Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Apakah tertib penilaian yang betul dalam pendekatan ABCDE?

  1. AAssessment, Breathing, Care plan, Discharge, Evaluation
  2. BAlertness, Blood pressure, Circulation, Drugs, Examination
  3. CAirway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure
  4. DAirway, Bleeding, Consciousness, Diet, Elimination
2.Asas kejururawatanSukar

Seorang pesakit dewasa yang berkeupayaan meminta jururawat tidak memberitahu keluarganya tentang diagnosis kanser. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberitahu keluarga hanya jika mereka bertanya secara langsung
  2. BMemberitahu keluarga, kerana saudara-mara berhak tahu tentang diagnosis yang serius
  3. CMenghormati permintaan itu dan tidak berkongsi maklumat dengan keluarga
  4. DMeminta doktor memberitahu keluarga juga
3.Kejururawatan klinikalSederhana

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. AToo much exercise
  2. BEating too much salt in one meal
  3. CTaking too many vitamins
  4. DNot drinking enough water
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient faints during cannulation, with a slow pulse and pallor, and recovers quickly when laid flat. There is no rash, wheeze or swelling. What is most likely?

  1. AAnaphylaxis
  2. BA stroke
  3. CA hypoglycaemic coma
  4. DVasovagal syncope
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 141 mmol/L, glukosa 4.8 mmol/L dan urea 18.9 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 141 mmol/Lglukosa 4.8 mmol/Lurea 18.9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 30% menunjukkan PaO₂ 59 mmHg (7.9 kPa) dan PaCO₂ 59 mmHg (7.9 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 30%PaO₂ 59 mmHg (7.9 kPa)PaCO₂ 59 mmHg (7.9 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
8.Skor penilaian klinikalSukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 67 kg dan setinggi 154 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

67 kg154 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1.2 kcal/mL30 kcal/kg/hari? mL/h52 kg24 h/hari

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 52 kg (BMI di bawah 30) memerlukan 30 kcal/kg/hari. Suapan tiub memberikan 1.2 kcal/mL dan berjalan melalui pam selama 24 jam sehari. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/h? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

52 kg30 kcal/kg/hari1.2 kcal/mL24 h
R = mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 10%1500 mLasid amino 5%1500 mLlipid 20%100 mL · 2 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1500 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 10% dekstrosa dan 5% asid amino, ditambah 100 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mLdekstrosa 10%asid amino 5%lipid 100 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVtakikardia sinusflutter atrium, konduksi 4:1flutter atrium, konduksi 2:1fibrilasi atrium

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1takikardia sinus
  2. 2flutter atrium, konduksi 4:1
  3. 3flutter atrium, konduksi 2:1
  4. 4fibrilasi atrium
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVfibrilasi atriumblok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah ketiga (lengkap)

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1fibrilasi atrium
  2. 2blok AV darjah kedua jenis II
  3. 3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  4. 4blok AV darjah ketiga (lengkap)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat mendelegasikan pengukuran glukosa darah kepada pembantu yang terlatih tetapi tidak pernah meminta keputusannya. Hak pendelegasian manakah yang tiada?

  1. AKeadaan yang betul
  2. BPenyeliaan dan penilaian yang betul
  3. COrang yang betul untuk tugas itu
  4. DTugas yang betul untuk tetapan itu
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Pesakit manakah di unit renal yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?

  1. APesakit yang meminta nasihat tentang diet rendah fosfat
  2. BPesakit dialisis peritoneal yang cecair saliran keluarnya jernih
  3. CPesakit yang fistula arteriovenanya mempunyai getaran (thrill) dan bruit yang kuat
  4. DPesakit hemodialisis yang terlepas sesi semalam dan kini mengalami kelemahan otot dan nadi tidak teratur
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Bilakah respirator N95 patut ditanggalkan selepas menjaga pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga udara?

  1. ASebaik sahaja memasuki bilik
  2. BSelepas keluar dari bilik dan menutup pintu
  3. CTidak pernah; ia dipakai sepanjang baki syif
  4. DSebelum menanggalkan sarung tangan, di dalam bilik
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A competent adult patient with pneumonia wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AApply wrist restraints until the provider arrives to speak with the patient
  2. BExplain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
  3. CHide the patient’s clothes and belongings so that they cannot leave the ward
  4. DLock the doors so the patient cannot leave
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient on carbamazepine becomes confused and has a headache. Which laboratory result would most likely explain this?

  1. AA low serum sodium
  2. BA low serum magnesium
  3. CA high serum calcium
  4. DA high serum potassium
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with suspected Cushing syndrome takes dexamethasone at night. The next morning, the cortisol is still high. What does this suggest?

  1. AThe adrenal glands are not able to produce enough cortisol
  2. BCortisol is being produced without normal feedback control
  3. CThe result is normal, as dexamethasone raises cortisol
  4. DThe patient has primary hypothyroidism instead

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure

Mengapa ini jawapannya

ABCDE menilai Airway (saluran udara), Breathing (pernafasan), Circulation (peredaran), Disability (neurologi, glukosa) dan Exposure (pendedahan), membetulkan setiap masalah sebelum beralih.

Jawapan

C · Airway, Breathing, Circulation, Disability, Exposure
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Menghormati permintaan itu dan tidak berkongsi maklumat dengan keluarga

Mengapa ini jawapannya

Pesakit yang berkeupayaan memutuskan siapa yang boleh menerima maklumat kesihatannya. Jururawat boleh meneroka sebab pesakit dan menawarkan sokongan, tetapi mesti menghormati hasratnya.

Jawapan

C · Menghormati permintaan itu dan tidak berkongsi maklumat dengan keluarga
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Not drinking enough water

Mengapa ini jawapannya

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Jawapan

D · Not drinking enough water
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Vasovagal syncope

Mengapa ini jawapannya

Vasovagal syncope is a reflex drop in heart rate and blood pressure triggered by pain, fear or needles. Anaphylaxis would usually include skin, airway or breathing features and a fast pulse.

Jawapan

D · Vasovagal syncope
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 306 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·141 + 4.8 + 18.9 = 305.7 ≈ 306 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 306 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 81.15 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.3·713 − 59/0.8 = 213.9 − 73.75 = 140.2 mmHg

Kecerunan

A–a = 140.2 − 59 = 81.15 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 81.15 mmHg
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 15

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 4 + 1 + 3 + 4 + 1 = 15

Jawapan

B = 15
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: berat badan berlebihan

Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.

BMI

BMI = 67/1.54² = 28.25

Kategori

berat badan berlebihan

Jawapan

berat badan berlebihan
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: R = 54 mL/h

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tenaga yang diperlukan

E = 30·52 = 1560 kcal/hari

Isi padu harian

V = 1560/1.2 = 1300 mL/hari

Kadar pam

R = 1300/24 = 54.17 ≈ 54 mL/h

Jawapan

R = 54 mL/h
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 59

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 10·1500/100 = 150 g
asid amino: 5·1500/100 = 75 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 150·3.4 = 510 kcal
asid amino: 75·4 = 300 kcal
lipid: 100·2 = 200 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 510 + 200 = 710 kcal
N = 75/6.25 = 12 g

Nisbah

NPC : N = 710/12 = 59.17 ≈ 59 : 1

Jawapan

NPC : N = 59

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: flutter atrium, konduksi 4:1

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 20 petak kecil, 1500 ÷ 20 ≈ 75 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.80 s.
3. Gelombang P: tiada; gelombang flutter bergigi gergaji yang teratur setiap 0.20 s (300 seminit), 4 bagi setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

flutter atrium, konduksi 4:1

Jawapan

flutter atrium, konduksi 4:1
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: 4 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 40 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 1.00 s, 60 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.20 → 0.34 → 0.40 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.10 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jawapan

blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Penyeliaan dan penilaian yang betul

Mengapa ini jawapannya

Jururawat mesti menyusuli, memeriksa keputusan dan bertindak atasnya. Mendelegasikan tanpa memeriksa hasilnya melanggar hak penyeliaan dan penilaian.

Jawapan

B · Penyeliaan dan penilaian yang betul
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Pesakit hemodialisis yang terlepas sesi semalam dan kini mengalami kelemahan otot dan nadi tidak teratur

Mengapa ini jawapannya

Sesi dialisis yang terlepas membenarkan kalium terkumpul. Kelemahan otot dan nadi tidak teratur mencadangkan hiperkalemia, yang boleh menyebabkan aritmia membawa maut, maka jururawat menilai serta-merta, mengatur pemantauan jantung dan mengeskalasi. Getaran dan bruit serta efluen jernih adalah dapatan yang dijangka, dan nasihat diet boleh menunggu.

Jawapan

D · Pesakit hemodialisis yang terlepas sesi semalam dan kini mengalami kelemahan otot dan nadi tidak teratur
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Selepas keluar dari bilik dan menutup pintu

Mengapa ini jawapannya

Oleh sebab zarah berjangkit kekal di udara bilik, respirator ditanggalkan di luar bilik selepas pintu ditutup, diikuti dengan kebersihan tangan. Sarung tangan, pelindung mata dan gaun ditanggalkan dahulu.

Jawapan

B · Selepas keluar dari bilik dan menutup pintu
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice

Mengapa ini jawapannya

Holding a competent adult against their will can be false imprisonment. The nurse explains the risks, informs the provider, asks the patient to sign the against-advice form if they agree and documents the discussion.

Jawapan

B · Explain the risks, notify the provider and follow the policy for leaving against advice
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · A low serum sodium

Mengapa ini jawapannya

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can cause hyponatremia by increasing the effect of ADH, which can cause confusion, headache and seizures. The drug can also cause serious blood disorders, so the CBC is monitored.Disemak dengan: Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Carbamazepine · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Jawapan

A · A low serum sodium
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Cortisol is being produced without normal feedback control

Mengapa ini jawapannya

Dexamethasone normally suppresses ACTH and lowers morning cortisol. Failure to suppress suggests autonomous cortisol excess (Cushing syndrome). Further tests then find the source, such as a pituitary or adrenal tumor.

Jawapan

B · Cortisol is being produced without normal feedback control

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals