Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position is oxygenation usually best?

  1. ALying face down
  2. BLying on the left side
  3. CLying flat on the back
  4. DLying on the right side
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit yang berkeupayaan menolak rawatan yang dipreskripsikan. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMeminta saudara-mara memberi persetujuan sebagai ganti
  2. BMenyembunyikan ubat dalam makanan pesakit
  3. CMemberi rawatan itu juga, kerana ia telah dipreskripsikan dan doktor telah memutuskan ia demi kepentingan terbaik mereka
  4. DMenghormati penolakan itu, memastikan mereka memahami akibatnya, memaklumkan pasukan dan mendokumenkannya
3.Kejururawatan klinikalSederhana

How does ulcerative colitis differ from Crohn's disease?

  1. AUlcerative colitis always affects the full thickness of the bowel wall
  2. BUlcerative colitis typically causes patchy "skip" lesions
  3. CUlcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
  4. DUlcerative colitis can affect any part of the gut from mouth to anus
4.Kejururawatan klinikalSukar

Penilaian kejururawatan manakah yang paling membantu mengesan kemerosotan awal pada pesakit selepas pembedahan besar?

  1. AMemeriksa luka hanya semasa pelepasan
  2. BSet pemerhatian lengkap secara berkala dengan skor amaran awal dan semakan trend
  3. CBertanya pesakit sama ada mereka berasa sihat sahaja
  4. DMengukur suhu sekali sehari
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.50PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L222616tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.50, PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa) dan HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.50PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 138, Cl⁻ 108, HCO₃⁻ 11 mmol/L dan albumin 23 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 138 mmol/LCl⁻ 108 mmol/LHCO₃⁻ 11 mmol/Lalbumin 23 g/L
AGc = mmol/L
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 91% bernafas udara bilik, tekanan darah 110/66 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 34.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 14SpO₂ 91%udaraSBP 110HR 64AT 34.8 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 80/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
64 kg169 cmwanitaIBW (Devine)%IBW = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita setinggi 169 cm dan seberat 64 kg. Cari berat sebenar sebagai peratusan berat badan ideal, %IBW, menggunakan formula Devine (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

169 cm64 kgwanita
%IBW = %
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
123 kg162 cmwanitaBMI = kg/m²E = ? kcal/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita yang sakit kritikal setinggi 162 cm dan seberat 123 kg. Protokol latihan memberikan 14 kcal/kg berat badan sebenar sehari jika BMI 30–50 kg/m², dan 22 kcal/kg berat badan ideal (Devine) sehari jika BMI melebihi 50 kg/m². Cari sasaran tenaga E dalam kcal/hari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

162 cm123 kgwanitaBMI 30–50: 14 kcal/kg sebenarBMI > 50: 22 kcal/kg IBW
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVaritmia sinusrentak sinus dengan PVCbradikardia sinusfibrilasi atrium

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1aritmia sinus
  2. 2rentak sinus dengan PVC
  3. 3bradikardia sinus
  4. 4fibrilasi atrium
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak simpangblok AV darjah pertamablok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah ketiga (lengkap)

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak simpang
  2. 2blok AV darjah pertama
  3. 3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  4. 4blok AV darjah ketiga (lengkap)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient uses patient-controlled analgesia (PCA) after surgery. Which statement by a family member shows a need for further teaching?

  1. A“Only she should press the button when she needs pain relief.”
  2. B“I will tell the nurse if she becomes very sleepy or hard to wake.”
  3. C“I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
  4. D“The pump has limits set by the nurse so she cannot get too much at once.”
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Semasa pemberian makanan tiub berterusan, seorang pesakit tiba-tiba mula batuk, sesak nafas dan SpO₂ menurun. Apakah tindakan pertama jururawat?

  1. AHentikan pemberian makanan, dudukkan pesakit tegak dan nilai pernafasan
  2. BBilas tiub dengan 50 mL air, kemudian teruskan pemberian makanan seperti sebelumnya
  3. CTingkatkan kadar pemberian makanan supaya ia selesai lebih awal
  4. DBaringkan pesakit rata supaya dia boleh berehat
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat selepas darah pesakit terpercik ke mata secara tidak sengaja?

  1. AMenyiapkan prosedur, kemudian melapor pada hari berikutnya
  2. BMembilas mata serta-merta dengan banyak air atau salin, kemudian melapor
  3. CMenitiskan titis mata antibiotik dan tidak memberitahu sesiapa
  4. DMenggosok mata perlahan-lahan dengan tisu bersih dan kering untuk membuang darah dahulu
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A chemical cloud has been released near the hospital, and authorities order “shelter in place”. What should staff do?

  1. AOpen the windows to let fresh air into the wards and dilute the chemical
  2. BKeep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake
  3. CEvacuate all patients into the car park at once
  4. DSend all visitors home through the main entrance
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

When should the nurse check the glucose before giving a mealtime dose of rapid-acting insulin (such as lispro)?

  1. ATwo hours after the meal, then giving the insulin dose
  2. BJust before the meal, giving insulin when the food is ready
  3. CAt bedtime only, then giving the mealtime insulin overnight
  4. DOnly once a day, then giving the same dose before every meal
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Ten minutes into a red cell transfusion, a patient develops fever, chills, low back pain and dark urine. After stopping the transfusion, what should the nurse do next?

  1. ARestart the transfusion more slowly after giving an antipyretic drug
  2. BKeep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider
  3. CDiscard the blood bag and tubing in the clinical waste to stop exposure
  4. DFlush the remaining blood through the line with the IV fluid to finish it

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Lying on the left side

Mengapa ini jawapannya

Gravity sends more blood to the lower lung. Placing the healthy lung down matches more blood flow to the lung that is ventilating well, improving oxygenation.

Jawapan

B · Lying on the left side
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Menghormati penolakan itu, memastikan mereka memahami akibatnya, memaklumkan pasukan dan mendokumenkannya

Mengapa ini jawapannya

Orang dewasa yang berkeupayaan boleh menolak rawatan. Jururawat patut meneroka sebabnya, memberi maklumat, memaklumkan pemreskripsi dan mendokumenkan. Pemberian secara sembunyi tanpa proses undang-undang yang betul tidak boleh diterima.

Jawapan

D · Menghormati penolakan itu, memastikan mereka memahami akibatnya, memaklumkan pasukan dan mendokumenkannya
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum

Mengapa ini jawapannya

Ulcerative colitis involves the mucosa of the colon, spreading continuously from the rectum. Crohn's disease can affect any part of the GI tract, is transmural and has skip lesions.

Jawapan

C · Ulcerative colitis affects only the colon, continuously from the rectum
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Set pemerhatian lengkap secara berkala dengan skor amaran awal dan semakan trend

Mengapa ini jawapannya

Sistem jejak-dan-cetus seperti NEWS2 menggabungkan kadar pernafasan, SpO2, tekanan darah, nadi, kesedaran dan suhu untuk mengenal pasti kemerosotan lebih awal.

Jawapan

B · Set pemerhatian lengkap secara berkala dengan skor amaran awal dan semakan trend
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.50: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 21 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 23.25 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 138 − (108 + 11) = 19

Pembetulan untuk albumin

19 + 0.25·(40 − 23) = 23.25 mmol/L

Jawapan

AGc = 23.25 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 7

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 91% → 3
bernafas udara → 0
SBP 110 mmHg → 1
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 34.8 °C → 3

Tambah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 3 = 7

Jawapan

NEWS2 = 7
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 80/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

Tafsiran

5 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: %IBW = 106 %

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Berat badan unggul (Devine)

169 cm/2.54 = 66.54 in
IBW = 45.5 + 2.3·(66.54 − 60) = 60.53 kg

Peratusan berat badan ideal

%IBW = 64/60.53·100 = 105.7 ≈ 106%

Jawapan

%IBW = 106%
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: E = 1722 kcal/hari

Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Obesiti dalam penyakit kritikal (ASPEN/SCCM 2016): BMI = berat/ketinggian² (kg/m²). Untuk BMI 30–50 sasaran tenaga ialah 11–14 kcal/kg berat badan sebenar sehari; melebihi 50 ia ialah 22–25 kcal/kg berat badan ideal sehari. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Indeks jisim badan

BMI = 123/1.62² = 46.87 kg/m²

Sasaran tenaga

BMI 30–50: kcal bagi setiap kg berat badan sebenar.

E = 14·123 = 1722 kcal/hari

Jawapan

E = 1722 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: aritmia sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 7 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 70 seminit.
2. Rentak: tidak teratur, R–R dari 0.76 hingga 1.08 s, memanjang dan memendek secara beransur-ansur.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

aritmia sinus

Jawapan

aritmia sinus
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 31 petak kecil, 1500 ÷ 31 ≈ 48 seminit.
2. Rentak: R–R teratur (1.24 s) dan P–P teratur (0.80 s), tetapi kedua-duanya bebas antara satu sama lain.
3. Gelombang P: tegak dan teratur pada 75 seminit, tetapi tidak berkaitan dengan kompleks QRS; ada yang tersembunyi dalam QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: berbeza dari denyutan ke denyutan; tiada hubungan tetap.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Jawapan

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”

Mengapa ini jawapannya

PCA is safe because a sleepy patient cannot press the button. If someone else presses it, the patient can receive too much opioid and develop respiratory depression.

Jawapan

C · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Hentikan pemberian makanan, dudukkan pesakit tegak dan nilai pernafasan

Mengapa ini jawapannya

Batuk, sesak nafas dan ketepuan yang menurun semasa pemberian makanan tiub mencadangkan aspirasi atau tiub yang beralih. Pemberian makanan dihentikan serta-merta, pesakit didudukkan tegak, saluran udara dan pernafasan dinilai, sedutan dan oksigen digunakan jika perlu dan pembekal penjagaan dimaklumkan. Kedudukan tiub diperiksa sebelum sebarang pemberian makanan dimulakan semula.

Jawapan

A · Hentikan pemberian makanan, dudukkan pesakit tegak dan nilai pernafasan
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Membilas mata serta-merta dengan banyak air atau salin, kemudian melapor

Mengapa ini jawapannya

Membran mukus dibilas serta-merta dengan banyak air atau salin, contohnya di stesen basuh mata. Pendedahan dilaporkan dengan segera supaya risikonya dapat dinilai dan rawatan pasca-pendedahan dipertimbangkan.

Jawapan

B · Membilas mata serta-merta dengan banyak air atau salin, kemudian melapor
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Keep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake

Mengapa ini jawapannya

Sheltering in place keeps people inside, away from the hazard. Windows and doors are closed and ventilation systems that bring in outside air are shut off until the all-clear.

Jawapan

B · Keep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Just before the meal, giving insulin when the food is ready

Mengapa ini jawapannya

Rapid-acting insulin starts working within about 15 minutes, so glucose is checked before the meal and the insulin is given when the meal is available, usually within 15 minutes of eating. Giving it without food can cause hypoglycemia.

Jawapan

B · Just before the meal, giving insulin when the food is ready
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider

Mengapa ini jawapannya

These signs suggest an acute hemolytic reaction. The transfusion is stopped, the line is kept open with normal saline through new tubing, the provider and blood bank are informed, and the bag, tubing and blood and urine samples are sent for testing as per policy.Disemak dengan: Hemolytic transfusion reaction · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Keep the IV open with normal saline using new tubing and call the provider

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals