Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.
1Formula dan kaedah
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal
Kaedah
Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.
Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi
Kaedah
Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.
Kejururawatan materniti & obstetrik
Kaedah
Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.
Kejururawatan pediatrik
Kaedah
Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.
Kejururawatan kesihatan mental
Kaedah
Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?
AWeak opioids only, such as codeine
BGeneral anaesthetic drugs given in low doses
CNon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
DStrong opioids such as morphine
2.Asas kejururawatanSukar
During medicines reconciliation, the patient says they take an anticoagulant at home, but it has not been prescribed in hospital. What should the nurse do?
AIgnore it, as the hospital doctor knows best
BInform the prescriber so the omission can be reviewed
CGive the patient's own supply without telling anyone
A patient with a severe latex allergy is booked for surgery. Which measure is commonly used?
AGive the patient antihistamines before surgery and then use the normal supplies
BWrap latex items in plastic before use
CUse latex gloves only for short procedures
DUse latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A nurse has just started a unit of red blood cells when a colleague asks for urgent help with another patient. What is the best action?
APause the transfusion until the nurse is free again
BStay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
CSpeed up the transfusion so it finishes sooner
DLeave to help the other patient, and check the transfusion again in about an hour
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
An older patient who has been constipated for days now has small amounts of liquid stool leaking. What should the nurse suspect?
AThe constipation has fully resolved
BA side effect of drinking too much water
CA new bowel infection that has caused the diarrhea
DFecal impaction with liquid stool passing around it
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?
ANormal bruising from blood tests
BVitamin C deficiency
CAn allergic reaction to the adhesive tape
DDisseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Kejururawatan klinikalSederhana
Apakah rawatan ubat barisan pertama bagi anafilaksis?
ASteroid disedut
BAntihistamin oral seperti cetirizine
CAdrenalin intramuskular
DParasetamol intravena
8.Kejururawatan klinikalSukar
A patient two days after abdominal surgery coughs and says something "gave way". The wound has opened and bowel is visible. What should the nurse do first?
AGently push the bowel back into the abdomen and tape the wound edges firmly closed
BCover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
CApply dry gauze tightly and ask the patient to keep coughing
DSit the patient fully upright and offer a hot drink
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Paras palung vankomisin berada di atas julat sasaran. Kesan advers manakah yang menjadi kebimbangan utama?
AKerosakan buah pinggang (nefrotoksisiti)
BGlukosa darah rendah (hipoglisemia)
CKiraan platelet yang meningkat (trombositosis)
DSembelit dan kembung perut
10.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient with heavy alcohol use and a poor diet has a hemoglobin of 10.1 g/dL (101 g/L), an MCV of 110 fL and a low red cell folate. Which explanation fits best?
AAnemia caused by long-standing chronic kidney disease
BIron deficiency from slow, chronic bleeding in the gut
CFolate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
DThalassemia trait inherited from one of the parents
11.FarmakologiSederhana
Ubat manakah penawar bagi terlebih dos opioid?
AAtropin
BFlumazenil
CAsetilsisteina
DNalokson
12.FarmakologiSukar
Why is pethidine (meperidine) avoided in older people and in kidney impairment?
AIt causes severe hypoglycaemia in these groups
BIt is not absorbed from the gut when kidney function is poor
CIts metabolite norpethidine builds up and can cause seizures
Selepas pembedahan, seorang pesakit penyakit Graves mempunyai suhu 39.8 °C, kadar jantung 160/min, kegelisahan dan muntah. Set rawatan manakah yang paling sesuai?
ALevotiroksin dan selimut hangat untuk menenangkan menggigil
BPenyejukan, penyekat beta, ubat antitiroid, kemudian iodin dan steroid
CAspirin untuk demam dan semakan oleh GP dalam seminggu
DSekatan cecair dan diuretik gelung untuk merawat takikardia
A sacral wound has heavy exudate, and the surrounding skin is white, soft and wrinkled. What should the nurse do?
ALeave the same dressing in place for a week so the wound is not disturbed
BApply a tight plastic film directly over the wound
CProtect the skin edges and use a more absorbent dressing
DUse a dressing that adds even more moisture
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana
Corak manakah yang mentakrifkan takisistol uterus?
ALebih daripada 5 pengecutan dalam 10 minit, purata sepanjang 30 minit
BLebih daripada 2 pengecutan dalam 10 minit
CPengecutan setiap 5 minit pada awal bersalin, masing-masing berlangsung 60 saat
DPengecutan yang berlangsung 60 saat
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar
Selepas membran pecah, jururawat melihat tali pusat terjulur keluar dari faraj. Apakah tindakan pertama?
AMenolak tali pusat kembali ke dalam faraj dengan perlahan
BMeminta wanita itu meneran pada pengecutan seterusnya
CMenutup tali pusat dengan tuala kering, kekalkan dia berbaring rata dan tunggu doktor
DMinta bantuan dan angkat bahagian pembentang daripada tali pusat dengan tangan bersarung
21.Kejururawatan pediatrikSederhana
What is "assent" in children's care?
AA form that lets the hospital treat any child without parental consent
BThe child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
CThe doctor's decision about which treatment is best
DThe legal consent signed by the parent for surgery
22.Kejururawatan pediatrikSukar
A child with a head injury now has rising blood pressure, a falling heart rate and irregular breathing. What does this indicate?
APain from the injury that needs stronger, regular analgesia
BA late sign of raised intracranial pressure; an emergency
CDehydration that needs more fluids
DNormal recovery after a head injury
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana
How should the nurse position herself when talking to an agitated patient?
ABehind the patient and close to him, so that the patient does not feel threatened by eye contact
BDirectly face to face, as close as possible, to show confidence
CBetween the patient and the wall, so the patient can leave easily
DAt a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar
A patient says, "I'm such a failure. My wife left me and I lost my job." The nurse answers, "Don't worry, things will get better soon." What is wrong with this response?
AIt is false reassurance that dismisses the patient's feelings
BIt uses the technique of presenting reality wrongly
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 2:45 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.
2:45 PM
102:45
213:45
314:45
415:45
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:50 dan tamat pada 08:35 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
19:5008:35
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
Berapa miligram ubat m terdapat dalam 5 mL larutan 5% (b/i)?
5% w/v5 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
Preskripsi ialah 740 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?
740 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 7 jam anda mendapati 340 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?
1000 mL / 10 hselepas 7 h: 340 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
Satu beg mengandungi 200 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 15 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?
200 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 12 unit/kg/j untuk pesakit berberat 81 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
25 000 unit/250 mL12 unit/kg/h81 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 250 mg dalam 250 mL berjalan pada 10 mL/j. Pesakit berberat 71 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
250 mg/250 mL10 mL/h71 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 12:30 dengan 80 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 100 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
1000 mL80 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tiada had; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.
6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 26/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 102/62 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 37.7 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
RR 26SpO₂ 99%udaraSBP 102HR 58AT 37.7 °C
1rendah
2rendah–sederhana
3sederhana
4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Nilai latihan: Na⁺ 138 mmol/L, glukosa 20.1 mmol/L dan urea 16 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.
Na⁺ 138 mmol/Lglukosa 20.1 mmol/Lurea 16 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan pH 7.29, PaCO₂ 28 mmHg (3.7 kPa) dan HCO₃⁻ 13 mmol/L, dengan Na⁺ 135 dan Cl⁻ 91 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1fibrilasi atrium
2blok AV darjah kedua jenis II
3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
4blok AV darjah pertama
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
Mengapa ini jawapannya
The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.
Jawapan
C · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
Mengapa ini jawapannya
Unexplained differences between home and hospital medicines are reported to the prescriber. Missed anticoagulants can cause clots, and some omissions are deliberate, for example before surgery.
Jawapan
B · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
Mengapa ini jawapannya
Latex proteins can become airborne on glove powder and settle in the room. Using a latex-safe room and supplies and scheduling the patient first, when airborne latex is lowest, reduce the risk.
Jawapan
D · Use latex-free supplies and schedule the patient as the first case of the day
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
Mengapa ini jawapannya
The most serious reactions, such as acute hemolytic reactions and anaphylaxis, usually start within the first 15 minutes. The nurse stays with the patient during this time and finds another person to help elsewhere.
Jawapan
B · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
5.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Fecal impaction with liquid stool passing around it
Mengapa ini jawapannya
In fecal impaction, liquid stool from higher in the bowel leaks around the hard mass. Giving an antidiarrheal would make things worse; the nurse assesses and reports.
Jawapan
D · Fecal impaction with liquid stool passing around it
6.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
Mengapa ini jawapannya
In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.
Jawapan
D · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Kejururawatan klinikal
Jawapan: C · Adrenalin intramuskular
Mengapa ini jawapannya
Adrenalin IM ke dalam paha (untuk orang dewasa lazimnya 0.5 mg, iaitu 0.5 mL daripada 1 mg/mL; garis panduan AS 0.3–0.5 mg) ialah barisan pertama, diulang selepas 5 minit jika perlu. Antihistamin dan steroid bukan rawatan barisan pertama.
Jawapan
C · Adrenalin intramuskular
8.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
Mengapa ini jawapannya
Evisceration is a surgical emergency. The exposed bowel is covered with sterile moist dressings, the patient is positioned to reduce tension on the abdomen (for example knees bent), kept nil by mouth and reviewed urgently.
Jawapan
B · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
9.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: A · Kerosakan buah pinggang (nefrotoksisiti)
Mengapa ini jawapannya
Paras vankomisin yang tinggi dikaitkan dengan kecederaan buah pinggang akut dan, kurang kerap, kerosakan pendengaran. Jururawat melaporkan keputusan itu sebelum dos seterusnya dan memeriksa kreatinin serta keluaran air kencing.
Jawapan
A · Kerosakan buah pinggang (nefrotoksisiti)
10.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
Mengapa ini jawapannya
Poor diet and alcohol reduce folate intake and absorption, causing macrocytic anemia, and alcohol itself also raises the MCV. Iron deficiency and thalassemia cause small cells. Folate is replaced after B12 deficiency is excluded, and thiamine is also commonly given.Disemak dengan:Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)
Jawapan
C · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.Farmakologi
Jawapan: D · Nalokson
Mengapa ini jawapannya
Nalokson membalikkan kemurungan pernafasan akibat opioid. Flumazenil membalikkan benzodiazepin, asetilsisteina merawat terlebih dos parasetamol dan atropin merawat bradikardia atau keracunan organofosfat.
Jawapan
D · Nalokson
12.Farmakologi
Jawapan: C · Its metabolite norpethidine builds up and can cause seizures
Mengapa ini jawapannya
Norpethidine is excreted by the kidney and is a CNS stimulant. When it accumulates, it causes tremor, agitation and seizures, so other opioids are preferred.
Jawapan
C · Its metabolite norpethidine builds up and can cause seizures
Jawapan: B · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
Mengapa ini jawapannya
ACE inhibitors and ARBs are contraindicated in pregnancy because they can damage fetal kidneys and cause other harm. Women of childbearing age should be counselled and switched to a suitable alternative, such as labetalol or nifedipine, before conception or as soon as pregnancy is confirmed.
Jawapan
B · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
Jawapan: B · It improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement
Mengapa ini jawapannya
Prone positioning improves ventilation–perfusion matching and oxygenation and improves survival in severe ARDS. Turning needs a trained team. Risks include accidental extubation or line removal and pressure damage to the face, chest and knees, so careful positioning and skin checks are essential.
Jawapan
B · It improves oxygenation; risks are pressure injury and tube displacement
Jawapan: A · Ia mengikat fosfat makanan yang tidak dapat dikumuhkan oleh buah pinggang
Mengapa ini jawapannya
Dalam CKD, pengekalan fosfat membawa kepada hiperparatiroidisme sekunder, penyakit tulang renal dan pengkalsiuman vaskular. Pengikat fosfat yang diambil bersama makanan mengikat fosfat diet dalam usus. Fosfat diet juga dihadkan.
Jawapan
A · Ia mengikat fosfat makanan yang tidak dapat dikumuhkan oleh buah pinggang
Jawapan: B · Penyejukan, penyekat beta, ubat antitiroid, kemudian iodin dan steroid
Mengapa ini jawapannya
Ribut tiroid mengancam nyawa. Rawatan termasuk penjagaan sokongan dan penyejukan, sekatan beta untuk gejala adrenergik, tionamida (selalunya propiltiourasil) untuk menyekat sintesis, iodin yang diberikan selepas tionamida untuk menyekat pelepasan hormon, dan kortikosteroid. Aspirin dielakkan kerana ia boleh meningkatkan hormon tiroid bebas.
Jawapan
B · Penyejukan, penyekat beta, ubat antitiroid, kemudian iodin dan steroid
Jawapan: B · A sudden large volume of fresh red blood
Mengapa ini jawapannya
A sudden increase in bright red drainage suggests active haemorrhage. The nurse checks vital signs and informs the surgical team urgently. Gradually decreasing serosanguinous drainage is expected.
Jawapan: C · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing
Mengapa ini jawapannya
Maceration shows that exudate is not being managed. A barrier film or cream protects the surrounding skin, and a more absorbent dressing or more frequent changes are used. The cause of high exudate is reviewed.
Jawapan
C · Protect the skin edges and use a more absorbent dressing
19.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: A · Lebih daripada 5 pengecutan dalam 10 minit, purata sepanjang 30 minit
Mengapa ini jawapannya
Takisistol ialah lebih daripada lima pengecutan dalam 10 minit, purata sepanjang 30 minit. Apabila oksitosin sedang berjalan, ia diurus dengan mengurangkan atau menghentikan infusi, terutamanya jika kadar denyutan jantung janin terjejas.
Jawapan
A · Lebih daripada 5 pengecutan dalam 10 minit, purata sepanjang 30 minit
20.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: D · Minta bantuan dan angkat bahagian pembentang daripada tali pusat dengan tangan bersarung
Mengapa ini jawapannya
Lega tekanan pada tali pusat dengan memastikan bahagian pembentang tidak menekannya, minta bantuan segera dan gunakan kedudukan lutut–dada atau kepala di bawah. Jangan cuba memasukkan semula tali pusat; jika ia berada di luar, ia boleh ditutup dengan kasa salin yang hangat dan lembap. Kelahiran biasanya dipercepat.
Jawapan
D · Minta bantuan dan angkat bahagian pembentang daripada tali pusat dengan tangan bersarung
21.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: B · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
Mengapa ini jawapannya
Assent is the child's own agreement, in language suited to their age, alongside the legal consent given by parents. Seeking assent respects the child and builds cooperation and trust.
Jawapan
B · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
22.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: B · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency
Mengapa ini jawapannya
Hypertension with a widening pulse pressure, bradycardia and irregular respirations is Cushing's triad, a late sign of raised intracranial pressure and possible brain herniation. Immediate emergency treatment is needed.
Jawapan
B · A late sign of raised intracranial pressure; an emergency
23.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: D · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
Mengapa ini jawapannya
Standing at an angle and outside arm's reach is less confrontational and safer. The nurse makes sure neither she nor the patient is trapped, so both have an exit.
Jawapan
D · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
24.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: A · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings
Mengapa ini jawapannya
False reassurance minimises the patient's concerns and discourages further talk. A therapeutic response would acknowledge the losses and invite the patient to share more.
Jawapan
A · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: 14:45
Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.
Tukarkan jam
2 PM → 2 + 12 = 14
Jawapan
14:45
Jawapan
14:45
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: t = 12.75 h
Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.
Sebelum tengah malam
19:50 → 24:00 = 250 min
Selepas tengah malam
00:00 → 08:35 = 515 min
Jumlah
250 + 515 = 765 min
t = 765/60 = 12.75 h
Jawapan
t = 12.75 h
27.Pengiraan dos
Jawapan: m = 250 mg
Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.
Kepekatan
5% = 5 g/100 mL = 50 mg/mL
Jisim ubat
m = 50·5 = 250 mg
Jawapan
m = 250 mg
28.Pengiraan dos
Jawapan: V = 0.74 mL
Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.
Isi padu
V = 740/1000 = 0.74 mL
Pada picagari
Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.
Jawapan
V = 0.74 mL
29.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 113.3 mL/h
Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.
Kadar asal
1000/10 = 100 mL/h
Kadar baharu
R = 340/3 = 113.3 mL/h
Jawapan
R = 113.3 mL/h
Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.
30.Kadar infusi IV
Jawapan: D = 30 mg/h
Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.
Kepekatan
200/100 = 2 mg/mL
Kadar dos
D = 2·15 = 30 mg/h
Jawapan
D = 30 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: R = 9.7 mL/h
Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Unit sejam
12·81 = 972 unit/h
Kepekatan
25 000/250 = 100 unit/mL
Kadar pam
R = 972/100 = 9.72 ≈ 9.7 mL/h
Jawapan
R = 9.7 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi
Jawapan: D = 2.3 mcg/kg/min
Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Kepekatan
250 000/250 = 1000 mcg/mL
Mikrogram seminit
10·1000 = 10000 mcg/h
10000/60 = 166.7 mcg/min
Per kilogram
D = 166.7/71 = 2.347 ≈ 2.3 mcg/kg/min
Jawapan
D = 2.3 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: B = 245 mL
Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Jumlah pengambilan
oral: 100 + 200 + 200 = 500 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1320 mL
Jumlah pengeluaran
325 + 450 + 150 + 150 = 1075 mL
Imbangan
B = 1320 − 1075 = 245 mL
Jawapan
B = 245 mL
Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.
34.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: t = 10.6 h
Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Bahagian pertama
80·3 = 240 mL
1000 − 240 = 760 mL tinggal
Bahagian kedua
760/100 = 7.6 h
Jumlah masa
t = 3 + 7.6 = 10.6 h
Jawapan
t = 10.6 h
Itu kira-kira 10 h 36 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:06.
35.Skor penilaian klinikal
Jawapan: B = 14
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3
Tambah
Jumlah Braden = 1 + 3 + 2 + 4 + 1 + 3 = 14
Jawapan
B = 14
36.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah–sederhana
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 26/min → 3
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.7 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah–sederhana
Jawapan
rendah–sederhana
Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.
37.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: Osm = 312 mOsm/kg
Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.
Osmolaliti terhitung
Osm = 2·138 + 20.1 + 16 = 312.1 ≈ 312 mOsm/kg
Jawapan
Osm = 312 mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: asidosis sela tinggi tulen
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 135 − (91 + 13) = 31
Nisbah delta
(31 − 12)/(24 − 13) = 1.727
asidosis sela tinggi tulen
Jawapan
asidosis sela tinggi tulen
39.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.48 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 11 × 0.04 = 0.44 s
RR = 21 × 0.04 = 0.84 s
Formula Bazett
QTc = 0.44/√0.84 = 0.44/0.9165 = 0.48 s
Jawapan
QTc = 0.48 s
Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (480 ms)
40.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Lima langkah
1. Kadar: 4 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 40 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.88 s, 68 seminit); satu P dalam setiap 3 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.18 → 0.32 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
Jawapan
blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.