Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Pesakit diabetes yang sedar mempunyai glukosa darah rendah dan boleh menelan dengan selamat. Apakah langkah pertama?

  1. ABeri dos insulin seterusnya
  2. BJangan beri apa-apa sehingga doktor tiba
  3. CBeri karbohidrat bertindak pantas melalui mulut dan semak semula glukosa
  4. DBeri hidangan besar serta-merta dan semak semula glukosa pagi esok
2.Asas kejururawatanSukar

A colleague suggests giving a patient who "asks for pain relief too often" a saline injection to check whether the pain is real. What is correct?

  1. AIt is deceptive; the pain should be assessed and treated
  2. BIt is a good way to test whether the patient's pain is real
  3. CIt is acceptable, provided the patient is not told about it
  4. DIt is acceptable if the doctor agrees
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has severe neutropenia after chemotherapy. Which route for measuring temperature should be avoided?

  1. ARectal
  2. BTemporal artery
  3. COral
  4. DTympanic
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A flexible bronchoscope contacts mucous membranes but does not enter sterile tissue. Which level of processing is required at a minimum between patients?

  1. ALow-level disinfection
  2. BCleaning with soap and water only
  3. CHigh-level disinfection
  4. DWiping with an alcohol wipe
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

An Rh-negative mother has just given birth to an Rh-positive baby. What does the nurse expect to give the mother?

  1. AVitamin K to the mother
  2. BNo treatment is needed
  3. CA dose of the hepatitis B vaccine instead
  4. DRh immunoglobulin within 72 hours
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An 85-year-old resident becomes newly confused and is falling, but has no fever. Which cause should the nurse consider first?

  1. ABoredom from not having enough activities
  2. BNormal aging that needs no assessment
  3. CA sudden worsening of long-standing dementia that needs no tests
  4. DAn infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which examination findings suggest a large pleural effusion on one side?

  1. ADull percussion and reduced breath sounds over the lung base
  2. BA hyper-resonant chest with the trachea pulled towards that side
  3. CNormal breath sounds and normal percussion
  4. DWheeze heard over both lungs
8.Kejururawatan klinikalSukar

Several hours after thyroid surgery, a patient has increasing neck swelling, stridor and difficulty breathing. What is most likely?

  1. AA thyroid storm
  2. BNormal postoperative swelling
  3. CHypocalcaemia from parathyroid damage
  4. DA haematoma compressing the airway
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A healthy patient has a mildly raised CK after running a marathon yesterday, without dark urine or symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AStrenuous exercise raised CK from skeletal muscle
  2. BThe patient has developed acute pancreatitis
  3. CAn acute myocardial infarction has occurred
  4. DThe patient has developed acute hepatitis
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit trombosis vena dalam yang baharu menerima infusi heparin, dan warfarin baru dimulakan. Mengapakah heparin diteruskan selama beberapa hari?

  1. AWarfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan antikoagulan sepenuhnya
  2. BHeparin meningkatkan penyerapan warfarin daripada usus
  3. CHeparin mencegah kesan sampingan warfarin
  4. DWarfarin hanya berfungsi apabila heparin diberi pada masa yang sama
11.FarmakologiSederhana

Which teaching about zolpidem is correct?

  1. ATake it with alcohol to make it act faster
  2. BTake it in the morning so that it is out of the system by night
  3. CDrive soon after waking, as the drug has no next-day effect
  4. DTake it right before bed, only if you can sleep a full night
12.FarmakologiSukar

A patient on long-term lithium passes large amounts of dilute urine and is always thirsty. What is the most likely explanation?

  1. ALithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
  2. BLithium causes type 1 diabetes by destroying the pancreatic beta cells
  3. CLithium increases ADH release from the pituitary
  4. DThe patient is drinking too much and lithium is unrelated
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

In heart failure, why does activation of the renin–angiotensin–aldosterone system worsen symptoms over time?

  1. AIt makes the kidneys pass too much dilute urine each day
  2. BIt slows the heart rate dangerously
  3. CIt causes sodium and water retention and vasoconstriction
  4. DIt lowers the blood pressure to very low levels over time
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A hypotensive patient has a temperature of 39.2 °C, warm flushed skin, a bounding pulse and a fast heart rate. Which type of shock is most likely?

  1. AEarly septic (distributive) shock
  2. BCardiogenic shock
  3. CHypovolaemic shock from bleeding
  4. DObstructive shock from tamponade
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A nurse is teaching a patient going home after a mild concussion. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Someone will stay with me for the first night."
  2. B"A few drinks tonight will help me relax and sleep."
  3. C"I will return if my headache gets steadily worse."
  4. D"I will come back if I start vomiting again and again."
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient has frothy urine and marked leg swelling. Serum albumin is 18 g/L (1.8 g/dL), and BP is normal. The urine shows heavy protein but little blood. What is most likely?

  1. ANephrotic syndrome
  2. BAcute pyelonephritis
  3. CNephritic syndrome
  4. DA urethral stricture
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why are antibody levels checked after a healthcare worker receives the hepatitis B vaccine?

  1. ATo confirm that the vaccine produced immunity
  2. BTo decide whether they need a liver biopsy
  3. CTo measure liver damage caused by the vaccine
  4. DTo check whether they caught hepatitis B from the vaccine
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

After a high-voltage electrical injury, a patient's urine is dark red-brown. What does this suggest and what is the usual aim?

  1. ABleeding from the bladder; stop all fluids
  2. BNormal concentrated urine; restrict fluids
  3. CMyoglobin from muscle damage; a higher urine output target
  4. DA urinary infection; send a sample and wait for the result
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman 2 hours after birth has a temperature of 37.8 °C (100.0 °F), a firm fundus and normal lochia. What is the most likely cause?

  1. APulmonary embolism
  2. BMastitis
  3. CEndometritis
  4. DDehydration after labour
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A multiparous woman arrives with strong contractions and the baby is born within an hour of their onset. What should the nurse monitor closely afterwards?

  1. AThe mother's ability to walk alone
  2. BOnly the mother's temperature
  3. CUterine tone, bleeding and newborn injury
  4. DOnly the newborn's blood glucose
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Why should a child with rubella avoid contact with pregnant women?

  1. ARubella in early pregnancy can cause serious birth defects
  2. BPregnant women always develop severe pneumonia if they catch rubella
  3. CThe child may catch a pregnancy-related infection
  4. DRubella causes pregnant women to go into labour early
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A few weeks after diagnosis of type 1 diabetes, a child's insulin needs fall a lot. The parents think the diabetes is cured. What should the nurse explain?

  1. AThe diagnosis was probably wrong, and insulin can be stopped
  2. BThe diabetes has turned into type 2 diabetes
  3. CThis is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
  4. DThe child has become insulin resistant and now needs tablets instead of injections
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A man taking risperidone reports breast enlargement and his partner says he has lost interest in sex. Which effect is the most likely cause?

  1. ALow thyroid hormone
  2. BRaised prolactin
  3. CLow blood sodium
  4. DRaised blood calcium
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Pada hari ketiga pemberian makanan semula, seorang pesakit dengan anoreksia nervosa yang teruk mengalami buku lali bengkak, fosfat rendah dan nadi tidak teratur. Apakah yang paling mungkin?

  1. ASindrom serotonin
  2. BPertambahan berat badan yang normal
  3. CTindak balas alahan terhadap makanan
  4. DSindrom pemberian makanan semula (refeeding)
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C101.4 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 101.4 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

101.4 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0021:3502:50t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 21:35 dan tamat pada 02:50 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

21:3502:50
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 9 kg dipreskripsikan 15 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

9 kg15 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
25k unit500 mL? mL/h800 unit/h

Satu infusi mengandungi 25000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 800 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

25000 unit/500 mL800 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 5 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
900 mL60 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 42 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 900 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

42 gtt/min60 gtt/mL900 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 1 000 unit/mL60 unit/kg · 96 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 60 unit/kg untuk pesakit berberat 96 kg. Vial mengandungi 1 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

60 unit/kg96 kg1 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h76 kg4 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 76 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 4 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL4 mcg/min76 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu240 mLjus150 mLInfusi IV50 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing175 mLair kencing375 mLlongkang luka40 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 60 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

60 kg8 hair kencing: 175 mLair kencing: 375 mLlongkang luka: 40 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL200 mL diinfuskan60 mL/h16:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Pada 16:30, 200 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL200 mL diinfuskan60 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 37.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 32SpO₂ 99%udaraSBP 124HR 64AT 37.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori akut HCO₃⁻ menurun 2 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 134, Cl⁻ 99, HCO₃⁻ 22 mmol/L dan albumin 31 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 99 mmol/LHCO₃⁻ 22 mmol/Lalbumin 31 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV, jadi atrium dan ventrikel berdenyut pada kadar yang berbeza. Ukur sela P–P dan cari kadar atrium dalam denyut seminit (kaedah 1500, nombor bulat).

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Beri karbohidrat bertindak pantas melalui mulut dan semak semula glukosa

Mengapa ini jawapannya

Pesakit sedar yang boleh menelan diberi glukosa bertindak pantas, seperti tablet glukosa atau jus, dan paras disemak semula selepas seketika. Karbohidrat bertindak lebih lama menyusul apabila ia telah naik.

Jawapan

C · Beri karbohidrat bertindak pantas melalui mulut dan semak semula glukosa
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · It is deceptive; the pain should be assessed and treated

Mengapa ini jawapannya

Using a placebo without consent deceives the patient and damages trust. Response to a placebo does not prove the pain is not real. The patient's report should be believed and reassessed.

Jawapan

A · It is deceptive; the pain should be assessed and treated
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Rectal

Mengapa ini jawapannya

Rectal thermometers, suppositories and enemas can damage the rectal mucosa and introduce bacteria into the blood of a patient with almost no neutrophils. Other routes are used instead.

Jawapan

A · Rectal
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · High-level disinfection

Mengapa ini jawapannya

Items that touch mucous membranes or non-intact skin are semi-critical and need at least high-level disinfection after thorough cleaning. Inadequate reprocessing of endoscopes has caused outbreaks.

Jawapan

C · High-level disinfection
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Rh immunoglobulin within 72 hours

Mengapa ini jawapannya

Rh immunoglobulin given within 72 hours of birth prevents the mother from forming anti-D antibodies, which could harm a future Rh-positive baby.

Jawapan

D · Rh immunoglobulin within 72 hours
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically

Mengapa ini jawapannya

Older adults often present with confusion or falls rather than fever when they have an infection. New confusion is a change that needs assessment for causes such as infection, dehydration or medication.

Jawapan

D · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base

Mengapa ini jawapannya

Fluid in the pleural space muffles breath sounds and makes percussion stony dull. A large effusion may push the trachea away from the affected side.

Jawapan

A · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · A haematoma compressing the airway

Mengapa ini jawapannya

A rapidly expanding neck haematoma after thyroid surgery is an airway emergency. Call for urgent help; local protocols often require equipment to release the wound clips or sutures to be kept at the bedside.

Jawapan

D · A haematoma compressing the airway
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle

Mengapa ini jawapannya

Strenuous exercise, IM injections and muscle trauma can raise CK from skeletal muscle. A very high CK with dark urine suggests rhabdomyolysis, and heart damage is assessed with troponin, not CK.Disemak dengan: Creatine Kinase · MedlinePlus (NIH) (2023); Creatine phosphokinase test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Strenuous exercise raised CK from skeletal muscle
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan antikoagulan sepenuhnya

Mengapa ini jawapannya

Warfarin menyekat pengeluaran faktor pembekuan baharu yang bergantung pada vitamin K, tetapi faktor sedia ada bertahan selama beberapa hari. Heparin oleh itu bertindih sehingga INR berada dalam julat sasaran, lazimnya sekurang-kurangnya 24 jam dan selepas minimum kira-kira 5 hari.

Jawapan

A · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan antikoagulan sepenuhnya
11.Farmakologi

Jawapan: D · Take it right before bed, only if you can sleep a full night

Mengapa ini jawapannya

Zolpidem can cause next-day impairment and complex sleep behaviours such as sleep-walking or sleep-driving. Alcohol and other sedatives increase these risks.

Jawapan

D · Take it right before bed, only if you can sleep a full night
12.Farmakologi

Jawapan: A · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)

Mengapa ini jawapannya

Lithium interferes with ADH action in the collecting duct, causing polyuria and polydipsia. Dehydration from this can raise lithium levels further, so fluid balance matters.

Jawapan

A · Lithium blocks the kidney's response to ADH (nephrogenic diabetes insipidus)
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction

Mengapa ini jawapannya

Reduced cardiac output activates RAAS and the sympathetic system. Angiotensin II constricts vessels (raising afterload) and aldosterone retains sodium and water (raising preload and congestion). ACE inhibitors, ARBs, mineralocorticoid antagonists and beta-blockers block these harmful loops.

Jawapan

C · It causes sodium and water retention and vasoconstriction
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Early septic (distributive) shock

Mengapa ini jawapannya

Early septic shock often causes warm peripheries and bounding pulses because of widespread vasodilation. Cardiogenic, hypovolaemic and obstructive shock usually cause cool, clammy skin from vasoconstriction. Septic shock can later become "cold" as it progresses.

Jawapan

A · Early septic (distributive) shock
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · "A few drinks tonight will help me relax and sleep."

Mengapa ini jawapannya

After a head injury, alcohol and sedatives should be avoided because they can mask drowsiness and confusion. A responsible adult should stay with the patient, and worsening headache, repeated vomiting, confusion or drowsiness mean they must return.

Jawapan

B · "A few drinks tonight will help me relax and sleep."
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Nephrotic syndrome

Mengapa ini jawapannya

Heavy proteinuria, very low albumin and oedema point to nephrotic syndrome. Nephritic syndrome is mainly haematuria with hypertension and reduced urine output. The cause is investigated, often with a biopsy.

Jawapan

A · Nephrotic syndrome
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · To confirm that the vaccine produced immunity

Mengapa ini jawapannya

Some people do not develop protective anti-HBs antibodies after vaccination. Testing identifies non-responders, who may need further doses and advice after exposures.

Jawapan

A · To confirm that the vaccine produced immunity
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target

Mengapa ini jawapannya

Electrical injury can cause extensive muscle breakdown, releasing myoglobin that can damage the kidneys. A higher urine output target is set, with fluids titrated and creatine kinase and kidney function monitored.

Jawapan

C · Myoglobin from muscle damage; a higher urine output target
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Dehydration after labour

Mengapa ini jawapannya

A slight rise in temperature in the first 24 hours is often due to dehydration and the effort of labour. Fluids are encouraged and temperature rechecked. A fever of 38 °C (100.4 °F) or more, especially after 24 hours, suggests infection.

Jawapan

D · Dehydration after labour
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Uterine tone, bleeding and newborn injury

Mengapa ini jawapannya

Precipitous labour increases the risk of cervical and perineal tears, uterine atony and haemorrhage, and of newborn injuries such as bruising or intracranial bleeding.

Jawapan

C · Uterine tone, bleeding and newborn injury
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects

Mengapa ini jawapannya

Congenital rubella syndrome can cause deafness, eye defects such as cataracts, heart defects and developmental problems, especially when infection occurs early in pregnancy. MMR vaccination protects against this.

Jawapan

A · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed

Mengapa ini jawapannya

After insulin treatment starts, remaining beta cells may recover partly, so insulin needs fall for weeks to months. This partial remission is temporary; insulin should continue, with doses adjusted to glucose readings.

Jawapan

C · This is the temporary "honeymoon" phase; insulin is still needed
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Raised prolactin

Mengapa ini jawapannya

Blocking dopamine in the tuberoinfundibular pathway raises prolactin. This can cause gynaecomastia, galactorrhoea, menstrual problems and sexual dysfunction; risperidone and first-generation antipsychotics commonly cause it.

Jawapan

B · Raised prolactin
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Sindrom pemberian makanan semula (refeeding)

Mengapa ini jawapannya

Pemberian makanan semula selepas kebuluran menyebabkan perembesan insulin yang memacu fosfat, kalium dan magnesium ke dalam sel, menyebabkan kegagalan jantung, edema, aritmia dan kekeliruan. Elektrolit dipantau dengan teliti dan diganti, dan pemberian makanan ditingkatkan secara beransur-ansur.

Jawapan

D · Sindrom pemberian makanan semula (refeeding)
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 38.6 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

101.4 − 32 = 69.4

Darabkan dengan 5/9

T = 69.4·5/9 = 38.56 ≈ 38.6 °C

Jawapan

T = 38.6 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 315 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

21:35 → 24:00 = 145 min

Selepas tengah malam

00:00 → 02:50 = 170 min

Jumlah

t = 145 + 170 = 315 min

Jawapan

t = 315 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 15·9 = 135 mg

Isi padu

V = 135/25 = 5.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 5.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 16 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

25000/500 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 800/50 = 16 mL/h

Jawapan

R = 16 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 13 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

5·60 = 300 min

Kadar titisan

R = 250·15/300 = 12.5 ≈ 13 gtt/min

Jawapan

R = 13 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 13 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 21.4 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

42·60/60 = 42 mL/h

Masa yang tinggal

t = 900/42 = 21.43 ≈ 21.4 h

Jawapan

t = 21.4 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 5.8 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

60·96 = 5 760 unit

Isi padu

V = 5760/1000 = 5.76 ≈ 5.8 mL

Jawapan

V = 5.8 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 15 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

4·60 = 240 mcg/h

Kadar pam

R = 240/16 = 15 mL/h

Jawapan

R = 15 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.15 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

175 + 375 = 550 mL

Per kilogram sejam

U = 550/(60·8) = 1.146 ≈ 1.15 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.15 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 13.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 200 = 800 mL

Masa

t = 800/60 = 13.33 ≈ 13.3 h

Jawapan

t = 13.3 h

Itu kira-kira 13 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 05:50.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 90

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 30 + 0 + 20 + 15 = 90

Jawapan

MFS = 90
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.5 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 20.2 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|21 − 40| = 19 mmHg → 1.9 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 2·1.9 = 20.2 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 20.2 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 15.25 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 134 − (99 + 22) = 13

Pembetulan untuk albumin

13 + 0.25·(40 − 31) = 15.25 mmol/L

Jawapan

AGc = 15.25 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.38 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 9.5 × 0.04 = 0.38 s
RR = 25 × 0.04 = 1.00 s

Formula Fridericia

QTc = 0.38/∛1.00 = 0.38/1 = 0.38 s

Jawapan

QTc = 0.38 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (380 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar atrium = 75 bpm

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Kadar atrium

P–P = 20 petak kecil = 0.80 s → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ 75 seminit

Kadar ventrikel

R–R = 52 petak kecil = 2.08 s → 1500 ÷ 52 = 28.85 ≈ 29 seminit

Jawapan

kadar atrium = 75 bpm

Jawapan

kadar atrium = 75 bpm

Blok darjah ketiga dengan pelepasan ventrikel kompleks lebar (biasanya 20–40 seminit).

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions