Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient can wash their face and arms but cannot reach their back and feet. What is the best approach?

  1. ALet the patient do what they can and help with the rest
  2. BLeave the back and feet unwashed
  3. CWash the patient completely yourself to save time and effort
  4. DAsk the patient to wait until a relative visits
2.Asas kejururawatanSukar

What should the nurse check before giving digoxin?

  1. AThe apical pulse for a full minute
  2. BThe temperature
  3. CThe blood glucose level
  4. DThe radial pulse for 15 seconds
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit sirosis hati menjadi keliru dan mengantuk, dengan gegaran mengibas pada tangan. Komplikasi manakah yang mungkin?

  1. AKeracunan alkohol sahaja
  2. BEnsefalopati hepatik
  3. CHipoglisemia akibat insulin
  4. DStrok
4.Kejururawatan klinikalSukar

A severely hypothermic patient is in cardiac arrest. Why is resuscitation usually continued until they are rewarmed?

  1. AThe cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
  2. BHypothermia always causes brain death quickly
  3. CCold patients cannot be defibrillated at all, so CPR is the only possible treatment
  4. DAdrenaline works better in cold patients
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 130 mmol/L, glukosa 29 mmol/L dan urea 16.3 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 130 mmol/Lglukosa 29 mmol/Lurea 16.3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.15PaCO₂mmHg354550HCO₃⁻mmol/L222617pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.15, PaCO₂ 50 mmHg (6.7 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.15PaCO₂ 50 mmHg (6.7 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
E4 / 4+V5 / 5+M? / 6GCS 14?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu carta latihan merekodkan GCS 14, dengan E4 dan V5. Apakah skor motor M yang direkodkan, dan respons yang manakah yang dihuraikannya? Berikan nombornya.

GCS 14E4V5
M =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 21/min, SpO₂ 94% bernafas udara bilik, tekanan darah 88/52 mmHg, nadi 92/min, sedar, suhu 38.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 21SpO₂ 94%udaraSBP 88HR 92AT 38.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1 kcal/mL25 kcal/kg/hari? mL/h70 kg24 h/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 70 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 25 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 1 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 24 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

70 kg25 kcal/kg/hari1 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 10%1200 mLasid amino 3.5%1200 mLlipid 20%500 mL · 2 kcal/mLdekstrosa 3.4 kcal/gasid amino 4 kcal/gE = ? kcal

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1200 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 10% dekstrosa dan 3.5% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1200 mLdekstrosa 10%asid amino 3.5%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus normalbradikardia sinusfibrilasi atriumaritmia sinus

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus normal
  2. 2bradikardia sinus
  3. 3fibrilasi atrium
  4. 4aritmia sinus
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Berapakah bilangan Gelombang P bagi setiap kumpulan, termasuk yang tidak dikonduksikan (nilai n bagi blok n:(n − 1))?

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
Gelombang P bagi setiap kumpulan =
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pembantu jururawat melaporkan empat pesakit. Laporan manakah yang memerlukan perhatian jururawat dahulu?

  1. APesakit meminta bantal tambahan
  2. BPesakit telah mengeluarkan 300 mL air kencing dalam 6 jam yang lalu
  3. CPesakit COPD mempunyai SpO₂ 90% ketika rehat, yang sepadan dengan nilai biasanya
  4. DPesakit sehari selepas pembedahan abdomen baru gelisah dan kadar denyutan jantungnya 124/min
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

During a power cut, which patient is the nurse’s first priority?

  1. AA patient whose bed will not raise electrically
  2. BA patient watching television when it switched off
  3. CA patient whose call light is not working
  4. DA patient who depends on a ventilator
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse gives part of a dose of an opioid from a vial and must discard the rest. What is correct?

  1. AKeep the rest for the patient’s next dose
  2. BDiscard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
  3. CReturn the rest to the patient’s medication drawer
  4. DDiscard it alone in the sink and document the amount wasted later in the shift
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat tiba di tempat kebakaran di koridor dan api sedang merebak. Pesakit berada di bilik berhampiran. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat selepas membunyikan penggera?

  1. AMenutup pintu dan memindahkan pesakit yang berada dalam bahaya secara mendatar di sebalik pintu kebakaran
  2. BMembuka semua pintu dan tingkap supaya asap keluar
  3. CMembawa pesakit ke tingkat bawah menggunakan lif yang terdekat
  4. DCuba memadamkan api yang merebak seorang diri dengan pemadam api
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with HIV on antiretroviral therapy has an undetectable viral load. What does this mean?

  1. AThe treatment can now be stopped without any risk
  2. BThe treatment is suppressing the virus very well
  3. CThe CD4 count must now be dangerously low too
  4. DThe virus has been completely cured and removed
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient who had pituitary surgery has fatigue and cold intolerance. The free T4 is low and the TSH is low. What does this pattern suggest?

  1. ANormal thyroid function with a laboratory error in T4
  2. BHyperthyroidism from overactivity of the thyroid gland
  3. CPrimary hypothyroidism from failure of the thyroid gland
  4. DSecondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Let the patient do what they can and help with the rest

Mengapa ini jawapannya

Encouraging patients to do what they can maintains independence, dignity and function. The nurse helps with the parts they cannot manage.

Jawapan

A · Let the patient do what they can and help with the rest
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · The apical pulse for a full minute

Mengapa ini jawapannya

Digoxin slows the heart rate and can cause dangerous bradycardia and arrhythmias in toxicity. The apical pulse is counted for a full minute, and a low or irregular rate is reported before giving it.

Jawapan

A · The apical pulse for a full minute
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Ensefalopati hepatik

Mengapa ini jawapannya

Ensefalopati hepatik menyebabkan kekeliruan dan asteriksis. Laktulosa lazim digunakan untuk mengurangkan penyerapan ammonia dan merawat pencetus seperti jangkitan atau pendarahan.

Jawapan

B · Ensefalopati hepatik
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation

Mengapa ini jawapannya

Hypothermia reduces the brain's oxygen needs, and good recoveries have occurred after long resuscitation. Death is usually not confirmed until the patient has been rewarmed, unless injuries are clearly not survivable.

Jawapan

A · The cold protects the brain, so recovery may be possible after long resuscitation
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 305 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·130 + 29 + 16.3 = 305.3 ≈ 305 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 305 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis respiratori tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·17 + 8 = 33.5 → 31.5–35.5 mmHg

Bandingkan

terukur: 50 mmHg → asidosis respiratori tambahan

Jawapan

asidosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: M = 5

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skor motor

M = 14 − 4 − 5 = 5
M5: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi)

Jawapan

M = 5
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 21/min → 2
SpO₂ 94% → 1
bernafas udara → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 92/min → 1
sedar (A) → 0
T 38.4 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 2 + 1 + 0 + 3 + 1 + 0 + 1 = 8
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: R = 73 mL/h

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tenaga yang diperlukan

E = 25·70 = 1750 kcal/hari

Isi padu harian

V = 1750/1 = 1750 mL/hari

Kadar pam

R = 1750/24 = 72.92 ≈ 73 mL/h

Jawapan

R = 73 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: E = 1576 kcal/hari

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 10·1200/100 = 120 g
asid amino: 3.5·1200/100 = 42 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 120·3.4 = 408 kcal
asid amino: 42·4 = 168 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal

Jumlah tenaga

E = 408 + 168 + 1000 = 1576 kcal/hari

Jawapan

E = 1576 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: aritmia sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 7 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 70 seminit.
2. Rentak: tidak teratur, R–R dari 0.72 hingga 1.04 s, memanjang dan memendek secara beransur-ansur.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.18 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

aritmia sinus

Jawapan

aritmia sinus
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: Gelombang P bagi setiap kumpulan = 3

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Tandakan gelombang P satu demi satu

P–P = 0.92 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 3 tidak dikonduksikan

PR dalam setiap kumpulan

PR₁ = 0.20 s, PR₂ = 0.34 s

Jawapan

Gelombang P bagi setiap kumpulan = 3

Blok Wenckebach 3:2.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Pesakit sehari selepas pembedahan abdomen baru gelisah dan kadar denyutan jantungnya 124/min

Mengapa ini jawapannya

Kegelisahan baharu dengan kadar denyutan jantung yang laju selepas pembedahan boleh bermakna pendarahan, sepsis atau hipoksia. SpO₂ 90% dijangka bagi pesakit COPD ini, dan 300 mL dalam 6 jam (50 mL/j) ialah keluaran air kencing yang mencukupi.

Jawapan

D · Pesakit sehari selepas pembedahan abdomen baru gelisah dan kadar denyutan jantungnya 124/min
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · A patient who depends on a ventilator

Mengapa ini jawapannya

A ventilator-dependent patient is at immediate risk. The nurse checks that the ventilator is on emergency power or battery and keeps a manual resuscitation bag ready.

Jawapan

D · A patient who depends on a ventilator
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it

Mengapa ini jawapannya

Wasting controlled substances requires a witness, usually another licensed nurse, and both document the waste. This prevents and detects drug diversion.

Jawapan

B · Discard it in front of a second licensed (registered) nurse, who witnesses and documents it
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Menutup pintu dan memindahkan pesakit yang berada dalam bahaya secara mendatar di sebalik pintu kebakaran

Mengapa ini jawapannya

Menutup pintu memperlahankan penyebaran asap dan api. Pesakit yang berada dalam bahaya serta-merta dipindahkan secara mendatar ke kawasan selamat di sebalik pintu kebakaran, diikuti dengan pemindahan lanjut jika perlu. Lif tidak digunakan, dan api yang merebak diserahkan kepada anggota bomba.

Jawapan

A · Menutup pintu dan memindahkan pesakit yang berada dalam bahaya secara mendatar di sebalik pintu kebakaran
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · The treatment is suppressing the virus very well

Mengapa ini jawapannya

An undetectable viral load shows that antiretroviral therapy is suppressing viral replication. The virus remains in the body, so treatment must continue. People with a sustained undetectable viral load do not transmit HIV sexually.

Jawapan

B · The treatment is suppressing the virus very well
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

Mengapa ini jawapannya

In primary hypothyroidism, a low T4 causes a high TSH. A low T4 with a low or inappropriately normal TSH means the pituitary (or hypothalamus) is not producing enough TSH, so the TSH cannot be used alone to monitor treatment.Disemak dengan: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

D · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals