
80 kg2 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 80 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 2 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

80 kg2 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
89 kg189 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 189 cm dan seberat 89 kg. Preskripsi ialah 75 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

189 cm89 kg75 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL15 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 3 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL3 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
310 mLtinggal? mL/h3 h tinggal

500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 310 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

500 mL / 6 hselepas 3 h: 310 mL
Δ = %
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit100 mLinsulin biasa15 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 100 unit insulin biasa dalam 100 mL berjalan pada 15 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

100 unit/100 mL15 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
400 mg250 mLdopamine38 mL/h82 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dopamine 400 mg dalam 250 mL berjalan pada 38 mL/j. Pesakit berberat 82 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

400 mg/250 mL38 mL/h82 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus120 mLsup250 mLketulan ais100 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing450 mLair kencing200 mLair kencing500 mLair kencing350 mLlongkang luka50 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jus: 120 mLsup: 250 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 75 mL/hmula 07:00tjumlah​ = ? h150 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 07:00 dengan 150 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 75 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL150 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 85/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 6 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.29PaCO₂mmHg354584HCO₃⁻mmol/L222639akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.29, PaCO₂ 84 mmHg (11.2 kPa), HCO₃⁻ 39 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.29PaCO₂ 84 mmHg (11.2 kPa)HCO₃⁻ 39 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak simpangasistolblok AV darjah ketiga (lengkap)bradikardia sinus

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak simpang
  2. 2asistol
  3. 3blok AV darjah ketiga (lengkap)
  4. 4bradikardia sinus

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit

Mengapa ini jawapannya

Log-rolling turns the body as a single unit while one person controls the head and neck, protecting a possibly unstable spine.

Jawapan

D · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Menilai semula dan mempertimbangkan alternatif seperti katil rendah dan pemerhatian lebih rapat

Mengapa ini jawapannya

Bagi pesakit yang memanjatnya, penghadang katil boleh meningkatkan risiko kecederaan. Menggunakan pilihan paling kurang menyekat, seperti katil rendah, tilam lantai dan pemerhatian lebih rapat, sambil merawat punca kekeliruan, lebih selamat.

Jawapan

D · Menilai semula dan mempertimbangkan alternatif seperti katil rendah dan pemerhatian lebih rapat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue

Mengapa ini jawapannya

Old exudate contains surface bacteria that may not be causing the infection. The wound is cleaned with sterile saline and then swabbed over clean, viable tissue, ideally before antibiotics start.

Jawapan

A · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”

Mengapa ini jawapannya

A rear-facing car seat must never be placed in front of an active airbag, which can strike the seat with great force. Infants ride rear-facing in the back seat, with a snug harness, on every trip.

Jawapan

C · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand

Mengapa ini jawapannya

In cord prolapse, the presenting part can compress the cord and cut off fetal oxygen. The nurse lifts the presenting part off the cord, calls for help and positions the patient (for example knee-chest) while urgent birth is arranged.

Jawapan

D · Relieve pressure on the cord by lifting the presenting part with a gloved hand
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Signs of bleeding and when to seek help

Mengapa ini jawapannya

The main risk of anticoagulants is bleeding, so the patient must know the signs, such as black stools or blood in the urine, and when to seek help. Other topics can follow later.

Jawapan

C · Signs of bleeding and when to seek help
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Halangan usus

Mengapa ini jawapannya

Halangan usus menyebabkan kembung, sakit berkolik, muntah dan sembelit mutlak. Pesakit selalunya tidak diberi apa-apa melalui mulut dengan tiub nasogastrik untuk mendekompresi perut.

Jawapan

D · Halangan usus
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves

Mengapa ini jawapannya

After a fluid challenge, a falling heart rate, rising blood pressure, better capillary refill, improving consciousness and urine output suggest fluid responsiveness. New crackles or breathlessness suggest fluid overload.

Jawapan

D · The heart rate falls, blood pressure rises and urine output improves
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Mengapa ini jawapannya

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.Disemak dengan: Hypoglycemia · MedlinePlus (NIH); Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

Mengapa ini jawapannya

Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.Disemak dengan: CSF glucose test · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF cell count · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF total protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
11.Farmakologi

Jawapan: D · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)

Mengapa ini jawapannya

Acute dystonia is caused by dopamine blockade, which leaves acetylcholine activity relatively high. An IM or IV anticholinergic usually relieves it within minutes.

Jawapan

D · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.Farmakologi

Jawapan: B · Amiodarone

Mengapa ini jawapannya

Amiodarone is used for VF or pulseless VT that persists after shocks, with lidocaine as an alternative. Adenosine, digoxin and verapamil have no role in VF.

Jawapan

B · Amiodarone
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · It causes sodium and water retention and vasoconstriction

Mengapa ini jawapannya

Reduced cardiac output activates RAAS and the sympathetic system. Angiotensin II constricts vessels (raising afterload) and aldosterone retains sodium and water (raising preload and congestion). ACE inhibitors, ARBs, mineralocorticoid antagonists and beta-blockers block these harmful loops.

Jawapan

A · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Retroperitoneal bleeding

Mengapa ini jawapannya

A high femoral puncture can bleed into the retroperitoneal space without visible groin swelling. Back or flank pain with tachycardia and hypotension is a warning sign. The nurse calls for urgent help, assesses for shock and expects bloods and imaging.

Jawapan

C · Retroperitoneal bleeding
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Stay as active as possible and use simple pain relief

Mengapa ini jawapannya

Most acute low back pain improves within weeks. Staying active, simple analgesia and gradual return to normal activities help recovery. Imaging is usually not needed without red flags.

Jawapan

A · Stay as active as possible and use simple pain relief
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Weak breathing at night, so a review for ventilation support

Mengapa ini jawapannya

Weak respiratory muscles cause nocturnal hypoventilation and a rise in CO2, leading to morning headaches, disturbed sleep and daytime drowsiness. Non-invasive ventilation can improve symptoms and survival, in line with the patient's wishes.

Jawapan

C · Weak breathing at night, so a review for ventilation support
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Saluran udara dan pernafasan

Mengapa ini jawapannya

Di bilik pemulihan, baki anestetik, opioid dan pelemas otot boleh menyebabkan sekatan saluran udara dan tekanan pernafasan. Saluran udara dan pernafasan dinilai dahulu, diikuti peredaran darah, kesedaran, kesakitan, suhu dan luka.

Jawapan

D · Saluran udara dan pernafasan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · An intramuscular injection

Mengapa ini jawapannya

IM injections can cause haematomas in severe thrombocytopenia. Rectal procedures, NSAIDs and aspirin are also avoided. The nurse checks with the prescriber and the oral or IV route is used where possible.

Jawapan

A · An intramuscular injection
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Report fever, leaking fluid or bleeding

Mengapa ini jawapannya

After amniocentesis, she should report fever, leaking fluid, bleeding, severe cramps or reduced movements. Rh-negative women receive anti-D. Normal activity can usually resume soon.

Jawapan

C · Report fever, leaking fluid or bleeding
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Ruptured vasa praevia

Mengapa ini jawapannya

Rupture of the membranes can tear unprotected fetal vessels in vasa praevia. Fetal blood loss causes rapid bradycardia while the mother stays stable. An emergency caesarean is needed.

Jawapan

B · Ruptured vasa praevia
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave

Mengapa ini jawapannya

Formula that is too concentrated can cause dehydration and kidney strain, and over-diluted formula can cause poor growth and low sodium. Microwaves heat unevenly and can leave hot spots that burn the mouth.

Jawapan

C · Follow the stated water-to-powder ratio exactly and do not warm bottles in a microwave
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Mengapa ini jawapannya

Rapid breakdown of tumour cells releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid); phosphate binds calcium, lowering it. This can cause arrhythmias and kidney failure, so hydration, allopurinol or rasburicase and close monitoring are used.

Jawapan

B · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · "Tell me more about what that feeling is like for you."

Mengapa ini jawapannya

Exploring asks the patient to describe an experience in more detail. Generalising, disapproving and changing the subject block the patient from talking.

Jawapan

B · "Tell me more about what that feeling is like for you."
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder

Mengapa ini jawapannya

New psychosis in an older adult needs a full medical work-up. Delirium, medicine effects, infections, metabolic problems, dementia and brain lesions are common causes.

Jawapan

A · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 69.7 in

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Sentimeter kepada inci

h = 177/2.54 = 69.69 ≈ 69.7 in

Jawapan

h = 69.7 in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 5.83 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

18:20 → 24:00 = 340 min

Selepas tengah malam

00:00 → 00:10 = 10 min

Jumlah

340 + 10 = 350 min
t = 350/60 = 5.833 ≈ 5.83 h

Jawapan

t = 5.83 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 53.33 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

2·80 = 160 mg

Setiap dos

D = 160/3 = 53.33 mg

Jawapan

D = 53.33 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 162.1 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(189·89/3600) = √4.673 = 2.162 m²

Dos

D = 75·2.162 = 162.1 mg

Jawapan

D = 162.1 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 21 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 250·15/180 = 20.83 ≈ 21 gtt/min

Jawapan

R = 21 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 21 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 24 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/6 = 83.33 mL/h

Kadar baharu

R = 310/3 = 103.3 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (103.3 − 83.33)/83.33·100% = 24%

Jawapan

Δ = 24%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 15 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

100/100 = 1 unit/mL

Unit sejam

D = 15·1 = 15 unit/h

Jawapan

D = 15 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 12.4 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogram seminit

38·1600 = 60800 mcg/h
60800/60 = 1013 mcg/min

Per kilogram

D = 1013/82 = 12.36 ≈ 12.4 mcg/kg/min

Jawapan

D = 12.4 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1820 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 120 + 250 = 370 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1820 mL

Jawapan

I = 1820 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 9.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

150·4 = 600 mL
1000 − 600 = 400 mL tinggal

Bahagian kedua

400/75 = 5.333 h

Jumlah masa

t = 4 + 5.333 = 9.333 ≈ 9.3 h

Jawapan

t = 9.3 h

Itu kira-kira 9 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 16:20.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 85

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 85

Jawapan

MFS = 85
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: menenangkan

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit merah jambu di seluruh badan → 2
Nadi: 85/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan baik dengan tangisan kuat → 2

Tambah

APGAR = 2 + 1 + 1 + 1 + 2 = 7

Tafsiran

7 → menenangkan

Jawapan

menenangkan
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 17 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·6 + 8 = 17 mmHg
julat: 15–19 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: kronik

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·4.4 = 28.4 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·4.4 = 39.4 mmol/L

Bandingkan

terukur: 39 mmol/L → kronik

Jawapan

kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.424 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 9.5 × 0.04 = 0.38 s
RR = 18 × 0.04 = 0.72 s

Formula Fridericia

QTc = 0.38/∛0.72 = 0.38/0.8963 = 0.424 s

Jawapan

QTc = 0.424 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (424 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: asistol

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: tiada; garisan yang hampir rata.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.

Tafsiran

asistol

Jawapan

asistol

Garisan rata sentiasa disemak: periksa pesakit, lead dan gandaan, serta lihat lead kedua, kerana elektrod yang longgar atau VF halus boleh kelihatan seperti asistol.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions