Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Seorang jururawat berdaftar mewakilkan tugas kepada pembantu penjagaan kesihatan. Siapakah yang bertanggungjawab atas keputusan mewakilkan itu?

  1. APembantu penjagaan kesihatan sahaja
  2. BPesakit
  3. CTiada sesiapa, setelah tugas diserahkan
  4. DJururawat berdaftar
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. AThe next shift, if they feel well enough
  2. BAfter a full week, whatever the symptoms
  3. CAs soon as the vomiting stops
  4. D48 hours after the symptoms have stopped
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Dua pesakit dengan nama yang sangat serupa berada di unit yang sama. Apakah langkah keselamatan yang terbaik?

  1. AMenandakan nama yang serupa dan menyemak dua pengenal pasti setiap kali
  2. BMenggunakan nombor bilik untuk membezakan pesakit
  3. CMemindahkan seorang daripada dua pesakit itu ke hospital lain
  4. DMemanggil setiap pesakit dengan nama pertama sahaja
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

An audit shows poor hand hygiene compliance on a ward. Which plan is most likely to improve it?

  1. ARemoving all sinks so staff must use hand rub
  2. BA combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
  3. CDisciplining staff who are seen not cleaning their hands, with no other change
  4. DA single poster about hand hygiene placed in the staff room
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient receiving an aminoglycoside antibiotic, such as gentamicin, reports ringing in the ears. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that it is a normal effect
  2. BGive the next dose early to finish the course
  3. CHold the next dose and report it promptly
  4. DAdvise the patient to use ear drops
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A marathon runner is confused, with a temperature of 41 °C and hot skin. What is the priority?

  1. AWrapping the runner in a blanket to prevent shivering
  2. BAsking the runner to rest in the shade and drink slowly
  3. CGiving an antipyretic tablet and waiting for it to work
  4. DRapid cooling while supporting airway and circulation
7.Kejururawatan klinikalSederhana

How does CPAP help a patient with obstructive sleep apnoea?

  1. AIt delivers bronchodilator drugs deep into the lungs overnight
  2. BIt strengthens the breathing muscles during the day
  3. CIt removes excess carbon dioxide from the lungs by gentle suction
  4. DIt keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which route and site are recommended for the first dose of adrenaline (epinephrine) in anaphylaxis on a ward?

  1. AOral tablet dissolved under the tongue
  2. BIntramuscular injection into the anterolateral thigh
  3. CSubcutaneous injection into the upper arm
  4. DIntravenous bolus given by the nurse without monitoring
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit dengan infusi heparin mempunyai aPTT 110 saat; sasaran protokol ialah 1.5–2.5 kali kawalan 30 saat. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ATeruskan tanpa perubahan dan ulang aPTT pada pagi esok
  2. BTingkatkan kadar infusi, kerana keputusan berada di atas julat sasaran
  3. CIkut protokol heparin, periksa pendarahan dan maklumkan pembekal penjagaan
  4. DBeri vitamin K seperti yang ditetapkan dan teruskan infusi
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A child with sickle cell disease and a recent viral illness is pale and tired. The hemoglobin has fallen sharply, and the reticulocyte count is very low. What is the most likely problem?

  1. AIron deficiency from a poor diet over months
  2. BAn aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
  3. CA vaso-occlusive pain crisis in the bones
  4. DA normal finding in sickle cell disease
11.FarmakologiSederhana

Bagaimanakah heparin menghasilkan kesan antikoagulan?

  1. AIa memecahkan fibrin dalam bekuan sedia ada
  2. BIa meningkatkan antitrombin, yang menyahaktifkan trombin dan faktor Xa
  3. CIa menyekat sintesis faktor pembekuan dalam hati yang bergantung pada vitamin K
  4. DIa merencat COX-1 platelet secara tak berbalik
12.FarmakologiSukar

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AConstipation; a laxative will solve the problem
  2. BExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  3. CAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
  4. DHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which exercise advice is recommended for intermittent claudication?

  1. ASupervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
  2. BStopping walking at the very first twinge of pain each time
  3. CWalking only on days when the legs feel warm and painless
  4. DComplete bed rest until the leg pain has gone for at least a month
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang jururawat merancang penjagaan untuk empat pesakit. Pesakit manakah yang patut dinilai dahulu?

  1. APesakit kegagalan jantung stabil yang menunggu penimbangan harian
  2. BPesakit COPD yang SpO₂-nya jatuh daripada 90% kepada 83% dengan rasa mengantuk yang baharu
  3. CPesakit ulser vena yang perlu menukar pembalut
  4. DPesakit hipertensi terkawal yang bertanya tentang garam
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why are insulin and glucose given together to treat hyperkalaemia?

  1. AInsulin protects the heart muscle cells from the potassium
  2. BInsulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
  3. CGlucose binds the potassium in the blood and removes it
  4. DInsulin makes the kidneys pass more potassium in the urine
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Selepas pembedahan, pengeluaran air kencing pesakit ialah 15 mL/j selama 3 jam, dengan nadi 110/min, TD 96/58 mmHg dan membran mukus kering. Apakah punca yang paling mungkin bagi pengeluaran air kencing yang rendah?

  1. AAKI prarenal akibat hipovolemia
  2. BDiabetes insipidus selepas anestesia
  3. CSIADH disebabkan oleh pembedahan
  4. DLebihan cecair daripada cecair IV
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which initial treatment is usual for symptomatic hypercalcaemia of malignancy?

  1. AIV fluids followed by an IV bisphosphonate
  2. BFluid restriction and a thiazide diuretic
  3. CA high-calcium diet with extra milk
  4. DOral calcium tablets and vitamin D
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient after a laparoscopic fundoplication for reflux. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
  2. B"I should eat smaller meals for a while after the operation."
  3. C"I'll eat soft, moist food at first and chew it well."
  4. D"Some difficulty swallowing can happen in the early weeks."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Metilergonovina (metilergometrina) untuk pendarahan selepas bersalin tidak patut diberikan kepada wanita dengan:

  1. AAnemia
  2. BAsma
  3. CTekanan darah tinggi
  4. DDiabetes jenis 1
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 28 weeks has itching, and her liver tests and bile acids are raised. Which advice is most important?

  1. AItching proves the baby is healthy
  2. BStop attending antenatal visits once itching settles
  3. CTake a hot bath to relieve the itching
  4. DReport reduced fetal movements straight away
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which advice is best for a baby with mild nappy rash?

  1. AUse tighter nappies so that less urine reaches the skin
  2. BApply talcum powder thickly at every nappy change
  3. CWipe with perfumed baby wipes at every change to kill the bacteria on the skin
  4. DChange nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 15-year-old boy with mumps develops a painful, swollen testis. What is the most likely explanation?

  1. AMumps orchitis, a known complication after puberty
  2. BTesticular cancer unrelated to the infection
  3. CA late side effect of the MMR vaccine given in childhood
  4. DAn inguinal hernia caused by coughing
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Apakah triad klasik ensefalopati Wernicke?

  1. ASakit kepala, muntah dan penglihatan kabur sahaja
  2. BDemam, ruam dan kekakuan leher
  3. CKekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal
  4. DGegaran, kekakuan dan pergerakan perlahan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient on suicide precautions asks for his razor to shave. What is the most appropriate response?

  1. AFollow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
  2. BRefuse, and tell him he cannot shave at all while in hospital
  3. CLet another patient lend him a razor so that staff do not need to be involved and he can keep his privacy
  4. DGive him the razor, because he has the right to his own belongings
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
45.922 gtt/min? gtt/minbundarkan kepada 1 gtt/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan kadar titisan memberikan 45.922 gtt/min. Peraturan dalam latihan ini ialah kadar titisan dibundarkan kepada titisan bulat yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

45.922 gtt/min
x = gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
10 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 10 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.

10 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
80 kg25 mg/kg/hari4× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 80 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 25 mg/kg sehari, diberi dalam 4 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

80 kg25 mg/kg/hari4× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 475 mikrogram. Ampul mengandungi 0.5 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

475 mcg0.5 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 8 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
600 mL60 gtt/mL30 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 30 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 600 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

30 gtt/min60 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
12 500 unit250 mLheparin? mL/h66 kg16 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 12 500 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 16 unit/kg/j untuk pesakit berberat 66 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 500 unit/250 mL16 unit/kg/h66 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h100 kg4 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 100 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 4 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL4 mcg/min100 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh200 mLsusu240 mLsup200 mLketulan ais240 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing150 mLair kencing200 mLlongkang luka110 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 200 mLsusu: 240 mLsup: 200 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL125 mL/hmula 06:3007:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 06:30 dan berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 07:30?

500 mL125 mL/h06:30 → 07:30
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, bercakap dalam ayat tetapi keliru dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 88/52 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 36.6 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 32SpO₂ 97%O₂SBP 88HR 76AT 36.6 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.52PaCO₂mmHg354551HCO₃⁻mmol/L222640tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.52, PaCO₂ 51 mmHg (6.8 kPa) dan HCO₃⁻ 40 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.52PaCO₂ 51 mmHg (6.8 kPa)HCO₃⁻ 40 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 21% menunjukkan PaO₂ 80 mmHg (10.7 kPa) dan PaCO₂ 46 mmHg (6.1 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 80 mmHg (10.7 kPa)PaCO₂ 46 mmHg (6.1 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah ketiga (lengkap)blok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)bradikardia sinus

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah ketiga (lengkap)
  2. 2blok AV darjah kedua jenis II
  3. 3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  4. 4bradikardia sinus

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Jururawat berdaftar

Mengapa ini jawapannya

Jururawat bertanggungjawab untuk mewakilkan dengan sewajarnya, kepada seseorang yang cekap, dengan penyeliaan jika perlu. Orang yang menerima tugas bertanggungjawab melaksanakannya dengan betul.

Jawapan

D · Jururawat berdaftar
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · 48 hours after the symptoms have stopped

Mengapa ini jawapannya

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Jawapan

D · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Menandakan nama yang serupa dan menyemak dua pengenal pasti setiap kali

Mengapa ini jawapannya

Sistem amaran nama, seperti pelekat atau bendera, memberi amaran kepada kakitangan, dan semakan dua pengenal pasti yang ketat mencegah kekeliruan. Nombor bilik dan nama pertama tidak boleh dipercayai.

Jawapan

A · Menandakan nama yang serupa dan menyemak dua pengenal pasti setiap kali
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback

Mengapa ini jawapannya

Multimodal strategies, such as easy access to hand rub at the point of care, training, reminders, audits with feedback and leadership support, improve hand hygiene more than single actions.

Jawapan

B · A combined approach with education, hand rub at every bedside, regular audits and feedback
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Hold the next dose and report it promptly

Mengapa ini jawapannya

Aminoglycosides can cause ototoxicity, which may be permanent. Tinnitus or hearing loss is reported promptly, and drug levels and kidney function are checked.

Jawapan

C · Hold the next dose and report it promptly
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Rapid cooling while supporting airway and circulation

Mengapa ini jawapannya

Heat stroke is an emergency in which body temperature rises and the brain is affected. Rapid cooling, for example with cold water or ice, is the priority; antipyretics do not work for heat stroke.

Jawapan

D · Rapid cooling while supporting airway and circulation
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure

Mengapa ini jawapannya

Continuous positive airway pressure acts as a splint for the upper airway, preventing collapse and apnoeas. Patients should bring their CPAP machine into hospital.

Jawapan

D · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Intramuscular injection into the anterolateral thigh

Mengapa ini jawapannya

IM adrenaline into the outer thigh is absorbed quickly and is the first-line route. IV adrenaline is reserved for experienced specialists with full monitoring because of the risk of arrhythmias.

Jawapan

B · Intramuscular injection into the anterolateral thigh
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Ikut protokol heparin, periksa pendarahan dan maklumkan pembekal penjagaan

Mengapa ini jawapannya

110 s jauh di atas sasaran kira-kira 45–75 s, maka risiko pendarahan tinggi. Jururawat mengikut protokol heparin, menilai pendarahan dan memaklumkan pembekal penjagaan. Protamina ialah agen pembalikan bagi heparin; vitamin K membalikkan warfarin.Disemak dengan: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Ikut protokol heparin, periksa pendarahan dan maklumkan pembekal penjagaan
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19

Mengapa ini jawapannya

Patients with sickle cell disease depend on a high reticulocyte count because their red cells live only a short time. Parvovirus B19 can stop red cell production for days, causing a rapid fall in hemoglobin with very low reticulocytes. Transfusion may be needed.Disemak dengan: Reticulocyte Count · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

B · An aplastic crisis, often caused by parvovirus B19
11.Farmakologi

Jawapan: B · Ia meningkatkan antitrombin, yang menyahaktifkan trombin dan faktor Xa

Mengapa ini jawapannya

Heparin mengikat antitrombin dan mempercepatkan penyahaktifan trombin dan faktor Xa dengan ketara. Heparin berberat molekul rendah bertindak terutamanya pada faktor Xa.

Jawapan

B · Ia meningkatkan antitrombin, yang menyahaktifkan trombin dan faktor Xa
12.Farmakologi

Jawapan: C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Mengapa ini jawapannya

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Jawapan

C · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat

Mengapa ini jawapannya

Supervised exercise programmes, walking to near-maximal claudication pain, resting and repeating for about 30 minutes several times a week, improve walking distance. With smoking cessation, an antiplatelet and a statin, this is first-line management.

Jawapan

A · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Pesakit COPD yang SpO₂-nya jatuh daripada 90% kepada 83% dengan rasa mengantuk yang baharu

Mengapa ini jawapannya

Ketepuan yang menurun dengan rasa mengantuk baharu menunjukkan kegagalan pernafasan akut, mungkin dengan hiperkapnia, dan memerlukan penilaian segera. Pesakit lain stabil dan keperluan mereka boleh menunggu sebentar.

Jawapan

B · Pesakit COPD yang SpO₂-nya jatuh daripada 90% kepada 83% dengan rasa mengantuk yang baharu
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo

Mengapa ini jawapannya

Insulin activates the sodium–potassium pump, moving potassium into cells and lowering the serum level within about 15–30 minutes. Glucose is given to prevent hypoglycaemia. The effect is temporary, so potassium must also be removed.

Jawapan

B · Insulin moves potassium into cells; glucose prevents a hypo
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · AKI prarenal akibat hipovolemia

Mengapa ini jawapannya

Takikardia, tekanan darah rendah dan membran mukus kering menunjukkan hipovolemia yang mengurangkan perfusi buah pinggang. Jururawat menyemak bahawa kateter terbuka dan membuat eskalasi; pasukan biasanya akan mempreskripsikan cabaran cecair dan mencari puncanya, seperti pendarahan atau kehilangan yang tinggi.

Jawapan

A · AKI prarenal akibat hipovolemia
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · IV fluids followed by an IV bisphosphonate

Mengapa ini jawapannya

Hypercalcaemia causes polyuria and dehydration, so IV saline is given first, then a bisphosphonate such as zoledronic acid to reduce bone resorption. Calcium, kidney function and symptoms are monitored.

Jawapan

A · IV fluids followed by an IV bisphosphonate
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."

Mengapa ini jawapannya

Fundoplication wraps the stomach around the lower oesophagus, so belching may be hard and gas bloat is common; fizzy drinks make it worse. Soft food, small meals and good chewing help while early swelling settles.

Jawapan

A · "Fizzy drinks will help me bring up wind after meals."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Tekanan darah tinggi

Mengapa ini jawapannya

Alkaloid ergot menyebabkan vasokonstriksi dan boleh menaikkan tekanan darah sehingga berbahaya, maka ia dielakkan dalam hipertensi dan pra-eklampsia. Karboprost ialah ubat yang dielakkan dalam asma.

Jawapan

C · Tekanan darah tinggi
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Report reduced fetal movements straight away

Mengapa ini jawapannya

Intrahepatic cholestasis is linked with stillbirth, especially with high bile acids. Women are monitored closely, told to report reduced movements and may be offered birth earlier. Cool baths and emollients ease itching.

Jawapan

D · Report reduced fetal movements straight away
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Change nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time

Mengapa ini jawapannya

Keeping the skin clean and dry with frequent changes, gentle cleaning with water, a barrier cream and nappy-free time helps nappy rash heal. Perfumed products and talc can irritate the skin; a rash that persists may be a candidal infection.

Jawapan

D · Change nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Mumps orchitis, a known complication after puberty

Mengapa ini jawapannya

Orchitis is a common complication of mumps in males after puberty, usually a few days after the parotid swelling. It is painful and, rarely, reduces fertility. Supportive care includes analgesia and scrotal support.

Jawapan

A · Mumps orchitis, a known complication after puberty
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Kekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal

Mengapa ini jawapannya

Triad penuh hanya hadir pada sesetengah pesakit, maka tiamina diberikan kepada sesiapa yang berisiko. Tanpa rawatan, ia boleh berkembang menjadi sindrom Korsakoff.

Jawapan

C · Kekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor

Mengapa ini jawapannya

Patients at risk still need hygiene and dignity. Policies usually allow supervised use of sharps or safer alternatives, which balance safety with respect.

Jawapan

A · Follow policy, for example by supervising the shave or offering an electric razor
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 46 gtt/min

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat satu

45.922 → 5

Hanya digit seterusnya yang menentukan

45.922 → 9
9 ialah 5 atau lebih, jadi 5 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (22) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 46 gtt/min

Jawapan

x = 46 gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 0.6 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 10 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 10·60/1000 = 0.6 mg/h

Jawapan

D = 0.6 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 500 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

25·80 = 2000 mg

Setiap dos

D = 2000/4 = 500 mg

Jawapan

D = 500 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.95 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.5 mg/mL = 500 mcg/mL

Isi padu

V = 475/500 = 0.95 mL

Jawapan

V = 0.95 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 63 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 1500·20/480 = 62.5 ≈ 63 gtt/min

Jawapan

R = 63 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 63 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 20 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

30·60/60 = 30 mL/h

Masa yang tinggal

t = 600/30 = 20 h

Jawapan

t = 20 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 21.1 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

16·66 = 1 056 unit/h

Kepekatan

12 500/250 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 1056/50 = 21.12 ≈ 21.1 mL/h

Jawapan

R = 21.1 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 15 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

4·60 = 240 mcg/h

Kadar pam

R = 240/16 = 15 mL/h

Jawapan

R = 15 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 2060 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 240 + 200 = 640 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 2060 mL

Jawapan

I = 2060 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 375 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

06:30 → 07:30 = 1 h

Isi padu yang diinfuskan

125·1 = 125 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 125 = 375 mL

Jawapan

V = 375 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: bercakap dalam ayat tetapi keliru → 4
M: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal) → 4

Tambah

GCS = 3 + 4 + 4 = 11

Keterukan

GCS 11 → sederhana

Jawapan

sederhana
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 97% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.6 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 8
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.52: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 51 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 40 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 12.23 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.21·713 − 46/0.8 = 149.7 − 57.5 = 92.23 mmHg

Kecerunan

A–a = 92.23 − 80 = 12.23 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 12.23 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.455 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 10 × 0.04 = 0.40 s
RR = 17 × 0.04 = 0.68 s

Formula Fridericia

QTc = 0.40/∛0.68 = 0.40/0.8794 = 0.455 s

Jawapan

QTc = 0.455 s

Antara had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): sempadan, bergantung pada rujukan yang digunakan. (455 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis II

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 6 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 60 seminit.
2. Rentak: gelombang P teratur; R–R teratur kecuali jeda panjang di mana QRS tiada.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.72 s, 83 seminit); satu P dalam setiap 3 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.16 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis II

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis II

Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions