Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which response is an example of false reassurance?

  1. A"Don't worry, everything will be fine."
  2. B"What are you most concerned about?"
  3. C"You seem worried. Would you like to talk about it?"
  4. D"I can see this is hard for you."
2.Asas kejururawatanSukar

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe patient has eaten recently
  2. BThe infection has been cured
  3. CThe kidneys are making too much urine
  4. DThe tissues are not getting enough oxygen
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit dengan hiponatremia patut dipantau terutamanya untuk:

  1. APertumbuhan rambut bertambah
  2. BKekeliruan, sakit kepala dan sawan
  3. CKehilangan pendengaran
  4. DRuam merah terang
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with a central venous catheter needs the line removed. Which position reduces the risk of air embolism during removal of a neck or chest line?

  1. AStanding up and walking
  2. BSitting fully upright and taking a deep breath in as the line comes out
  3. CLying on the right side with the legs raised
  4. DLying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 10 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.

HCO₃⁻ 10 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.33PaCO₂mmHg354565HCO₃⁻mmol/L222633akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.33, PaCO₂ 65 mmHg (8.7 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.33PaCO₂ 65 mmHg (8.7 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 8/min, SpO₂ 86% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 92/min, sedar, suhu 36.1 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 8SpO₂ 86%O₂SBP 124HR 92AT 36.1 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 10/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 104/min, keliru baharu, suhu 37.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 10SpO₂ 99%udaraSBP 124HR 104CT 37.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1 kcal/mL35 kcal/kg/hari? mL/h63 kg20 h/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 63 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 35 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 1 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 20 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

63 kg35 kcal/kg/hari1 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
16 hdekstrosa 17.5%1500 mLasid amino 3.5%1500 mL61 kg16 hGIR = ? mg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 61 kg menerima 1500 mL pemakanan parenteral yang mengandungi 17.5% dekstrosa, diinfusikan selama 16 jam. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

61 kg1500 mLdekstrosa 17.5%16 h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah pertamarentak simpangbradikardia sinusrentak sinus normal

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah pertama
  2. 2rentak simpang
  3. 3bradikardia sinus
  4. 4rentak sinus normal
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak perentak dua ruang (AV)rentak idioventrikelrentak perentak, kegagalan menangkapblok AV darjah ketiga (lengkap)

Pesakit ini mempunyai perentak jantung. Tafsirkan jalur petunjuk II. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak perentak dua ruang (AV)
  2. 2rentak idioventrikel
  3. 3rentak perentak, kegagalan menangkap
  4. 4blok AV darjah ketiga (lengkap)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang dewasa yang stabil dengan tanda vital normal mempunyai luka pada tangan yang memerlukan jahitan dan tiada yang lain. ESI tahap manakah yang sesuai?

  1. ATahap 3
  2. BTahap 4
  3. CTahap 5
  4. DTahap 2
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which nursing approach may raise intracranial pressure in a patient with a head injury?

  1. ASpacing out care with rest periods in between activities
  2. BKeeping the head in line with the body
  3. CDoing suctioning, turning and bathing all at the same time
  4. DKeeping the room calm and quiet
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How does a nurse add a sterile gauze pack to a sterile field that is already set up?

  1. AReach across the field with clean gloves to place the item
  2. BOpen the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
  3. CPlace the whole wrapped pack on the field and open it there with sterile gloves
  4. DTip the item onto the field and push it into place with the wrapper
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient in a vest restraint has slid down in bed, and the vest is pressing against the neck. What should the nurse do first?

  1. ACall the provider to ask about a different restraint
  2. BTighten the vest so the patient cannot slide down again
  3. CWrite a note about the event in the chart
  4. DRelease the restraint at once and reposition the patient
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A stable adult who is not bleeding receives one unit of packed red cells. By about how much is the hemoglobin expected to rise?

  1. AAbout 3 g/dL (30 g/L)
  2. BAbout 0.1 g/dL (1 g/L)
  3. CAbout 1 g/dL (10 g/L)
  4. DAbout 5 g/dL (50 g/L)
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient receiving parenteral nutrition with lipid emulsion has a triglyceride level of 620 mg/dL (7.0 mmol/L). Why is this result important?

  1. AIt means the patient needs more lipid
  2. BIt raises the risk of acute pancreatitis
  3. CIt shows the nutrition is fully effective
  4. DIt is a normal fasting value for adults

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · "Don't worry, everything will be fine."

Mengapa ini jawapannya

False reassurance dismisses the patient's feelings and promises something the nurse cannot know. Acknowledging the worry and exploring it is more helpful.

Jawapan

A · "Don't worry, everything will be fine."
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · The tissues are not getting enough oxygen

Mengapa ini jawapannya

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Jawapan

D · The tissues are not getting enough oxygen
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Kekeliruan, sakit kepala dan sawan

Mengapa ini jawapannya

Natrium rendah menyebabkan air bergerak ke dalam sel otak, membawa kepada loya, sakit kepala, kekeliruan dan dalam kes teruk sawan. Ia mesti dibetulkan secara perlahan untuk mengelakkan demielinasi osmotik.

Jawapan

B · Kekeliruan, sakit kepala dan sawan
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out

Mengapa ini jawapannya

A flat or head-down position and a Valsalva manoeuvre or breath-hold raise central venous pressure, reducing the risk of air being drawn in. An occlusive dressing is then applied.

Jawapan

D · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 23 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Rumus Winter

PaCO₂ = 1.5·10 + 8 = 23 mmHg
julat: 21–25 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 23 mmHg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: kronik

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·2.5 = 26.5 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·2.5 = 32.75 mmol/L

Bandingkan

terukur: 33 mmol/L → kronik

Jawapan

kronik
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 9

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 8/min → 3
SpO₂ 86% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 92/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.1 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 3 + 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 0 = 9

Jawapan

NEWS2 = 9
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 104/min → 1
keliru baharu (C) → 3
T 37.2 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: R = 110 mL/h

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tenaga yang diperlukan

E = 35·63 = 2205 kcal/hari

Isi padu harian

V = 2205/1 = 2205 mL/hari

Kadar pam

R = 2205/20 = 110.3 ≈ 110 mL/h

Jawapan

R = 110 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: GIR = 4.48 mg/kg/min

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Dekstrosa dalam beg

17.5·1500/100 = 262.5 g = 262 500 mg

Minit infusi

16·60 = 960 min

Kadar infusi glukosa

GIR = 262 500/(61·960) = 4.483 ≈ 4.48 mg/kg/min

Jawapan

GIR = 4.48 mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah pertama

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 24 petak kecil, 1500 ÷ 24 ≈ 63 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.96 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.28 s, malar, lebih panjang daripada 0.20 s.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah pertama

Jawapan

blok AV darjah pertama
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak perentak, kegagalan menangkap

Rentak perentak: impuls perentak jantung kelihatan sebagai spike perentak menegak yang sempit. Selepas spike ventrikel, QRS lebar (0.12 s atau lebih), kerana impuls merebak dari wayar perentak melalui otot dan bukan melalui sistem konduksi; dengan perentakan ventrikel kanan ia selalunya kebanyakannya negatif dalam petunjuk II. Spike sebelum setiap gelombang P bermakna perentakan atrium, dan perentak jantung dua ruang (AV) menunjukkan spike atrium dan gelombang P, kemudian, selepas lengah AV yang diprogramkan, spike ventrikel dan QRS yang lebar. Tangkapan bermakna setiap spike diikuti oleh depolarisasi. Kegagalan menangkap ialah spike tanpa gelombang P atau QRS selepasnya; kegagalan mengesan (spike yang tidak mengendahkan denyutan pesakit sendiri) dan kegagalan berentak (tiada spike apabila ia sepatutnya ada) ialah kerosakan klasik yang lain.

Lima langkah

1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: spike perentak adalah sekata (setiap 0.84 s), tetapi R–R tidak sekata, kerana QRS tiada selepas sesetengah spike.
3. Gelombang P: tiada yang kelihatan.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.16 s dan lebar selepas spike yang ditangkap; 2 spike tidak diikuti oleh QRS (tiada tangkapan).

Tafsiran

rentak perentak, kegagalan menangkap

Jawapan

rentak perentak, kegagalan menangkap

Kegagalan menangkap: perentak jantung menembak tetapi jantung tidak bertindak balas. Buku teks menganggapnya segera untuk dilaporkan, kerana pesakit mungkin bergantung pada perentak jantung.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Tahap 4

Mengapa ini jawapannya

Bagi pesakit yang stabil, ESI tahap 3 hingga 5 bergantung pada sumber yang dijangka: dua atau lebih ialah tahap 3, satu ialah tahap 4 dan tiada ialah tahap 5. Jahitan mudah dikira sebagai satu sumber, maka ini tahap 4.

Jawapan

B · Tahap 4
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time

Mengapa ini jawapannya

Clustering several stimulating activities can cause a sustained rise in intracranial pressure. Spacing care, keeping the neck straight and a calm environment help keep it down.

Jawapan

C · Doing suctioning, turning and bathing all at the same time
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over

Mengapa ini jawapannya

The nurse opens the package so the sterile item can be dropped onto the field from a short height, without the wrapper or arms crossing over the sterile area. The item must land well inside the non-sterile border.

Jawapan

B · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Release the restraint at once and reposition the patient

Mengapa ini jawapannya

Patients have died from strangulation when vest restraints moved up to the neck. The nurse frees the patient immediately, checks breathing and repositions them, then reassesses whether the restraint is needed at all.

Jawapan

D · Release the restraint at once and reposition the patient
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · About 1 g/dL (10 g/L)

Mengapa ini jawapannya

In an average-sized adult without ongoing bleeding or hemolysis, one unit of red cells raises the hemoglobin by about 1 g/dL (and the hematocrit by about 3%). A smaller rise suggests ongoing blood loss or red cell destruction.Disemak dengan: Blood Transfusion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

C · About 1 g/dL (10 g/L)
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · It raises the risk of acute pancreatitis

Mengapa ini jawapannya

Triglycerides are monitored in patients receiving lipid emulsions, because high levels can cause pancreatitis and show that lipid is not being cleared. The result is reported, and the lipid dose may be reduced or held.Disemak dengan: Triglycerides Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

B · It raises the risk of acute pancreatitis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals