Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.
1Formula dan kaedah
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal
Kaedah
Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.
Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi
Kaedah
Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.
Kejururawatan materniti & obstetrik
Kaedah
Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.
Kejururawatan pediatrik
Kaedah
Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.
Kejururawatan kesihatan mental
Kaedah
Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
A patient you are walking with starts to fall. What should you do?
ATry to hold them upright with your arms around their chest
BEase them gently to the floor while protecting their head
CGrab them under the armpits and lift them
DLet go quickly and call for help
2.Asas kejururawatanSukar
Sasaran saturasi oksigen pesakit ialah 88–92%. Keadaan manakah yang paling mungkin menjelaskan sasaran yang lebih rendah ini?
APenyakit paru-paru obstruktif kronik dengan risiko hiperkapnia
BPneumonia pada pesakit yang sebelumnya sihat tanpa penyakit paru-paru kronik
Which nursing care reduces the risk of ventilator-associated pneumonia?
ARegular oral care to reduce bacteria in the mouth
BChanging the ventilator circuit every few hours
CLying the patient flat for most of the day
DLeaving secretions in the mouth to protect the airway
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
Seorang pesakit yang keliru terus menarik tiub nasogastrik. Pendekatan manakah yang patut dicuba dahulu?
ASedatif supaya pesakit tidur dengan tenang sepanjang malam
BSekatan pergelangan tangan serta-merta untuk melindungi tiub
CLangkah yang kurang menyekat, seperti orientasi semula dan penjaga
DMengeluarkan tiub tanpa berunding dengan pasukan
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Dapatan manakah yang tidak dijangka dan memerlukan tindakan susulan segera?
APesakit sirosis yang diketahui mempunyai kulit kuning yang tidak berubah
BPesakit COPD yang sudah lama mempunyai dada berbentuk tong
CPesakit dengan infusi heparin mengalami najis hitam berbau tar yang baharu
DPesakit sehari selepas pembedahan pundi hempedu laparoskopi mengalami sakit bahu kanan
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Two patients on the unit have the same surname. What should the nurse do before giving a medication?
AAsk a nursing assistant which patient is which
BUse the room number as the main identifier
CAsk the patient, “Are you Mr Smith?” and give the drug once he says yes
DCheck two identifiers against the wristband and the medication record
7.Kejururawatan klinikalSederhana
Compared with a colostomy, a patient with an ileostomy is at greater risk of:
AUrinary retention
BLow blood glucose after meals
CDehydration and electrolyte loss from liquid output
DHard stools, straining and constipation from slow transit
8.Kejururawatan klinikalSukar
A patient taking regular ibuprofen suddenly develops severe upper abdominal pain, a rigid abdomen and becomes tachycardic. What is most likely?
AA perforated peptic ulcer
BConstipation
CIrritable bowel syndrome
DIndigestion that will settle with antacids
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A urine culture report states "mixed growth of three organisms, likely contamination." What is the nurse's best response?
ARecord the result as a confirmed urinary tract infection
BStart treatment for all three organisms with three antibiotics
CDiscard the report, because a mixed growth is always normal
DInform the provider and arrange a new, correctly collected sample
10.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient has painless jaundice, itching, dark urine and pale stools. ALP is markedly raised, conjugated (direct) bilirubin is high and ALT is only mildly raised. What is the most likely cause?
ABlockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
BIncreased breakdown of red blood cells (hemolytic anemia)
CAcute viral hepatitis with widespread liver cell damage
DGilbert syndrome, a harmless inherited bilirubin disorder
11.FarmakologiSederhana
A patient given haloperidol develops a sudden painful twisting of the neck and the eyes roll upward. Which drug is usually given?
ANaloxone
BA second dose of haloperidol
CAn anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
DDantrolene by mouth to relax the twisted neck muscles
12.FarmakologiSukar
A nurse gave a patient ten times the prescribed dose of hydromorphone. The patient is currently alert. What is the most appropriate sequence of actions?
AMonitor closely, have naloxone ready, inform the prescriber and report
BSay nothing because the patient is alert
CGive another dose later to balance it out
DChange the chart so that it shows the correct dose, and continue to monitor
A nurse phones the doctor about a patient with pneumonia whose observations are worsening. Using SBAR, which statement is the clearest "recommendation"?
A"I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."
B"His heart rate is 124/min, his BP is 88/50 mmHg and he is confused."
C"He is 72 and was admitted yesterday with community-acquired pneumonia."
A patient has had a large terminal ileum resection for Crohn's disease. Which long-term problems should the nurse anticipate?
AVitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
BIron overload and constipation
CExcess vitamin D and calcium kidney stones in the first year
DInsulin deficiency and high blood glucose from loss of the islets
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana
A woman with pre-existing type 1 diabetes is pregnant. How do her insulin needs usually change?
AThey rise in the first trimester and fall in the third
BThey stay the same throughout pregnancy
CInsulin is stopped during pregnancy and restarted after birth
DThey often fall early on and then rise later in pregnancy
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar
A woman with a history of postnatal depression is pregnant again. What is the most appropriate plan?
AWait to see whether depression returns after birth
BTell her that breastfeeding will prevent it
CAdvise her that it will not happen again
DPlan early support and monitoring before and after birth
21.Kejururawatan pediatrikSederhana
A child has tinea capitis (ringworm of the scalp). Which treatment is usually needed?
AOral antibiotics such as amoxicillin
BShaving the head, with no medicine
CAn oral antifungal medicine
DA topical antifungal cream alone
22.Kejururawatan pediatrikSukar
Seorang kanak-kanak menerima kalium klorida IV. Jururawat mendapati tapak kanula bengkak dan pucat dan kanak-kanak itu menangis. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?
AHentikan infusi dan nilai tapak itu
BTingkatkan kadar infusi untuk menyiapkannya lebih cepat
CTenangkan kanak-kanak itu dan teruskan infusi
DLetakkan pembalut ketat di atas tapak itu
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana
Tanda manakah yang tipikal bagi penarikan opioid?
ADemam tinggi, kekakuan paip plumbum dan kekeliruan dalam masa sehari selepas dos terakhir
BMenguap, hidung berair, anak mata melebar, bulu roma meremang dan cirit-birit
CAnak mata sebesar hujung jarum dan pernafasan perlahan
DTidur nyenyak dan sembelit
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar
A charming patient with antisocial personality disorder tells a new nurse, "The other nurses always let me smoke in my room. You're cooler than them, right?" What is the best response?
A"You're lying to me. The other nurses would never let you smoke in your room, so stop trying it on."
B"Well, if the others let you, I suppose it's fine this once."
C"Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
D"I'll let you if you promise not to tell anyone else about it."
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 39.5 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
39.5 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi ½ tsp ampaian oral setiap 12 jam selama 14 hari. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?
½ tspsetiap 12 jam14 hari1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
Seorang kanak-kanak seberat 28 kg dipreskripsikan 2 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?
28 kg2 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
Seorang kanak-kanak berberat 20 kg dipreskripsi 5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 40 mg dalam 1 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?
20 kg5 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
Infuskan 1000 mL selama 2 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1000 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
Satu beg mengandungi 200 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 12 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?
200 mg/50 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 100 unit insulin biasa dalam 100 mL berjalan pada 10 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?
100 unit/100 mL10 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dopamine 800 mg dalam 500 mL berjalan pada 28 mL/j. Pesakit berberat 54 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
800 mg/500 mL28 mL/h54 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 98 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 07:30 dengan 150 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 75 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
1000 mL150 mL/h · 4 h75 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, berorientasi terhadap orang, tempat dan masa dan menunjukkan respons motor terbaik: mematuhi arahan. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.
1ringan
2sederhana
3teruk
36.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 64/min, bertindak balas kepada kesakitan sahaja, suhu 36.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
RR 18SpO₂ 96%udaraSBP 136HR 64PT 36.4 °C
1rendah
2rendah–sederhana
3sederhana
4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.53, PaCO₂ 49 mmHg (6.5 kPa) dan HCO₃⁻ 40 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.53PaCO₂ 49 mmHg (6.5 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
Nilai latihan: Na⁺ 135, Cl⁻ 86 dan HCO₃⁻ 17 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.
Na⁺ 135 mmol/LCl⁻ 86 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/L
nisbah delta =
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur Sela QT pada jalur lead II ini, dalam saat.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QT = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1rentak perentak dua ruang (AV)
2blok AV darjah ketiga (lengkap)
3rentak idioventrikel
4rentak sinus dengan QRS lebar
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Ease them gently to the floor while protecting their head
Mengapa ini jawapannya
Trying to stop a fall can injure both the nurse and the patient. The nurse widens their stance, supports the patient and guides them down, protecting the head.
Jawapan
B · Ease them gently to the floor while protecting their head
2.Asas kejururawatan
Jawapan: A · Penyakit paru-paru obstruktif kronik dengan risiko hiperkapnia
Mengapa ini jawapannya
Pada pesakit COPD yang berisiko kegagalan pernafasan hiperkapnik, terlalu banyak oksigen boleh menaikkan paras CO₂, maka sasaran 88–92% digunakan.
Jawapan
A · Penyakit paru-paru obstruktif kronik dengan risiko hiperkapnia
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth
Mengapa ini jawapannya
Oral care, including tooth brushing, reduces the bacteria that can be aspirated around the endotracheal tube. It is part of ventilator care along with head elevation and sedation review.
Jawapan
A · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · Langkah yang kurang menyekat, seperti orientasi semula dan penjaga
Mengapa ini jawapannya
Langkah yang kurang menyekat dicuba dahulu: orientasi semula, menyemak punca seperti kesakitan, mengikat tiub di luar pandangan dan meminta seseorang menemani pesakit. Sekatan atau sedatif digunakan hanya jika langkah ini gagal dan pesakit berisiko, dengan arahan.
Jawapan
C · Langkah yang kurang menyekat, seperti orientasi semula dan penjaga
5.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: C · Pesakit dengan infusi heparin mengalami najis hitam berbau tar yang baharu
Mengapa ini jawapannya
Najis hitam berbau tar (melena) mencadangkan pendarahan dari usus atas, komplikasi antikoagulan yang berbahaya. Sakit bahu selepas laparoskopi akibat gas yang digunakan adalah lazim, dan dada berbentuk tong dalam COPD serta jaundis yang stabil dalam sirosis adalah dijangka.
Jawapan
C · Pesakit dengan infusi heparin mengalami najis hitam berbau tar yang baharu
6.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Check two identifiers against the wristband and the medication record
Mengapa ini jawapannya
The nurse uses at least two identifiers, such as full name and date of birth, checked against the wristband and record. Open questions (“Please tell me your name”) are safer than yes/no questions.
Jawapan
D · Check two identifiers against the wristband and the medication record
7.Kejururawatan klinikal
Jawapan: C · Dehydration and electrolyte loss from liquid output
Mengapa ini jawapannya
Ileostomy output is liquid because it bypasses the colon, which normally absorbs water and salts. Patients must drink enough and watch for signs of dehydration, especially in hot weather or illness.
Jawapan
C · Dehydration and electrolyte loss from liquid output
8.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · A perforated peptic ulcer
Mengapa ini jawapannya
Sudden severe pain with a board-like abdomen suggests perforation and peritonitis. The patient needs nil by mouth, IV access, analgesia and urgent surgical review.
Jawapan
A · A perforated peptic ulcer
9.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample
Mengapa ini jawapannya
Several organisms in one urine sample usually mean contamination from the skin or perineum during collection. The provider is informed, and a new clean-catch or catheter-port sample is usually needed before an infection can be confirmed.
Jawapan
D · Inform the provider and arrange a new, correctly collected sample
10.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: A · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
Mengapa ini jawapannya
In obstruction, conjugated bilirubin backs up into the blood and is passed in the urine, making it dark, while stools are pale and ALP rises. Hemolysis and Gilbert syndrome raise unconjugated bilirubin; hepatitis raises ALT much more.Disemak dengan:Bilirubin in Urine · MedlinePlus (NIH) (2024)
Jawapan
A · Blockage of bile flow, for example by a tumor in the bile duct
11.Farmakologi
Jawapan: C · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
Mengapa ini jawapannya
Acute dystonia is caused by dopamine blockade, which leaves acetylcholine activity relatively high. An IM or IV anticholinergic usually relieves it within minutes.
Jawapan
C · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.Farmakologi
Jawapan: A · Monitor closely, have naloxone ready, inform the prescriber and report
Mengapa ini jawapannya
The patient may become sedated and develop respiratory depression later, so close monitoring and a ready antidote are needed. The prescriber is informed, the patient is told honestly, and the error is reported to improve the system.
Jawapan
A · Monitor closely, have naloxone ready, inform the prescriber and report
Jawapan: D · Slowly and deeply while pressing the canister, then hold the breath
Mengapa ini jawapannya
With a metered-dose inhaler, the patient breathes out, starts a slow deep breath, presses the canister at the start of it and then holds the breath for about 10 seconds. Coordination is difficult, which is why spacers are often used.
Jawapan
D · Slowly and deeply while pressing the canister, then hold the breath
Jawapan: A · "I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."
Mengapa ini jawapannya
In SBAR, the recommendation states clearly what the nurse needs and how quickly, such as a review within a set time. The other statements belong to situation, background and assessment. Structured communication reduces delays in escalation.
Jawapan
A · "I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."
Jawapan: D · Mencegah sembelit dan menjarakkan penjagaan
Mengapa ini jawapannya
Meneran, batuk, penyedutan yang berpanjangan, fleksi pinggul, kesakitan dan kegelisahan meningkatkan ICP. Pelembut najis, analgesia yang mencukupi dan menjarakkan penjagaan supaya ICP dapat pulih di antara aktiviti membantu mengekalkannya rendah.
Jawapan: A · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39.5 °C (103.1 °F)
Mengapa ini jawapannya
Fever and confusion in a patient with hyperthyroidism suggest thyroid storm, which can be fatal without urgent treatment. The other problems are expected or non-urgent.
Jawapan
A · A patient with hyperthyroidism who is confused, with a temperature of 39.5 °C (103.1 °F)
Pancreatic enzymes digest fat, protein and carbohydrate, so they are taken with meals and snacks. The dose is adjusted to reduce steatorrhoea and support weight gain.
Jawapan: A · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
Mengapa ini jawapannya
The terminal ileum absorbs vitamin B12 and bile acids. After resection, B12 replacement may be needed, and unabsorbed bile acids reaching the colon cause diarrhoea.
Jawapan
A · Vitamin B12 deficiency and bile-acid diarrhoea
19.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: D · They often fall early on and then rise later in pregnancy
Mengapa ini jawapannya
In early pregnancy, nausea and increased insulin sensitivity can lower insulin needs and raise the risk of hypoglycaemia. Insulin resistance from placental hormones then raises needs markedly in the second and third trimesters.
Jawapan
D · They often fall early on and then rise later in pregnancy
20.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: D · Plan early support and monitoring before and after birth
Mengapa ini jawapannya
A past episode increases the risk of recurrence. Early identification, a care plan with mental health services, support and monitoring during pregnancy and after birth are recommended.
Jawapan
D · Plan early support and monitoring before and after birth
21.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: C · An oral antifungal medicine
Mengapa ini jawapannya
Topical creams cannot reach the fungus in the hair shafts and follicles, so tinea capitis needs an oral antifungal for several weeks, sometimes with an antifungal shampoo to reduce spread.
Jawapan
C · An oral antifungal medicine
22.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: A · Hentikan infusi dan nilai tapak itu
Mengapa ini jawapannya
Bengkak, pucat dan kesakitan mencadangkan ekstravasasi atau infiltrasi. Hentikan infusi, nilai tapak, ikut protokol ekstravasasi tempatan dan maklumkan pemreskripsi. Infusi yang merengsa boleh merosakkan tisu.
Jawapan
A · Hentikan infusi dan nilai tapak itu
23.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: B · Menguap, hidung berair, anak mata melebar, bulu roma meremang dan cirit-birit
Mengapa ini jawapannya
Penarikan opioid menyebabkan rinorea, lakrimasi, menguap, midriasis, piloereksi, kejang perut, cirit-birit dan kebimbangan. Ia sangat tidak menyenangkan tetapi jarang mengancam nyawa pada orang dewasa yang sihat.
Jawapan
B · Menguap, hidung berair, anak mata melebar, bulu roma meremang dan cirit-birit
24.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: C · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
Mengapa ini jawapannya
Patients with antisocial traits may use charm and flattery to manipulate staff. A calm, non-defensive restatement of the rule, applied consistently by all staff, avoids both being manipulated and starting a power struggle.
Jawapan
C · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: T = 103.1 °F
Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.
Darabkan dengan 9/5
39.5·9/5 = 71.1
Tambah 32
T = 71.1 + 32 = 103.1 °F
Jawapan
T = 103.1 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: V = 70 mL
Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.
Isi padu setiap dos
½ tsp = 0.5·5 = 2.5 mL
Seluruh kursus
V = 2.5 mL × 2/hari × 14 = 70 mL
Jawapan
V = 70 mL
27.Pengiraan dos
Jawapan: V = 2.8 mL
Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.
Dos daripada berat badan
D = 2·28 = 56 mg
Isi padu
V = 56/20 = 2.8 mL
Pada picagari
Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.
Jawapan
V = 2.8 mL
28.Pengiraan dos
Jawapan: V = 2.5 mL
Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.
Dos daripada berat
5·20 = 100 mg
Isi padu
V = (100/40)·1 = 2.5 mL
Jawapan
V = 2.5 mL
29.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 83 gtt/min
Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.
Masa dalam minit
2·60 = 120 min
Kadar titisan
R = 1000·10/120 = 83.33 ≈ 83 gtt/min
Jawapan
R = 83 gtt/min
Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 83 gtt/min.
30.Kadar infusi IV
Jawapan: D = 48 mg/h
Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.
Kepekatan
200/50 = 4 mg/mL
Kadar dos
D = 4·12 = 48 mg/h
Jawapan
D = 48 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: D = 10 unit/h
Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Kepekatan
100/100 = 1 unit/mL
Unit sejam
D = 10·1 = 10 unit/h
Jawapan
D = 10 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: D = 13.8 mcg/kg/min
Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Kepekatan
800 000/500 = 1600 mcg/mL
Mikrogram seminit
28·1600 = 44800 mcg/h
44800/60 = 746.7 mcg/min
Per kilogram
D = 746.7/54 = 13.83 ≈ 13.8 mcg/kg/min
Jawapan
D = 13.8 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: U = 0.87 mL/kg/h
Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Jumlah air kencing
500 + 375 + 150 = 1025 mL
Per kilogram sejam
U = 1025/(98·12) = 0.8716 ≈ 0.87 mL/kg/h
Jawapan
U = 0.87 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: t = 9.3 h
Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Bahagian pertama
150·4 = 600 mL
1000 − 600 = 400 mL tinggal
Bahagian kedua
400/75 = 5.333 h
Jumlah masa
t = 4 + 5.333 = 9.333 ≈ 9.3 h
Jawapan
t = 9.3 h
Itu kira-kira 9 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 16:50.
35.Skor penilaian klinikal
Jawapan: ringan
Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.
Skorkan setiap bahagian
E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: berorientasi terhadap orang, tempat dan masa → 5
M: mematuhi arahan → 6
Tambah
GCS = 3 + 5 + 6 = 14
Keterukan
GCS 14 → ringan
Jawapan
ringan
36.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah–sederhana
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
bertindak balas kepada kesakitan sahaja (P) → 3
T 36.4 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah–sederhana
Jawapan
rendah–sederhana
Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.
37.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan separa
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.53: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 49 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: tinggi (22–26)
Pampasan
pampasan separa
Jawapan
pampasan separa
38.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: nisbah delta = 2.857
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 135 − (86 + 17) = 32
Nisbah delta
(32 − 12)/(24 − 17) = 20/7 = 2.857
Jawapan
nisbah delta = 2.857
Di atas 2: alkalosis metabolik tambahan.
39.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QT = 0.38 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
9.5 petak kecil dari permulaan QRS hingga hujung gelombang T
Tukar
QT = 9.5 × 0.04 s = 0.38 s
Jawapan
QT = 0.38 s
Petua kasar: pada kadar normal, QT mestilah kurang daripada separuh sela R–R (di sini R–R = 0.76 s).
40.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: rentak perentak dua ruang (AV)
Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.
3. Gelombang P: setiap gelombang P mengikut spike perentaknya sendiri (perentakan atrium).
4. Selang AV: spike kedua muncul 0.18 s selepas yang pertama (lengah AV yang diprogramkan).
5. QRS: 0.16 s, lebar, sejurus selepas spike kedua (perentakan ventrikel).
Tafsiran
rentak perentak dua ruang (AV)
Jawapan
rentak perentak dua ruang (AV)
QRS yang direntak memang lebar secara semula jadi; jangan panggil ia blok berkas cabang atau rentak ventrikel.
Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.