Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A nurse posts about an "interesting patient" on social media without naming them. Why is this a problem?

  1. AIt is not a problem if the account is private
  2. BThe patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
  3. CIt is only a problem if the post also includes a photograph of the patient
  4. DIt is not a problem because no name was given
2.Asas kejururawatanSukar

Mengapakah mengangkat pesakit dengan meletakkan tangan di bawah ketiaknya ("drag lift") dianggap tidak selamat?

  1. AIa mengambil masa terlalu lama berbanding menggunakan alat angkat atau helaian gelongsor
  2. BIa tidak selamat hanya apabila pesakit memakai gaun
  3. CIa hanya tidak selamat untuk kanak-kanak
  4. DIa boleh mencederakan bahu pesakit dan belakang jururawat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Semasa wabak norovirus di wad, kaedah kebersihan tangan manakah yang patut digunakan oleh kakitangan selepas menjaga pesakit?

  1. AMengelap tangan pada tuala kertas sahaja
  2. BTiada kebersihan tangan jika sarung tangan dipakai
  3. CMencuci dengan sabun dan air
  4. DSapuan tangan beralkohol sahaja
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Semasa kemasukan, senarai ubat dari rumah termasuk pencair darah yang tiada dalam arahan baharu hospital. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikan dos dari rumah tanpa arahan
  2. BMengabaikannya, kerana arahan hospital menggantikan ubat dari rumah
  3. CMenyuruh pesakit mengambil bekalan sendiri secara sembunyi
  4. DMenjelaskan percanggahan itu dengan pempreskripsi
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Monitor jantung menunjukkan garis rata (asistol) bagi seorang pesakit, tetapi pesakit itu duduk dan bercakap. Apakah yang dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMemeriksa pesakit dan wayar elektrod
  2. BMenyediakan defibrilator untuk memberi kejutan
  3. CMemanggil pasukan henti jantung
  4. DMemulakan penekanan dada serta-merta
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A trauma patient has an open leg fracture, absent breath sounds on one side, a trachea shifted to the other side and a falling blood pressure. Which problem is the priority?

  1. AThe suspected tension pneumothorax
  2. BThe risk of wound infection
  3. CThe open fracture of the leg
  4. DThe pain from the fracture
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Carta imbangan cecair pesakit menunjukkan pengambilan 1,200 mL dan pengeluaran 2,300 mL dalam tempoh 24 jam. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. AImbangan cecair positif sebanyak 3,500 mL
  2. BImbangan cecair negatif sebanyak 1,100 mL
  3. CStatus cecair seimbang
  4. DImbangan cecair positif sebanyak 1,100 mL
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit yang menggunakan steroid jangka panjang sakit akut selepas muntah dan terlepas dos, dengan hipotensi dan kekeliruan. Kecemasan manakah yang patut dipertimbangkan?

  1. ARibut tiroid
  2. BHiperkalsemia
  3. CDiabetes insipidus
  4. DKrisis adrenal
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Paras palung vankomisin berada di atas julat sasaran. Kesan advers manakah yang menjadi kebimbangan utama?

  1. AKerosakan buah pinggang (nefrotoksisiti)
  2. BGlukosa darah rendah (hipoglisemia)
  3. CKiraan platelet yang meningkat (trombositosis)
  4. DSembelit dan kembung perut
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Mengapakah keputusan HbA1c boleh mengelirukan pada pesakit yang menerima transfusi darah yang banyak dua minggu lalu?

  1. ATransfusi sentiasa menaikkan HbA1c kepada paras tinggi secara palsu
  2. BHbA1c mengukur gula pada sel darah putih, bukan sel darah merah
  3. CHbA1c tepat dalam setiap situasi
  4. DBanyak sel darah merah ialah sel penderma, yang tidak terdedah kepada glukosa pesakit
11.FarmakologiSederhana

After a vaccination, why is a person asked to wait for a short time before leaving?

  1. ATo make sure the injection site does not bruise
  2. BTo check that the vaccine has already created protective antibodies
  3. CTo watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
  4. DTo measure the person's temperature for fever
12.FarmakologiSukar

A patient taking furosemide has a serum potassium of 2.9 mmol/L (mEq/L). Which ECG change is typical of this level?

  1. AA short QT interval with high R waves
  2. BTall, peaked T waves
  3. CFlattened T waves and prominent U waves
  4. DWidened QRS with a sine-wave pattern
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

During airway suctioning, when should suction be applied?

  1. AContinuously for at least 30 seconds
  2. BOnly while withdrawing the catheter
  3. CBefore the catheter enters the airway
  4. DOnly while inserting the catheter
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Hours after surgery to restore blood flow to an ischaemic leg, the patient has severe calf pain that is worse when the toes are moved passively, and the calf feels tense. What should the nurse suspect?

  1. ACramp from lying still in bed
  2. BExpected postoperative pain from the leg wound
  3. CCompartment syndrome from reperfusion swelling
  4. DA superficial thrombophlebitis of the long saphenous vein
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why can a patient with an insulin pump develop DKA within hours if the pump stops working?

  1. AThe body becomes allergic to insulin when the pump stops
  2. BThe pump gives long-acting insulin, which builds up and stops working all at once
  3. CThe battery in the pump releases chemicals into the blood
  4. DThe pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient on insulin has worsening chronic kidney disease and is having more hypos. What is the best explanation?

  1. AKidney disease makes the body resistant to insulin
  2. BThe patient is eating far more carbohydrate than before
  3. CKidney disease makes the meter read too low
  4. DThe kidneys clear less insulin, so it lasts longer
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which finding means a patient is usually ready to leave recovery for the ward?

  1. ASystolic BP falling steadily over the last hour, with a rising pulse rate
  2. BPain score 9/10 and vomiting repeatedly
  3. CAwake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
  4. DStill drowsy and needing a jaw thrust to breathe
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Pada hari ke-2 pankreatitis akut yang teruk, seorang pesakit menjadi sesak nafas, dengan SpO₂ 88% dan infiltrat dua belah pada X-ray dada. Komplikasi manakah yang paling mungkin?

  1. ASindrom gangguan pernafasan akut (ARDS)
  2. BPneumotoraks tegang spontan
  3. CSerangan asma teruk akut
  4. DAspirasi objek asing
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

After birth of the baby, the placenta has not been delivered after a long time despite active management. What is this called?

  1. APlacental abruption
  2. BPlacenta praevia
  3. CRetained placenta
  4. DUterine inversion
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman has been breastfeeding for 3 weeks. Her baby has gained little weight, feeds briefly and falls asleep at the breast. What is the most appropriate first action?

  1. AObserve a full feed to assess latch and milk transfer
  2. BReassure her that slow weight gain is normal
  3. CTell her to feed only every 6 hours to build hunger
  4. DAdvise her to stop breastfeeding and use formula only
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Tanda manakah yang mencadangkan kanak-kanak bersedia untuk memulakan latihan tandas?

  1. AMampu berjalan
  2. BMencapai hari jadi pertama dan mampu berjalan, sama ada kanak-kanak menunjukkan minat atau tidak
  3. CKekal kering selama kira-kira 2 jam, menunjukkan minat dan mampu mengikut arahan mudah
  4. DMenyebut perkataan pertama
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 2 tahun mengalami sawan tonik–klonik dengan demam tinggi. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. APegang anggota kanak-kanak dengan kuat untuk menghentikan pergerakan dan mencegah kecederaan akibat sentakan
  2. BLindungi kanak-kanak daripada kecederaan, catat masa sawan dan pusingkan kanak-kanak mengiring
  3. CLetakkan sudu dalam mulut kanak-kanak untuk melindungi lidah
  4. DLetakkan kanak-kanak dalam mandian sejuk
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A man with an intellectual disability is becoming irritable. Staff say it is "just his learning disability". What is this an example of?

  1. APositive reinforcement
  2. BTransference
  3. CSplitting by the patient
  4. DDiagnostic overshadowing
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient says, "My boss didn't say hello this morning, so she must think I'm useless." Which cognitive distortion is shown, and what is a helpful nursing response?

  1. ACatastrophising; tell the patient that she will definitely not be fired
  2. BPersonalisation; advise the patient to ask for a new manager
  3. CAll-or-nothing thinking; agree that the boss is being unfair
  4. DMind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
5 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 5 kaki 11 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

5 ft 11 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0018:0001:55t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 18:00 dan tamat pada 01:55 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

18:0001:55
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
5%50 mLm = ? mg

Berapa miligram ubat m terdapat dalam 50 mL larutan 5% (b/i)?

5% w/v50 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 0.73 mg. Ampul mengandungi 1000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

0.73 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min12 h

Titisan berjalan pada 20 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 12 jam?

20 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
50 mg500 mL10 mL/h? mcg/min

Satu infusi 50 mg dalam 500 mL berjalan pada 10 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

50 mg/500 mL10 mL/h
D = mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit100 mLinsulin biasa3 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 100 unit insulin biasa dalam 100 mL berjalan pada 3 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

100 unit/100 mL3 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine35 mL/h92 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 250 mg dalam 250 mL berjalan pada 35 mL/j. Pesakit berberat 92 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL35 mL/h92 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair150 mLsusu100 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing225 mLair kencing250 mLair kencing200 mLlongkang luka110 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 101 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

101 kg8 hair kencing: 225 mLair kencing: 250 mLair kencing: 200 mLlongkang luka: 110 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 50 mL/hmula 12:00tjumlah​ = ? h125 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 12:00 dengan 125 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 50 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL125 mL/h · 4 h50 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 21/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.9 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 21SpO₂ 98%udaraSBP 142HR 88AT 37.9 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.38PaCO₂mmHg354560HCO₃⁻mmol/L222634tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.38, PaCO₂ 60 mmHg (8.0 kPa) dan HCO₃⁻ 34 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.38PaCO₂ 60 mmHg (8.0 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.29PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222613pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.29, PaCO₂ 28 mmHg (3.7 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.29PaCO₂ 28 mmHg (3.7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV, jadi atrium dan ventrikel berdenyut pada kadar yang berbeza. Kompleks QRS adalah teratur: cari kadar ventrikel dalam denyut seminit (kaedah 1500, nombor bulat).

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality

Mengapa ini jawapannya

Details such as the ward, the condition or the date can reveal who a patient is. Professional codes forbid sharing patient information on social media, even without names.

Jawapan

B · The patient may still be identifiable, which breaches confidentiality
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Ia boleh mencederakan bahu pesakit dan belakang jururawat

Mengapa ini jawapannya

Drag lift meletakkan tekanan tinggi pada sendi bahu dan kulit pesakit serta tulang belakang pengendali. Pesakit yang tidak boleh bergerak sendiri patut dialihkan dengan helaian gelongsor, alat bantu berdiri atau hoist.

Jawapan

D · Ia boleh mencederakan bahu pesakit dan belakang jururawat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Mencuci dengan sabun dan air

Mengapa ini jawapannya

Norovirus tidak dibunuh dengan pasti oleh sapuan tangan beralkohol, jadi tangan dicuci dengan sabun dan air, yang menyingkirkannya secara mekanikal. Langkah berjaga-jaga sentuhan dan pembersihan persekitaran yang rapi juga digunakan.

Jawapan

C · Mencuci dengan sabun dan air
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menjelaskan percanggahan itu dengan pempreskripsi

Mengapa ini jawapannya

Perbezaan yang tidak dijelaskan antara ubat dari rumah dan arahan hospital boleh jadi satu pengabaian atau perubahan yang disengajakan. Jururawat bertanya kepada pempreskripsi, supaya keputusan itu disengajakan dan didokumenkan. Pengabaian antikoagulan yang tidak disengajakan boleh menyebabkan pembekuan darah.

Jawapan

D · Menjelaskan percanggahan itu dengan pempreskripsi
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Memeriksa pesakit dan wayar elektrod

Mengapa ini jawapannya

Pesakit yang bercakap mempunyai nadi, maka garis rata hampir pasti masalah wayar atau elektrod. Jururawat menilai pesakit dan membetulkan wayar. CPR dan defibrilasi adalah untuk pesakit yang benar-benar dalam henti jantung.

Jawapan

A · Memeriksa pesakit dan wayar elektrod
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · The suspected tension pneumothorax

Mengapa ini jawapannya

A shifted trachea, absent breath sounds and hypotension suggest tension pneumothorax, which threatens breathing and circulation within minutes. The fracture is important, but it comes after the immediate life threat.

Jawapan

A · The suspected tension pneumothorax
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Imbangan cecair negatif sebanyak 1,100 mL

Mengapa ini jawapannya

1,200 − 2,300 = −1,100 mL. Imbangan negatif bermaksud lebih banyak cecair hilang daripada yang diperoleh, yang boleh menyebabkan dehidrasi.

Jawapan

B · Imbangan cecair negatif sebanyak 1,100 mL
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Krisis adrenal

Mengapa ini jawapannya

Terlepas dos steroid semasa sakit boleh menyebabkan krisis adrenal, dengan kejutan, muntah dan kekeliruan. Ia dirawat segera dengan hidrokortison parenteral dan cecair.

Jawapan

D · Krisis adrenal
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Kerosakan buah pinggang (nefrotoksisiti)

Mengapa ini jawapannya

Paras vankomisin yang tinggi dikaitkan dengan kecederaan buah pinggang akut dan, kurang kerap, kerosakan pendengaran. Jururawat melaporkan keputusan itu sebelum dos seterusnya dan memeriksa kreatinin serta keluaran air kencing.

Jawapan

A · Kerosakan buah pinggang (nefrotoksisiti)
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Banyak sel darah merah ialah sel penderma, yang tidak terdedah kepada glukosa pesakit

Mengapa ini jawapannya

HbA1c terbentuk apabila glukosa melekat pada hemoglobin sepanjang hayat sel darah merah. Sel penderma yang ditransfusi dan keadaan yang memendekkan hayat sel darah merah memberikan nilai rendah secara palsu, maka log glukosa atau penanda lain digunakan sebaliknya.

Jawapan

D · Banyak sel darah merah ialah sel penderma, yang tidak terdedah kepada glukosa pesakit
11.Farmakologi

Jawapan: C · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes

Mengapa ini jawapannya

Anaphylaxis after vaccination is rare but usually begins soon after the injection. Staff and adrenaline must be available during the observation period.

Jawapan

C · To watch for anaphylaxis, which usually starts within minutes
12.Farmakologi

Jawapan: C · Flattened T waves and prominent U waves

Mengapa ini jawapannya

Hypokalaemia causes flat T waves, ST depression and U waves, and it increases the risk of arrhythmias. Peaked T waves and wide QRS complexes are signs of hyperkalaemia.

Jawapan

C · Flattened T waves and prominent U waves
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Only while withdrawing the catheter

Mengapa ini jawapannya

The catheter is inserted without suction and suction is applied as it is withdrawn, with each pass kept short. This limits mucosal trauma and hypoxaemia. The patient is monitored for desaturation and bradycardia.

Jawapan

B · Only while withdrawing the catheter
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Compartment syndrome from reperfusion swelling

Mengapa ini jawapannya

When blood flow returns to ischaemic muscle, swelling can raise pressure in a fascial compartment. Pain out of proportion and pain on passive stretch are early signs; pulses may remain until late. It is reported urgently, as fasciotomy may be needed. The limb is kept at heart level, not raised high.

Jawapan

C · Compartment syndrome from reperfusion swelling
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · The pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve

Mengapa ini jawapannya

Insulin pumps deliver a continuous flow of rapid-acting insulin. If delivery stops, there is no depot of long-acting insulin, so ketones can rise within a few hours. Patients carry pens or syringes as a backup.

Jawapan

D · The pump gives only rapid-acting insulin, so there is no long-acting reserve
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · The kidneys clear less insulin, so it lasts longer

Mengapa ini jawapannya

The kidneys clear a large share of insulin. As kidney function falls, insulin stays in the blood longer and some oral agents build up, so hypos increase. Insulin doses often need to be reduced.

Jawapan

D · The kidneys clear less insulin, so it lasts longer
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain

Mengapa ini jawapannya

Discharge criteria include a protected airway, adequate breathing and oxygen saturation, stable vital signs, acceptable pain and nausea control, and no active bleeding, as set by local recovery criteria.

Jawapan

C · Awake, with a clear airway, stable observations and controlled pain
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS)

Mengapa ini jawapannya

Pankreatitis teruk mencetuskan tindak balas keradangan sistemik yang boleh menyebabkan ARDS, AKI dan renjatan. Hipoksemia dengan infiltrat dua belah adalah tipikal. Eskalasi kepada penjagaan kritikal untuk sokongan pernafasan diperlukan.

Jawapan

A · Sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS)
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Retained placenta

Mengapa ini jawapannya

A retained placenta is one that has not been delivered within the expected time, usually about 30 minutes with active management. It increases the risk of haemorrhage and may need manual removal.

Jawapan

C · Retained placenta
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Observe a full feed to assess latch and milk transfer

Mengapa ini jawapannya

Poor weight gain needs assessment of a full feed, including latch, swallowing and duration, and of the baby's health. Support may include more frequent feeds, breast compression and expressed milk, with medical review.

Jawapan

A · Observe a full feed to assess latch and milk transfer
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Kekal kering selama kira-kira 2 jam, menunjukkan minat dan mampu mengikut arahan mudah

Mengapa ini jawapannya

Tanda kesediaan termasuk kawalan pundi kencing selama beberapa jam, kesedaran tentang lampin basah, minat terhadap tandas dan keupayaan untuk duduk, berjalan dan mengikut arahan mudah, biasanya antara kira-kira 18 bulan dan 3 tahun.

Jawapan

C · Kekal kering selama kira-kira 2 jam, menunjukkan minat dan mampu mengikut arahan mudah
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Lindungi kanak-kanak daripada kecederaan, catat masa sawan dan pusingkan kanak-kanak mengiring

Mengapa ini jawapannya

Semasa sawan, alihkan objek keras, jangan masukkan apa-apa ke dalam mulut atau menahan kanak-kanak, catat masanya dan letakkan kanak-kanak mengiring selepas itu. Dapatkan bantuan segera jika ia berlangsung lebih daripada 5 minit.

Jawapan

B · Lindungi kanak-kanak daripada kecederaan, catat masa sawan dan pusingkan kanak-kanak mengiring
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Diagnostic overshadowing

Mengapa ini jawapannya

Diagnostic overshadowing happens when new symptoms are attributed to a known disability or mental illness, so a physical or other cause is missed. It contributes to poorer health outcomes.

Jawapan

D · Diagnostic overshadowing
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour

Mengapa ini jawapannya

Mind reading is assuming others' thoughts without evidence. Exploring alternative explanations, such as the boss being busy, helps the patient test the thought and reduce distress.

Jawapan

D · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 180 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

5·12 + 11 = 71 in

Inci kepada sentimeter

h = 71·2.54 = 180.3 ≈ 180 cm

Jawapan

h = 180 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 7.92 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

18:00 → 24:00 = 360 min

Selepas tengah malam

00:00 → 01:55 = 115 min

Jumlah

360 + 115 = 475 min
t = 475/60 = 7.917 ≈ 7.92 h

Jawapan

t = 7.92 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: m = 2500 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

5% = 5 g/100 mL = 50 mg/mL

Jisim ubat

m = 50·50 = 2500 mg

Jawapan

m = 2500 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.73 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.73 mg = 730 mcg

Isi padu

V = 730/1000 = 0.73 mL

Jawapan

V = 0.73 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 720 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

20·60/20 = 60 mL/h

Isi padu

V = 60·12 = 720 mL

Jawapan

V = 720 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 16.67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

50000 mcg/500 mL = 100 mcg/mL

Dos sejam

10·100 = 1000 mcg/h

Dos seminit

D = 1000/60 = 16.67 mcg/min

Jawapan

D = 16.67 mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 3 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

100/100 = 1 unit/mL

Unit sejam

D = 3·1 = 3 unit/h

Jawapan

D = 3 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 6.3 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogram seminit

35·1000 = 35000 mcg/h
35000/60 = 583.3 mcg/min

Per kilogram

D = 583.3/92 = 6.341 ≈ 6.3 mcg/kg/min

Jawapan

D = 6.3 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.84 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

225 + 250 + 200 = 675 mL

Per kilogram sejam

U = 675/(101·8) = 0.8354 ≈ 0.84 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.84 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 14 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL tinggal

Bahagian kedua

500/50 = 10 h

Jumlah masa

t = 4 + 10 = 14 h

Jawapan

t = 14 h

Itu kira-kira 14 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 02:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 75

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 15 + 0 + 20 + 0 = 75

Jawapan

MFS = 75
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 21/min → 2
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.9 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.38: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 60 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 34 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan yang sesuai

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·13 + 8 = 27.5 → 25.5–29.5 mmHg

Bandingkan

terukur: 28 mmHg → pampasan yang sesuai

Jawapan

pampasan yang sesuai
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.491 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 13 × 0.04 = 0.52 s
RR = 28 × 0.04 = 1.12 s

Formula Bazett

QTc = 0.52/√1.12 = 0.52/1.058 = 0.491 s

Jawapan

QTc = 0.491 s

Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (491 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar ventrikel = 34 bpm

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Kadar atrium

P–P = 22 petak kecil = 0.88 s → 1500 ÷ 22 = 68.18 ≈ 68 seminit

Kadar ventrikel

R–R = 44 petak kecil = 1.76 s → 1500 ÷ 44 = 34.09 ≈ 34 seminit

Jawapan

kadar ventrikel = 34 bpm

Jawapan

kadar ventrikel = 34 bpm

Blok AV 2:1: setiap gelombang P kedua tidak dikonduksikan, jadi kadar atrium dua kali ganda kadar ventrikel.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions