Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Why might a nurse use silence during a conversation with a patient?
AIt lets the nurse plan the next task
BIt shows the patient that the nurse is busy and wants to move on
CIt gives the patient time to think and say more
DIt ends the conversation politely
2.Asas kejururawatanSukar
Seorang jururawat berpendapat dos pada preskripsi luar biasa tinggi. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?
AMemberi dos kerana pempreskripsi bertanggungjawab atas sebarang kesilapan di dalamnya
BMenukar dos pada carta kepada jumlah biasa
CMenahan dos, menyemak dengan pempreskripsi dan mendokumenkan hasilnya
DMemberi separuh dos sebagai kompromi
3.Kejururawatan klinikalSederhana
A confused patient keeps trying to climb out of bed. Why are bed rails not automatically the answer?
APatients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
BBed rails are illegal in all hospitals and must never be used at all
CBed rails always make patients more confused, but only during the day
DBed rails stop staff from taking observations
4.Kejururawatan klinikalSukar
A nurse teaches a patient with diabetes about foot care. Which statement shows a need for further teaching?
A"I will see the podiatrist about hard skin."
B"I will walk barefoot at home to toughen my feet."
C"I will wear well-fitting shoes."
D"I will check my feet every day for cuts or blisters."
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.53, PaCO₂ 47 mmHg (6.3 kPa) dan HCO₃⁻ 38 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.53PaCO₂ 47 mmHg (6.3 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Nilai latihan: Na⁺ 145, Cl⁻ 101 dan HCO₃⁻ 13 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.
Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 101 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/L
nisbah delta =
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai nadi 121/min dan tekanan darah 131/79 mmHg. Cari indeks kejutan SI = HR/SBP. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
HR 121/minBP 131/79 mmHg
SI =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 93% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 100/60 mmHg, nadi 58/min, tidak bertindak balas, suhu 35.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 92 kg memerlukan 1.3 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 55 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 40 mL/h selama 18 jam sehari. Serbuk protein membekalkan 7 g protein bagi setiap senduk. Berapa senduk n sehari diperlukan untuk menampung kekurangan itu? Bundarkan ke atas kepada senduk penuh.
92 kg1.3 g/kg/hari55 g/L40 mL/h · 18 h7 g/senduk
n =
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1500 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 15% dekstrosa dan 4% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1500 mLdekstrosa 15%asid amino 4%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1takikardia ventrikel
2fibrilasi atrium
3takikardia supraventrikel (SVT)
4flutter atrium, konduksi 2:1
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan blok AV dengan rentak ventrikel yang tidak teratur. Gunakan kaedah 6 saat untuk mencari kadar ventrikel dalam denyut seminit.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A patient coughs hard after abdominal surgery, and loops of bowel appear through the opened wound. What does the nurse do first?
APush the bowel gently back into the abdomen with a gloved hand
BLeave the wound uncovered so the surgeon can see it on arrival
CHelp the patient walk to the toilet to relieve abdominal pressure
DCover the wound with sterile dressings moistened with saline
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A patient with diabetes is sweaty and confused, and no glucose meter is available. The patient can swallow. What should the nurse do?
AGive a dose of rapid-acting insulin in case the glucose is high
BWithhold all food and fluids until a meter is found
CAsk the patient to lie down and sleep it off
DTreat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
An older adult has trouble getting in and out of the bath. Which measures make bathing safer?
AA shower chair, grab bars and a non-slip mat
BLocking the bathroom door for privacy
CBath oil to help the person slide in and out
DA loose rug beside the tub to stand on
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
Which action by assistive personnel requires the nurse to step in?
ARemoving gloves and then cleaning the hands with alcohol rub
BGoing from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
CPutting soiled linen straight into a laundry bag at the bedside
DWashing hands with soap and water after leaving a C. difficile room
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A patient with a low clinical probability of deep vein thrombosis has a normal (negative) D-dimer. What is the best interpretation?
AA DVT is unlikely and can usually be ruled out
BA pulmonary embolism is now certain to be present
CThe test is useless and should always be ignored
DA DVT is confirmed and anticoagulation is needed
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?
AVitamin K deficiency from poor diet
BDisseminated intravascular coagulation
CHemophilia A (factor VIII deficiency)
DImmune thrombocytopenia (ITP)
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: C · It gives the patient time to think and say more
Mengapa ini jawapannya
Therapeutic silence gives the patient space to gather their thoughts and express feelings, especially about difficult topics. It is used with attentive body language.
Jawapan
C · It gives the patient time to think and say more
2.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Menahan dos, menyemak dengan pempreskripsi dan mendokumenkan hasilnya
Mengapa ini jawapannya
Jururawat yang memberi ubat bertanggungjawab melakukannya dengan selamat. Jika dos nampak salah, jururawat tidak patut memberinya sehingga dijelaskan dengan pempreskripsi atau ahli farmasi. Jururawat tidak boleh menukar preskripsi sendiri.
Jawapan
C · Menahan dos, menyemak dengan pempreskripsi dan mendokumenkan hasilnya
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
Mengapa ini jawapannya
Bed rails can cause entrapment or a fall from a greater height. Their use is based on an individual risk assessment; alternatives include a low bed, crash mats and closer observation.
Jawapan
A · Patients can be seriously injured climbing over or becoming trapped in rails
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · "I will walk barefoot at home to toughen my feet."
Mengapa ini jawapannya
Diabetic neuropathy and poor circulation mean small injuries can become ulcers. Patients should avoid walking barefoot, inspect their feet daily and get professional foot care.
Jawapan
B · "I will walk barefoot at home to toughen my feet."
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan separa
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.53: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 47 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: tinggi (22–26)
Pampasan
pampasan separa
Jawapan
pampasan separa
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: nisbah delta = 1.727
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 145 − (101 + 13) = 31
Nisbah delta
(31 − 12)/(24 − 13) = 19/11 = 1.727
Jawapan
nisbah delta = 1.727
Antara 1 dengan 2: asidosis sela anion tinggi tulen.
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: SI = 0.92
Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.
Indeks kejutan
SI = 121/131 = 0.9237 ≈ 0.92
Jawapan
SI = 0.92
Di atas 0.5–0.7 yang lazim.
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: tinggi
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 32/min → 3
SpO₂ 93% → 2
dengan oksigen → 2
SBP 100 mmHg → 2
HR 58/min → 0
tidak bertindak balas (U) → 3
T 35.0 °C → 3
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 3 + 2 + 2 + 2 + 0 + 3 + 3 = 15
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
tinggi
Jawapan
tinggi
Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: n = 12
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Protein yang diperlukan
1.3·92 = 119.6 g/hari
Protein daripada suapan
40·18 = 720 mL = 0.72 L
0.72·55 = 39.6 g/hari
Kekurangan
ΔP = 119.6 − 39.6 = 80 g
Senduk
80/7 = 11.43 → n = 12
Jawapan
n = 12
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: NPC : N = 184
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 15·1500/100 = 225 g
asid amino: 4·1500/100 = 60 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 225·3.4 = 765 kcal
asid amino: 60·4 = 240 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal
Kcal bukan protein dan nitrogen
NPC = 765 + 1000 = 1765 kcal
N = 60/6.25 = 9.6 g
Nisbah
NPC : N = 1765/9.6 = 183.9 ≈ 184 : 1
Jawapan
NPC : N = 184
Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: takikardia supraventrikel (SVT)
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC. Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).
3. Gelombang P: tiada kelihatan; pada kadar ini ia tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (di bawah 0.12 s), jadi rentak bermula di atas ventrikel.
Tafsiran
takikardia supraventrikel (SVT)
Jawapan
takikardia supraventrikel (SVT)
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: kadar ventrikel = 40 bpm
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Kadar atrium
P–P = 24 petak kecil = 0.96 s → 1500 ÷ 24 = 62.5 ≈ 63 seminit
Kadar ventrikel
4 kompleks QRS dalam 6 s × 10 = 40 seminit
Jawapan
kadar ventrikel = 40 bpm
Jawapan
kadar ventrikel = 40 bpm
Darjah kedua jenis I (Wenckebach): 3 gelombang P bagi setiap 2 kompleks QRS.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
Mengapa ini jawapannya
Evisceration is a surgical emergency. The nurse covers the organs with sterile saline-moistened dressings, stays with the patient, positions them to reduce strain and calls the surgeon at once.
Jawapan
D · Cover the wound with sterile dressings moistened with saline
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
Mengapa ini jawapannya
When in doubt, treat as hypoglycemia. A little sugar will not harm a patient with high glucose, but untreated hypoglycemia can cause brain injury within minutes, and insulin could be fatal.
Jawapan
D · Treat for hypoglycemia with fast-acting oral carbohydrate
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · A shower chair, grab bars and a non-slip mat
Mengapa ini jawapannya
Shower chairs, grab bars and non-slip surfaces reduce slips and falls. Bath oils make surfaces slippery, and a locked door delays help if the person falls.
Jawapan
A · A shower chair, grab bars and a non-slip mat
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
Mengapa ini jawapannya
Gloves must be changed and hand hygiene done between patients, because contaminated gloves spread organisms directly. The other actions are correct infection-control practice.
Jawapan
B · Going from one patient’s bed to the next while wearing the same gloves
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: A · A DVT is unlikely and can usually be ruled out
Mengapa ini jawapannya
D-dimer is very sensitive, so a negative result in a patient with low clinical probability makes DVT or PE unlikely. A positive result is not specific, because surgery, infection, pregnancy and cancer also raise D-dimer; imaging is then needed.Disemak dengan:D-Dimer Test · MedlinePlus (NIH) (2024)
Jawapan
A · A DVT is unlikely and can usually be ruled out
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
Mengapa ini jawapannya
Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Disemak dengan:Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)