Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient has just died. What should the nurse find out before starting last offices?

  1. AThe patient's favourite food
  2. BThe family's religious and cultural wishes
  3. CThe patient's blood group
  4. DWhether the patient's bills had all been paid
2.Asas kejururawatanSukar

Penemuan manakah yang mencadangkan pesakit mungkin sedang mendapat ulser tekanan kategori 1?

  1. AKulit utuh dengan kemerahan tidak memucat di atas kawasan bertulang
  2. BTulang atau tendon yang terdedah
  3. CKehilangan kulit ketebalan penuh dengan lemak kelihatan tetapi tanpa tulang terdedah
  4. DLepuh terbuka dengan dasar merah
3.Kejururawatan klinikalSederhana

When should discharge planning usually begin?

  1. AOn or soon after admission
  2. BOn the morning of discharge
  3. COnly after the patient asks to go home
  4. DAfter the patient has been home for a week
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with several days of vomiting and diarrhoea has low blood pressure, low urine output and a rising creatinine. Which description fits best?

  1. APre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
  2. BPost-renal acute kidney injury from obstruction, treated with a catheter
  3. CChronic kidney disease, treated with long-term dialysis three times a week
  4. DIntrinsic kidney injury from glomerulonephritis, treated with high-dose steroids
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.43PaCO₂mmHg354525HCO₃⁻mmol/L222616tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.43, PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa) dan HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.43PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 144, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 18 mmol/L dan albumin 19 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 144 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lalbumin 19 g/L
AGc = mmol/L
7.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
8.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tiada had; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1 kcal/mL84% air bebas60 mL/hsetiap 4 h63 kg · 35 mL/kg/hari24 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 63 kg mempunyai sasaran cecair 35 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 84% air bebas dan berjalan pada 60 mL/h selama 24 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 4 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

63 kg35 mL/kg/hari84%60 mL/h · 24 hsetiap 4 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 15%2000 mLasid amino 5%2000 mLlipid 20%500 mL · 2 kcal/mLdekstrosa 3.4 kcal/gasid amino 4 kcal/gE = ? kcal

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 15% dekstrosa dan 5% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

2000 mLdekstrosa 15%asid amino 5%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium dengan nisbah konduksi tetap. Cari kadar ventrikel dalam denyut seminit.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar ventrikel = bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVfibrilasi atriumblok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah ketiga (lengkap)blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1fibrilasi atrium
  2. 2blok AV darjah kedua jenis II
  3. 3blok AV darjah ketiga (lengkap)
  4. 4blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse has called the rapid response team for a deteriorating patient. What should the nurse do while waiting for the team?

  1. AStay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
  2. BGive a dose of every as-needed medication on the chart
  3. CGo to the station to finish documentation for other patients
  4. DLeave the patient for a few minutes to find the relatives and explain what is happening
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An 85-year-old resident becomes newly confused and is falling, but has no fever. Which cause should the nurse consider first?

  1. ABoredom from not having enough activities
  2. BAn infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
  3. CNormal aging that needs no assessment
  4. DA sudden worsening of long-standing dementia that needs no tests
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A new antibiotic is prescribed for a patient. What should the nurse check before giving the first dose?

  1. AThe patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
  2. BOnly the time of the patient’s last meal and drink
  3. COnly the patient’s blood pressure and pulse before giving the drug
  4. DThe patient’s preferred pharmacy
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. AWait until the patient is discharged to update the record
  2. BClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  3. CIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
  4. DTell the patient that sulfa drugs are always safe
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with a potassium of 2.8 mEq/L has potassium chloride prescribed IV. Which statement about giving it is correct?

  1. AIt is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
  2. BIt is added to the IV bag without mixing, so it stays at the bottom
  3. CIt may be given as a slow IV push over one minute if the level is very low
  4. DIt is given as an undiluted bolus into a large vein to avoid irritation
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient's potassium is 7.2 mEq/L, and the monitor shows wide QRS complexes. Several treatments are prescribed. Which should be given first?

  1. AIV furosemide (a loop diuretic)
  2. BUrgent hemodialysis session
  3. CIV calcium gluconate (or chloride)
  4. DAn oral potassium binder dose

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The family's religious and cultural wishes

Mengapa ini jawapannya

Some faiths have specific rules, for example about who may touch or wash the body and how soon burial should happen. Asking first respects the person and the family.

Jawapan

B · The family's religious and cultural wishes
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Kulit utuh dengan kemerahan tidak memucat di atas kawasan bertulang

Mengapa ini jawapannya

Kategori 1 ialah kulit utuh dengan eritema tidak memucat. Kategori 2 melibatkan kehilangan separa ketebalan seperti lepuh; kategori 3 dan 4 lebih dalam.

Jawapan

A · Kulit utuh dengan kemerahan tidak memucat di atas kawasan bertulang
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · On or soon after admission

Mengapa ini jawapannya

Discharge planning starts early so that needs such as equipment, care packages, medicines and follow-up are ready when the patient is fit to leave.

Jawapan

A · On or soon after admission
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume

Mengapa ini jawapannya

Fluid loss reduces kidney perfusion, causing pre-renal AKI. Prompt fluid replacement can restore function before the kidney tissue itself is damaged.

Jawapan

A · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.43: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 25 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 16 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 17.25 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 144 − (114 + 18) = 12

Pembetulan untuk albumin

12 + 0.25·(40 − 19) = 17.25 mmol/L

Jawapan

AGc = 17.25 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 10

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 3 + 1 + 2 + 1 = 10

Jawapan

B = 10
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko ringan

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 3 + 3 + 4 + 2 + 2 = 18

Tahap risiko

18 → risiko ringan

Jawapan

risiko ringan
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 166 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

35·63 = 2205 mL/hari

Air bebas daripada formula

60·24 = 1440 mL
1440·0.84 = 1210 mL

Air yang masih diperlukan

2205 − 1210 = 995.4 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/4 = 6 bilasan
V = 995.4/6 = 165.9 ≈ 166 mL

Jawapan

V = 166 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: E = 2420 kcal/hari

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 15·2000/100 = 300 g
asid amino: 5·2000/100 = 100 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 300·3.4 = 1020 kcal
asid amino: 100·4 = 400 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal

Jumlah tenaga

E = 1020 + 400 + 1000 = 2420 kcal/hari

Jawapan

E = 2420 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar ventrikel = 150 bpm

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit

Kompleks QRS

R–R = 10 petak kecil = 0.40 s → 1500 ÷ 10 = 150 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 150 = 2:1

Jawapan

kadar ventrikel = 150 bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 4 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 40 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.96 s, 63 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.20 → 0.34 → 0.42 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready

Mengapa ini jawapannya

The nurse stays with the patient, starts basic support such as oxygen as prescribed and prepares a clear handover. Leaving the patient or giving unrelated medications is unsafe.

Jawapan

A · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically

Mengapa ini jawapannya

Older adults often present with confusion or falls rather than fever when they have an infection. New confusion is a change that needs assessment for causes such as infection, dehydration or medication.

Jawapan

B · An infection, such as a urinary tract infection, presenting atypically
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient

Mengapa ini jawapannya

Before any new drug, the nurse checks recorded allergies and asks the patient directly about past reactions. The patient is then watched closely after the first dose.

Jawapan

A · The patient’s allergies, by checking the record and asking the patient
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Jawapan

B · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push

Mengapa ini jawapannya

Concentrated potassium chloride given as an IV push can cause fatal cardiac arrest, so it is never pushed. It is diluted, mixed well and given by infusion pump at a rate set by protocol, often with cardiac monitoring at higher rates.

Jawapan

A · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · IV calcium gluconate (or chloride)

Mengapa ini jawapannya

With ECG changes, IV calcium is given first to stabilize the cardiac membrane within minutes. It does not lower potassium, so insulin with glucose (and sometimes albuterol/salbutamol) follows to shift potassium into cells, then binders, diuretics or dialysis remove it.

Jawapan

C · IV calcium gluconate (or chloride)

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals