Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Kulit di sepanjang kanula IV periferi merah, sakit dan bengkak. Apakah tindakan yang sesuai?

  1. ATutup dengan pembalut baharu dan teruskan infusi seperti yang dipreskripsikan
  2. BKeluarkan kanula dan dokumenkan, kemudian pasang di tempat lain jika masih diperlukan
  3. CBilas kanula lebih kuat untuk membersihkannya
  4. DTingkatkan kadar infusi
2.Asas kejururawatanSukar

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AGive the patient a sugary drink while standing
  2. BLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  3. CEncourage the patient to keep walking to build strength
  4. DHelp the patient sit or lie down safely
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which group of symptoms suggests hypothyroidism?

  1. AFever, neck stiffness and photophobia
  2. BExcessive thirst and passing large volumes of urine
  3. CTiredness, weight gain and feeling cold
  4. DWeight loss, heat intolerance and tremor
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?

  1. AHyperosmolar hyperglycaemic state
  2. BSimple gastroenteritis with no further concern
  3. CEuglycaemic diabetic ketoacidosis
  4. DHypoglycaemia
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.43PaCO₂mmHg354554HCO₃⁻mmol/L222635tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.43, PaCO₂ 54 mmHg (7.2 kPa) dan HCO₃⁻ 35 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.43PaCO₂ 54 mmHg (7.2 kPa)HCO₃⁻ 35 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.21PaCO₂mmHg354570HCO₃⁻mmol/L222627akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.21, PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.21PaCO₂ 70 mmHg (9.3 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 35.5 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 12SpO₂ 98%udaraSBP 124HR 88AT 35.5 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 86% bernafas udara bilik, tekanan darah 96/58 mmHg, nadi 98/min, sedar, suhu 36.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 86%udaraSBP 96HR 98AT 36.0 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
44 g/L1.2 g/kg/hari80 mL/h56 kg16 h/hari5 g/sendukn = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 56 kg memerlukan 1.2 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 44 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 80 mL/h selama 16 jam sehari. Serbuk protein membekalkan 5 g protein bagi setiap senduk. Berapa senduk n sehari diperlukan untuk menampung kekurangan itu? Bundarkan ke atas kepada senduk penuh.

56 kg1.2 g/kg/hari44 g/L80 mL/h · 16 h5 g/senduk
n =
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 12.5%1200 mLasid amino 4.25%1200 mLlipid 10%250 mL · 1.1 kcal/mLdekstrosa 3.4 kcal/gasid amino 4 kcal/gE = ? kcal

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1200 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 12.5% dekstrosa dan 4.25% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari jumlah tenaga E yang diterima pesakit dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1200 mLdekstrosa 12.5%asid amino 4.25%lipid 250 mL · 1.1 kcal/mL
E = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVtakikardia supraventrikel (SVT)takikardia ventrikelfibrilasi atriumflutter atrium, konduksi 2:1

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1takikardia supraventrikel (SVT)
  2. 2takikardia ventrikel
  3. 3fibrilasi atrium
  4. 4flutter atrium, konduksi 2:1
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. ALast drink this morning; asking when lunch will arrive
  2. BIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
  3. CLast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
  4. DLast drink one week ago; asking about support groups
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a chest drain for a pneumothorax. The nurse sees constant bubbling in the water-seal chamber. What does this most likely mean?

  1. AThe lung has fully re-expanded, so the drain is ready to come out
  2. BThe drain is working normally and no action is needed
  3. CAn air leak in the patient or the system that needs checking
  4. DThe suction is set too low and needs to be turned up
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Gelang pengenalan pesakit tiada. Ubat perlu diberikan. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikannya, kerana jururawat mengenali pesakit itu sejak semalam
  2. BMengesahkan identiti dengan dua pengenal pasti dan memasang gelang baharu dahulu
  3. CMelangkau ubat itu sehingga hari berikutnya
  4. DMenggunakan nombor bilik dan katil untuk mengesahkan identiti
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit pernah mengalami MRSA pada luka dan kini memerlukan penukaran pembalut. PPE manakah yang sesuai?

  1. ARespirator N95 sahaja, kerana MRSA ialah organisma yang rintang
  2. BTiada PPE, jika tangan dibersihkan selepas itu
  3. CSarung tangan steril sahaja, tanpa gaun atau perlindungan lain
  4. DGaun dan sarung tangan, serta perlindungan mata dan pelitup muka jika percikan mungkin berlaku
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with diabetes also takes propranolol. Why is regular glucose monitoring especially important?

  1. AThe drug blocks the insulin injection site
  2. BThe drug causes very high glucose in all patients
  3. CThe drug stops the meter from reading correctly
  4. DThe drug can mask warning signs of hypoglycemia
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with cirrhosis and ascites has fever and abdominal tenderness. The ascitic fluid neutrophil count is 400 cells/mm³. What does this indicate?

  1. AMalignant ascites from cancer
  2. BSpontaneous bacterial peritonitis
  3. CNormal ascitic fluid in cirrhosis
  4. DBleeding into the abdominal cavity

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Keluarkan kanula dan dokumenkan, kemudian pasang di tempat lain jika masih diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Flebitis ialah keradangan vena. Kanula patut dikeluarkan, tapak direkod dan dipantau, dan kanula baharu dipasang di tempat lain hanya jika masih diperlukan.

Jawapan

B · Keluarkan kanula dan dokumenkan, kemudian pasang di tempat lain jika masih diperlukan
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Help the patient sit or lie down safely

Mengapa ini jawapannya

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Jawapan

D · Help the patient sit or lie down safely
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Tiredness, weight gain and feeling cold

Mengapa ini jawapannya

Low thyroid hormone slows metabolism, causing fatigue, weight gain, cold intolerance, constipation, dry skin and bradycardia. Weight loss, heat intolerance and tremor suggest hyperthyroidism.

Jawapan

C · Tiredness, weight gain and feeling cold
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Euglycaemic diabetic ketoacidosis

Mengapa ini jawapannya

SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.

Jawapan

C · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.43: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 54 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 35 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: bagi alkalosis metabolik PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21 = 43.5–47.5 mmHg, jadi nilai 54 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: akut

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·3 = 27 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·3 = 34.5 mmol/L

Bandingkan

terukur: 27 mmol/L → akut

Jawapan

akut
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.5 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 1

Jawapan

NEWS2 = 1
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 86% → 3
bernafas udara → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 98/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.0 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 2 + 1 + 0 + 1 = 7
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: n = 3

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Protein yang diperlukan

1.2·56 = 67.2 g/hari

Protein daripada suapan

80·16 = 1280 mL = 1.28 L
1.28·44 = 56.32 g/hari

Kekurangan

ΔP = 67.2 − 56.32 = 10.88 g

Senduk

10.88/5 = 2.176 → n = 3

Jawapan

n = 3
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: E = 989 kcal/hari

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 12.5·1200/100 = 150 g
asid amino: 4.25·1200/100 = 51 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 150·3.4 = 510 kcal
asid amino: 51·4 = 204 kcal
lipid: 250·1.1 = 275 kcal

Jumlah tenaga

E = 510 + 204 + 275 = 989 kcal/hari

Jawapan

E = 989 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.481 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 12.5 × 0.04 = 0.50 s
RR = 28 × 0.04 = 1.12 s

Formula Fridericia

QTc = 0.50/∛1.12 = 0.50/1.038 = 0.481 s

Jawapan

QTc = 0.481 s

Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (481 ms)

12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: takikardia ventrikel

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 10 petak kecil, 1500 ÷ 10 ≈ 150 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.40 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.16 s, lebar (0.12 s atau lebih).

Tafsiran

takikardia ventrikel

Jawapan

takikardia ventrikel

Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan. Ini hanyalah latihan mengenal pasti.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Mengapa ini jawapannya

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Jawapan

C · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · An air leak in the patient or the system that needs checking

Mengapa ini jawapannya

Continuous bubbling in the water-seal chamber signals an air leak. The nurse checks the connections from the patient to the drain and reports a leak that cannot be fixed.

Jawapan

C · An air leak in the patient or the system that needs checking
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Mengesahkan identiti dengan dua pengenal pasti dan memasang gelang baharu dahulu

Mengapa ini jawapannya

Setiap ubat memerlukan identiti yang disahkan. Jururawat menggantikan gelang selepas mengesahkan identiti pesakit dengan dua pengenal pasti. Kebiasaan dan nombor bilik bukan pengenal pasti yang boleh diterima.

Jawapan

B · Mengesahkan identiti dengan dua pengenal pasti dan memasang gelang baharu dahulu
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Gaun dan sarung tangan, serta perlindungan mata dan pelitup muka jika percikan mungkin berlaku

Mengapa ini jawapannya

MRSA merebak melalui sentuhan, jadi gaun dan sarung tangan dipakai. Langkah berjaga-jaga standard menambah perlindungan mata dan muka apabila percikan cecair luka mungkin berlaku. Respirator tidak diperlukan bagi MRSA pada luka.

Jawapan

D · Gaun dan sarung tangan, serta perlindungan mata dan pelitup muka jika percikan mungkin berlaku
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · The drug can mask warning signs of hypoglycemia

Mengapa ini jawapannya

Beta-blockers, especially nonselective ones, blunt adrenergic warning signs of hypoglycemia such as tremor and tachycardia, and they can delay recovery. Sweating usually remains. Glucose checks help detect lows that the patient may not feel.Disemak dengan: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

D · The drug can mask warning signs of hypoglycemia
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Spontaneous bacterial peritonitis

Mengapa ini jawapannya

An ascitic neutrophil count of 250 cells/mm³ or more indicates spontaneous bacterial peritonitis, which is treated with antibiotics. It can occur without classic signs, so new confusion or worsening kidney function in cirrhosis should also prompt a diagnostic paracentesis.Disemak dengan: Ascites · MedlinePlus (NIH) (2024); Peritonitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Spontaneous bacterial peritonitis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals