Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Mengapakah banyak pembalut luka moden direka untuk mengekalkan luka lembap?

  1. APembalut lembap tidak pernah perlu ditukar
  2. BPersekitaran lembap menyokong penyembuhan yang lebih pantas
  3. CKelembapan membunuh semua bakteria dalam luka
  4. DLuka kering tidak pernah dijangkiti
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse uses SBAR to call a doctor about a breathless patient. Which item belongs under "Background"?

  1. A"Please come and review him within the next 10 minutes."
  2. BHis respiratory rate is 30 and his SpO₂ is 86% on 2 L of oxygen
  3. CThe patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
  4. D"I am calling about Mr Smith in bed 4, who is very breathless."
3.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient is started on spironolactone while already taking an ACE inhibitor. Which blood result should be watched most closely?

  1. ASodium, because both drugs raise it sharply
  2. BCalcium, because both drugs lower it
  3. CPotassium, because both drugs can raise it
  4. DGlucose, because both drugs cause hyperglycaemia
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has a high fever with rigors, jaundice and right upper quadrant pain. Which condition is most likely?

  1. AAcute appendicitis
  2. BAscending cholangitis
  3. CSimple biliary colic
  4. DGastro-oesophageal reflux disease
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 32 mmHg (4.3 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori kronik HCO₃⁻ menurun 5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 32 mmHg (4.3 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.21PaCO₂mmHg354544HCO₃⁻mmol/L222617pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.21, PaCO₂ 44 mmHg (5.9 kPa), HCO₃⁻ 17 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.21PaCO₂ 44 mmHg (5.9 kPa)HCO₃⁻ 17 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 36.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 130HR 88AT 36.8 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, tiada denyutan jantung, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
40 g/L1.3 g/kg/hari45 mL/h84 kg24 h/hariΔP = ? g

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 84 kg memerlukan 1.3 g protein bagi setiap kg sehari. Suapan tiub mengandungi 40 g protein bagi setiap liter dan berjalan pada 45 mL/h selama 24 jam sehari. Berapa gram protein tambahan ΔP sehari masih diperlukan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

84 kg1.3 g/kg/hari40 g/L45 mL/h · 24 h
ΔP = g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 15%2000 mLasid amino 3.5%2000 mLlipid 20%500 mL · 2 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 2000 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 15% dekstrosa dan 3.5% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 20% (2 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

2000 mLdekstrosa 15%asid amino 3.5%lipid 500 mL · 2 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVbradikardia sinusaritmia sinusrentak sinus normalfibrilasi atrium

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1bradikardia sinus
  2. 2aritmia sinus
  3. 3rentak sinus normal
  4. 4fibrilasi atrium
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Berapakah pertambahan sela PR dari denyutan pertama ke denyutan kedua dalam satu kumpulan (ΔPR), dalam saat?

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
ΔPR = s
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AStarting the transfusion once the blood arrives
  2. BAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
  3. CDeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
  4. DMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A nurse has a needlestick injury from a used needle. What should the nurse do first?

  1. ASqueeze the wound hard and suck it
  2. BFinish the shift and report it tomorrow
  3. CWash the area with soap and water
  4. DScrub the area with bleach
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. AHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  2. BGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  3. CPull the patient backwards quickly toward the bed
  4. DLet go of the belt and run to call for help
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A hospital will introduce new infusion pumps and wants to find out how the process could fail before any harm occurs. Which method fits best?

  1. ARoot cause analysis (RCA) of the new pumps
  2. BFailure mode and effects analysis (FMEA)
  3. CA morbidity and mortality meeting
  4. DAn incident report for each new pump
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe color proves blood is present in the urine
  2. BThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  3. CThe color shows severe liver failure is present
  4. DThe dye can interfere with dipstick color readings
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A woman who is 34 weeks pregnant has high blood pressure, right upper abdominal pain, a platelet count of 70 × 10³/µL, raised ALT and AST, and a raised LDH. Which condition fits best?

  1. AAcute cholecystitis
  2. BGestational diabetes
  3. CHELLP syndrome
  4. DPhysiologic anemia of pregnancy

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Persekitaran lembap menyokong penyembuhan yang lebih pantas

Mengapa ini jawapannya

Penyembuhan luka lembap membantu sel epitelium berhijrah dan mengurangkan pembentukan kerak serta sakit. Pembalut masih patut mengurus eksudat berlebihan untuk melindungi kulit sekeliling.

Jawapan

B · Persekitaran lembap menyokong penyembuhan yang lebih pantas
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia

Mengapa ini jawapannya

SBAR is Situation (why you are calling), Background (relevant history), Assessment (your findings) and Recommendation (what you need). Clear structure speeds up the response.

Jawapan

C · The patient has COPD and was admitted two days ago with pneumonia
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Potassium, because both drugs can raise it

Mengapa ini jawapannya

Spironolactone and ACE inhibitors both reduce potassium excretion, so the combination can cause dangerous hyperkalaemia. Potassium and renal function should be checked regularly.

Jawapan

C · Potassium, because both drugs can raise it
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Ascending cholangitis

Mengapa ini jawapannya

Fever, jaundice and right upper quadrant pain (Charcot's triad) suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs antibiotics and biliary drainage.

Jawapan

B · Ascending cholangitis
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 20 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|32 − 40| = 8 mmHg → 0.8 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 5·0.8 = 20 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 20 mmol/L
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis respiratori tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·17 + 8 = 33.5 → 31.5–35.5 mmHg

Bandingkan

terukur: 44 mmHg → asidosis respiratori tambahan

Jawapan

asidosis respiratori tambahan
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.8 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Jawapan

NEWS2 = 2
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 0 → 0
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Tafsiran

0 → rendah

Jawapan

rendah

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: ΔP = 66 g/hari

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Protein yang diperlukan

1.3·84 = 109.2 g/hari

Protein daripada suapan

45·24 = 1080 mL = 1.08 L
1.08·40 = 43.2 g/hari

Kekurangan

ΔP = 109.2 − 43.2 = 66 g/hari

Jawapan

ΔP = 66 g/hari
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 180

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 15·2000/100 = 300 g
asid amino: 3.5·2000/100 = 70 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 300·3.4 = 1020 kcal
asid amino: 70·4 = 280 kcal
lipid: 500·2 = 1000 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 1020 + 1000 = 2020 kcal
N = 70/6.25 = 11.2 g

Nisbah

NPC : N = 2020/11.2 = 180.4 ≈ 180 : 1

Jawapan

NPC : N = 180

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: aritmia sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 6 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 60 seminit.
2. Rentak: tidak teratur, R–R dari 0.78 hingga 1.08 s, memanjang dan memendek secara beransur-ansur.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.16 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

aritmia sinus

Jawapan

aritmia sinus
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: ΔPR = 0.12 s

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Tandakan gelombang P satu demi satu

P–P = 0.88 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 3 tidak dikonduksikan

PR dalam setiap kumpulan

PR₁ = 0.20 s, PR₂ = 0.32 s

Jawapan

ΔPR = 0.12 s

Langkah PR yang terbesar berlaku antara denyutan pertama dan kedua dalam satu kumpulan; langkah seterusnya lebih kecil, itulah sebabnya sela R–R memendek sebelum jeda.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse

Mengapa ini jawapannya

An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.

Jawapan

D · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Wash the area with soap and water

Mengapa ini jawapannya

The wound is washed with soap and water at once. The nurse then reports the injury immediately so the source patient can be tested and post-exposure treatment considered.

Jawapan

C · Wash the area with soap and water
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Mengapa ini jawapannya

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Jawapan

A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Failure mode and effects analysis (FMEA)

Mengapa ini jawapannya

FMEA is a proactive method that looks at each step of a process, asks how it could fail and what the effect would be, and changes the process in advance. Root cause analysis is used after an event has happened.

Jawapan

B · Failure mode and effects analysis (FMEA)
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · The dye can interfere with dipstick color readings

Mengapa ini jawapannya

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.Disemak dengan: Urine - abnormal color · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · The dye can interfere with dipstick color readings
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · HELLP syndrome

Mengapa ini jawapannya

HELLP stands for Hemolysis (raised LDH, falling hemoglobin), Elevated Liver enzymes and Low Platelets. It is a severe form of preeclampsia that can cause liver rupture and bleeding, and it usually requires delivery.Disemak dengan: HELLP syndrome · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · HELLP syndrome

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals