Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Semasa pemindahan darah pesakit mengalami demam, menggigil dan sakit belakang. Apakah yang patut dilakukan dahulu oleh jururawat?
AHabiskan beg dengan cepat untuk mengurangkan pendedahan
BHentikan pemindahan darah dan panggil bantuan perubatan segera
CBeri parasetamol dan teruskan pemindahan
DPerlahankan pemindahan dan semak semula pemerhatian dalam sejam
2.Asas kejururawatanSukar
On the day after surgery, a patient's new stoma has turned dark purple. What should the nurse do?
AClean it firmly to remove the colour
BWait a week to see whether it changes
CReport it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
DRecord it as normal bruising after surgery and recheck tomorrow
3.Kejururawatan klinikalSederhana
What is one advantage of a direct oral anticoagulant (DOAC) such as apixaban compared with warfarin?
AIt has no risk of bleeding
BIt does not need routine INR monitoring
CIt never interacts with other drugs
DIt is safe in all patients with severe kidney failure
4.Kejururawatan klinikalSukar
A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?
AThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
BA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
CThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
DThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.56, PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa) dan HCO₃⁻ 20 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.56PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa)HCO₃⁻ 20 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.21, PaCO₂ 47 mmHg (6.3 kPa), HCO₃⁻ 18 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.
pH 7.21PaCO₂ 47 mmHg (6.3 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
1pampasan yang sesuai
2asidosis respiratori tambahan
3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 37.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 18SpO₂ 89%udaraSBP 112HR 58AT 37.8 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 65 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 91 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 65 mmHg?
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita setinggi 176 cm dan seberat 57 kg. Cari berat sebenar sebagai peratusan berat badan ideal, %IBW, menggunakan formula Devine (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
176 cm57 kgwanita
%IBW = %
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2400 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 25% dekstrosa dan 6% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari tenaga bukan protein NPC dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
2400 mLdekstrosa 25%asid amino 6%lipid 250 mL · 2 kcal/mL
NPC = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1rentak idioventrikel
2blok AV darjah ketiga (lengkap)
3rentak sinus dengan QRS lebar
4rentak perentak dua ruang (AV)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A patient has a reddened area on the sacrum that does not blanch when pressed. What is the priority action?
ARelieve pressure on the area by changing position regularly
BMassage the area firmly to improve the blood flow to the skin
CApply a heat pad to the area to increase circulation
DKeep the patient lying on the back to protect the area
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Pesakit manakah yang merupakan pilihan terbaik untuk dipindahkan keluar daripada rawatan rapi untuk memberi ruang kepada kemasukan baharu?
ADiekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
BDiintubasi 1 jam lalu untuk kegagalan pernafasan, masih disedasi
CDengan infusi norepinefrin yang dosnya dinaikkan pagi ini
DDimasukkan semalaman dengan pendarahan GI dan masih menerima darah
Which type of white blood cell is most often raised in viral infections?
ANeutrophils
BBasophils
CEosinophils
DLymphocytes
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
In a mass-casualty incident with limited resources, why may a critically injured patient with little chance of survival receive care after others?
AThe most severely injured are never given comfort care
BCritical patients are always treated last in every situation, even outside disasters
CResources go first to those most likely to survive with treatment
DPatients are treated in the order they arrive
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A patient is on an IV insulin infusion protocol in the ICU. How often is the blood glucose usually checked?
AOnce a day before breakfast
BOnce every 12 hours
COnly if symptoms occur
DAbout every hour
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient with diabetes and chronic kidney disease had a CT scan with IV contrast. Two days later, the creatinine has risen from 1.4 to 2.0 mg/dL (124 to 177 µmol/L). Which action is most appropriate?
AIgnore it, because contrast never affects kidney function
BRestrict all fluids to protect the kidneys from more contrast
CGive extra metformin, because the glucose rises after contrast
DReport it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Hentikan pemindahan darah dan panggil bantuan perubatan segera
Mengapa ini jawapannya
Tindak balas pemindahan yang disyaki memerlukan pemindahan dihentikan serta-merta, talian IV dikekalkan terbuka dengan set pemberian baharu, tanda vital disemak dan doktor dipanggil. Beg dan dokumen disimpan untuk siasatan.
Jawapan
B · Hentikan pemindahan darah dan panggil bantuan perubatan segera
2.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Report it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
Mengapa ini jawapannya
A dusky, purple or black stoma suggests ischaemia or necrosis, which can need surgery. The nurse reports it to the surgical team at once.
Jawapan
C · Report it urgently, as the stoma may be losing its blood supply
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · It does not need routine INR monitoring
Mengapa ini jawapannya
DOACs have predictable effects so INR monitoring is not needed. They still cause bleeding, have some interactions and need kidney function checked.
Jawapan
B · It does not need routine INR monitoring
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
Mengapa ini jawapannya
One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.
Jawapan
B · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan separa
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.56: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 23 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 20 mmol/L: rendah (22–26)
Pampasan
pampasan separa
Jawapan
pampasan separa
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: asidosis respiratori tambahan
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
1.5·18 + 8 = 35 → 33–37 mmHg
Bandingkan
terukur: 47 mmHg → asidosis respiratori tambahan
Jawapan
asidosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 3
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.8 °C → 0
Tambah
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Jawapan
NEWS2 = 3
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: DBP = 52 mmHg
Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.
Susun semula
DBP = (3·MAP − SBP)/2
Gantikan
DBP = (3·65 − 91)/2 = 104/2 = 52 mmHg
Jawapan
DBP = 52 mmHg
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: %IBW = 85 %
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Berat badan unggul (Devine)
176 cm/2.54 = 69.29 in
IBW = 45.5 + 2.3·(69.29 − 60) = 66.87 kg
Peratusan berat badan ideal
%IBW = 57/66.87·100 = 85.24 ≈ 85%
Jawapan
%IBW = 85%
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: NPC = 2540 kcal/hari
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 25·2400/100 = 600 g
asid amino: 6·2400/100 = 144 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 600·3.4 = 2040 kcal
asid amino: 144·4 = 576 kcal
lipid: 250·2 = 500 kcal
Tenaga bukan protein
NPC = 2040 + 500 = 2540 kcal/hari
Jawapan
NPC = 2540 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.455 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 10 × 0.04 = 0.40 s
RR = 17 × 0.04 = 0.68 s
Formula Fridericia
QTc = 0.40/∛0.68 = 0.40/0.8794 = 0.455 s
Jawapan
QTc = 0.455 s
Antara had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): sempadan, bergantung pada rujukan yang digunakan. (455 ms)
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: rentak perentak dua ruang (AV)
Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.
3. Gelombang P: setiap gelombang P mengikut spike perentaknya sendiri (perentakan atrium).
4. Selang AV: spike kedua muncul 0.16 s selepas yang pertama (lengah AV yang diprogramkan).
5. QRS: 0.16 s, lebar, sejurus selepas spike kedua (perentakan ventrikel).
Tafsiran
rentak perentak dua ruang (AV)
Jawapan
rentak perentak dua ruang (AV)
QRS yang direntak memang lebar secara semula jadi; jangan panggil ia blok berkas cabang atau rentak ventrikel.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · Relieve pressure on the area by changing position regularly
Mengapa ini jawapannya
Non-blanching redness is a stage 1 pressure injury. Relieving pressure through repositioning and support surfaces is the priority; massage can damage tissue further.
Jawapan
A · Relieve pressure on the area by changing position regularly
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · Diekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
Mengapa ini jawapannya
Pesakit yang diekstubasi dengan oksigen aliran rendah dan tiada ubat vasoaktif adalah stabil dan bertambah baik. Intubasi baru-baru ini, keperluan vasopresor yang meningkat dan pendarahan aktif semuanya memerlukan penjagaan tahap ICU.
Jawapan
A · Diekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · Lymphocytes
Mengapa ini jawapannya
Lymphocytes increase in many viral infections. Neutrophils rise mainly with bacterial infections, and eosinophils with allergies and parasites.
Jawapan
D · Lymphocytes
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · Resources go first to those most likely to survive with treatment
Mengapa ini jawapannya
In disasters, triage shifts from treating the sickest first to saving the most lives with available resources. Expectant patients still receive comfort care and are reassessed as resources change.
Jawapan
C · Resources go first to those most likely to survive with treatment
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · About every hour
Mengapa ini jawapannya
IV insulin acts quickly and has a short half-life, so glucose is usually checked hourly (or as the protocol specifies) and the rate adjusted. This reduces the risk of hypoglycemia and keeps glucose in the target range.
Jawapan
D · About every hour
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
Mengapa ini jawapannya
A creatinine rise of 0.3 mg/dL or more within 48 hours meets the criteria for AKI, and contrast is a recognized risk factor, especially in CKD and diabetes. The nurse reports it, monitors fluid balance and holds metformin until kidney function is reviewed, as metformin can accumulate.Disemak dengan:Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Abdominal CT scan · MedlinePlus (NIH) (2024); Acute kidney failure · MedlinePlus (NIH) (2026)
Jawapan
D · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed