Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Matlamat pesakit manakah yang ditulis dengan cara SMART?

  1. APesakit akan cuba makan lebih banyak
  2. BPesakit akan memperbaik mobiliti
  3. CPesakit akan berasa lebih baik tidak lama lagi
  4. DPesakit akan berjalan 20 meter dengan kerangka menjelang hari Jumaat
2.Asas kejururawatanSukar

Which postoperative finding should be reported most urgently?

  1. ATemperature 37.4 °C on the first day
  2. BUrine output of 50 mL in the last hour
  3. CRespiratory rate 8/min and difficult to rouse
  4. DPain score of 4/10 at the wound site when moving
3.Kejururawatan klinikalSederhana

A dying patient can no longer drink and has a dry mouth. What is the most appropriate nursing care?

  1. AFrequent mouth care that keeps the lips and mouth moist
  2. BInserting a nasogastric tube for fluids
  3. CStarting a fast intravenous infusion to correct the dryness
  4. DLeaving the mouth alone to avoid disturbing them
4.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse teaches a patient with asthma about a new inhaled steroid "preventer". Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will use it every day even when I feel well."
  2. B"I will only use it when I'm wheezy."
  3. C"I'll keep my reliever inhaler with me."
  4. D"I will rinse my mouth after using it."
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.43PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222616tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.43, PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa) dan HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.43PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 140, Cl⁻ 115, HCO₃⁻ 16 mmol/L dan albumin 18 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 140 mmol/LCl⁻ 115 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/Lalbumin 18 g/L
AGc = mmol/L
7.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
44 g/L1.8 g/kg/hari80 mL/h55 kg16 h/hariΔP = ? g

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 55 kg memerlukan 1.8 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 44 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 80 mL/h selama 16 jam sehari. Berapa gram protein tambahan ΔP sehari masih diperlukan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

55 kg1.8 g/kg/hari44 g/L80 mL/h · 16 h
ΔP = g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 10%2000 mLasid amino 4%2000 mLlipid 10%500 mL · 1.1 kcal/mLdekstrosa 3.4 kcal/gasid amino 4 kcal/gNPC = ? kcal

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 10% dekstrosa dan 4% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari tenaga bukan protein NPC dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

2000 mLdekstrosa 10%asid amino 4%lipid 500 mL · 1.1 kcal/mL
NPC = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah pertamarentak simpangbradikardia sinusfibrilasi atrium

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah pertama
  2. 2rentak simpang
  3. 3bradikardia sinus
  4. 4fibrilasi atrium
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Berapakah bilangan Gelombang P bagi setiap kumpulan, termasuk yang tidak dikonduksikan (nilai n bagi blok n:(n − 1))?

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
Gelombang P bagi setiap kumpulan =
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with heart failure gained 2 kg (about 4 lb) since yesterday and is more breathless when lying down. What should the nurse do first?

  1. AEncourage extra fluids to correct the weight change
  2. BAssess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
  3. CLay the patient flat to help them breathe more easily
  4. DRecord the weight on the chart and recheck it at the next weekly weigh-in
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Two patients on the unit have the same surname. What should the nurse do before giving a medication?

  1. AUse the room number as the main identifier
  2. BAsk the patient, “Are you Mr Smith?” and give the drug once he says yes
  3. CAsk a nursing assistant which patient is which
  4. DCheck two identifiers against the wristband and the medication record
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has leftover opioid tablets after surgery. Which advice about disposal is best?

  1. AReturn them to a pharmacy or an approved take-back site
  2. BKeep them in an unlocked drawer at home in case of future pain
  3. CLeave them in the bathroom cabinet indefinitely
  4. DGive them to a friend or relative who has back pain
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Shortly after a patient falls, the team holds a brief “post-fall huddle”. What is its main purpose?

  1. ATo agree on what the team will tell the patient’s lawyer and the family
  2. BTo decide which staff member was to blame for the fall
  3. CTo complete the patient’s discharge paperwork
  4. DTo find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit sirosis mempunyai albumin 2.2 g/dL (22 g/L). Dapatan manakah yang paling berkaitan?

  1. ATekanan darah tinggi
  2. BPeningkatan keluaran air kencing
  3. CHiperkalemia
  4. DEdema dan asites
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Palung vankomisin seorang pesakit ialah 28 mcg/mL; sasaran yang ditetapkan pemreskripsi ialah 15–20 mcg/mL. Dos seterusnya perlu diberi sekarang. Apakah tindakan terbaik?

  1. ABeri dos berganda untuk menamatkan kursus dengan lebih cepat
  2. BBeri dos seperti dijadualkan dan semak semula paras palung dalam seminggu
  3. CBeri dos dalam tempoh yang lebih singkat untuk mengurangkan pendedahan
  4. DTahan dos, maklumkan pemreskripsi dan periksa fungsi buah pinggang

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Pesakit akan berjalan 20 meter dengan kerangka menjelang hari Jumaat

Mengapa ini jawapannya

Matlamat SMART menyatakan dengan tepat apa yang dijangka, bagaimana ia akan diukur dan bila. "Berjalan 20 meter dengan kerangka menjelang hari Jumaat" boleh disemak; "berasa lebih baik" tidak.

Jawapan

D · Pesakit akan berjalan 20 meter dengan kerangka menjelang hari Jumaat
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse

Mengapa ini jawapannya

A low respiratory rate with reduced consciousness may mean opioid toxicity or deterioration and threatens the airway. The other findings are common after surgery and can be managed routinely.

Jawapan

C · Respiratory rate 8/min and difficult to rouse
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Frequent mouth care that keeps the lips and mouth moist

Mengapa ini jawapannya

Regular mouth care with moist swabs, water sprays and lip balm relieves a dry mouth in the last days of life. Families can be shown how to help.

Jawapan

A · Frequent mouth care that keeps the lips and mouth moist
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · "I will only use it when I'm wheezy."

Mengapa ini jawapannya

Inhaled corticosteroids must be used regularly to reduce airway inflammation and prevent attacks. The short-acting reliever is used for symptoms.

Jawapan

B · "I will only use it when I'm wheezy."
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.43: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 25 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 14.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 140 − (115 + 16) = 9

Pembetulan untuk albumin

9 + 0.25·(40 − 18) = 14.5 mmol/L

Jawapan

AGc = 14.5 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 25

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 10 + 15 = 25

Jawapan

MFS = 25
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko rendah

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Tahap risiko

15 → risiko rendah

Jawapan

risiko rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: ΔP = 42.7 g/hari

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Protein yang diperlukan

1.8·55 = 99 g/hari

Protein daripada suapan

80·16 = 1280 mL = 1.28 L
1.28·44 = 56.32 g/hari

Kekurangan

ΔP = 99 − 56.32 = 42.68 ≈ 42.7 g/hari

Jawapan

ΔP = 42.7 g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC = 1230 kcal/hari

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 10·2000/100 = 200 g
asid amino: 4·2000/100 = 80 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 200·3.4 = 680 kcal
asid amino: 80·4 = 320 kcal
lipid: 500·1.1 = 550 kcal

Tenaga bukan protein

NPC = 680 + 550 = 1230 kcal/hari

Jawapan

NPC = 1230 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak simpang

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 36 petak kecil, 1500 ÷ 36 ≈ 42 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.44 s.
3. Gelombang P: terbalik, sejurus sebelum setiap QRS.
4. Sela PR: 0.10 s, lebih pendek daripada 0.12 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak simpang

Jawapan

rentak simpang
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: Gelombang P bagi setiap kumpulan = 4

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Tandakan gelombang P satu demi satu

P–P = 0.96 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 4 tidak dikonduksikan

PR dalam setiap kumpulan

PR₁ = 0.18 s, PR₂ = 0.32 s, PR₃ = 0.38 s

Jawapan

Gelombang P bagi setiap kumpulan = 4

Blok Wenckebach 4:3.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider

Mengapa ini jawapannya

A rapid weight gain with orthopnea suggests fluid overload and worsening heart failure. The nurse assesses breathing and fluid status and informs the provider, who may adjust the diuretic.

Jawapan

B · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Check two identifiers against the wristband and the medication record

Mengapa ini jawapannya

The nurse uses at least two identifiers, such as full name and date of birth, checked against the wristband and record. Open questions (“Please tell me your name”) are safer than yes/no questions.

Jawapan

D · Check two identifiers against the wristband and the medication record
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Return them to a pharmacy or an approved take-back site

Mengapa ini jawapannya

Returning unused opioids to a pharmacy or an approved take-back site is the preferred way to dispose of them. Leftover opioids at home can be misused or taken by children or pets.

Jawapan

A · Return them to a pharmacy or an approved take-back site
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another

Mengapa ini jawapannya

A post-fall huddle brings the team together soon after the fall to identify causes such as toileting, medication or footwear and to update the plan. It supports a just culture rather than blame.

Jawapan

D · To find out quickly why the fall happened and change the care plan to prevent another
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Edema dan asites

Mengapa ini jawapannya

Albumin menyediakan kebanyakan tekanan onkotik yang mengekalkan cecair di dalam salur darah. Apabila ia rendah, cecair bocor ke dalam tisu dan abdomen, menyebabkan edema dan asites, bersama hipertensi portal dalam sirosis.Disemak dengan: Albumin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

D · Edema dan asites
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Tahan dos, maklumkan pemreskripsi dan periksa fungsi buah pinggang

Mengapa ini jawapannya

Palung di atas sasaran bermakna ubat sedang terkumpul, yang meningkatkan risiko kerosakan buah pinggang. Jururawat menahan dos dan memaklumkan pemreskripsi, yang akan melaraskan dos atau sela. Fungsi buah pinggang diperiksa.

Jawapan

D · Tahan dos, maklumkan pemreskripsi dan periksa fungsi buah pinggang

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals