Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Bagaimanakah masa isian semula kapilari diukur?

  1. ATekan kulit selama kira-kira 5 saat, lepaskan dan catat masa warna kembali
  2. BKira nadi di pergelangan tangan selama 15 saat
  3. CUkur masa antara dua denyutan jantung pada monitor jantung dan bandingkan dengan nadi radial
  4. DSuluh cahaya ke dalam mata dan perhatikan anak mata
2.Asas kejururawatanSukar

A patient wants to keep taking St John's wort, a herbal remedy, while in hospital. Why should the nurse tell the prescriber?

  1. AIt has no effects, so it is a waste of time
  2. BHerbal remedies are always banned in hospital
  3. CIt must be swapped for a prescribed antidepressant at once
  4. DIt interacts with many medicines and can reduce their effect
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A family member will visit a patient on contact precautions. What should the nurse do?

  1. ATell them precautions only apply to staff
  2. BAsk them to wear an N95 respirator only, with no gown or gloves
  3. CTell them visits are not allowed at all
  4. DShow them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient restrained because of violent behavior is now calm, oriented and following instructions. What should the nurse do?

  1. ARemove one restraint each day to test the patient’s behavior
  2. BRemove the restraints, because the reason for them has ended
  3. CKeep the restraints until the order expires
  4. DKeep the restraints until the next provider visit
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Pesakit manakah yang boleh dilihat terakhir dengan selamat oleh jururawat?

  1. APesakit dengan sakit kepala teruk yang mendadak
  2. BPesakit dua jam selepas pembedahan dengan kadar denyutan jantung meningkat daripada 88 kepada 118/min
  3. CPesakit COPD dengan oksigen 1 L/min, SpO₂ 90% (sasaran 88–92%), bercakap dalam ayat penuh
  4. DPesakit dengan krepitasi baharu dan kahak berbuih merah jambu
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?

  1. AAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
  2. BGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
  3. CWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
  4. DRapid cooling while supporting airway and circulation
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why is it important to prevent hypothermia during and after surgery?

  1. AIt causes high blood glucose only
  2. BIt makes the patient's pain disappear
  3. CIt increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
  4. DIt makes the patient wake up too quickly and become agitated in recovery
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with hyperkalaemia is given IV insulin with glucose. What is the purpose, and what must be monitored?

  1. ATo remove potassium from the body; urine output must be stopped for a time
  2. BTo protect the heart muscle directly; the patient must be kept nil by mouth
  3. CTo treat hidden diabetes; HbA1c must be checked daily
  4. DTo shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease has a magnesium of 3.8 mEq/L (1.9 mmol/L). Which product is the most likely cause?

  1. ALoop diuretics such as furosemide
  2. BProton pump inhibitors taken long term
  3. CExcess alcohol use over many years
  4. DMagnesium-containing laxatives or antacids
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient taking an SGLT2 inhibitor has nausea and fast breathing. Glucose 190 mg/dL (10.5 mmol/L), pH 7.15, bicarbonate 10 mEq/L, blood ketones high. What is the most likely diagnosis?

  1. AEuglycemic diabetic ketoacidosis
  2. BSimple fasting ketosis only
  3. CHyperosmolar hyperglycemic state
  4. DRespiratory acidosis from COPD
11.FarmakologiSederhana

Which patient should usually not receive a live vaccine?

  1. AA patient with mild seasonal allergies
  2. BA patient receiving chemotherapy for leukaemia
  3. CA healthy adult nurse who works on a children's ward
  4. DA healthy 1-year-old child
12.FarmakologiSukar

Dos intravena 500 mg memberi kepekatan plasma awal 10 mg/L. Berapakah isi padu pengagihan?

  1. A50 L
  2. B500 L
  3. C5000 L
  4. D5 L
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Monitor menunjukkan fibrilasi ventrikel. Pesakit tidak bertindak balas dan tidak bernafas dengan normal. Apakah rawatan utama?

  1. AKardioversi bersegerak di bawah sedasi dalam
  2. BCPR dan defibrilasi secepat mungkin
  3. CAdenosin IV pantas diikuti dengan bilasan
  4. DAtropin IV dan pacu luaran
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Which task for a stable patient with heart failure can the registered nurse most appropriately delegate to a healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AMeasuring and recording the morning weight
  2. BTeaching the patient about a low-salt diet
  3. CAssessing lung sounds for new crackles
  4. DDeciding whether to give the furosemide dose
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why might a patient bleed more from the needle sites straight after haemodialysis?

  1. ADialysis raises the blood pressure sharply for several hours
  2. BThe fistula has been damaged and must be tied off
  3. CHeparin is often used to stop the circuit from clotting
  4. DDialysis removes all the platelets from the blood
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Semasa infusi alteplas untuk strok, pesakit mengalami sakit kepala teruk, muntah dan GCS yang menurun. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMemberikan sedatif untuk menenangkan pesakit dan meneruskan
  2. BMempercepatkan infusi supaya ia tamat lebih awal
  3. CMemberikan antiemetik dan menyemak semula GCS dalam sejam
  4. DMenghentikan infusi dan memanggil pasukan strok dengan segera
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why are antimotility drugs such as loperamide avoided in C. difficile infection?

  1. AThey may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon
  2. BThey kill the normal bowel bacteria
  3. CThey make the stool sample test positive falsely
  4. DThey cause serious liver failure in most patients who take them
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On the morning of elective hip surgery, a patient says she took her usual warfarin last night despite being told to stop. What should the nurse do?

  1. AInform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
  2. BProceed with the usual checklist and say nothing
  3. CTell her the surgery must be cancelled for a month
  4. DGive a double dose of vitamin K by mouth without waiting for a prescription
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A newborn has flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. How should the nurse interpret this?

  1. AA sign of a serious blood clotting disorder
  2. BBruising that suggests birth trauma or abuse
  3. CHarmless dermal melanocytosis, to be documented
  4. DA port-wine stain that will need laser treatment
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman is treated with methotrexate for an unruptured ectopic pregnancy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will go to the emergency department if I get sudden severe abdominal pain."
  2. B"I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."
  3. C"I will come back for blood tests until my hCG level is back to zero."
  4. D"I will avoid alcohol while I am being treated."
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Dapatan manakah pada pemeriksaan 18 bulan yang memerlukan rujukan untuk penilaian perkembangan?

  1. AKanak-kanak bermain di sebelah kanak-kanak lain dan bukan bersama mereka
  2. BKanak-kanak hanya menyebut beberapa perkataan
  3. CKanak-kanak takut kepada orang asing
  4. DKanak-kanak belum berjalan sendiri
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which child is most appropriate to assign to a practical (enrolled) nurse?

  1. AA 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
  2. BA 5-year-old just back from tonsillectomy who keeps swallowing
  3. CAn infant with bronchiolitis who needs more and more oxygen
  4. DA 9-year-old newly admitted with diabetic ketoacidosis on an insulin infusion
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Apakah triad klasik ensefalopati Wernicke?

  1. ASakit kepala, muntah dan penglihatan kabur sahaja
  2. BDemam, ruam dan kekakuan leher
  3. CGegaran, kekakuan dan pergerakan perlahan
  4. DKekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The daughter of a man with moderate dementia says she is exhausted, is not sleeping and feels guilty for getting angry with him. What is the most helpful nursing response?

  1. ASuggest that she stops visiting him for a few months so that she can rest and forget about her guilt
  2. BAdvise her to take on more responsibility for his care so that she feels less guilty
  3. CAcknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
  4. DTell her that good daughters do not get angry with their parents
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011125:05 AM?17:0506:0504:0505:05

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 5:05 AM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

5:05 AM
  1. 117:05
  2. 206:05
  3. 304:05
  4. 405:05
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 mcg/kg/min? mg/h75 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu arahan berbunyi 2 mcg/kg/min untuk pesakit seberat 75 kg. Nyatakan kadar dos D dalam mg/h. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

2 mcg/kg/min75 kg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 29 kg dipreskripsikan 2 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

29 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 10 kg dipreskripsi 10 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

10 kg10 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL15 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 8 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL8 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg100 mL60 gtt/mL30 mg/h? gtt/min

100 mg ubat dicairkan dalam 100 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 30 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

100 mg/100 mL30 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
20 000 unit500 mLheparin? mL/h85 kg14 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 20 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 14 unit/kg/j untuk pesakit berberat 85 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

20 000 unit/500 mL14 unit/kg/h85 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine40 mL/h82 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 500 mg dalam 250 mL berjalan pada 40 mL/j. Pesakit berberat 82 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL40 mL/h82 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu240 mLjeli100 mLair150 mLketulan ais240 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing200 mLair kencing175 mLair kencing400 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

susu: 240 mLjeli: 100 mLair: 150 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 200 mLair kencing: 175 mLair kencing: 400 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 150 mL/hmula 08:00tjumlah​ = ? h125 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 08:00 dengan 125 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 150 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL125 mL/h · 3 h150 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.3 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 89%udaraSBP 136HR 88AT 37.3 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 65 mmHg (8.7 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 65 mmHg (8.7 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 139, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 16 mmol/L dan albumin 26 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/Lalbumin 26 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak idioventrikelrentak perentak ventrikelrentak sinus dengan QRS lebarrentak perentak, kegagalan menangkap

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak idioventrikel
  2. 2rentak perentak ventrikel
  3. 3rentak sinus dengan QRS lebar
  4. 4rentak perentak, kegagalan menangkap

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Tekan kulit selama kira-kira 5 saat, lepaskan dan catat masa warna kembali

Mengapa ini jawapannya

Tekan hujung jari atau sternum, lepaskan dan kira saat sehingga warna kembali. Masa yang berpanjangan mencadangkan perfusi periferi yang lemah, contohnya dalam syok atau dehidrasi.

Jawapan

A · Tekan kulit selama kira-kira 5 saat, lepaskan dan catat masa warna kembali
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · It interacts with many medicines and can reduce their effect

Mengapa ini jawapannya

St John's wort induces liver enzymes and can lower levels of drugs such as warfarin and the contraceptive pill. All herbal and over-the-counter products are recorded and reviewed.

Jawapan

D · It interacts with many medicines and can reduce their effect
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands

Mengapa ini jawapannya

Visitors are taught how to put on and remove PPE as required by the policy and how to perform hand hygiene, so they protect themselves and other patients.

Jawapan

D · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Remove the restraints, because the reason for them has ended

Mengapa ini jawapannya

Restraints are used only as long as needed to keep people safe. Once the patient no longer presents a danger, the restraints are removed, even if the order has not yet expired.

Jawapan

B · Remove the restraints, because the reason for them has ended
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Pesakit COPD dengan oksigen 1 L/min, SpO₂ 90% (sasaran 88–92%), bercakap dalam ayat penuh

Mengapa ini jawapannya

Pesakit COPD berada dalam sasaran yang ditetapkan dan selesa, maka pesakit ini stabil. Kadar denyutan jantung yang meningkat selepas pembedahan, tanda edema pulmonari dan sakit kepala teruk yang mendadak semuanya memerlukan penilaian segera.

Jawapan

C · Pesakit COPD dengan oksigen 1 L/min, SpO₂ 90% (sasaran 88–92%), bercakap dalam ayat penuh
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Rapid cooling while supporting airway and circulation

Mengapa ini jawapannya

Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.

Jawapan

D · Rapid cooling while supporting airway and circulation
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications

Mengapa ini jawapannya

Inadvertent perioperative hypothermia impairs clotting and immune function and increases cardiac events and wound infection. Patients are warmed actively and their temperature monitored.

Jawapan

C · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia

Mengapa ini jawapannya

Insulin drives potassium into cells, temporarily lowering serum levels. Glucose is given to prevent hypoglycaemia, but glucose monitoring is still needed for several hours.

Jawapan

D · To shift potassium into cells; blood glucose must be monitored for hypoglycaemia
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Magnesium-containing laxatives or antacids

Mengapa ini jawapannya

In kidney failure, magnesium from milk of magnesia, magnesium citrate or magnesium-containing antacids can build up to toxic levels. Patients with CKD are taught to avoid these products. Diuretics, PPIs and alcohol cause low magnesium.Disemak dengan: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

D · Magnesium-containing laxatives or antacids
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Euglycemic diabetic ketoacidosis

Mengapa ini jawapannya

SGLT2 inhibitors can cause DKA with only mildly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones and acidosis must be checked in any unwell patient on these drugs, even with a near-normal glucose.Disemak dengan: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Euglycemic diabetic ketoacidosis
11.Farmakologi

Jawapan: B · A patient receiving chemotherapy for leukaemia

Mengapa ini jawapannya

Live attenuated vaccines can cause serious infection in immunosuppressed people and are generally avoided in pregnancy. Inactivated vaccines are safe but may give a weaker response.

Jawapan

B · A patient receiving chemotherapy for leukaemia
12.Farmakologi

Jawapan: A · 50 L

Mengapa ini jawapannya

Vd = 500 mg ÷ 10 mg/L = 50 L. Ini hampir kepada jumlah air badan, maka ubat tersebar melebihi plasma tetapi tidak disimpan dengan meluas dalam tisu.

Jawapan

A · 50 L
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · CPR dan defibrilasi secepat mungkin

Mengapa ini jawapannya

Fibrilasi ventrikel ialah irama henti jantung. CPR berkualiti tinggi dan defibrilasi tidak bersegerak awal ialah intervensi yang meningkatkan kemandirian. Kardioversi bersegerak adalah untuk takiaritmia dengan nadi; atropin dan pacu adalah untuk bradikardia.

Jawapan

B · CPR dan defibrilasi secepat mungkin
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Measuring and recording the morning weight

Mengapa ini jawapannya

Weighing a stable patient is a routine, measurable task that can be delegated, with the result reported to the nurse. Assessment, patient teaching and clinical decisions about medicines require the registered nurse's judgement and cannot be delegated.

Jawapan

A · Measuring and recording the morning weight
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Heparin is often used to stop the circuit from clotting

Mengapa ini jawapannya

Heparin is commonly used during haemodialysis to prevent clotting in the circuit. Its effect can cause prolonged bleeding from puncture sites, so procedures such as IM injections may be timed with care.

Jawapan

C · Heparin is often used to stop the circuit from clotting
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Menghentikan infusi dan memanggil pasukan strok dengan segera

Mengapa ini jawapannya

Sakit kepala baharu, muntah, hipertensi atau kemerosotan neurologi semasa atau selepas trombolisis mungkin menunjukkan pendarahan intrakranial bergejala. Infusi dihentikan, semakan perubatan segera diatur dan imbasan CT segera serta ujian pembekuan dijangka.

Jawapan

D · Menghentikan infusi dan memanggil pasukan strok dengan segera
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · They may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon

Mengapa ini jawapannya

Slowing the bowel can increase toxin contact and the risk of colonic dilatation (toxic megacolon). Treatment is an oral antibiotic such as vancomycin or fidaxomicin, stopping unnecessary antibiotics and replacing fluids.

Jawapan

A · They may keep toxin in the bowel and risk toxic megacolon
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR

Mengapa ini jawapannya

Recent warfarin may leave the INR too high for safe surgery or a spinal anaesthetic. The team needs to know at once; they check the INR and decide whether to delay or reverse.

Jawapan

A · Inform the surgical and anaesthetic teams, who will check the INR
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Harmless dermal melanocytosis, to be documented

Mengapa ini jawapannya

Congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots) are harmless and usually fade over years. They should be documented clearly so they are not mistaken later for bruises.

Jawapan

C · Harmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · "I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."

Mengapa ini jawapannya

Methotrexate is a folic acid antagonist, so folate supplements reduce its effect and should be avoided during treatment. Serial hCG checks, avoiding alcohol and seeking help for signs of rupture are correct.

Jawapan

B · "I will take a folic acid supplement to stay healthy while on this drug."
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Kanak-kanak belum berjalan sendiri

Mengapa ini jawapannya

Belum berjalan pada kira-kira 18 bulan ialah tanda amaran. Beberapa perkataan, permainan selari dan berwaspada terhadap orang asing adalah tipikal pada usia ini.

Jawapan

D · Kanak-kanak belum berjalan sendiri
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia

Mengapa ini jawapannya

Practical or enrolled nurses usually care for stable children with predictable outcomes. Children who are unstable, newly admitted with a complex condition or showing signs of deterioration need a registered nurse's assessment.

Jawapan

A · A 7-year-old 2 days after an appendicectomy, stable on oral analgesia
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Kekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal

Mengapa ini jawapannya

Triad penuh hanya hadir pada sesetengah pesakit, maka tiamina diberikan kepada sesiapa yang berisiko. Tanpa rawatan, ia boleh berkembang menjadi sindrom Korsakoff.

Jawapan

D · Kekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups

Mengapa ini jawapannya

Caregiver strain is common and can affect both the carer and the patient. Recognising it, and offering respite, practical support and carers' groups, helps the carer continue safely.

Jawapan

C · Acknowledge her strain and discuss support such as respite care and carers' groups
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 05:05

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

5 AM → 05

Jawapan

05:05

Jawapan

05:05
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 9 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 2 mcg/kg/min × 75 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 2·75·60/1000 = 9 mg/h

Jawapan

D = 9 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 2·29 = 58 mg

Isi padu

V = 58/10 = 5.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 5.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.5 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

10·10 = 100 mg

Isi padu

V = (100/200)·5 = 2.5 mL

Jawapan

V = 2.5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 47 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 1500·15/480 = 46.88 ≈ 47 gtt/min

Jawapan

R = 47 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 47 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

100/100 = 1 mg/mL

Isi padu sejam

30/1 = 30 mL/h

Kadar titisan

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Jawapan

R = 30 gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 29.8 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

14·85 = 1 190 unit/h

Kepekatan

20 000/500 = 40 unit/mL

Kadar pam

R = 1190/40 = 29.75 ≈ 29.8 mL/h

Jawapan

R = 29.8 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 16.3 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogram seminit

40·2000 = 80000 mcg/h
80000/60 = 1333 mcg/min

Per kilogram

D = 1333/82 = 16.26 ≈ 16.3 mcg/kg/min

Jawapan

D = 16.3 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 575 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 240 + 100 + 150 = 490 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1350 mL

Jumlah pengeluaran

200 + 175 + 400 = 775 mL

Imbangan

B = 1350 − 775 = 575 mL

Jawapan

B = 575 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

125·3 = 375 mL
500 − 375 = 125 mL tinggal

Bahagian kedua

125/150 = 0.8333 h

Jumlah masa

t = 3 + 0.8333 = 3.833 ≈ 3.8 h

Jawapan

t = 3.8 h

Itu kira-kira 3 h 50 min, jadi beg habis pada kira-kira 11:50.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 17

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 4 + 2 + 2 + 4 + 1 = 17

Jawapan

B = 17
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.3 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 32.75 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|65 − 40| = 25 mmHg → 2.5 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·2.5 = 32.75 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 32.75 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 12.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 139 − (114 + 16) = 9

Pembetulan untuk albumin

9 + 0.25·(40 − 26) = 12.5 mmol/L

Jawapan

AGc = 12.5 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 1.84 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

46 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 46 × 0.04 s = 1.84 s

Bandingkan dengan P–P

1.84 ÷ 0.76 ≈ 2.4 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 1.84 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak ventrikel

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 24 petak kecil, 1500 ÷ 24 ≈ 63 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.96 s.
3. Gelombang P: tiada kelihatan; spike perentak yang tajam muncul sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.14 s, lebar, dan setiap spike diikuti oleh QRS (tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak ventrikel

Jawapan

rentak perentak ventrikel

QRS yang direntak memang lebar secara semula jadi; jangan panggil ia blok berkas cabang atau rentak ventrikel.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions