Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.
1Formula dan kaedah
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal
Kaedah
Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.
Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi
Kaedah
Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.
Kejururawatan materniti & obstetrik
Kaedah
Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.
Kejururawatan pediatrik
Kaedah
Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.
Kejururawatan kesihatan mental
Kaedah
Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
How should dentures be cleaned to avoid breaking them?
AWith an abrasive cleaning powder to remove stains
BBy soaking them in very hot water to sterilise them
COver a sink lined with a towel or partly filled with water
DOver an empty, hard sink so they can be seen clearly
2.Asas kejururawatanSukar
Pesakit mengalami strok. Mengapakah menelan mesti disaring sebelum memberi makanan, minuman atau ubat oral?
AUbat oral tidak pernah digunakan selepas strok
BPemeriksaan menelan hanya diperlukan jika pesakit memintanya
CPesakit selepas strok sentiasa dikekalkan tidak boleh makan atau minum sekurang-kurangnya seminggu
DDisfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi
Which information must be documented when a patient is restrained?
AThe reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
BOnly the time the restraint was put on and the time it was taken off
COnly whether the family agreed to the restraint
DOnly the name of the nurse who applied it and the unit where it happened
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
B“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
C“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
D“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?
AAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
BMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
CStarting the transfusion once the blood arrives
DDeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Which assignment by the charge nurse should be changed?
AAn LPN/LVN is assigned to give oral medications to stable patients
BA nursing assistant is assigned to help several stable patients with their meals
CAn RN is assigned to a patient receiving a blood transfusion
DAn LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
7.Kejururawatan klinikalSederhana
Which is a first-line nursing measure to help prevent constipation in hospital?
AEncouraging fluids, fibre and mobility
BGiving an enema to every patient on admission
CRestricting fluids to reduce urine output
DKeeping the patient in bed
8.Kejururawatan klinikalSukar
Why is a large pleural effusion drained slowly rather than all at once?
AFluid drained quickly turns into blood
BSlow drainage stops the patient needing oxygen
CRapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
DQuick drainage causes the effusion to spread to the other lung
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Bilakah kultur darah patut diambil untuk pesakit yang disyaki sepsis?
APada bila-bila masa, kerana antibiotik tidak menjejaskan keputusan
BSebelum dos antibiotik pertama, tanpa melewatkannya dengan banyak
CSelepas tiga dos antibiotik yang pertama
DHanya jika demam berlangsung lebih daripada tiga hari
10.Nilai makmal & elektrolitSukar
Seorang pesakit yang mengambil warfarin dengan INR stabil 2.4 memulakan kursus antibiotik seperti siprofloksasin. Seminggu kemudian INR ialah 4.6. Apakah penjelasan yang paling mungkin?
APesakit telah makan lebih banyak makanan kaya vitamin K
BAntibiotik telah menghilangkan keperluan pesakit untuk antikoagulasi
CRalat makmal ialah satu-satunya penjelasan yang mungkin
DInteraksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
11.FarmakologiSederhana
A patient taking levodopa finds that the drug works poorly after large meals. Which advice is most appropriate?
ADouble the dose after each meal
BAvoid taking doses at the same time as high-protein meals
CTake the drug only at bedtime
DTake every dose with a large glass of milk and a protein snack
12.FarmakologiSukar
How does levonorgestrel emergency contraception mainly work?
Seorang pesakit COPD sesak nafas dengan SpO₂ 84% pada udara bilik. Gas darah menunjukkan pH 7.30 dan PaCO₂ yang meningkat walaupun rawatan perubatan optimum. Rawatan manakah yang mungkin dipertimbangkan?
APengudaraan tidak invasif (NIV)
BOksigen kepekatan tinggi melalui pelitup muka bukan-sedut-semula
A patient taking a GLP-1 receptor agonist has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?
A patient with haematemesis becomes drowsy and starts to vomit blood again. What is the immediate priority?
AComplete the admission paperwork and medication history
BTurn the patient onto their side to protect the airway
CGive a large glass of iced water to slow the bleeding
DSend a stool sample for faecal occult blood testing
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana
Apakah yang biasanya ditunjukkan oleh akselerasi kadar denyutan jantung janin?
ATidur janin
BMampatan tali pusat
CInsufisiensi plasenta
DJanin mendapat oksigen yang mencukupi
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar
After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?
ATo check that it is complete and nothing is retained
BTo check the mother's blood type and Rh factor
CTo estimate the baby's gestational age from its weight
DTo decide whether the baby needs vitamin K
21.Kejururawatan pediatrikSederhana
Which signs suggest hypoglycaemia in a young child with diabetes?
AShakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
BA slow onset of dry skin and flushed cheeks over several days
CThirst, passing large amounts of urine and a fruity breath smell
DDeep, rapid breathing with abdominal pain and vomiting
22.Kejururawatan pediatrikSukar
The parents of a 9-year-old who wets the bed most nights have been punishing him. What is the best advice?
AStop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
BStop all drinks after lunch and keep him in nappies
CWait, as no help is available until he is a teenager
DWake him every hour through the night and make him change his own sheets
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana
A patient shouts at the nurse, "You're useless! You never help me!" Which response is most therapeutic?
A"You shouldn't talk to people like that."
B"You sound very angry. Tell me what has happened."
C"If you speak to me like that, I'm leaving."
D"That's not true. I've helped you all day."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar
Seorang pesakit PTSD tiba-tiba kelihatan ketakutan, merenung dan bernafas dengan laju, dan berkata dia "kembali ke sana". Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?
AMeninggalkan bilik supaya dia dapat menenangkan diri bersendirian
BMenyentuhnya secara tiba-tiba dari belakang untuk mendapatkan perhatiannya
CBercakap dengan tenang, gunakan namanya dan gunakan teknik pembumian untuk membawa perhatiannya kepada masa kini
DMeminta dia menerangkan setiap butiran trauma itu serta-merta supaya dia dapat memproses ingatan itu
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 104.6 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
104.6 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 150 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?
150 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
Seorang pesakit berberat 60 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 25 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?
60 kg25 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
Anda perlu menyediakan 100 mL larutan 1% (w/v) daripada larutan stok 25% (w/v). Berapakah isi padu stok V₁ yang anda perlukan?
C₁ = 25%C₂ = 1%V₂ = 100 mL
V₁ = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
Infuskan 500 mL selama 4 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 20 gtt/mL. Arahannya ialah 300 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.
1000 mg/250 mL300 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 18 unit/kg/j untuk pesakit berberat 56 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
25 000 unit/250 mL18 unit/kg/h56 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 400 dopamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 8 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 51 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
400 mg/250 mL8 mcg/kg/min51 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 20:00 dengan 120 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 60 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
1000 mL120 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tiada had; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.
6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 36.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
RR 18SpO₂ 99%udaraSBP 106HR 58AT 36.5 °C
1rendah
2rendah–sederhana
3sederhana
4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.30, PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa) dan HCO₃⁻ 11 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.30PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
Nilai latihan: Na⁺ 144, Cl⁻ 115, HCO₃⁻ 11 mmol/L dan albumin 31 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1blok AV darjah pertama
2rentak simpang
3blok AV darjah ketiga (lengkap)
4blok AV darjah kedua jenis II
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Over a sink lined with a towel or partly filled with water
Mengapa ini jawapannya
Cleaning over a padded or water-filled sink cushions a fall. Hot water can warp dentures, and abrasives scratch them; they are stored in a labelled denture pot.
Jawapan
C · Over a sink lined with a towel or partly filled with water
2.Asas kejururawatan
Jawapan: D · Disfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi
Mengapa ini jawapannya
Strok sering menjejaskan penelanan, dan aspirasi senyap boleh berlaku. Saringan menelan, dengan rujukan kepada ahli terapi pertuturan dan bahasa jika perlu, memandu tekstur makanan dan laluan ubat yang selamat.
Jawapan
D · Disfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
Mengapa ini jawapannya
Restraint documentation includes the behavior that made it necessary, less restrictive measures tried, the order, the type used, the times applied and released, and ongoing checks of circulation, skin, needs and mental state.
Jawapan
A · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
Mengapa ini jawapannya
Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.
Jawapan
B · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
Mengapa ini jawapannya
An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.
Jawapan
B · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
Mengapa ini jawapannya
Admitting a new patient includes the initial assessment and plan of care, which belong to the RN. The other assignments match each staff member’s role.
Jawapan
D · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
7.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Encouraging fluids, fibre and mobility
Mengapa ini jawapannya
Adequate fluids, a fibre-rich diet, mobility and privacy for toileting help prevent constipation. Laxatives are added if needed, especially with opioids.
Jawapan
A · Encouraging fluids, fibre and mobility
8.Kejururawatan klinikal
Jawapan: C · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
Mengapa ini jawapannya
Draining a large volume quickly can cause re-expansion pulmonary oedema, with cough, chest tightness and hypoxia. Drainage is controlled, and the patient is watched closely.
Jawapan
C · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
9.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · Sebelum dos antibiotik pertama, tanpa melewatkannya dengan banyak
Mengapa ini jawapannya
Kultur darah diambil sebelum antibiotik, kerana satu dos pun boleh menghalang bakteria daripada tumbuh dan menyembunyikan puncanya. Antibiotik masih patut dimulakan dengan segera, sebaik-baiknya dalam masa sejam.Disemak dengan:Sepsis · MedlinePlus (NIH) (2024)
Jawapan
B · Sebelum dos antibiotik pertama, tanpa melewatkannya dengan banyak
10.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
Mengapa ini jawapannya
Beberapa antibiotik meningkatkan kesan warfarin dengan mengurangkan pemecahannya atau dengan mengubah bakteria usus yang menghasilkan vitamin K. INR dipantau lebih kerap apabila ubat sedemikian dimulakan. Lebih banyak vitamin K dalam diet akan menurunkan INR.Disemak dengan:Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)
Jawapan
D · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
11.Farmakologi
Jawapan: B · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals
Mengapa ini jawapannya
Dietary amino acids compete with levodopa for absorption in the gut and transport into the brain. Spreading protein through the day or timing doses away from high-protein meals improves the effect.
Jawapan
B · Avoid taking doses at the same time as high-protein meals
12.Farmakologi
Jawapan: C · It delays or prevents ovulation
Mengapa ini jawapannya
Levonorgestrel emergency contraception mainly prevents or delays ovulation and does not disrupt an implanted pregnancy. Its effectiveness falls the longer it is delayed after unprotected sex.
Jawapan: B · Kawalan asma lemah dan rawatan perlu disemak semula
Mengapa ini jawapannya
Memerlukan pelega dengan kerap, terjaga pada waktu malam dengan gejala atau menghadkan aktiviti menunjukkan asma yang tidak terkawal dengan baik. Teknik inhaler, pematuhan dan pencetus patut disemak dan rawatan pencegah tetap ditingkatkan.
Jawapan
B · Kawalan asma lemah dan rawatan perlu disemak semula
Dalam eksaserbasi COPD akut dengan asidosis respiratori (pH < 7.35 dan PaCO₂ meningkat) yang berterusan walaupun terapi perubatan optimum, NIV mengurangkan kematian dan keperluan intubasi. Oksigen terkawal diteruskan dengan sasaran 88–92%. Oksigen aliran tinggi tanpa kawalan dan sedatif boleh memburukkan pengekalan CO₂.
GLP-1 receptor agonists have been linked to acute pancreatitis. Severe persistent abdominal pain radiating to the back needs urgent assessment, and the drug is stopped if pancreatitis is suspected.
Jawapan: A · Merawat glukosa rendah dan menilai semula tanda neurologi
Mengapa ini jawapannya
Hipoglisemia boleh menyebabkan defisit fokal yang meniru strok. Ia mesti dibetulkan dahulu, dan pesakit dinilai semula. Glukosa di bawah kira-kira 2.7 mmol/L (50 mg/dL) pada amnya menjadi sebab untuk tidak memberikan trombolisis sehingga ia dirawat dan defisit berterusan.
Jawapan
A · Merawat glukosa rendah dan menilai semula tanda neurologi
Jawapan: C · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
Mengapa ini jawapannya
Neoadjuvant chemotherapy or radiotherapy is given before surgery to shrink the tumour, which may make surgery easier or allow less extensive surgery. Adjuvant therapy follows surgery.
Jawapan
C · Treatment before the main treatment, often to shrink the tumour
Jawapan: B · Turn the patient onto their side to protect the airway
Mengapa ini jawapannya
A drowsy patient who is vomiting may aspirate blood. Positioning on the side and suctioning protect the airway while help is called; large-bore IV access, bloods and fluid resuscitation follow.
Jawapan
B · Turn the patient onto their side to protect the airway
19.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: D · Janin mendapat oksigen yang mencukupi
Mengapa ini jawapannya
Akselerasi ialah kenaikan mendadak di atas kadar asas (pada kehamilan cukup bulan sekurang-kurangnya 15 bpm selama sekurang-kurangnya 15 saat). Ia tanda yang menenangkan bagi janin yang mendapat oksigen yang baik dengan sistem saraf yang utuh.
Jawapan
D · Janin mendapat oksigen yang mencukupi
20.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: A · To check that it is complete and nothing is retained
Mengapa ini jawapannya
The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.
Jawapan
A · To check that it is complete and nothing is retained
21.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: A · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
Mengapa ini jawapannya
Hypoglycaemia causes adrenergic signs (shaking, sweating, pallor, fast heart rate) and neuroglycopenic signs (irritability, confusion, unusual behaviour, drowsiness). Young children may not recognise or report it.
Jawapan
A · Shakiness, sweating, pallor and a sudden change in behaviour
22.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: A · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
Mengapa ini jawapannya
Nocturnal enuresis is common and not deliberate; punishment worsens it. Support, reward systems for agreed behaviours, enuresis alarms and sometimes desmopressin are effective, along with normal daytime drinking and regular toileting.
Jawapan
A · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
23.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: B · "You sound very angry. Tell me what has happened."
Mengapa ini jawapannya
A calm, non-defensive response that names the feeling invites the patient to explain the cause of the anger. Arguing or threatening tends to escalate the situation.
Jawapan
B · "You sound very angry. Tell me what has happened."
24.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: C · Bercakap dengan tenang, gunakan namanya dan gunakan teknik pembumian untuk membawa perhatiannya kepada masa kini
Mengapa ini jawapannya
Semasa kilas balik, pembumian (mengorientasikan kepada masa kini, menggunakan deria, jaminan yang tenang) membantu pesakit mendapatkan semula hubungan dengan realiti. Kerja trauma yang terperinci tergolong dalam terapi yang dirancang, dan sentuhan mendadak boleh menakutkan.
Jawapan
C · Bercakap dengan tenang, gunakan namanya dan gunakan teknik pembumian untuk membawa perhatiannya kepada masa kini
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: T = 40.3 °C
Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.
Tolak 32
104.6 − 32 = 72.6
Darabkan dengan 5/9
T = 72.6·5/9 = 40.33 ≈ 40.3 °C
Jawapan
T = 40.3 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: V = 3.6 L
Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.
Isi padu dalam sehari
150 mL/h × 24 h = 3600 mL
Dalam liter
V = 3600/1000 = 3.6 L
Jawapan
V = 3.6 L
27.Pengiraan dos
Jawapan: D = 500 mg
Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.
Jumlah sehari
25·60 = 1500 mg
Setiap dos
D = 1500/3 = 500 mg
Jawapan
D = 500 mg
28.Pengiraan dos
Jawapan: V₁ = 4 mL
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Isi padu stok
V₁ = 1·100/25 = 4 mL
Jawapan
V₁ = 4 mL
29.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 21 gtt/min
Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.
Masa dalam minit
4·60 = 240 min
Kadar titisan
R = 500·10/240 = 20.83 ≈ 21 gtt/min
Jawapan
R = 21 gtt/min
Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 21 gtt/min.
30.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 25 gtt/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Kepekatan
1000/250 = 4 mg/mL
Isi padu sejam
300/4 = 75 mL/h
Kadar titisan
R = 75·20/60 = 25 gtt/min
Jawapan
R = 25 gtt/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: R = 10.1 mL/h
Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Unit sejam
18·56 = 1 008 unit/h
Kepekatan
25 000/250 = 100 unit/mL
Kadar pam
R = 1008/100 = 10.08 ≈ 10.1 mL/h
Jawapan
R = 10.1 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: R = 15.3 mL/h
Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Kepekatan
400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL
Dos seminit dan sejam
8·51 = 408 mcg/min
408·60 = 24480 mcg/h
Kadar pam
R = 24480/1600 = 15.3 mL/h
Jawapan
R = 15.3 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: I = 900 mL
Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Tambah pengambilan
oral: 100 + 240 = 340 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 50·8 = 400 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 900 mL
Jawapan
I = 900 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: t = 12.7 h
Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Bahagian pertama
120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL tinggal
Bahagian kedua
520/60 = 8.667 h
Jumlah masa
t = 4 + 8.667 = 12.67 ≈ 12.7 h
Jawapan
t = 12.7 h
Itu kira-kira 12 h 40 min, jadi beg habis pada kira-kira 08:40.
35.Skor penilaian klinikal
Jawapan: B = 17
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: potensi masalah → 2
Tambah
Jumlah Braden = 3 + 2 + 3 + 4 + 3 + 2 = 17
Jawapan
B = 17
36.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.5 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah
Jawapan
rendah
37.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan separa
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.30: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 23 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 11 mmol/L: rendah (22–26)
Pampasan
pampasan separa
Jawapan
pampasan separa
38.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: AGc = 20.25 mmol/L
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 144 − (115 + 11) = 18
Pembetulan untuk albumin
18 + 0.25·(40 − 31) = 20.25 mmol/L
Jawapan
AGc = 20.25 mmol/L
Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.
39.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.387 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 7.5 × 0.04 = 0.30 s
RR = 15 × 0.04 = 0.60 s
Formula Bazett
QTc = 0.30/√0.60 = 0.30/0.7746 = 0.387 s
Jawapan
QTc = 0.387 s
Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (387 ms)
40.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: blok AV darjah ketiga (lengkap)
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
2. Rentak: R–R teratur (2.20 s) dan P–P teratur (0.80 s), tetapi kedua-duanya bebas antara satu sama lain.
3. Gelombang P: tegak dan teratur pada 75 seminit, tetapi tidak berkaitan dengan kompleks QRS; ada yang tersembunyi dalam QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: berbeza dari denyutan ke denyutan; tiada hubungan tetap.
5. QRS: 0.16 s, lebar (0.12 s atau lebih).
Tafsiran
blok AV darjah ketiga (lengkap)
Jawapan
blok AV darjah ketiga (lengkap)
Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.
Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.