Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
A patient has just died. What should the nurse find out before starting last offices?
AThe patient's blood group
BThe patient's favourite food
CWhether the patient's bills had all been paid
DThe family's religious and cultural wishes
2.Asas kejururawatanSukar
Pesakit yang diselamatkan daripada kebakaran rumah mempunyai bacaan oksimetri nadi 99% tetapi mengantuk dan sakit kepala. Mengapakah bacaan itu mungkin menyesatkan?
AKarbon monoksida yang terikat pada hemoglobin dibaca oleh oksimeter sebagai oksigen
BKadar jantung pesakit terlalu laju untuk alat itu memberi bacaan yang tepat
CLuka bakar menjadikan kulit menyalurkan cahaya dengan lebih baik
DAsap menyebabkan oksimeter membaca terlalu rendah
3.Kejururawatan klinikalSederhana
A nurse suspects that an older patient is being financially abused by a relative. What should the nurse do?
AKeep it secret because it is a family matter
BRaise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
CWait until the patient has been discharged
DConfront the relative directly at the bedside about it
4.Kejururawatan klinikalSukar
A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?
AMetastatic spinal cord compression
BHypokalaemia
CSimple mechanical back pain
DA urinary tract infection spreading to the back
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.
HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.32, PaCO₂ 34 mmHg (4.5 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.
pH 7.32PaCO₂ 34 mmHg (4.5 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
1pampasan yang sesuai
2asidosis respiratori tambahan
3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 86% bernafas udara bilik, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 39.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 20SpO₂ 86%udaraSBP 136HR 70AT 39.2 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 93% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 38.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan formula Devine untuk mencari berat badan ideal IBW bagi seorang wanita yang setinggi 183 cm (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
183 cmwanita1 in = 2.54 cm
IBW = kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2400 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 25% dekstrosa dan 4% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
2400 mLdekstrosa 25%asid amino 4%lipid 500 mL · 1.1 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan blok AV, jadi atrium dan ventrikel berdenyut pada kadar yang berbeza. Kompleks QRS adalah teratur: cari kadar ventrikel dalam denyut seminit (kaedah 1500, nombor bulat).
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A patient reports pain of 8/10. Before giving the prescribed as-needed analgesic, what does the nurse do first?
ATell the patient to wait until the next scheduled dose is due in two hours
BAssess the location, character and onset of the pain and the vital signs
CAsk the nursing assistant to reposition the patient
DGive the strongest analgesic on the chart straight away
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Which finding after a laparoscopic cholecystectomy is expected and needs only reassurance and comfort measures?
AYellow skin with dark urine on the second day
BIncreasing abdominal pain with a temperature of 39 °C
CRight shoulder pain from the gas used during surgery
DA heart rate of 125/min with a falling blood pressure
A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?
AIt is only needed when the patient is injured
BIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
CIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
DA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?
APacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
BSmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
CElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
DThe wires make the patient immune to electric shock
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A nurse has a needlestick injury from a patient with unknown HIV status. Which test is usually done for the nurse as soon as possible?
AA thyroid panel test
BA serum lipase test
CA sweat chloride test
DA baseline HIV test
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
Seorang pesakit yang mengambil warfarin dengan INR stabil 2.4 memulakan kursus antibiotik seperti siprofloksasin. Seminggu kemudian INR ialah 4.6. Apakah penjelasan yang paling mungkin?
AInteraksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
BRalat makmal ialah satu-satunya penjelasan yang mungkin
CPesakit telah makan lebih banyak makanan kaya vitamin K
DAntibiotik telah menghilangkan keperluan pesakit untuk antikoagulasi
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: D · The family's religious and cultural wishes
Mengapa ini jawapannya
Some faiths have specific rules, for example about who may touch or wash the body and how soon burial should happen. Asking first respects the person and the family.
Jawapan
D · The family's religious and cultural wishes
2.Asas kejururawatan
Jawapan: A · Karbon monoksida yang terikat pada hemoglobin dibaca oleh oksimeter sebagai oksigen
Mengapa ini jawapannya
Karboksihemoglobin menyerap cahaya hampir sama seperti oksihemoglobin, maka oksimeter nadi piawai terlebih anggar ketepuan oksigen. Gas darah arteri dengan ko-oksimetri diperlukan, dan oksigen aliran tinggi diberi.
Jawapan
A · Karbon monoksida yang terikat pada hemoglobin dibaca oleh oksimeter sebagai oksigen
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
Mengapa ini jawapannya
Financial abuse is a form of adult abuse. Nurses report concerns through safeguarding procedures, document facts accurately and involve the patient as appropriate.
Jawapan
B · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Metastatic spinal cord compression
Mengapa ini jawapannya
Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.
Jawapan
A · Metastatic spinal cord compression
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 26 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·12 + 8 = 26 mmHg
julat: 24–28 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 26 mmHg
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan yang sesuai
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
1.5·17 + 8 = 33.5 → 31.5–35.5 mmHg
Bandingkan
terukur: 34 mmHg → pampasan yang sesuai
Jawapan
pampasan yang sesuai
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 5
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 20/min → 0
SpO₂ 86% → 3
bernafas udara → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 39.2 °C → 2
Tambah
NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 2 = 5
Jawapan
NEWS2 = 5
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: rendah
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 14/min → 0
SpO₂ 93% → 2
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 38.1 °C → 1
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Tiada parameter yang diskor 3.
Kumpulan risiko
rendah
Jawapan
rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: IBW = 73.2 kg
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Ketinggian dalam inci
183 cm/2.54 = 72.05 in
Berat badan unggul (Devine)
IBW = 45.5 + 2.3·(72.05 − 60) = 73.21 ≈ 73.2 kg
Jawapan
IBW = 73.2 kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: NPC : N = 169
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Gram dekstrosa dan asid amino
dekstrosa: 25·2400/100 = 600 g
asid amino: 4·2400/100 = 96 g
Kilokalori bagi setiap komponen
dekstrosa: 600·3.4 = 2040 kcal
asid amino: 96·4 = 384 kcal
lipid: 500·1.1 = 550 kcal
Kcal bukan protein dan nitrogen
NPC = 2040 + 550 = 2590 kcal
N = 96/6.25 = 15.36 g
Nisbah
NPC : N = 2590/15.36 = 168.6 ≈ 169 : 1
Jawapan
NPC : N = 169
Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: QTc = 0.5 s
QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.
Ukur
QT = 12.5 × 0.04 = 0.50 s
RR = 25 × 0.04 = 1.00 s
Formula Bazett
QTc = 0.50/√1.00 = 0.50/1 = 0.5 s
Jawapan
QTc = 0.5 s
Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (500 ms)
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: kadar ventrikel = 43 bpm
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Kadar atrium
P–P = 20 petak kecil = 0.80 s → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ 75 seminit
Kadar ventrikel
R–R = 35 petak kecil = 1.40 s → 1500 ÷ 35 = 42.86 ≈ 43 seminit
Jawapan
kadar ventrikel = 43 bpm
Jawapan
kadar ventrikel = 43 bpm
Blok darjah ketiga dengan pelepasan simpang kompleks sempit (biasanya 40–60 seminit).
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
Mengapa ini jawapannya
Assessment comes first, because severe pain may be a sign of a new complication such as bleeding or a heart attack. The assessment also guides which analgesic is appropriate.
Jawapan
B · Assess the location, character and onset of the pain and the vital signs
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: C · Right shoulder pain from the gas used during surgery
Mengapa ini jawapannya
Gas used to inflate the abdomen irritates the diaphragm and causes referred shoulder pain, which settles in a day or two. Jaundice, fever with worsening pain and signs of shock suggest complications.
Jawapan
C · Right shoulder pain from the gas used during surgery
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
Mengapa ini jawapannya
The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.
Jawapan
C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
Mengapa ini jawapannya
Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.
Jawapan
B · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · A baseline HIV test
Mengapa ini jawapannya
After an occupational exposure, the wound is washed and the incident is reported at once. Baseline tests for HIV, hepatitis B and hepatitis C are taken, and post-exposure prophylaxis is started as soon as possible if indicated, ideally within hours.
Jawapan
D · A baseline HIV test
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: A · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
Mengapa ini jawapannya
Beberapa antibiotik meningkatkan kesan warfarin dengan mengurangkan pemecahannya atau dengan mengubah bakteria usus yang menghasilkan vitamin K. INR dipantau lebih kerap apabila ubat sedemikian dimulakan. Lebih banyak vitamin K dalam diet akan menurunkan INR.
Jawapan
A · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin