Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
A patient with a leg injury is climbing stairs with crutches. Which leg should go up first?
AThe unaffected leg
BThe injured leg
CThe crutches always go first
DBoth legs together
2.Asas kejururawatanSukar
Apakah tindakan yang betul jika anda mendapati kesilapan ubat yang telah sampai kepada pesakit?
ATidak berkata apa-apa jika pesakit kelihatan sihat
BBetulkan carta supaya kesilapan tidak lagi kelihatan
CSemak keadaan pesakit, maklumkan pemreskripsi dan laporkan melalui sistem insiden
DTunggu untuk melihat sama ada kemudaratan berkembang sepanjang syif seterusnya, dan laporkan hanya jika keadaan pesakit berubah
3.Kejururawatan klinikalSederhana
What should a nurse do during a generalised tonic-clonic seizure?
APut a tongue depressor between the teeth so that the tongue is not bitten
BProtect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
CHold the limbs firmly to stop the jerking and prevent injury
DGive the patient a drink of water
4.Kejururawatan klinikalSukar
A nurse teaches a patient with asthma about a new inhaled steroid "preventer". Which statement shows a need for further teaching?
A"I will use it every day even when I feel well."
B"I will rinse my mouth after using it."
C"I'll keep my reliever inhaler with me."
D"I will only use it when I'm wheezy."
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 71 mmHg (9.5 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.
Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.16, PaCO₂ 81 mmHg (10.8 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.
pH 7.16PaCO₂ 81 mmHg (10.8 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
1akut
2kronik
3akut di atas kronik
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 102/62 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 38.0 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 14SpO₂ 97%O₂SBP 102HR 58AT 38.0 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 58 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 35 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 1.5 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 20 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
58 kg35 kcal/kg/hari1.5 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 84 kg menerima 2400 mL pemakanan parenteral yang mengandungi 25% dekstrosa, diinfusikan selama 24 jam. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
84 kg2400 mLdekstrosa 25%24 h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1blok AV darjah pertama
2blok AV darjah ketiga (lengkap)
3bradikardia sinus
4blok AV darjah kedua jenis II
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
On a pediatric unit, which child does the nurse assess first?
AA child in a new arm cast with pink, warm fingers and pain of 5/10
BA child with a temperature of 38.2 °C after vaccination
CA child with croup who has a barking cough but no stridor at rest
DA child with asthma who is now quiet with very little air movement
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A patient arrives one hour after the start of stroke symptoms. Which step must happen before a thrombolytic drug can be given?
Before helping a patient from bed into a wheelchair, what should the nurse do with the wheelchair?
ALeave the brakes off so the chair can move along with the patient during the pivot
BPlace it at the foot of the bed, facing away
CPlace it on the patient’s weaker side so that side is supported
DLock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A patient refuses to wear an identification wristband. What should the nurse do?
AStop giving the patient any care until they agree to wear the band
BExplain why it is needed, use other ID methods per policy and document
CAccept the refusal and identify the patient by room number and bed space instead
DForce the band onto the patient’s wrist
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
On the first day after major surgery, a patient's white cell count is 12.5 × 10³/µL, with no fever or wound signs. What is the best interpretation?
AA laboratory error, since surgery lowers white cells
BA common stress response to surgery that is monitored
CA sign of leukemia that needs bone marrow testing
DDefinite wound infection that needs antibiotics now
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient with acute pancreatitis has a rising BUN, a falling calcium and a glucose of 250 mg/dL (13.9 mmol/L) over the first 48 hours. What do these results suggest?
AA lab error from lipemic samples
BA resolving, mild pancreatitis
CIncreasingly severe pancreatitis
DAn unrelated new kidney stone
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: A · The unaffected leg
Mengapa ini jawapannya
Going up, the strong leg steps first and lifts the body, followed by the crutches and the injured leg. Going down, the crutches and injured leg go first.
Jawapan
A · The unaffected leg
2.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Semak keadaan pesakit, maklumkan pemreskripsi dan laporkan melalui sistem insiden
Mengapa ini jawapannya
Nilai dan pantau pesakit, maklumkan doktor yang bertanggungjawab, laporkan insiden dan bersikap terbuka dengan pesakit (kewajipan berterus terang). Rekod tidak boleh sekali-kali diubah untuk menyembunyikan kesilapan.
Jawapan
C · Semak keadaan pesakit, maklumkan pemreskripsi dan laporkan melalui sistem insiden
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
Mengapa ini jawapannya
Remove nearby hazards, cushion the head, note the time and do not restrain or put objects in the mouth. Once jerking stops, place the patient in the recovery position and check the airway.
Jawapan
B · Protect the head, time the seizure and do not put anything in the mouth
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: D · "I will only use it when I'm wheezy."
Mengapa ini jawapannya
Inhaled corticosteroids must be used regularly to reduce airway inflammation and prevent attacks. The short-acting reliever is used for symptoms.
Jawapan
D · "I will only use it when I'm wheezy."
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: HCO₃⁻ = 34.85 mmol/L
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Perubahan PaCO₂
|71 − 40| = 31 mmHg → 3.1 × 10 mmHg
HCO₃⁻ yang dijangka
HCO₃⁻ = 24 + 3.5·3.1 = 34.85 mmol/L
Jawapan
HCO₃⁻ = 34.85 mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: akut
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
HCO₃⁻ yang dijangka
akut: 24 + 1·4.1 = 28.1 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·4.1 = 38.35 mmol/L
Bandingkan
terukur: 28 mmol/L → akut
Jawapan
akut
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 3
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 102 mmHg → 1
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.0 °C → 0
Tambah
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 = 3
Jawapan
NEWS2 = 3
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: risiko sederhana
Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.
Skorkan setiap item
sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0
Tambah
Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35
Tahap risiko
35 → risiko sederhana
Jawapan
risiko sederhana
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: R = 68 mL/h
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Tenaga yang diperlukan
E = 35·58 = 2030 kcal/hari
Isi padu harian
V = 2030/1.5 = 1353 mL/hari
Kadar pam
R = 1353/20 = 67.67 ≈ 68 mL/h
Jawapan
R = 68 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: GIR = 4.96 mg/kg/min
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Dekstrosa dalam beg
25·2400/100 = 600 g = 600 000 mg
Minit infusi
24·60 = 1440 min
Kadar infusi glukosa
GIR = 600 000/(84·1440) = 4.96 mg/kg/min
Jawapan
GIR = 4.96 mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.388 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 8 × 0.04 = 0.32 s
RR = 17 × 0.04 = 0.68 s
Formula Bazett
QTc = 0.32/√0.68 = 0.32/0.8246 = 0.388 s
Jawapan
QTc = 0.388 s
Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (388 ms)
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: blok AV darjah kedua jenis II
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Lima langkah
1. Kadar: 6 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 60 seminit.
2. Rentak: gelombang P teratur; R–R teratur kecuali jeda panjang di mana QRS tiada.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.72 s, 83 seminit); satu P dalam setiap 3 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.18 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.12 s, lebar (0.12 s atau lebih).
Tafsiran
blok AV darjah kedua jenis II
Jawapan
blok AV darjah kedua jenis II
Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · A child with asthma who is now quiet with very little air movement
Mengapa ini jawapannya
In asthma, very little air movement and a quiet child mean severe obstruction and possible respiratory failure. The other children are stable for now.
Jawapan
D · A child with asthma who is now quiet with very little air movement
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · A brain scan to rule out bleeding
Mengapa ini jawapannya
Thrombolytics dissolve clots and would worsen a hemorrhagic stroke. A brain CT (or MRI) is needed first to rule out bleeding, and it must be done quickly.
Jawapan
B · A brain scan to rule out bleeding
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: D · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
Mengapa ini jawapannya
Locked brakes stop the chair rolling away during the transfer. Placing it close to the bed on the stronger side lets the patient lead with their strong leg.
Jawapan
D · Lock the brakes and place it close to the bed on the patient’s stronger side
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document
Mengapa ini jawapannya
The nurse explains how the band prevents errors. If the patient still refuses, the nurse follows policy for alternative identification using two identifiers, informs the team and documents it.
Jawapan
B · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · A common stress response to surgery that is monitored
Mengapa ini jawapannya
A mild leukocytosis is common after surgery because of tissue injury and the stress response. It is monitored along with temperature and wound assessment. A rising count after several days, or fever, suggests infection.Disemak dengan:WBC count · MedlinePlus (NIH) (2025)
Jawapan
B · A common stress response to surgery that is monitored
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · Increasingly severe pancreatitis
Mengapa ini jawapannya
Rising BUN (fluid loss and kidney injury), low calcium and hyperglycemia are markers of more severe pancreatitis in scoring systems. The nurse monitors fluid balance, vital signs and organ function closely and reports deterioration.Disemak dengan:Acute pancreatitis · MedlinePlus (NIH) (2025); BUN (Blood Urea Nitrogen) · MedlinePlus (NIH) (2024)