Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should insulin injection sites be rotated?

  1. ABecause each site can only be used once
  2. BTo prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
  3. CTo make the insulin work more quickly with each injection
  4. DTo stop the patient getting used to the needle
2.Asas kejururawatanSukar

A healthcare assistant (nursing assistant) has recorded a blood pressure of 82/50 mmHg during routine observations but did not report it. What should the registered nurse do first?

  1. ARepeat the observations at the next routine time
  2. BAssess the patient straight away
  3. CTalk to the healthcare assistant about reporting
  4. DComplete an incident report
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which examination findings suggest a large pleural effusion on one side?

  1. AWheeze heard over both lungs
  2. BDull percussion and reduced breath sounds over the lung base
  3. CA hyper-resonant chest with the trachea pulled towards that side
  4. DNormal breath sounds and normal percussion
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with known cirrhosis suddenly vomits large amounts of bright red blood and becomes tachycardic. What is the most likely cause?

  1. AA lower GI bleed from diverticular disease
  2. BBleeding from ruptured oesophageal varices
  3. CSwallowed blood from a nosebleed
  4. DA Mallory-Weiss tear from a small amount of vomiting
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 136 mmol/L, glukosa 19.6 mmol/L dan urea 2.9 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 136 mmol/Lglukosa 19.6 mmol/Lurea 2.9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.33PaCO₂mmHg354563HCO₃⁻mmol/L222632akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.33, PaCO₂ 63 mmHg (8.4 kPa), HCO₃⁻ 32 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.33PaCO₂ 63 mmHg (8.4 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
7.Skor penilaian klinikalSederhana
14285SBPDBPmmHgHR 65/min · SI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai nadi 65/min dan tekanan darah 142/85 mmHg. Cari indeks kejutan SI = HR/SBP. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

HR 65/minBP 142/85 mmHg
SI =
8.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 160/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1 kcal/mL84% air bebas65 mL/hsetiap 4 h58 kg · 35 mL/kg/hari20 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 58 kg mempunyai sasaran cecair 35 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 84% air bebas dan berjalan pada 65 mL/h selama 20 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 4 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

58 kg35 mL/kg/hari84%65 mL/h · 20 hsetiap 4 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 12.5%2000 mLasid amino 4.25%2000 mLlipid 10%250 mL · 1.1 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 12.5% dekstrosa dan 4.25% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

2000 mLdekstrosa 12.5%asid amino 4.25%lipid 250 mL · 1.1 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah ketiga (lengkap)blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah kedua jenis IIbradikardia sinus

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah ketiga (lengkap)
  2. 2blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  3. 3blok AV darjah kedua jenis II
  4. 4bradikardia sinus
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A young adult has just started an SSRI antidepressant for major depression. What should the nurse monitor most closely in the first weeks?

  1. AThoughts of suicide or self-harm
  2. BRising blood glucose levels
  3. CWeight loss from too much appetite
  4. DHair growth and skin color
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with SIADH has a serum sodium of 120 mEq/L and is newly confused. Which nursing action has priority?

  1. ATeaching the patient about a low-sodium diet at home
  2. BEncouraging the patient to drink plenty of water
  3. CHelping the patient to walk in the corridor alone
  4. DSeizure precautions and close neurological checks
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Why are patients on long-term corticosteroids at higher risk from infections?

  1. ASteroids make the patient’s blood more acidic, which helps bacteria grow
  2. BSteroids kill the patient’s normal skin bacteria
  3. CSteroids suppress the immune response and can hide signs of infection
  4. DSteroids only affect the risk of fungal skin rashes
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient on contact precautions for MRSA has become withdrawn and says, “Everyone avoids me.” What is the best nursing action?

  1. AAsk the provider for a sedative to help the patient cope
  2. BExplain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room
  3. CKeep visits short to limit the risk of spreading MRSA
  4. DStop the precautions for a few days so the patient feels less isolated and alone
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Why is a blood β-hydroxybutyrate level often preferred to a urine ketone dipstick in DKA?

  1. AIt shows the average ketone level over the past three months
  2. BIt measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
  3. CThe urine dipstick only detects ketones in people without diabetes
  4. DIt is the only test that can measure glucose and ketones together
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient has a continuous heparin infusion for a pulmonary embolism. A new nurse plans to adjust the infusion using today's INR of 1.1. What should the experienced nurse explain?

  1. AThe INR of 1.1 means the heparin rate must be doubled at once
  2. BHeparin needs no laboratory monitoring once the infusion is started
  3. CThe INR is the correct test, and 1.1 means heparin is therapeutic
  4. DHeparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption

Mengapa ini jawapannya

Injecting in the same place causes lipohypertrophy, which makes absorption unpredictable. Patients rotate within an area and check sites for lumps.

Jawapan

B · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Assess the patient straight away

Mengapa ini jawapannya

A low blood pressure may mean deterioration, so the nurse assesses the patient at once and escalates if needed. Feedback to the assistant and reporting follow afterwards.

Jawapan

B · Assess the patient straight away
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base

Mengapa ini jawapannya

Fluid in the pleural space muffles breath sounds and makes percussion stony dull. A large effusion may push the trachea away from the affected side.

Jawapan

B · Dull percussion and reduced breath sounds over the lung base
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Bleeding from ruptured oesophageal varices

Mengapa ini jawapannya

Portal hypertension in cirrhosis causes oesophageal varices, which can bleed massively. This needs resuscitation, urgent endoscopy and specific drug treatment.

Jawapan

B · Bleeding from ruptured oesophageal varices
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 295 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·136 + 19.6 + 2.9 = 294.5 ≈ 295 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 295 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: kronik

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·2.3 = 26.3 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·2.3 = 32.05 mmol/L

Bandingkan

terukur: 32 mmol/L → kronik

Jawapan

kronik
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: SI = 0.46

Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.

Indeks kejutan

SI = 65/142 = 0.4577 ≈ 0.46

Jawapan

SI = 0.46

Dalam lingkungan atau di bawah 0.5–0.7 yang lazim.

8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: menenangkan

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 160/min → 2
Reaksi: menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang → 2
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan baik dengan tangisan kuat → 2

Tambah

APGAR = 0 + 2 + 2 + 1 + 2 = 7

Tafsiran

7 → menenangkan

Jawapan

menenangkan
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 156 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

35·58 = 2030 mL/hari

Air bebas daripada formula

65·20 = 1300 mL
1300·0.84 = 1092 mL

Air yang masih diperlukan

2030 − 1092 = 938 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/4 = 6 bilasan
V = 938/6 = 156.3 ≈ 156 mL

Jawapan

V = 156 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 83

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 12.5·2000/100 = 250 g
asid amino: 4.25·2000/100 = 85 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 250·3.4 = 850 kcal
asid amino: 85·4 = 340 kcal
lipid: 250·1.1 = 275 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 850 + 275 = 1125 kcal
N = 85/6.25 = 13.6 g

Nisbah

NPC : N = 1125/13.6 = 82.72 ≈ 83 : 1

Jawapan

NPC : N = 83

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.373 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 8.5 × 0.04 = 0.34 s
RR = 19 × 0.04 = 0.76 s

Formula Fridericia

QTc = 0.34/∛0.76 = 0.34/0.9126 = 0.373 s

Jawapan

QTc = 0.373 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (373 ms)

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis II

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: gelombang P teratur; R–R teratur kecuali jeda panjang di mana QRS tiada.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.92 s, 65 seminit); satu P dalam setiap 3 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.20 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis II

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis II

Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Thoughts of suicide or self-harm

Mengapa ini jawapannya

In the early weeks of antidepressant treatment, especially in young people, suicidal thoughts may increase. Patients and families are taught to report them at once.

Jawapan

A · Thoughts of suicide or self-harm
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Seizure precautions and close neurological checks

Mengapa ini jawapannya

Severe hyponatremia can cause seizures and falls. The nurse keeps the patient safe and reports changes; free water is restricted rather than encouraged, as prescribed.

Jawapan

D · Seizure precautions and close neurological checks
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection

Mengapa ini jawapannya

Corticosteroids reduce white cell activity and inflammation, so infections develop more easily and may cause less fever or redness. Nurses watch closely for subtle signs.

Jawapan

C · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Explain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room

Mengapa ini jawapannya

Isolation can cause loneliness, anxiety and depression, and patients in isolation may get less contact with staff. The nurse explains the reason for the precautions, spends planned time with the patient and supports visits from people who follow the precautions.

Jawapan

B · Explain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it

Mengapa ini jawapannya

In DKA, β-hydroxybutyrate is the main ketone, but most urine dipsticks detect acetoacetate, so they can underestimate ketosis. Blood β-hydroxybutyrate gives a current value that is also useful to monitor recovery.Disemak dengan: Diabetic ketoacidosis - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR

Mengapa ini jawapannya

Unfractionated heparin infusions are adjusted using the aPTT or anti-factor Xa level according to protocol. The INR monitors warfarin and is little affected by heparin at usual doses. Using the wrong test can cause under- or over-anticoagulation.Disemak dengan: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

D · Heparin is adjusted using the aPTT or anti-Xa level, not the INR

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals