Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Which nursing record entry is the best example of objective documentation?
A"Had a good appetite today and enjoyed lunch."
B"Seemed to enjoy the meal."
C"Ate well, as usual."
D"Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
2.Asas kejururawatanSukar
An 86-year-old has new confusion and a temperature of 37.1 °C. Why should infection still be considered?
AOlder adults normally have a higher body temperature
BOlder adults often have a weaker fever response to infection
CConfusion is always caused by infection in older adults
DA temperature of 37.1 °C is a fever in older adults
3.Kejururawatan klinikalSederhana
Tangga analgesik WHO mengesyorkan:
AMemberi analgesia hanya apabila sakit menjadi teruk
BMenggunakan kaedah bukan ubat sahaja untuk sakit kanser
CBergerak daripada bukan opioid kepada opioid lemah kemudian opioid kuat apabila sakit bertambah
DMemulakan semua pesakit dengan opioid kuat
4.Kejururawatan klinikalSukar
A patient's hypoglycaemia was caused by a sulfonylurea such as gliclazide or glipizide. Why might they need monitoring for longer than usual?
ASulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
BThe drug causes rebound hyperglycaemia later the same day
CSulfonylureas only work at night
DThe drug makes glucose tablets and drinks ineffective
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.44, PaCO₂ 20 mmHg (2.7 kPa) dan HCO₃⁻ 13 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.44PaCO₂ 20 mmHg (2.7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 42 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.
HCO₃⁻ 42 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 21/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 37.7 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 21SpO₂ 97%udaraSBP 118HR 82AT 37.7 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 113 kg dan setinggi 189 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 94 kg memerlukan 1.5 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 44 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 90 mL/h selama 18 jam sehari. Berapa gram protein tambahan ΔP sehari masih diperlukan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
94 kg1.5 g/kg/hari44 g/L90 mL/h · 18 h
ΔP = g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1200 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 25% dekstrosa dan 4% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1200 mLdekstrosa 25%asid amino 4%lipid 250 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1bigemini ventrikel
2fibrilasi atrium
3rentak sinus normal
4rentak sinus dengan PVC
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1blok AV darjah ketiga (lengkap)
2fibrilasi atrium
3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
4blok AV darjah pertama
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Tugas manakah yang paling sesuai untuk didelegasikan oleh RN kepada LPN/LVN?
AMelakukan penilaian kemasukan pesakit baharu
BMemasukkan kateter kencing tetap pada pesakit yang stabil
CMemulakan unit pertama sel darah merah
DMemberi pengajaran discaj kepada pesakit yang baru memulakan insulin
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Seorang pesakit mengalami kesukaran bercakap secara mendadak 45 minit lalu. Tindakan manakah yang menjadi keutamaan tertinggi?
ABeri air supaya pesakit boleh mengambil ubat pagi yang biasa
BTunggu sehingga pakar neurologi dapat menilai pesakit pada rondaan wad pagi
CBeri aspirin melalui mulut serta-merta untuk menghadkan bekuan
DAktifkan pasukan strok untuk pengimejan segera, dengan mencatat bila kali terakhir pesakit diketahui sihat
Which technique is used for suctioning a tracheostomy in hospital?
ASterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
BClean technique, reusing the catheter during the shift
CClean technique, with the catheter rinsed in tap water
DNo gloves at all, because the airway already contains bacteria
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A visitor is receiving an electric shock from a faulty lamp and is still touching it. What should the nurse do first?
AThrow water over the lamp to stop the current
BSwitch off the power or unplug the lamp without touching the person
CPull the visitor away from the lamp by the arm as quickly as possible
DStart chest compressions straight away
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
In the third trimester of pregnancy, a woman's alkaline phosphatase (ALP) is about twice the usual adult range, and the other liver tests are normal. What is the best interpretation?
AA sign of new bone cancer
BA normal rise from placental ALP
CA sign of blocked bile ducts
DA sign of acute viral hepatitis
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient with advanced chronic kidney disease has a mildly raised troponin that has stayed the same on several tests over months. There is no chest pain and the ECG is unchanged. What is the best interpretation?
AA sign of skeletal muscle injury, because troponin comes from all muscles
BProof of an acute myocardial infarction that needs emergency treatment now
CA laboratory error, because troponin is never raised in kidney disease
DA chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: D · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
Mengapa ini jawapannya
Objective entries describe what was observed or measured. Vague or judgemental phrases such as "good" or "as usual" cannot be checked or compared.
Jawapan
D · "Ate half of lunch; drank 200 mL of water."
2.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Older adults often have a weaker fever response to infection
Mengapa ini jawapannya
Older adults may not mount a fever, and infection can show up as confusion, falls or reduced eating instead. A normal temperature does not rule out infection in this group.
Jawapan
B · Older adults often have a weaker fever response to infection
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: C · Bergerak daripada bukan opioid kepada opioid lemah kemudian opioid kuat apabila sakit bertambah
Mengapa ini jawapannya
Tangga bergerak daripada bukan opioid (seperti parasetamol) kepada opioid lemah kemudian opioid kuat, dengan ajuvan pada mana-mana langkah. Pemberian dos berkala lebih diutamakan untuk sakit berterusan.
Jawapan
C · Bergerak daripada bukan opioid kepada opioid lemah kemudian opioid kuat apabila sakit bertambah
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
Mengapa ini jawapannya
Sulfonylureas stimulate insulin release and have a long duration of action. Hypoglycaemia can be prolonged or recur, so glucose is monitored closely after treatment.
Jawapan
A · Sulfonylureas act for a long time, so hypoglycaemia can recur
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan penuh
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.44: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 20 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 13 mmol/L: rendah (22–26)
Pampasan
pampasan penuh
Jawapan
pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 50.4 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
0.7·42 + 21 = 50.4 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 50.4 mmHg
Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 2
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 21/min → 2
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.7 °C → 0
Tambah
NEWS2 = 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Jawapan
NEWS2 = 2
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: obesiti kelas I
Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.
BMI
BMI = 113/1.89² = 31.63
Kategori
obesiti kelas I
Jawapan
obesiti kelas I
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: ΔP = 69.7 g/hari
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Protein yang diperlukan
1.5·94 = 141 g/hari
Protein daripada suapan
90·18 = 1620 mL = 1.62 L
1.62·44 = 71.28 g/hari
Kekurangan
ΔP = 141 − 71.28 = 69.72 ≈ 69.7 g/hari
Jawapan
ΔP = 69.7 g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: E = 1712 kcal/hari
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 25·1200/100 = 300 g
asid amino: 4·1200/100 = 48 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 300·3.4 = 1020 kcal
asid amino: 48·4 = 192 kcal
lipid: 250·2 = 500 kcal
Jumlah tenaga
E = 1020 + 192 + 500 = 1712 kcal/hari
Jawapan
E = 1712 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: bigemini ventrikel
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
Lima langkah
1. Kadar: 8 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 80 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, R–R pendek dan panjang berselang-seli (0.52 s dan 1.16 s).
3. Gelombang P: tegak sebelum setiap QRS yang sempit; tiada sebelum denyutan awal yang lebar.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s dalam denyutan sinus; denyutan awal adalah lebar (0.16 s) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.
Tafsiran
bigemini ventrikel
Jawapan
bigemini ventrikel
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Lima langkah
1. Kadar: 4 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 40 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 1.00 s, 60 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.18 → 0.32 → 0.38 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
Jawapan
blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Memasukkan kateter kencing tetap pada pesakit yang stabil
Mengapa ini jawapannya
Memasukkan kateter pada pesakit yang stabil ialah kemahiran yang lazim dalam skop LPN/LVN. Penilaian kemasukan, pengajaran awal dan memulakan pemindahan darah biasanya kekal pada RN. Skop yang tepat berbeza mengikut negeri dan negara.
Jawapan
B · Memasukkan kateter kencing tetap pada pesakit yang stabil
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Aktifkan pasukan strok untuk pengimejan segera, dengan mencatat bila kali terakhir pesakit diketahui sihat
Mengapa ini jawapannya
Trombolisis bergantung pada masa dan memerlukan pengimejan dahulu untuk menyingkirkan pendarahan. Masa kali terakhir diketahui sihat menentukan kelayakan. Aspirin tidak diberi sebelum pengimejan, dan tiada apa-apa diberi melalui mulut sehingga penelanan disaring.
Jawapan
D · Aktifkan pasukan strok untuk pengimejan segera, dengan mencatat bila kali terakhir pesakit diketahui sihat
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
Mengapa ini jawapannya
In hospital, tracheal suctioning uses sterile technique to avoid introducing organisms into the lower airway. Clean technique may be taught for long-term home care, according to policy.
Jawapan
A · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
Mengapa ini jawapannya
The rescuer must not touch someone still in contact with live current. The power is switched off or the plug pulled first, then the person is assessed and resuscitation is started if needed.
Jawapan
B · Switch off the power or unplug the lamp without touching the person
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · A normal rise from placental ALP
Mengapa ini jawapannya
The placenta produces ALP, so serum ALP normally rises in late pregnancy. With normal bilirubin, ALT and AST, this is expected. Symptoms such as severe itching or raised bile acids would need further review.Disemak dengan:Alkaline Phosphatase · MedlinePlus (NIH) (2024)
Jawapan
B · A normal rise from placental ALP
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern
Mengapa ini jawapannya
Troponin is often chronically raised in CKD and other conditions. Acute infarction is diagnosed by a rise and/or fall in troponin together with symptoms or ECG changes, so serial results are compared with the patient's baseline.Disemak dengan:Troponin Test · MedlinePlus (NIH) (2023)
Jawapan
D · A chronic stable rise; infarction needs a rising or falling pattern