Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should insulin injection sites be rotated?

  1. ATo prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
  2. BTo make the insulin work more quickly with each injection
  3. CBecause each site can only be used once
  4. DTo stop the patient getting used to the needle
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with a valid DNACPR (DNR) decision, whose death was expected, stops breathing. What should the nurse do?

  1. AStart CPR and call the cardiac arrest team
  2. BLeave the patient and ask the family to wait outside until the doctor comes
  3. CNot start CPR, note the time, inform the team and support the family
  4. DStart CPR but stop after five minutes
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit di wad mengalami berdehit dan sesak nafas selepas dos pertama penyekat beta. Sejarah manakah yang menjadikan ini paling mungkin?

  1. AAsma
  2. BHipotiroidisme
  3. COsteoartritis
  4. DMigrain
4.Kejururawatan klinikalSukar

A postoperative patient on IV fluids has a sodium of 128 mmol/L and is becoming confused. Which fluid could make this worse if given in large amounts?

  1. A5% glucose (D5W)
  2. B0.9% sodium chloride
  3. CHuman albumin solution
  4. DHartmann's solution (similar to lactated Ringer's)
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.56PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222620tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.56, PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa) dan HCO₃⁻ 20 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.56PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa)HCO₃⁻ 20 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 21% menunjukkan PaO₂ 65 mmHg (8.7 kPa) dan PaCO₂ 55 mmHg (7.3 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 65 mmHg (8.7 kPa)PaCO₂ 55 mmHg (7.3 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 26/min, SpO₂ 94% bernafas udara bilik, tekanan darah 84/50 mmHg, nadi 38/min, sedar, suhu 36.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 26SpO₂ 94%udaraSBP 84HR 38AT 36.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1.5 kcal/mL76% air bebas90 mL/hsetiap 4 h76 kg · 35 mL/kg/hari24 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 76 kg mempunyai sasaran cecair 35 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 76% air bebas dan berjalan pada 90 mL/h selama 24 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 4 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

76 kg35 mL/kg/hari76%90 mL/h · 24 hsetiap 4 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 20%1000 mLasid amino 5%1000 mLlipid 20%500 mL · 2 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 20% dekstrosa dan 5% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mLdekstrosa 20%asid amino 5%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur Sela QT pada jalur lead II ini, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QT = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which finding is an early sign of compartment syndrome in a patient with a lower leg fracture?

  1. APain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
  2. BA strong pedal pulse with warm, pink toes and pain that settles with analgesia
  3. CItching under the cast during the first week after it was applied
  4. DMild bruising around the fracture site on the second day
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. AWrap the legs tightly with compression bandages
  2. BKeep the legs raised above the heart as much as possible
  3. CSit with the legs crossed to improve blood flow
  4. DKeep the legs level or slightly lowered, not raised
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Where should the drainage bag of an indwelling urinary catheter be kept?

  1. AOn the bed next to the patient’s hip
  2. BOn the floor under the bed, where it is out of the way
  3. CBelow the level of the bladder and off the floor
  4. DHung on the IV pole above the patient
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

In START triage, a casualty cannot walk and is breathing 36 times a minute. Which category applies?

  1. ARed (immediate)
  2. BBlack (expectant or dead)
  3. CYellow (delayed)
  4. DGreen (minor)
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

An older adult with chronic kidney disease starts trimethoprim-sulfamethoxazole for a urinary tract infection. Which electrolyte should be monitored closely?

  1. AChloride, because the drug causes chloride loss
  2. BPotassium, because trimethoprim can raise it
  3. CCalcium, because the drug binds calcium in the gut
  4. DSodium, because the drug causes heavy sodium retention
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with a serum albumin of 1.9 g/dL (19 g/L) has signs of phenytoin toxicity, although the total phenytoin level is in the usual range. What is the most likely explanation?

  1. ALow albumin makes the total level falsely high in all cases
  2. BLow albumin makes the liver clear phenytoin much faster
  3. CLow albumin raises the free (active) fraction of phenytoin
  4. DLow albumin stops phenytoin from crossing into the brain

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption

Mengapa ini jawapannya

Injecting in the same place causes lipohypertrophy, which makes absorption unpredictable. Patients rotate within an area and check sites for lumps.

Jawapan

A · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family

Mengapa ini jawapannya

CPR is not attempted when a valid DNACPR decision applies. The nurse notes the time, follows local policy for verifying death, informs the medical team and supports the family.

Jawapan

C · Not start CPR, note the time, inform the team and support the family
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Asma

Mengapa ini jawapannya

Penyekat beta tidak selektif dan juga yang kardioselektif boleh menyebabkan bronkospasma, maka ia biasanya dielakkan dalam asma.

Jawapan

A · Asma
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · 5% glucose (D5W)

Mengapa ini jawapannya

The glucose in 5% glucose is metabolised, leaving free water that dilutes the plasma sodium further. Postoperative patients often have raised ADH, so large volumes of hypotonic fluid can cause dangerous hyponatraemia.

Jawapan

A · 5% glucose (D5W)
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.56: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 23 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 20 mmol/L: rendah (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 15.98 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.21·713 − 55/0.8 = 149.7 − 68.75 = 80.98 mmHg

Kecerunan

A–a = 80.98 − 65 = 15.98 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 15.98 mmHg
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 65

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 20 + 0 + 15 = 65

Jawapan

MFS = 65
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 94% → 1
bernafas udara → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 38/min → 3
sedar (A) → 0
T 36.2 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 1 + 0 + 3 + 3 + 0 + 0 = 10
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 170 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

35·76 = 2660 mL/hari

Air bebas daripada formula

90·24 = 2160 mL
2160·0.76 = 1642 mL

Air yang masih diperlukan

2660 − 1642 = 1018 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/4 = 6 bilasan
V = 1018/6 = 169.7 ≈ 170 mL

Jawapan

V = 170 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 210

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 20·1000/100 = 200 g
asid amino: 5·1000/100 = 50 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 200·3.4 = 680 kcal
asid amino: 50·4 = 200 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 680 + 1000 = 1680 kcal
N = 50/6.25 = 8 g

Nisbah

NPC : N = 1680/8 = 210 : 1

Jawapan

NPC : N = 210

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QT = 0.48 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

12 petak kecil dari permulaan QRS hingga hujung gelombang T

Tukar

QT = 12 × 0.04 s = 0.48 s

Jawapan

QT = 0.48 s

Petua kasar: pada kadar normal, QT mestilah kurang daripada separuh sela R–R (di sini R–R = 1.00 s).

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: Sela PR

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 24 petak kecil, 1500 ÷ 24 ≈ 63 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.96 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.24 s, malar, lebih panjang daripada 0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

Sela PR → blok AV darjah pertama

Jawapan

Sela PR
13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched

Mengapa ini jawapannya

The earliest sign is severe pain that is not relieved by usual analgesia and worsens on passive stretch. Loss of pulse is a late sign, so the nurse reports pain early.

Jawapan

A · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Mengapa ini jawapannya

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Jawapan

D · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Below the level of the bladder and off the floor

Mengapa ini jawapannya

Keeping the bag below the bladder prevents backflow of urine into the bladder, and keeping it off the floor prevents contamination. Both reduce the risk of catheter-associated urinary tract infection.

Jawapan

C · Below the level of the bladder and off the floor
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Red (immediate)

Mengapa ini jawapannya

In START, a non-walking casualty who is breathing more than 30 times a minute is tagged red, immediate. Fast breathing suggests a serious problem that needs urgent treatment.

Jawapan

A · Red (immediate)
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Potassium, because trimethoprim can raise it

Mengapa ini jawapannya

Trimethoprim blocks sodium channels in the collecting duct, reducing potassium excretion, much like amiloride. Hyperkalemia is more likely in older adults, with kidney disease, or with ACE inhibitors, ARBs or spironolactone.Disemak dengan: Trimethoprim-Sulfamethoxazole · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Trimethoprim is a potassium-sparing diuretic like amiloride and causes hyperkalemia in high-risk patients (abstract) · PubMed (NLM) / Am J Ther (1997)

Jawapan

B · Potassium, because trimethoprim can raise it
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin

Mengapa ini jawapannya

Phenytoin is highly protein bound, and only the free drug is active. When albumin is low, more phenytoin is free, so toxicity can occur with a "normal" total level. A free phenytoin level or a corrected level helps.Disemak dengan: Phenytoin · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Antiepileptic Drug Monitoring · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Jawapan

C · Low albumin raises the free (active) fraction of phenytoin

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals