Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Which nursing record entry is the best example of objective documentation?
A"Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
B"Ate well, as usual."
C"Had a good appetite today and enjoyed lunch."
D"Seemed to enjoy the meal."
2.Asas kejururawatanSukar
A toddler is brought in with bruises on both cheeks and the parent's explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?
AIgnore it, as children often bruise themselves
BDocument accurately and follow the child safeguarding procedure
CSend the child home and phone the family next week
DConfront the parent and ask them directly whether they hurt the child
3.Kejururawatan klinikalSederhana
Seorang warga emas berisiko tinggi jatuh di wad. Tindakan kejururawatan manakah yang paling sesuai?
AHadkan pesakit di katil pada setiap masa
BTanggalkan cermin mata pesakit untuk mengelakkan pecah
CGunakan pagar katil untuk setiap pesakit secara automatik
DPastikan loceng panggilan dan barang peribadi berada dalam jangkauan dan semak ubat yang menyebabkan mengantuk
4.Kejururawatan klinikalSukar
A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will drink extra fluids when it is hot."
B"My output will be firm and formed like before."
C"My stoma should look pink or red and moist."
D"I will empty the bag when it is about a third to half full."
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 68 mmHg (9.1 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.
6–23
B =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 38/min, sedar, suhu 36.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 70 kg memerlukan 1.3 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 63 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 60 mL/h selama 20 jam sehari. Serbuk protein membekalkan 5 g protein bagi setiap senduk. Berapa senduk n sehari diperlukan untuk menampung kekurangan itu? Bundarkan ke atas kepada senduk penuh.
70 kg1.3 g/kg/hari63 g/L60 mL/h · 20 h5 g/senduk
n =
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2400 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 10% dekstrosa dan 4.25% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
2400 mLdekstrosa 10%asid amino 4.25%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Berapakah bilangan gelombang flutter bagi setiap QRS (nilai n bagi konduksi n:1)?
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
gelombang flutter bagi setiap QRS =
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1flutter atrium, konduksi 2:1
2torsades de pointes
3rentak idioventrikel
4fibrilasi ventrikel
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A patient with heart failure gained 2 kg (about 4 lb) since yesterday and is more breathless when lying down. What should the nurse do first?
AAssess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
BLay the patient flat to help them breathe more easily
CRecord the weight on the chart and recheck it at the next weekly weigh-in
DEncourage extra fluids to correct the weight change
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
An RN has five patients and a nursing assistant. One patient has just become short of breath. Which task should the RN delegate so that the RN can go to that patient?
AExplaining the new diagnosis to the breathless patient’s family
Which nursing care reduces the risk of ventilator-associated pneumonia?
ARegular oral care to reduce bacteria in the mouth
BLying the patient flat for most of the day
CChanging the ventilator circuit every few hours
DLeaving secretions in the mouth to protect the airway
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
Who should mark the operative site before surgery?
AThe patient, alone, using a marker pen at home on the night before surgery
BThe admitting clerk, using the information written on the consent form
CAny member of the operating room team after anesthesia starts
DThe person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
Selepas pembedahan pituitari, seorang pesakit mengeluarkan kira-kira 400 mL air kencing pucat sejam dengan graviti tentu 1.002, dan natrium telah meningkat kepada 149 mEq/L. Keadaan manakah yang paling mungkin?
AHiperglisemia dengan ketoasidosis
BSIADH
CDiabetes insipidus
DKecederaan buah pinggang akut dengan oliguria
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient with cirrhosis and ascites has fever and abdominal tenderness. The ascitic fluid neutrophil count is 400 cells/mm³. What does this indicate?
ANormal ascitic fluid in cirrhosis
BBleeding into the abdominal cavity
CMalignant ascites from cancer
DSpontaneous bacterial peritonitis
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: A · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
Mengapa ini jawapannya
Objective entries describe what was observed or measured. Vague or judgemental phrases such as "good" or "as usual" cannot be checked or compared.
Jawapan
A · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
2.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Document accurately and follow the child safeguarding procedure
Mengapa ini jawapannya
Injuries that do not match the explanation are a warning sign. The nurse records facts, not opinions, and refers through safeguarding procedures without confronting the family.
Jawapan
B · Document accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: D · Pastikan loceng panggilan dan barang peribadi berada dalam jangkauan dan semak ubat yang menyebabkan mengantuk
Mengapa ini jawapannya
Pencegahan jatuh termasuk menilai faktor risiko, menyemak ubat penenang, menyediakan cermin mata, kasut dan alat bantu berjalan, meletakkan keperluan dalam jangkauan dan membantu ke tandas.
Jawapan
D · Pastikan loceng panggilan dan barang peribadi berada dalam jangkauan dan semak ubat yang menyebabkan mengantuk
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · "My output will be firm and formed like before."
Mengapa ini jawapannya
Ileostomy output is liquid to porridge-like because it bypasses the colon. The other statements describe correct care: good hydration, emptying the bag before it is too heavy and recognising a healthy stoma.
Jawapan
B · "My output will be firm and formed like before."
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: HCO₃⁻ = 33.8 mmol/L
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Perubahan PaCO₂
|68 − 40| = 28 mmHg → 2.8 × 10 mmHg
HCO₃⁻ yang dijangka
HCO₃⁻ = 24 + 3.5·2.8 = 33.8 mmol/L
Jawapan
HCO₃⁻ = 33.8 mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: AGc = 17.75 mmol/L
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 140 − (111 + 16) = 13
Pembetulan untuk albumin
13 + 0.25·(40 − 21) = 17.75 mmol/L
Jawapan
AGc = 17.75 mmol/L
Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: B = 14
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: potensi masalah → 2
Tambah
Jumlah Braden = 2 + 1 + 1 + 4 + 4 + 2 = 14
Jawapan
B = 14
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah–sederhana
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 16/min → 0
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 38/min → 3
sedar (A) → 0
T 36.5 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah–sederhana
Jawapan
rendah–sederhana
Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: n = 4
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Protein yang diperlukan
1.3·70 = 91 g/hari
Protein daripada suapan
60·20 = 1200 mL = 1.2 L
1.2·63 = 75.6 g/hari
Kekurangan
ΔP = 91 − 75.6 = 15.4 g
Senduk
15.4/5 = 3.08 → n = 4
Jawapan
n = 4
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: NPC : N = 111
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 10·2400/100 = 240 g
asid amino: 4.25·2400/100 = 102 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 240·3.4 = 816 kcal
asid amino: 102·4 = 408 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal
Kcal bukan protein dan nitrogen
NPC = 816 + 1000 = 1816 kcal
N = 102/6.25 = 16.32 g
Nisbah
NPC : N = 1816/16.32 = 111.3 ≈ 111 : 1
Jawapan
NPC : N = 111
Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: gelombang flutter bagi setiap QRS = 2
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
Gelombang flutter
F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit
Kompleks QRS
R–R = 10 petak kecil = 0.40 s → 1500 ÷ 10 = 150 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 150 = 2:1
Jawapan
gelombang flutter bagi setiap QRS = 2
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: torsades de pointes
Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.
Lima langkah
1. Kadar: sangat laju, kompleks berjarak kira-kira 6 kotak kecil (kira-kira 250 seminit).
2. Rentak: laju dan hampir sekata, tetapi ketinggian dan arah kompleks berubah dalam corak gelendong yang berulang.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: lebar dan polimorfik; kompleks berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah.
Tafsiran
torsades de pointes
Jawapan
torsades de pointes
Torsades de pointes ialah VT polimorfik yang dikaitkan dengan selang QT yang memanjang. Ini hanyalah latihan pengenalpastian.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
Mengapa ini jawapannya
A rapid weight gain with orthopnea suggests fluid overload and worsening heart failure. The nurse assesses breathing and fluid status and informs the provider, who may adjust the diuretic.
Jawapan
A · Assess the lungs, oxygen saturation and swelling, then inform the provider
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: C · Morning vital signs on the four stable patients
Mengapa ini jawapannya
Routine vital signs on stable patients can be delegated, freeing the RN to assess and treat the unstable patient. Assessment, IV medication and explaining a new diagnosis stay with the RN.
Jawapan
C · Morning vital signs on the four stable patients
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth
Mengapa ini jawapannya
Oral care, including tooth brushing, reduces the bacteria that can be aspirated around the endotracheal tube. It is part of ventilator care along with head elevation and sedation review.
Jawapan
A · Regular oral care to reduce bacteria in the mouth
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
Mengapa ini jawapannya
Under the Universal Protocol, the site is marked by the person performing the procedure, or an authorized delegate, ideally while the patient is awake and can confirm it. This helps prevent wrong-site surgery.
Jawapan
D · The person who will perform the procedure, with the patient involved where possible
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · Diabetes insipidus
Mengapa ini jawapannya
Pembedahan berhampiran pituitari boleh menghentikan rembesan hormon antidiuretik. Tanpanya, buah pinggang mengeluarkan isi padu besar air kencing cair dengan graviti tentu yang rendah, dan natrium meningkat. SIADH adalah sebaliknya: air kencing pekat dan natrium rendah. Jururawat mengukur pengambilan dan keluaran dengan teliti dan melaporkan awal.Disemak dengan:Diabetes insipidus · MedlinePlus (NIH) (2025); Urine specific gravity test · MedlinePlus (NIH) (2025); Sodium blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)
Jawapan
C · Diabetes insipidus
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Spontaneous bacterial peritonitis
Mengapa ini jawapannya
An ascitic neutrophil count of 250 cells/mm³ or more indicates spontaneous bacterial peritonitis, which is treated with antibiotics. It can occur without classic signs, so new confusion or worsening kidney function in cirrhosis should also prompt a diagnostic paracentesis.Disemak dengan:Ascites · MedlinePlus (NIH) (2024); Peritonitis · MedlinePlus (NIH) (2026)