Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Pesakit demensia lanjut tidak dapat menerangkan sakitnya. Bagaimanakah sakit patut dinilai?

  1. ADengan menggunakan skala penilaian berangka 0–10 sahaja
  2. BDengan meminta pelawat meneka skor sakit
  3. CDengan menganggap tiada sakit selagi pesakit tidak mengadu atau meminta bantuan
  4. DDengan alat sakit pemerhatian yang menskor tingkah laku seperti ekspresi muka
2.Asas kejururawatanSukar

Empat pesakit memerlukan anda pada masa yang sama. Siapakah yang patut anda lihat dahulu?

  1. APesakit yang tiba-tiba bernafas bising dan bernada tinggi (stridor)
  2. BPesakit dengan sakit 6/10 yang diberi analgesia oral 20 minit lalu
  3. CPesakit yang bertanya tentang masa discaj
  4. DPesakit yang perlu mengambil ubat oral rutin
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A confused patient keeps pulling at an IV line. Which is a less restrictive option to consider before wrist restraints?

  1. AGiving a sedative every few hours
  2. BTying both arms to the bed frame
  3. CCovering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
  4. DUsing a vest restraint in the chair so that the patient’s hands stay down
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit dengan demensia teruk bangun dari katil seorang diri pada waktu malam dan telah jatuh dua kali. Rancangan manakah yang paling sesuai?

  1. AMengikat pesakit pada kerusi sepanjang malam
  2. BKatil rendah, penggera katil, rondaan ke tandas, lampu malam dan stoking antiselip
  3. CEmpat palang tepi dinaikkan, dengan pintu ditutup pada waktu malam untuk ketenangan
  4. DSedatif setiap malam untuk mengekalkan pesakit di atas katil
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. ARemove the tube and cover the site
  2. BClamp the tube for the rest of the shift
  3. CWait for the provider to arrive before doing anything else
  4. DPlace the end of the tube in a bottle of sterile water
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a chest drain for a pneumothorax. The nurse sees constant bubbling in the water-seal chamber. What does this most likely mean?

  1. AThe suction is set too low and needs to be turned up
  2. BThe lung has fully re-expanded, so the drain is ready to come out
  3. CThe drain is working normally and no action is needed
  4. DAn air leak in the patient or the system that needs checking
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient taking a statin reports unexplained muscle pain and weakness. What should the nurse do?

  1. ATell them to double the dose
  2. BAdvise more vigorous exercise to work through it
  3. CReassure them that this is a sign the drug is working
  4. DReport it, as statins can cause muscle damage
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which nursing measure helps reduce raised intracranial pressure?

  1. ARaising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
  2. BFrequent suctioning and encouraging strong coughing
  3. CLying the patient flat with the neck flexed forward on two pillows
  4. DTilting the patient head-down
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

After surgery for colon cancer, a patient's CEA had fallen to normal, but it has been rising over the last two checks. What does this most likely suggest?

  1. APossible recurrence that needs further assessment
  2. BA normal change after surgery that needs no follow-up
  3. CA sure sign that the cancer has been fully cured
  4. DA sign of iron deficiency from the earlier bleeding
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse prepares a patient for a 2-hour oral glucose tolerance test tomorrow morning. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll avoid smoking until the test is over"
  2. B"I'll fast overnight but can drink plain water"
  3. C"I'll stay seated during the test if I can"
  4. D"I can have a light breakfast before the test"
11.FarmakologiSederhana

A patient takes theophylline for COPD. Which advice is most important?

  1. ATake extra doses when short of breath
  2. BAvoid potassium-rich foods such as bananas
  3. CLimit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
  4. DDrink plenty of grapefruit juice each morning to improve absorption
12.FarmakologiSukar

A patient with myasthenia gravis took extra pyridostigmine doses. She now has increasing weakness, heavy salivation, sweating, small pupils and diarrhoea. What is the most likely cause?

  1. ACholinergic crisis from too much anticholinesterase drug
  2. BMyasthenic crisis from too little anticholinesterase drug
  3. CAn allergic reaction to pyridostigmine
  4. DA stroke unrelated to the medication
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which ECG finding is typical of atrial flutter?

  1. AP waves with no relationship to the QRS complexes
  2. BWide, bizarre QRS complexes at 180/min
  3. CRegular sawtooth flutter waves between QRS complexes
  4. DA chaotic baseline with no clear P waves and irregular QRS
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient is going home after a spontaneous pneumothorax treated with a chest drain. Which advice is correct?

  1. AExpect it never to happen again, so no follow-up is needed
  2. BFly home as soon as possible so they can recover in comfort there
  3. CTake up scuba diving to strengthen the lungs
  4. DStop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with advanced CKD asks how to manage indigestion. Which option should they avoid?

  1. ARaising the head of the bed at night
  2. BAvoiding large meals late in the evening
  3. CMagnesium-containing antacids
  4. DEating smaller, more frequent meals
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Semasa hemodialisis, TD pesakit jatuh kepada 80/50 mmHg dan mereka berasa pening dan mual. Apakah tindakan kejururawatan pertama yang paling sesuai?

  1. AMendudukkan pesakit tegak dan menggalakkan berjalan sebentar
  2. BMeningkatkan kadar penyingkiran cecair supaya sesi tamat lebih awal
  3. CMembaringkan pesakit mendatar, mengurangkan penyingkiran cecair dan mendapatkan bantuan
  4. DMemberikan dos antihipertensif biasa pesakit serta-merta
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Mengapakah pesakit sirosis berisiko lebih tinggi untuk pendarahan?

  1. ATekanan darah arteri yang tinggi dalam sirosis menyebabkan saluran pecah
  2. BFaktor pembekuan yang lebih sedikit, platelet rendah dan varises akibat hipertensi portal
  3. CHati yang berparut membebaskan bahan antikoagulan seperti heparin ke dalam darah
  4. DSirosis meningkatkan kiraan platelet, yang menjadikan platelet lebih lemah
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Six hours after surgery, a patient has not passed urine, has lower abdominal discomfort and a bladder scan shows 750 mL. What should the nurse do?

  1. ACatheterise as per protocol or prescription
  2. BWait another twelve hours before acting
  3. CGive a diuretic to increase urine flow
  4. DRestrict fluids until the urge returns
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Di tempat saringan universal untuk streptokokus kumpulan B digunakan, bilakah calitan faraj–rektum biasanya diambil?

  1. ASelepas membran pecah semasa bersalin
  2. BPada lawatan antenatal pertama
  3. CPada kira-kira 20 minggu
  4. DPada kira-kira 36 hingga 37 minggu
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A labouring woman has a temperature of 38.5 °C (101.3 °F), and the fetal baseline has risen from 140 to 170 bpm over the last hour. What is the most likely explanation?

  1. AFetal tachycardia due to maternal fever or infection
  2. BReassuring fetal response to contractions
  3. CFetal head compression
  4. DFetal tachycardia due to a maternal opioid
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which task can the registered nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant) on a children's ward?

  1. ATeaching a parent how to give insulin injections
  2. BMeasuring and recording the vital signs of a stable child
  3. CCarrying out the admission assessment of a new patient
  4. DAssessing pain after surgery and choosing the analgesia
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A baby born to a mother who used opioids in pregnancy has a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. Which plan is best?

  1. AKeep the baby in a bright, busy area of the unit and stimulate them often to keep them awake
  2. BGive naloxone to reverse the effects of the opioid
  3. CLow-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool
  4. DDelay all feeds until the tremors and sneezing have settled
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. ARecall of three words and a clock-drawing task
  2. BA questionnaire about mood over the past 2 weeks
  3. CMeasuring the level of alcohol in the blood
  4. DA 30-minute brain scan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit meminta jururawat berjanji tidak memberitahu sesiapa bahawa dia merancang untuk membunuh diri. Apakah respons yang terbaik?

  1. ATerangkan dengan baik bahawa anda tidak dapat menyimpan rahsia ini kerana keselamatannya penting, dan anda perlu berkongsinya dengan pasukan
  2. BMenukar topik
  3. CBerjanji untuk menyimpan rahsia supaya dia terus bercakap dan mempercayai anda, dan jangan merekodkannya dalam notanya atau memberitahu pasukan
  4. DMemberitahunya anda akan memikirkannya
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
110.646 gtt/min? gtt/minbundarkan kepada 1 gtt/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan kadar titisan memberikan 110.646 gtt/min. Peraturan dalam latihan ini ialah kadar titisan dibundarkan kepada titisan bulat yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

110.646 gtt/min
x = gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0020:1008:25t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:10 dan tamat pada 08:25 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

20:1008:25
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 16 kg dipreskripsikan 7.5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

16 kg7.5 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
40k unit500 mL? mL/h500 unit/h

Satu infusi mengandungi 40000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 500 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

40000 unit/500 mL500 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
870 mLtinggal? mL/h3 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 870 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 6 hselepas 3 h: 870 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
400 mL20 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 25 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 400 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
25 000 unit500 mLheparin? mL/h54 kg18 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 18 unit/kg/j untuk pesakit berberat 54 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 000 unit/500 mL18 unit/kg/h54 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine? mL/h101 kg2.5 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 250 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 2.5 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 101 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL2.5 mcg/kg/min101 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair120 mLjus150 mLInfusi IV100 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing250 mLair kencing475 mLair kencing375 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

air: 120 mLjus: 150 mLInfusi IV: 100 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 250 mLair kencing: 475 mLair kencing: 375 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 100 mL/hmula 18:00tjumlah​ = ? h120 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 18:00 dengan 120 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 100 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL120 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 86% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 100/60 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 35.0 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 16SpO₂ 86%O₂SBP 100HR 88AT 35.0 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 92% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 100/60 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 92%O₂SBP 100HR 88AT 37.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 57 mmHg (7.6 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori akut HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 57 mmHg (7.6 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 33 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 33 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Dengan alat sakit pemerhatian yang menskor tingkah laku seperti ekspresi muka

Mengapa ini jawapannya

Alat pemerhatian menskor tanda seperti ekspresi muka, vokalisasi, bahasa badan dan perubahan tingkah laku. Orang dengan demensia sering mengalami sakit yang terlepas pandang.

Jawapan

D · Dengan alat sakit pemerhatian yang menskor tingkah laku seperti ekspresi muka
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Pesakit yang tiba-tiba bernafas bising dan bernada tinggi (stridor)

Mengapa ini jawapannya

Stridor menandakan saluran udara atas tersumbat separa, yang boleh cepat mengancam nyawa. Masalah saluran udara didahulukan sebelum pernafasan, peredaran dan keperluan lain.

Jawapan

A · Pesakit yang tiba-tiba bernafas bising dan bernada tinggi (stridor)
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision

Mengapa ini jawapannya

Covering the line, keeping it out of view and using mitts while observing the patient can stop pulling without fully restricting movement. Restraints and sedation are used only if these fail.

Jawapan

C · Covering the site with a sleeve or using hand mitts with supervision
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Katil rendah, penggera katil, rondaan ke tandas, lampu malam dan stoking antiselip

Mengapa ini jawapannya

Langkah gabungan mengurangkan kejatuhan dengan paling baik: katil rendah, penggera, rondaan dan penjadualan ke tandas yang berjadual, pencahayaan yang baik dan kasut antiselip. Empat palang tepi, sedatif rutin dan sekatan meningkatkan risiko kecederaan.

Jawapan

B · Katil rendah, penggera katil, rondaan ke tandas, lampu malam dan stoking antiselip
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Mengapa ini jawapannya

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Jawapan

D · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · An air leak in the patient or the system that needs checking

Mengapa ini jawapannya

Continuous bubbling in the water-seal chamber signals an air leak. The nurse checks the connections from the patient to the drain and reports a leak that cannot be fixed.

Jawapan

D · An air leak in the patient or the system that needs checking
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Report it, as statins can cause muscle damage

Mengapa ini jawapannya

Statins can cause myopathy and, rarely, rhabdomyolysis. Unexplained muscle symptoms should be reported so creatine kinase can be checked and the drug reviewed.

Jawapan

D · Report it, as statins can cause muscle damage
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline

Mengapa ini jawapannya

Head elevation and a midline neck position help venous drainage from the brain. Neck flexion, tight tube ties, coughing, straining and unnecessary suctioning can all raise intracranial pressure.

Jawapan

A · Raising the head of the bed to about 30° with the head kept midline
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Possible recurrence that needs further assessment

Mengapa ini jawapannya

CEA is not specific enough for screening, but a rising level after successful treatment can signal recurrence, so imaging and further assessment are usually arranged. Smoking and some benign conditions can also raise CEA.Disemak dengan: CEA Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Possible recurrence that needs further assessment
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · "I can have a light breakfast before the test"

Mengapa ini jawapannya

The OGTT is done after an overnight fast of at least 8 hours; water is allowed. Eating before the test makes the results invalid. Patients rest during the test and avoid smoking, which can affect glucose.Disemak dengan: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Glucose tolerance test - non-pregnant · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · "I can have a light breakfast before the test"
11.Farmakologi

Jawapan: C · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects

Mengapa ini jawapannya

Theophylline has a narrow therapeutic range, and caffeine adds stimulant effects such as tachycardia, restlessness and insomnia. Toxicity can cause arrhythmias and seizures, so blood levels may be monitored.

Jawapan

C · Limit coffee, tea and cola, because caffeine adds to the side effects
12.Farmakologi

Jawapan: A · Cholinergic crisis from too much anticholinesterase drug

Mengapa ini jawapannya

Excess acetylcholine causes muscarinic signs (salivation, sweating, miosis, diarrhoea) and depolarising weakness. In myasthenic crisis, weakness occurs without these cholinergic signs; both can cause respiratory failure.

Jawapan

A · Cholinergic crisis from too much anticholinesterase drug
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Regular sawtooth flutter waves between QRS complexes

Mengapa ini jawapannya

Atrial flutter is caused by a re-entry circuit in the right atrium, giving regular sawtooth flutter waves, often at about 300/min with 2:1 block (ventricular rate about 150/min). A chaotic baseline with irregular QRS is atrial fibrillation. Like AF, it carries a stroke risk.

Jawapan

C · Regular sawtooth flutter waves between QRS complexes
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution

Mengapa ini jawapannya

Patients should not fly until the pneumothorax has resolved on X-ray, often with an extra waiting period. Diving is usually avoided permanently unless definitive surgery has been done. Smoking increases recurrence, which is common, so patients learn to seek help for new breathlessness or chest pain.

Jawapan

D · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Magnesium-containing antacids

Mengapa ini jawapannya

Magnesium and aluminium are excreted by the kidneys and can accumulate in kidney failure. Patients with CKD should check with a pharmacist before using over-the-counter remedies, including laxatives and NSAIDs.

Jawapan

C · Magnesium-containing antacids
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Membaringkan pesakit mendatar, mengurangkan penyingkiran cecair dan mendapatkan bantuan

Mengapa ini jawapannya

Hipotensi intradialisis adalah lazim. Posisi, mengurangkan atau menjeda ultrapenapisan dan memberikan bolus salin kecil mengikut protokol biasanya memulihkan tekanan darah. Antihipertensif sering ditahan sebelum dialisis pada pesakit yang cenderung hipotensi, seperti yang dipreskripsikan.

Jawapan

C · Membaringkan pesakit mendatar, mengurangkan penyingkiran cecair dan mendapatkan bantuan
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Faktor pembekuan yang lebih sedikit, platelet rendah dan varises akibat hipertensi portal

Mengapa ini jawapannya

Sintesis faktor pembekuan yang berkurang meningkatkan INR. Hipertensi portal menyebabkan splenomegali dengan pemerangkapan platelet dan varises yang boleh berdarah. Pesakit juga boleh mempunyai kecenderungan pembekuan yang meningkat, jadi keseimbangannya rumit.

Jawapan

B · Faktor pembekuan yang lebih sedikit, platelet rendah dan varises akibat hipertensi portal
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Catheterise as per protocol or prescription

Mengapa ini jawapannya

Urinary retention with a large residual volume needs bladder drainage to prevent discomfort, bladder damage and infection. Following local protocol, an in-and-out or indwelling catheter is used and the volume recorded.

Jawapan

A · Catheterise as per protocol or prescription
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Pada kira-kira 36 hingga 37 minggu

Mengapa ini jawapannya

Kolonisasi boleh datang dan pergi, maka calitan diambil lewat dalam kehamilan, hampir dengan kelahiran. Keputusan positif membawa kepada antibiotik intrapartum untuk melindungi bayi baru lahir. Sesetengah negara menggunakan pendekatan berasaskan risiko sebaliknya.

Jawapan

D · Pada kira-kira 36 hingga 37 minggu
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Fetal tachycardia due to maternal fever or infection

Mengapa ini jawapannya

Maternal fever, often from intra-amniotic infection, is a common cause of fetal tachycardia. The provider is informed, and treatment of fever and infection is expected. Opioids reduce variability rather than raise the rate.

Jawapan

A · Fetal tachycardia due to maternal fever or infection
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Measuring and recording the vital signs of a stable child

Mengapa ini jawapannya

Routine tasks with predictable outcomes for stable patients, such as recording vital signs, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation remain the responsibility of the registered nurse, who also reviews the results.

Jawapan

B · Measuring and recording the vital signs of a stable child
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Low-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool

Mengapa ini jawapannya

Neonatal abstinence (withdrawal) is managed first with calm, low-stimulation care, swaddling, frequent feeds and support for parents, with regular scoring to guide any drug treatment. Naloxone is avoided because it can trigger acute withdrawal and seizures.

Jawapan

C · Low-stimulation care, swaddling, small frequent feeds and a withdrawal scoring tool
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Recall of three words and a clock-drawing task

Mengapa ini jawapannya

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Jawapan

A · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Terangkan dengan baik bahawa anda tidak dapat menyimpan rahsia ini kerana keselamatannya penting, dan anda perlu berkongsinya dengan pasukan

Mengapa ini jawapannya

Jururawat tidak boleh berjanji merahsiakan risiko terhadap nyawa. Bersikap jujur tentang had kerahsiaan, sambil kekal menyokong, memastikan pesakit selamat dan mengekalkan kepercayaan.

Jawapan

A · Terangkan dengan baik bahawa anda tidak dapat menyimpan rahsia ini kerana keselamatannya penting, dan anda perlu berkongsinya dengan pasukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 111 gtt/min

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat satu

110.646 → 0

Hanya digit seterusnya yang menentukan

110.646 → 6
6 ialah 5 atau lebih, jadi 0 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (46) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 111 gtt/min

Jawapan

x = 111 gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 12.25 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

20:10 → 24:00 = 230 min

Selepas tengah malam

00:00 → 08:25 = 505 min

Jumlah

230 + 505 = 735 min
t = 735/60 = 12.25 h

Jawapan

t = 12.25 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 7.5·16 = 120 mg

Isi padu

V = 120/50 = 2.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 6.25 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

40000/500 = 80 unit/mL

Kadar pam

R = 500/80 = 6.25 mL/h

Jawapan

R = 6.25 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 290 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/6 = 250 mL/h

Kadar baharu

R = 870/3 = 290 mL/h

Jawapan

R = 290 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 5.3 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

25·60/20 = 75 mL/h

Masa yang tinggal

t = 400/75 = 5.333 ≈ 5.3 h

Jawapan

t = 5.3 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 19.4 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

18·54 = 972 unit/h

Kepekatan

25 000/500 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 972/50 = 19.44 ≈ 19.4 mL/h

Jawapan

R = 19.4 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 15.2 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

2.5·101 = 252.5 mcg/min
252.5·60 = 15150 mcg/h

Kadar pam

R = 15150/1000 = 15.15 ≈ 15.2 mL/h

Jawapan

R = 15.2 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 70 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 150 = 270 mL
Infusi IV: 100·8 = 800 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1170 mL

Jumlah pengeluaran

250 + 475 + 375 = 1100 mL

Imbangan

B = 1170 − 1100 = 70 mL

Jawapan

B = 70 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

120·3 = 360 mL
500 − 360 = 140 mL tinggal

Bahagian kedua

140/100 = 1.4 h

Jumlah masa

t = 3 + 1.4 = 4.4 h

Jawapan

t = 4.4 h

Itu kira-kira 4 h 24 min, jadi beg habis pada kira-kira 22:24.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 10

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 86% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.0 °C → 3

Tambah

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 2 + 0 + 0 + 3 = 10

Jawapan

NEWS2 = 10
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 92% → 2
dengan oksigen → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.8 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 2 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 = 6
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 25.7 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|57 − 40| = 17 mmHg → 1.7 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 1·1.7 = 25.7 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 25.7 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 44.1 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·33 + 21 = 44.1 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 44.1 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 2.2 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

55 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 55 × 0.04 s = 2.2 s

Bandingkan dengan P–P

2.20 ÷ 0.96 ≈ 2.3 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 2.2 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 11 petak kecil, 1500 ÷ 11 ≈ 136 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.44 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.12 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

kadar → takikardia sinus

Jawapan

kadar

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions