Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should a tourniquet not be left on for a long time before taking blood?

  1. AIt can change the results, for example by concentrating the blood
  2. BIt makes the blood turn blue in the tube
  3. CIt stops the needle from entering the vein because the vein is too hard
  4. DIt makes the patient's arm grow stronger
2.Asas kejururawatanSukar

A pressure ulcer shows full-thickness tissue loss with exposed bone. How is it classified?

  1. ACategory 3
  2. BSuspected deep tissue injury
  3. CCategory 4
  4. DCategory 2
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Bilakah respirator N95 patut ditanggalkan selepas menjaga pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga udara?

  1. ATidak pernah; ia dipakai sepanjang baki syif
  2. BSebelum menanggalkan sarung tangan, di dalam bilik
  3. CSebaik sahaja memasuki bilik
  4. DSelepas keluar dari bilik dan menutup pintu
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A chemical cloud has been released near the hospital, and authorities order “shelter in place”. What should staff do?

  1. AKeep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake
  2. BSend all visitors home through the main entrance
  3. COpen the windows to let fresh air into the wards and dilute the chemical
  4. DEvacuate all patients into the car park at once
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Menggunakan Emergency Severity Index, pesakit manakah yang menerima tahap ketajaman tertinggi?

  1. APesakit dengan sakit tekak selama tiga hari dan tanda vital normal
  2. BPesakit dengan sakit dada dan tanda vital normal
  3. CPesakit yang tidak responsif dengan nafas tercungap-cungap dan tidak teratur
  4. DPesakit dengan kemungkinan patah buku lali
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient takes lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will take ibuprofen every day for my headaches.”
  2. B“I will keep my daily salt intake about the same as usual.”
  3. C“I will drink enough fluid every day.”
  4. D“I will go for my blood tests as planned.”
7.Kejururawatan klinikalSederhana

How should a nurse communicate with a patient who has impaired hearing?

  1. ATalk to the patient's relative instead of to the patient directly
  2. BSpeak very quickly to save time
  3. CShout loudly from the end of the bed so they can hear
  4. DFace the patient, speak clearly and reduce background noise
8.Kejururawatan klinikalSukar

A healthcare assistant reports four observations. Which one needs the nurse's immediate action?

  1. A"Mrs Jones would like a cup of tea and her glasses cleaned."
  2. B"Ms Ali has walked to the bathroom on her own."
  3. C"Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
  4. D"Mr Chen's blood pressure is 128/80 as usual."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with a potassium of 2.8 mEq/L has potassium chloride prescribed IV. Which statement about giving it is correct?

  1. AIt is added to the IV bag without mixing, so it stays at the bottom
  2. BIt may be given as a slow IV push over one minute if the level is very low
  3. CIt is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
  4. DIt is given as an undiluted bolus into a large vein to avoid irritation
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Three days after starting haloperidol, a patient has a temperature of 40 °C, severe muscle rigidity and confusion. Which laboratory result would the nurse expect?

  1. AA very low serum sodium
  2. BA very high serum lithium
  3. CA very low white cell count
  4. DA very high creatine kinase (CK)
11.FarmakologiSederhana

Which side effects are most common when starting gabapentin?

  1. ACough and runny nose
  2. BHair loss and weight loss
  3. CInsomnia and agitation
  4. DDrowsiness and dizziness
12.FarmakologiSukar

Ubat X memberi tindak balas maksimum 100% dengan EC50 1 mg. Ubat Y memberi tindak balas maksimum 100% dengan EC50 10 mg. Pernyataan manakah yang betul?

  1. AX lebih berpotensi daripada Y, dan kedua-duanya mempunyai keberkesanan yang sama
  2. BX mempunyai keberkesanan lebih tinggi daripada Y
  3. CY mempunyai keberkesanan lebih tinggi daripada X
  4. DY lebih berpotensi daripada X, dan kedua-duanya mempunyai keberkesanan yang sama
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Cecair dalam saluran dada telah berhenti berayun. Apakah maksudnya?

  1. AUnit saliran telah mula menyalirkan abdomen
  2. BParu-paru telah mengembang semula, atau tiub berlipat atau tersumbat
  3. CPneumotoraks baharu telah terbentuk di sebelah yang lain
  4. DParas air dalam ruang kini terlalu tinggi untuk bergerak
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with a stab wound to the chest has a hole that sucks air with each breath. What is the immediate management?

  1. ACover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
  2. BSeal it completely with tape on all four sides and leave it alone
  3. CPack the wound tightly with gauze pushed deep into the chest
  4. DLeave it open and give a nebuliser
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Mengapakah kalium mesti dipantau dengan teliti apabila insulin IV diberikan untuk DKA?

  1. AInsulin menyebabkan buah pinggang mengekalkan kalium, jadi aras akan meningkat
  2. BInsulin memindahkan kalium ke dalam sel, jadi aras boleh jatuh dengan cepat
  3. CInsulin tidak mempunyai kesan terhadap kalium dalam DKA
  4. DInsulin memecahkan kalium dalam aliran darah
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient on warfarin starts levothyroxine for hypothyroidism. What should the nurse expect to monitor more closely?

  1. AThe potassium, because it may rise
  2. BThe blood glucose, because it may fall
  3. CThe urine output, because it may stop
  4. DThe INR, because it may rise
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt blocks histamine receptors on parietal cells
  2. BIt kills H. pylori in the stomach lining
  3. CIt speeds up emptying of the stomach
  4. DIt forms a protective coating over the ulcer base
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
  2. B"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
  3. C"I should eat smaller meals for a while after the operation."
  4. D"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Apakah kependekan HELLP?

  1. AHemoragi, eklampsia, tekanan rendah
  2. BHipertensi, lipid meningkat, protein rendah
  3. CHiperglisemia, laktat meningkat, kalium rendah
  4. DHaemolysis (hemolisis), Elevated liver enzymes (enzim hati meningkat), Low platelets (platelet rendah)
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman has cytomegalovirus (CMV) infection in pregnancy. Which outcome in the baby is a major concern?

  1. AClubfoot only
  2. BOpen neural tube defects such as spina bifida
  3. CHearing loss and developmental delay
  4. DPhenylketonuria
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child has just spilled hot tea on his arm. What is the correct first aid?

  1. ACool the burn under cool running water for about 20 minutes
  2. BBurst any blisters to let the heat out
  3. CSpread butter or toothpaste on the burn
  4. DHold ice directly on the burn for about an hour to stop the pain
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 5-year-old with leukaemia tells the nurse she is ill because she was naughty. What is the best response?

  1. AIgnore the remark, as she is too young to understand
  2. BReassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
  3. CExplain the cell biology of leukaemia to her in detail
  4. DAgree that being good may help her get better faster
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

The wife of a man with alcohol dependence organises her life around his drinking, hides it from others and neglects her own needs. What does this pattern suggest?

  1. ACodependency
  2. BDelirium tremens
  3. CEnabling by the healthcare team
  4. DLearned helplessness in the patient
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

After witnessing a serious accident, a woman suddenly cannot move her legs. Full investigations are normal. Which nursing approach is most appropriate?

  1. AAccept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress
  2. BIgnore her requests for help completely until she agrees to try to walk again on her own
  3. CTell her that the paralysis is fake and that she should stand up
  4. DFocus every conversation on the details of her leg weakness
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 39 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

39 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ tsp · 4/hari · 5 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi ½ tsp ampaian oral setiap 6 jam selama 5 hari. Ampaian itu datang dalam botol 100 mL. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa botol penuh N yang mesti dibekalkan supaya kursus rawatan lengkap?

½ tspsetiap 6 jam5 hari100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Pengiraan dosSederhana
2 g+ 7.4 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 2 g. Label menyatakan: tambah 7.4 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 8 mL. Preskripsi ialah 250 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

2 g+ 7.4 mL → 8 mL250 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 310 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

310 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 3 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 100 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 15 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

100 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa? mL/h54 kg0.05 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL. Arahannya ialah 0.05 unit/kg/j untuk pesakit berberat 54 kg. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

100 unit/250 mL0.05 unit/kg/h54 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine36 mL/h103 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 500 mg dalam 250 mL berjalan pada 36 mL/j. Pesakit berberat 103 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL36 mL/h103 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair200 mLteh200 mLjus100 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing300 mLair kencing375 mLair kencing275 mLair kencing500 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

air: 200 mLteh: 200 mLjus: 100 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 300 mLair kencing: 375 mLair kencing: 275 mLair kencing: 500 mLmuntah: 100 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 200 mL/hmula 18:00tjumlah​ = ? h100 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 18:00 dengan 100 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 200 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL/h · 3 h200 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 11/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 222/134 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 35.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 11SpO₂ 96%udaraSBP 222HR 76AT 35.2 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 9/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 44/min, sedar, suhu 38.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 9SpO₂ 97%O₂SBP 136HR 44AT 38.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.22PaCO₂mmHg354561HCO₃⁻mmol/L222624tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.22, PaCO₂ 61 mmHg (8.1 kPa) dan HCO₃⁻ 24 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.22PaCO₂ 61 mmHg (8.1 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 21% menunjukkan PaO₂ 76 mmHg (10.1 kPa) dan PaCO₂ 52 mmHg (6.9 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 76 mmHg (10.1 kPa)PaCO₂ 52 mmHg (6.9 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus normalfibrilasi atriumrentak sinus dengan PVCbigemini ventrikel

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus normal
  2. 2fibrilasi atrium
  3. 3rentak sinus dengan PVC
  4. 4bigemini ventrikel
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah ketiga (lengkap)fibrilasi atriumblok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah pertama

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah ketiga (lengkap)
  2. 2fibrilasi atrium
  3. 3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  4. 4blok AV darjah pertama

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · It can change the results, for example by concentrating the blood

Mengapa ini jawapannya

Prolonged tourniquet time causes fluid to leave the vessel and can alter results such as potassium and protein. It is applied only as long as needed.

Jawapan

A · It can change the results, for example by concentrating the blood
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Category 4

Mengapa ini jawapannya

Category 4 (Stage 4 in the US NPIAP system) involves full-thickness tissue loss with exposed bone, tendon or muscle. It carries a high risk of osteomyelitis and needs specialist input.

Jawapan

C · Category 4
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Selepas keluar dari bilik dan menutup pintu

Mengapa ini jawapannya

Oleh sebab zarah berjangkit kekal di udara bilik, respirator ditanggalkan di luar bilik selepas pintu ditutup, diikuti dengan kebersihan tangan. Sarung tangan, pelindung mata dan gaun ditanggalkan dahulu.

Jawapan

D · Selepas keluar dari bilik dan menutup pintu
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Keep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake

Mengapa ini jawapannya

Sheltering in place keeps people inside, away from the hazard. Windows and doors are closed and ventilation systems that bring in outside air are shut off until the all-clear.

Jawapan

A · Keep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Pesakit yang tidak responsif dengan nafas tercungap-cungap dan tidak teratur

Mengapa ini jawapannya

Pesakit yang tidak responsif dengan pernafasan agonal memerlukan sokongan saluran udara dan pernafasan segera, iaitu ESI tahap 1. Sakit dada dengan tanda vital normal berisiko tinggi (tahap 2), dan yang lain pada tahap lebih rendah.

Jawapan

C · Pesakit yang tidak responsif dengan nafas tercungap-cungap dan tidak teratur
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”

Mengapa ini jawapannya

NSAIDs such as ibuprofen can raise lithium levels and cause toxicity. Steady fluid and salt intake and regular blood tests help keep levels safe.

Jawapan

A · “I will take ibuprofen every day for my headaches.”
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Face the patient, speak clearly and reduce background noise

Mengapa ini jawapannya

Facing the patient in good light, speaking clearly at a normal pace, checking hearing aids and reducing noise improves communication. Written information can also help.

Jawapan

D · Face the patient, speak clearly and reduce background noise
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."

Mengapa ini jawapannya

A low respiratory rate with reduced consciousness suggests respiratory depression, for example from opioids. It needs immediate assessment and escalation.

Jawapan

C · "Mr Patel's breathing rate is 8 a minute and he's hard to wake."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push

Mengapa ini jawapannya

Concentrated potassium chloride given as an IV push can cause fatal cardiac arrest, so it is never pushed. It is diluted, mixed well and given by infusion pump at a rate set by protocol, often with cardiac monitoring at higher rates.

Jawapan

C · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · A very high creatine kinase (CK)

Mengapa ini jawapannya

These signs suggest neuroleptic malignant syndrome, a medical emergency. Muscle rigidity releases CK, often to very high levels, and the white count is often raised. Myoglobin can damage the kidneys. The antipsychotic is stopped and supportive care is started.

Jawapan

D · A very high creatine kinase (CK)
11.Farmakologi

Jawapan: D · Drowsiness and dizziness

Mengapa ini jawapannya

Gabapentin and pregabalin commonly cause sedation, dizziness and unsteadiness, which raise the risk of falls. They also increase sedation when combined with opioids.

Jawapan

D · Drowsiness and dizziness
12.Farmakologi

Jawapan: A · X lebih berpotensi daripada Y, dan kedua-duanya mempunyai keberkesanan yang sama

Mengapa ini jawapannya

EC50 yang lebih rendah bermakna kurang ubat diperlukan untuk separuh kesan, maka X lebih berpotensi. Kedua-duanya mencapai maksimum yang sama, maka keberkesanannya sama.

Jawapan

A · X lebih berpotensi daripada Y, dan kedua-duanya mempunyai keberkesanan yang sama
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Paru-paru telah mengembang semula, atau tiub berlipat atau tersumbat

Mengapa ini jawapannya

Kehilangan ayunan boleh berlaku apabila paru-paru mengembang semula sepenuhnya dan menutup tiub, tetapi juga apabila tiub berlipat, berbekuan atau pesakit berbaring di atasnya. Nilai pesakit dan tiub, dan laporkannya.

Jawapan

B · Paru-paru telah mengembang semula, atau tiub berlipat atau tersumbat
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides

Mengapa ini jawapannya

An open (sucking) chest wound lets air enter the pleural space. A vented chest seal or a dressing taped on three sides acts as a flap valve, letting air out but not in. A fully sealed dressing can cause a tension pneumothorax. A chest drain is placed away from the wound.

Jawapan

A · Cover it with a vented chest seal or a dressing taped on three sides
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Insulin memindahkan kalium ke dalam sel, jadi aras boleh jatuh dengan cepat

Mengapa ini jawapannya

Pesakit dalam DKA mempunyai defisit kalium seluruh badan yang besar walaupun kalium serum normal atau tinggi pada mulanya. Insulin mengalihkan kalium ke dalam sel, yang boleh menyebabkan hipokalemia berbahaya. Kalium diperiksa dengan kerap dan ditambah ke dalam cecair seperti yang dipreskripsikan; jika sangat rendah, insulin mungkin ditangguhkan sehingga penggantian bermula.

Jawapan

B · Insulin memindahkan kalium ke dalam sel, jadi aras boleh jatuh dengan cepat
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · The INR, because it may rise

Mengapa ini jawapannya

As thyroid function returns to normal, clotting factors are broken down faster, which increases the effect of warfarin. The INR is checked more often and the warfarin dose may need to be reduced.

Jawapan

D · The INR, because it may rise
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · It forms a protective coating over the ulcer base

Mengapa ini jawapannya

Sucralfate binds to the ulcer base and forms a barrier against acid and pepsin. It works best on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs, so doses are separated.

Jawapan

D · It forms a protective coating over the ulcer base
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."

Mengapa ini jawapannya

Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.

Jawapan

B · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Haemolysis (hemolisis), Elevated liver enzymes (enzim hati meningkat), Low platelets (platelet rendah)

Mengapa ini jawapannya

Sindrom HELLP ialah komplikasi serius pra-eklampsia. Sakit kuadran kanan atas atau epigastrium, loya dan lemah badan adalah tipikal, dan tekanan darah tidak selalunya sangat tinggi.

Jawapan

D · Haemolysis (hemolisis), Elevated liver enzymes (enzim hati meningkat), Low platelets (platelet rendah)
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Hearing loss and developmental delay

Mengapa ini jawapannya

Congenital CMV is a leading cause of non-genetic sensorineural hearing loss and can cause microcephaly and developmental delay. Hand hygiene after contact with young children's saliva and urine reduces the risk.

Jawapan

C · Hearing loss and developmental delay
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes

Mengapa ini jawapannya

Cool running water for about 20 minutes, within the first hours, limits burn depth and pain. Ice can cause further tissue damage and hypothermia, butter or toothpaste trap heat and add infection risk, and blisters should be left intact.

Jawapan

A · Cool the burn under cool running water for about 20 minutes
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill

Mengapa ini jawapannya

Preoperational children use magical thinking and may believe illness is a punishment for bad behaviour or thoughts. Clear, repeated reassurance in simple language reduces guilt and fear.

Jawapan

B · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Codependency

Mengapa ini jawapannya

Codependency describes a family member whose life becomes centred on the other person's addiction, often with caretaking, covering up and neglect of self. Support groups such as Al-Anon can help.

Jawapan

A · Codependency
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Accept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress

Mengapa ini jawapannya

In conversion disorder, the symptom is real to the patient and is not faked. The nurse meets physical needs, avoids reinforcing the symptom through excessive attention, and supports the patient in talking about stress and feelings.

Jawapan

A · Accept that the symptom is real for her, help with mobility needs and gently explore recent stress
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 102.2 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

39·9/5 = 70.2

Tambah 32

T = 70.2 + 32 = 102.2 °F

Jawapan

T = 102.2 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: N = 1

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Jumlah isi padu

2.5 mL × 4 × 5 = 50 mL

Botol

50/100 = 0.5 → N = 1

Jawapan

N = 1
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Isi padu

V = 250/250 = 1 mL

Jawapan

V = 1 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.31 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 310/1000 = 0.31 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.31 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 56 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 1000·10/180 = 55.56 ≈ 56 gtt/min

Jawapan

R = 56 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 56 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 15 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

100/100 = 1 mg/mL

Kadar dos

D = 1·15 = 15 mg/h

Jawapan

D = 15 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 6.8 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

0.05·54 = 2.7 unit/h

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Kadar pam

R = 2.7/0.4 = 6.75 ≈ 6.8 mL/h

Jawapan

R = 6.8 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 11.7 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Mikrogram seminit

36·2000 = 72000 mcg/h
72000/60 = 1200 mcg/min

Per kilogram

D = 1200/103 = 11.65 ≈ 11.7 mcg/kg/min

Jawapan

D = 11.7 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −210 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 200 + 100 = 500 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 1340 mL

Jumlah pengeluaran

300 + 375 + 275 + 500 + 100 = 1550 mL

Imbangan

B = 1340 − 1550 = −210 mL

Jawapan

B = −210 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 6.5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL tinggal

Bahagian kedua

700/200 = 3.5 h

Jumlah masa

t = 3 + 3.5 = 6.5 h

Jawapan

t = 6.5 h

Itu kira-kira 6 h 30 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:30.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 11/min → 1
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.2 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 5

Jawapan

NEWS2 = 5
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 9/min → 1
SpO₂ 97% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 44/min → 1
sedar (A) → 0
T 38.8 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 5
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.22: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 61 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: biasa (22–26)

Pampasan

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 8.73 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.21·713 − 52/0.8 = 149.7 − 65 = 84.73 mmHg

Kecerunan

A–a = 84.73 − 76 = 8.73 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 8.73 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: bigemini ventrikel

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 8 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 80 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, R–R pendek dan panjang berselang-seli (0.40 s dan 1.12 s).
3. Gelombang P: tegak sebelum setiap QRS yang sempit; tiada sebelum denyutan awal yang lebar.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.10 s dalam denyutan sinus; denyutan awal adalah lebar (0.16 s) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

bigemini ventrikel

Jawapan

bigemini ventrikel
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 4 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 40 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.96 s, 63 seminit); satu P dalam setiap 3 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.20 → 0.34 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions