Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient shouts at the nurse that nobody has told them when their operation will be. What is the best first response?

  1. AWalk away until the patient calms down by themselves
  2. BStay calm, listen and acknowledge their frustration
  3. CArgue back that the staff are very busy
  4. DTell the patient to stop shouting or leave the ward
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with new swallowing difficulty is prescribed a modified-release tablet. What should the nurse do?

  1. AContact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
  2. BOmit the medicine without telling anyone
  3. CCut the tablet into quarters and give the pieces one at a time with water
  4. DCrush the tablet and mix it with yoghurt
3.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient is started on spironolactone while already taking an ACE inhibitor. Which blood result should be watched most closely?

  1. APotassium, because both drugs can raise it
  2. BCalcium, because both drugs lower it
  3. CSodium, because both drugs raise it sharply
  4. DGlucose, because both drugs cause hyperglycaemia
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with a possible neck injury after a fall needs their airway opened. Which manoeuvre is preferred?

  1. ATurning the head to one side
  2. BHyperextending the neck
  3. CJaw thrust
  4. DHead tilt with chin lift
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori akut HCO₃⁻ menurun 2 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 35 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 35 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 127 kg dan setinggi 195 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

127 kg195 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
193 cmlelakiIBW = ? kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan formula Devine untuk mencari berat badan ideal IBW bagi seorang lelaki yang setinggi 193 cm (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

193 cmlelaki1 in = 2.54 cm
IBW = kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 25%1500 mLasid amino 4.25%1500 mLlipid 20%500 mL · 2 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1500 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 25% dekstrosa dan 4.25% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mLdekstrosa 25%asid amino 4.25%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah ketiga (lengkap)blok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah pertama

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  2. 2blok AV darjah ketiga (lengkap)
  3. 3blok AV darjah kedua jenis II
  4. 4blok AV darjah pertama
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat berdaftar berkata kepada pembantu jururawat, "Tengok pesakit di bilik 12." Hak pendelegasian manakah yang tiada?

  1. AOrang yang betul untuk tugas itu
  2. BTugas yang betul untuk tetapan itu
  3. CKeadaan yang betul
  4. DArahan dan komunikasi yang betul
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

After a cervical spinal cord injury, a patient has a blood pressure of 80/50 mmHg, a heart rate of 48/min and warm, dry skin. What is most likely?

  1. ANeurogenic shock
  2. BCardiac tamponade
  3. CSeptic shock
  4. DHypovolemic shock
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A parent says, “I tell my son his medicine is candy so he takes it.” What should the nurse teach?

  1. AIt is fine as long as the medicine is kept in the fridge
  2. BThis is a good idea and makes giving medicine easier
  3. CIt only matters for medicines that taste bitter or are hard to swallow
  4. DDo not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has raised a safety concern about an order with the prescriber, who dismissed it without addressing it. What should the nurse do next?

  1. AState the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
  2. BDiscuss the concern with the patient and let them decide
  3. CCarry out the order as written, because the prescriber has heard the concern
  4. DRefuse to care for the patient for the rest of the shift until the prescriber apologizes
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Mengapakah pesakit penyakit buah pinggang kronik sering mengalami anemia?

  1. AToksin uremik menyebabkan sumsum tulang menghasilkan sel darah putih dan bukan sel darah merah
  2. BKalium tinggi dalam penyakit buah pinggang memecahkan sel darah merah
  3. CBuah pinggang yang rosak menapis keluar dan memusnahkan sel darah merah
  4. DBuah pinggang menghasilkan kurang eritropoietin, yang memacu pengeluaran sel darah merah
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit yang mengambil apiksaban bertanya mengapa mereka tidak memerlukan ujian INR berkala seperti jiran mereka yang mengambil warfarin. Apakah penjelasan yang terbaik?

  1. AKesannya boleh diramal, maka ujian pembekuan rutin tidak diperlukan
  2. BINR diperiksa secara rahsia bersama ujian darah rutin yang lain
  3. CApiksaban sebenarnya tidak mencairkan darah
  4. DApiksaban dipantau dengan aPTT setiap hari sebaliknya

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Stay calm, listen and acknowledge their frustration

Mengapa ini jawapannya

Listening calmly and acknowledging feelings often de-escalates anger. The nurse then finds out the answer or explains what will happen next. Staff safety is maintained throughout.

Jawapan

B · Stay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative

Mengapa ini jawapannya

Crushing a modified-release tablet can release the full dose at once and cause toxicity. The prescriber or pharmacist can suggest a liquid, a patch or another drug, and any omitted dose is documented.

Jawapan

A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Potassium, because both drugs can raise it

Mengapa ini jawapannya

Spironolactone and ACE inhibitors both reduce potassium excretion, so the combination can cause dangerous hyperkalaemia. Potassium and renal function should be checked regularly.

Jawapan

A · Potassium, because both drugs can raise it
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Jaw thrust

Mengapa ini jawapannya

A jaw thrust opens the airway with minimal neck movement. The cervical spine is protected with manual in-line stabilisation, although opening the airway still takes priority if it remains obstructed.

Jawapan

C · Jaw thrust
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 21 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|25 − 40| = 15 mmHg → 1.5 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 2·1.5 = 21 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 21 mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 45.5 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·35 + 21 = 45.5 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 45.5 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 65

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 0 + 20 + 15 = 65

Jawapan

MFS = 65
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: obesiti kelas I

Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.

BMI

BMI = 127/1.95² = 33.4

Kategori

obesiti kelas I

Jawapan

obesiti kelas I
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: IBW = 86.8 kg

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Ketinggian dalam inci

193 cm/2.54 = 75.98 in

Berat badan unggul (Devine)

IBW = 50 + 2.3·(75.98 − 60) = 86.76 ≈ 86.8 kg

Jawapan

IBW = 86.8 kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 223

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 25·1500/100 = 375 g
asid amino: 4.25·1500/100 = 63.75 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 375·3.4 = 1275 kcal
asid amino: 63.75·4 = 255 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 1275 + 1000 = 2275 kcal
N = 63.75/6.25 = 10.2 g

Nisbah

NPC : N = 2275/10.2 = 223 : 1

Jawapan

NPC : N = 223

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 1.52 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

38 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 38 × 0.04 s = 1.52 s

Bandingkan dengan P–P

1.52 ÷ 0.92 ≈ 1.7 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 1.52 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.92 s, 65 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.20 → 0.32 → 0.40 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Arahan dan komunikasi yang betul

Mengapa ini jawapannya

"Tengok" tidak menyatakan apa yang perlu diukur, bila, atau dapatan mana yang perlu dilaporkan. Arahan yang jelas ialah, contohnya, "Ukur tekanan darah dan nadinya pada 10:00 dan beritahu saya segera jika sistolik di bawah 100."

Jawapan

D · Arahan dan komunikasi yang betul
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Neurogenic shock

Mengapa ini jawapannya

Neurogenic shock follows loss of sympathetic tone, causing vasodilation, hypotension and bradycardia with warm skin. Hypovolemic shock usually causes a fast pulse and cool, clammy skin.

Jawapan

A · Neurogenic shock
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching

Mengapa ini jawapannya

Calling medicine candy encourages children to look for it and swallow it, which can lead to poisoning. Parents are taught to call medicine medicine and keep it locked away.

Jawapan

D · Do not call medicine candy, because the child may take it when no one is watching
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command

Mengapa ini jawapannya

The two-challenge rule says the concern is voiced at least twice to make sure it was heard. If it is still not addressed, the nurse escalates through the chain of command rather than acting against the patient’s safety.

Jawapan

A · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Buah pinggang menghasilkan kurang eritropoietin, yang memacu pengeluaran sel darah merah

Mengapa ini jawapannya

Buah pinggang yang berpenyakit menghasilkan kurang eritropoietin, maka sumsum menghasilkan lebih sedikit sel darah merah. Rawatan boleh termasuk agen perangsang eritropoiesis dan zat besi.Disemak dengan: Anemia · MedlinePlus (NIH) (2026); Erythropoietin test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Buah pinggang menghasilkan kurang eritropoietin, yang memacu pengeluaran sel darah merah
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Kesannya boleh diramal, maka ujian pembekuan rutin tidak diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Antikoagulan oral langsung seperti apiksaban mempunyai kesan yang boleh diramal pada dos tetap, maka ujian INR rutin tidak diperlukan. Fungsi buah pinggang dan hati, pematuhan serta tanda pendarahan dipantau, dan INR tidak mengukur kesannya dengan boleh dipercayai.

Jawapan

A · Kesannya boleh diramal, maka ujian pembekuan rutin tidak diperlukan

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals