Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Nadi radial pesakit tidak teratur. Bagaimanakah anda patut mengiranya?

  1. ASelama 15 saat dan darabkan empat
  2. BSelama 10 saat dan darabkan enam
  3. CSelama 60 saat penuh, sebaik-baiknya di apeks jantung
  4. DPada mesin tekanan darah automatik sahaja
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit mengalami strok. Mengapakah menelan mesti disaring sebelum memberi makanan, minuman atau ubat oral?

  1. APemeriksaan menelan hanya diperlukan jika pesakit memintanya
  2. BDisfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi
  3. CPesakit selepas strok sentiasa dikekalkan tidak boleh makan atau minum sekurang-kurangnya seminggu
  4. DUbat oral tidak pernah digunakan selepas strok
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A colleague has drawn up a medication and asks the nurse to give it to her patient. What should the nurse do?

  1. ADecline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
  2. BGive it, because the colleague is experienced
  3. CGive it, as long as the syringe has a label with the drug name on it
  4. DGive it, and document that the colleague prepared it
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse finds an unknown liquid leaking from a container in the utility room, with a strong smell. What should the nurse do first?

  1. ALeave the area, keep others out and alert the trained response team
  2. BPour water over it to dilute it
  3. CMop it up with paper towels
  4. DMove closer and smell it carefully to identify what the substance is
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A parent of a child with influenza talks with the nurse. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will call if my child has trouble breathing.”
  2. B“I will give my child plenty of fluids.”
  3. C“I will keep my child home from school and away from others while unwell.”
  4. D“I will give my child aspirin to bring the fever down.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A nurse must care for a patient with a radioactive implant. Which approach best limits the nurse’s exposure?

  1. ALimit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
  2. BSpend longer in the room each time but visit less often during the shift
  3. CWear a surgical mask to block the radiation
  4. DStand close to the patient to finish care faster
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which statement about storing insulin is correct?

  1. AInsulin should be kept in direct sunlight
  2. BUnopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen
  3. CAll insulin should be stored in the freezer to keep it fresh
  4. DInsulin never expires once opened
8.Kejururawatan klinikalSukar

After a viral illness, a patient has sharp chest pain that is worse lying flat and eased by sitting forward. What is the most likely cause?

  1. AStable angina
  2. BAortic dissection
  3. CPulmonary oedema
  4. DPericarditis
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38.3 °C (100.9 °F). What should the nurse do first?

  1. AReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
  2. BEncourage oral fluids and record the fever in the chart
  3. CGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
  4. DRemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A man of Mediterranean descent develops dark urine, jaundice and a falling hemoglobin a few days after eating fava beans. Which condition is most likely?

  1. AIron-deficiency anemia from poor diet
  2. BG6PD deficiency with acute hemolysis
  3. CVitamin B12 deficiency anemia
  4. DSickle cell crisis with vaso-occlusion
11.FarmakologiSederhana

Which group of signs suggests opioid withdrawal?

  1. APinpoint pupils, slow breathing and drowsiness
  2. BDry mouth, urinary retention, blurred vision and confusion
  3. CYawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea
  4. DConstipation, itching and a slow heart rate
12.FarmakologiSukar

Mengapakah sildenafil dikontraindikasikan pada pesakit yang menggunakan nitrat untuk angina?

  1. AKedua-duanya menaikkan cGMP dalam otot licin vaskular dan boleh menyebabkan hipotensi teruk
  2. BNitrat menyekat metabolisme sildenafil dalam hati
  3. CGabungan itu menyebabkan hiperkalemia berbahaya
  4. DSildenafil menyekat penukaran nitrat kepada nitrik oksida dalam salur darah
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which history is a contraindication to thrombolysis for a STEMI?

  1. ATreated high blood pressure
  2. BMild asthma controlled with inhalers
  3. CA previous haemorrhagic stroke
  4. DA previous appendicectomy many years ago
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient is going home after a spontaneous pneumothorax treated with a chest drain. Which advice is correct?

  1. AExpect it never to happen again, so no follow-up is needed
  2. BFly home as soon as possible so they can recover in comfort there
  3. CTake up scuba diving to strengthen the lungs
  4. DStop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which headache feature most suggests raised intracranial pressure from a brain tumour?

  1. AWorse on waking and on coughing, with vomiting
  2. BA tight band across the forehead that eases with rest
  3. COnly present after reading for a long time
  4. DBetter in the morning and worse with stress
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Penjagaan kejururawatan manakah yang penting bagi pesakit yang menerima manitol untuk tekanan intrakranial yang meningkat?

  1. AMemberikan ubat secara oral bersama makanan untuk mengurangkan loya
  2. BMenghentikan carta imbangan cecair semasa rawatan
  3. CMengapit kateter untuk mengekalkan cecair dalam badan
  4. DPemantauan rapi pengeluaran air kencing, natrium dan osmolaliti
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which wound drain observation should be reported immediately?

  1. ASmall amounts of pink serous fluid
  2. BA little dried blood around the drain site
  3. CA sudden large volume of fresh red blood
  4. DDrainage slowly falling each day
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient after a colonoscopy with polyp removal. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Some wind and bloating today is expected."
  2. B"Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
  3. C"I should report a fever or a swollen, painful abdomen."
  4. D"I'll report heavy bleeding from my bottom."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman receiving an oxytocin infusion for many hours has a headache, confusion and very little urine. Which complication is suspected?

  1. AMagnesium toxicity
  2. BSpinal headache
  3. CWater intoxication
  4. DHypoglycaemia
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

After a severe postpartum haemorrhage, a woman cannot breastfeed because her milk does not come in, and she feels very tired. Which condition should be suspected?

  1. APostpartum thyroiditis
  2. BMastitis
  3. CSheehan syndrome
  4. DBreast engorgement
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child is receiving IV morphine. Which assessments are most important?

  1. ABlood glucose and urine ketones
  2. BHead circumference and fontanelle tension
  3. CPeak flow and inhaler technique
  4. DRespiratory rate and level of sedation
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The mother of a 6-week-old says the baby cries for hours and she fears she might lose control. What is the best advice?

  1. AShake the baby gently for a few seconds to stop the crying and calm him
  2. BPut the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
  3. CGive the baby a little honey on a dummy to settle him at night
  4. DHold the baby face down on her lap until he falls asleep, however long it takes
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Kesan sampingan klozapin manakah yang boleh mengancam nyawa dan sering terlepas pandang?

  1. AMengantuk
  2. BPertambahan berat badan ringan
  3. CSembelit teruk yang membawa kepada sekatan usus
  4. DPeningkatan air liur
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A 76-year-old with no history of mental illness suddenly develops paranoid ideas and hallucinations. What is the most appropriate first step?

  1. AAssume it is normal ageing and take no action
  2. BDiagnose late-onset schizophrenia and start an antipsychotic immediately
  3. CAdmit him to a secure psychiatric ward straight away, without any physical examination or blood tests
  4. DLook for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37.9 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 37.9 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

37.9 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 tsp? mL3 fl oz? mL1½ cawan? mL½ tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 1 tsp daripada sirap batuk, 3 fl oz daripada jus, 1½ cawan daripada teh, ½ tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
25 kg15 mg/kg/hari4× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 25 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 15 mg/kg sehari, diberi dalam 4 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

25 kg15 mg/kg/hari4× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
40k unit500 mL? mL/h2000 unit/h

Satu infusi mengandungi 40000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 2000 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

40000 unit/500 mL2000 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?60 gtt/mL40 gtt/min3 h

Titisan berjalan pada 40 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 3 jam?

40 gtt/min60 gtt/mL3 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg100 mL20 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 20 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/100 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
12 500 unit250 mLheparin? mL/h85 kg16 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 12 500 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 16 unit/kg/j untuk pesakit berberat 85 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 500 unit/250 mL16 unit/kg/h85 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h55 kg8 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 55 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 8 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL8 mcg/min55 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsusu100 mLair120 mLsup180 mLketulan ais120 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing300 mLair kencing325 mLair kencing375 mLair kencing325 mLlongkang luka50 mLmuntah200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 77 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

77 kg8 hair kencing: 300 mLair kencing: 325 mLair kencing: 375 mLair kencing: 325 mLlongkang luka: 50 mLmuntah: 200 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL80 mL/hmula 12:0017:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 12:00 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 17:30?

500 mL80 mL/h12:00 → 17:30
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 37.9 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 96%udaraSBP 124HR 82AT 37.9 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 20 mmHg (2.7 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori kronik HCO₃⁻ menurun 5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 20 mmHg (2.7 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.19PaCO₂mmHg354573HCO₃⁻mmol/L222627akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.19, PaCO₂ 73 mmHg (9.7 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.19PaCO₂ 73 mmHg (9.7 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVaritmia sinusrentak sinus dengan PVCfibrilasi atriumbradikardia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1aritmia sinus
  2. 2rentak sinus dengan PVC
  3. 3fibrilasi atrium
  4. 4bradikardia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak idioventrikelblok AV darjah ketiga (lengkap)rentak simpangbradikardia sinus

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak idioventrikel
  2. 2blok AV darjah ketiga (lengkap)
  3. 3rentak simpang
  4. 4bradikardia sinus

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Selama 60 saat penuh, sebaik-baiknya di apeks jantung

Mengapa ini jawapannya

Nadi tidak teratur patut dikira selama seminit penuh. Pengiraan apikal dengan stetoskop lebih tepat, kerana sesetengah denyutan mungkin terlalu lemah untuk dirasai di pergelangan tangan.

Jawapan

C · Selama 60 saat penuh, sebaik-baiknya di apeks jantung
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Disfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi

Mengapa ini jawapannya

Strok sering menjejaskan penelanan, dan aspirasi senyap boleh berlaku. Saringan menelan, dengan rujukan kepada ahli terapi pertuturan dan bahasa jika perlu, memandu tekstur makanan dan laluan ubat yang selamat.

Jawapan

B · Disfagia lazim selepas strok dan boleh menyebabkan pneumonia aspirasi
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally

Mengapa ini jawapannya

Nurses give only medicines they prepared themselves or verified fully, because they are accountable for what they give. A drug prepared by someone else may be wrong in ways the nurse cannot see.

Jawapan

A · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team

Mengapa ini jawapannya

An unknown chemical spill may be toxic or flammable. The nurse moves people away, prevents entry and calls the designated hazardous materials team, who check the Safety Data Sheet and use the right equipment.

Jawapan

A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”

Mengapa ini jawapannya

Aspirin in children with viral illnesses such as influenza or chickenpox is linked to Reye syndrome. Fluids, rest at home and reporting breathing trouble are correct.

Jawapan

D · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding

Mengapa ini jawapannya

Radiation exposure falls with less time, more distance and shielding. Care is planned to be efficient, and a surgical mask does not protect against radiation.

Jawapan

A · Limit time in the room, keep as far away as possible and use shielding
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Unopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen

Mengapa ini jawapannya

Unopened insulin is refrigerated; in-use pens or vials are usually kept at room temperature for a limited time stated by the manufacturer. Frozen or overheated insulin must be discarded.

Jawapan

B · Unopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Pericarditis

Mengapa ini jawapannya

Pericarditis typically causes sharp, positional chest pain relieved by sitting forward, sometimes with a pericardial rub. Viral infection is a common cause.

Jawapan

D · Pericarditis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Mengapa ini jawapannya

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Disemak dengan: Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC

Jawapan

A · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · G6PD deficiency with acute hemolysis

Mengapa ini jawapannya

G6PD deficiency makes red cells vulnerable to oxidative damage. Fava beans, some drugs (such as primaquine and some sulfonamides) and infections can trigger acute hemolysis, with dark urine, jaundice and anemia. Triggers are avoided.

Jawapan

B · G6PD deficiency with acute hemolysis
11.Farmakologi

Jawapan: C · Yawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea

Mengapa ini jawapannya

Opioid withdrawal causes rhinorrhoea, lacrimation, yawning, sweating, mydriasis, cramps, diarrhoea and anxiety. It is very unpleasant but rarely life-threatening in healthy adults.

Jawapan

C · Yawning, runny nose, sweating, dilated pupils and diarrhoea
12.Farmakologi

Jawapan: A · Kedua-duanya menaikkan cGMP dalam otot licin vaskular dan boleh menyebabkan hipotensi teruk

Mengapa ini jawapannya

Nitrat meningkatkan penghasilan cGMP melalui nitrik oksida dan sildenafil menyekat pemecahannya oleh PDE5. Bersama-sama, ia menyebabkan vasodilasi berlebihan dan penurunan tekanan darah yang berbahaya.

Jawapan

A · Kedua-duanya menaikkan cGMP dalam otot licin vaskular dan boleh menyebabkan hipotensi teruk
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · A previous haemorrhagic stroke

Mengapa ini jawapannya

Absolute contraindications include any previous intracranial haemorrhage, recent ischaemic stroke, active internal bleeding, suspected aortic dissection and recent major trauma or surgery. Thrombolysis is used when primary PCI cannot be delivered in time.

Jawapan

C · A previous haemorrhagic stroke
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution

Mengapa ini jawapannya

Patients should not fly until the pneumothorax has resolved on X-ray, often with an extra waiting period. Diving is usually avoided permanently unless definitive surgery has been done. Smoking increases recurrence, which is common, so patients learn to seek help for new breathlessness or chest pain.

Jawapan

D · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Worse on waking and on coughing, with vomiting

Mengapa ini jawapannya

Headaches from raised ICP are often worse on waking, when coughing, sneezing or bending, and may come with vomiting or visual changes. A new headache with these features needs prompt assessment.

Jawapan

A · Worse on waking and on coughing, with vomiting
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Pemantauan rapi pengeluaran air kencing, natrium dan osmolaliti

Mengapa ini jawapannya

Manitol menarik air keluar dari otak ke dalam darah dan dikumuhkan oleh buah pinggang, menyebabkan diuresis yang besar. Pemantauan untuk dehidrasi, hipotensi, gangguan elektrolit dan osmolaliti tinggi diperlukan, dan kateter urin biasanya diperlukan.

Jawapan

D · Pemantauan rapi pengeluaran air kencing, natrium dan osmolaliti
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · A sudden large volume of fresh red blood

Mengapa ini jawapannya

A sudden increase in bright red drainage suggests active haemorrhage. The nurse checks vital signs and informs the surgical team urgently. Gradually decreasing serosanguinous drainage is expected.

Jawapan

C · A sudden large volume of fresh red blood
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."

Mengapa ini jawapannya

Mild bloating and cramps from the air used are expected. Severe or worsening pain, fever, a distended abdomen or heavy rectal bleeding can mean perforation or haemorrhage and must be reported straight away.

Jawapan

B · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Water intoxication

Mengapa ini jawapannya

Oxytocin has an antidiuretic effect. Long infusions with large volumes of fluid can cause water retention and hyponatraemia, with headache, confusion, oliguria and seizures.

Jawapan

C · Water intoxication
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Sheehan syndrome

Mengapa ini jawapannya

Sheehan syndrome is pituitary necrosis from severe blood loss and hypotension. Low prolactin causes lactation failure, and other hormone deficiencies cause fatigue, low blood pressure and absent periods.

Jawapan

C · Sheehan syndrome
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Respiratory rate and level of sedation

Mengapa ini jawapannya

Opioids can cause respiratory depression, usually preceded by increasing sedation. Respiratory rate, sedation score, oxygen saturation and pain are monitored regularly, and naloxone is kept available.

Jawapan

D · Respiratory rate and level of sedation
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support

Mengapa ini jawapannya

Crying peaks at about 6–8 weeks and can be very stressful. Parents are taught that it is safe to put the baby down and take a break, never to shake a baby, and how to get help from partners, family or health services.

Jawapan

B · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Sembelit teruk yang membawa kepada sekatan usus

Mengapa ini jawapannya

Hipomotiliti gastrousus akibat klozapin boleh menyebabkan ileus dan perforasi usus. Tabiat buang air besar patut ditanya secara berkala dan sembelit dirawat awal.

Jawapan

C · Sembelit teruk yang membawa kepada sekatan usus
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder

Mengapa ini jawapannya

New psychosis in an older adult needs a full medical work-up. Delirium, medicine effects, infections, metabolic problems, dementia and brain lesions are common causes.

Jawapan

D · Look for medical causes, such as delirium, medicines, infection or a neurocognitive disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 100.2 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

37.9·9/5 = 68.22

Tambah 32

T = 68.22 + 32 = 100.2 °F

Jawapan

T = 100.2 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 462.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

1 tsp = 1·5 = 5 mL
3 fl oz = 3·30 = 90 mL
1½ cawan = 1.5·240 = 360 mL
½ tbsp = 0.5·15 = 7.5 mL

Tambah

V = 5 + 90 + 360 + 7.5 = 462.5 mL

Jawapan

V = 462.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 93.75 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

15·25 = 375 mg

Setiap dos

D = 375/4 = 93.75 mg

Jawapan

D = 93.75 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 25 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

40000/500 = 80 unit/mL

Kadar pam

R = 2000/80 = 25 mL/h

Jawapan

R = 25 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 120 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

40·60/60 = 40 mL/h

Isi padu

V = 40·3 = 120 mL

Jawapan

V = 120 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 200 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/100 = 10 mg/mL

Kadar dos

D = 10·20 = 200 mg/h

Jawapan

D = 200 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 27.2 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

16·85 = 1 360 unit/h

Kepekatan

12 500/250 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 1360/50 = 27.2 mL/h

Jawapan

R = 27.2 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 30 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

8·60 = 480 mcg/h

Kadar pam

R = 480/16 = 30 mL/h

Jawapan

R = 30 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 2.15 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

300 + 325 + 375 + 325 = 1325 mL

Per kilogram sejam

U = 1325/(77·8) = 2.151 ≈ 2.15 mL/kg/h

Jawapan

U = 2.15 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 60 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

12:00 → 17:30 = 5.5 h

Isi padu yang diinfuskan

80·5.5 = 440 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 440 = 60 mL

Jawapan

V = 60 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 85

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 30 + 0 + 0 + 15 = 85

Jawapan

MFS = 85
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.9 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 14 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|20 − 40| = 20 mmHg → 2 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 5·2 = 14 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 14 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: akut

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·3.3 = 27.3 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·3.3 = 35.55 mmol/L

Bandingkan

terukur: 27 mmol/L → akut

Jawapan

akut
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: aritmia sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 7 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 70 seminit.
2. Rentak: tidak teratur, R–R dari 0.80 hingga 1.12 s, memanjang dan memendek secara beransur-ansur.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.18 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

aritmia sinus

Jawapan

aritmia sinus
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak idioventrikel

Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 42 petak kecil, 1500 ÷ 42 ≈ 36 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.68 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.20 s, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

rentak idioventrikel

Jawapan

rentak idioventrikel

Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan: ventrikel mengambil alih kerana perentak di atasnya telah gagal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions