Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Pesakit diabetes yang sedar mempunyai glukosa darah rendah dan boleh menelan dengan selamat. Apakah langkah pertama?

  1. ABeri karbohidrat bertindak pantas melalui mulut dan semak semula glukosa
  2. BJangan beri apa-apa sehingga doktor tiba
  3. CBeri hidangan besar serta-merta dan semak semula glukosa pagi esok
  4. DBeri dos insulin seterusnya
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with suspected pulmonary tuberculosis has to go to the X-ray department. What is correct?

  1. AThe patient wears a surgical mask during transport
  2. BThe patient cannot leave the room under any circumstances
  3. CNo precautions are needed outside the ward
  4. DThe patient wears a respirator and staff wear nothing
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Which statement about storing insulin is correct?

  1. AUnopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen
  2. BInsulin should be kept in direct sunlight
  3. CAll insulin should be stored in the freezer to keep it fresh
  4. DInsulin never expires once opened
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with poorly controlled hyperthyroidism develops a high fever, very fast heart rate, agitation and vomiting during an infection. What is likely?

  1. AHypoglycaemia
  2. BMyxoedema coma
  3. CAddisonian crisis
  4. DThyroid storm
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 149 mmol/L, glukosa 27.1 mmol/L dan urea 14.7 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 149 mmol/Lglukosa 27.1 mmol/Lurea 14.7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.30PaCO₂mmHg354575HCO₃⁻mmol/L222636akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.30, PaCO₂ 75 mmHg (10.0 kPa), HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.30PaCO₂ 75 mmHg (10.0 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
7.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 38/min, sedar, suhu 37.5 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 18SpO₂ 96%udaraSBP 106HR 38AT 37.5 °C
NEWS2 =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 86% bernafas udara bilik, tekanan darah 102/62 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 39.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 86%udaraSBP 102HR 82AT 39.0 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
160 cmwanitaIBW = ? kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan formula Devine untuk mencari berat badan ideal IBW bagi seorang wanita yang setinggi 160 cm (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

160 cmwanita1 in = 2.54 cm
IBW = kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 25%1200 mLasid amino 3.5%1200 mLlipid 10%250 mL · 1.1 kcal/mLN = protein/6.25NPC : N = ? : 1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1200 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 25% dekstrosa dan 3.5% asid amino, ditambah 250 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari nisbah kilokalori bukan protein kepada nitrogen NPC : N (nombor x dalam x : 1). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1200 mLdekstrosa 25%asid amino 3.5%lipid 250 mL · 1.1 kcal/mL
NPC : N =
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus normaltakikardia sinusflutter atrium, konduksi 4:1flutter atrium, konduksi 3:1

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus normal
  2. 2takikardia sinus
  3. 3flutter atrium, konduksi 4:1
  4. 4flutter atrium, konduksi 3:1
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah pertamablok AV darjah kedua jenis IIblok AV darjah ketiga (lengkap)blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)

Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah pertama
  2. 2blok AV darjah kedua jenis II
  3. 3blok AV darjah ketiga (lengkap)
  4. 4blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Using the Emergency Severity Index, which level fits a 70-year-old with chest pressure that suggests a heart attack, but normal vital signs?

  1. ALevel 5
  2. BLevel 2
  3. CLevel 4
  4. DLevel 1
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A severely malnourished patient started nutrition two days ago and now has weakness and confusion. Which laboratory result should the nurse check first?

  1. AThyroid hormone
  2. BSerum phosphate
  3. CSerum cholesterol
  4. DSerum amylase
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang jururawat sedang menyediakan ubat untuk dua pesakit. Apakah pendekatan yang paling selamat?

  1. AMenyediakan ubat kedua-dua pesakit bersama-sama untuk menjimatkan masa
  2. BMeletakkan ubat kedua-dua pesakit dalam satu cawan dan mengasingkannya di sisi katil
  3. CMeminta seorang pesakit menyerahkan ubat itu kepada pesakit yang lain
  4. DMenyediakan dan memberikan ubat untuk seorang pesakit pada satu masa
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I had grab bars put in next to the toilet.”
  2. B“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
  3. C“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  4. D“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
  2. BGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
  3. CGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
  4. DGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with jaundice and nausea has a positive IgM antibody to hepatitis A virus (IgM anti-HAV). What does this show?

  1. AChronic hepatitis A lasting many years
  2. BA current or recent hepatitis A infection
  3. CImmunity from hepatitis A vaccine long ago
  4. DPast hepatitis B infection that has cleared

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Beri karbohidrat bertindak pantas melalui mulut dan semak semula glukosa

Mengapa ini jawapannya

Pesakit sedar yang boleh menelan diberi glukosa bertindak pantas, seperti tablet glukosa atau jus, dan paras disemak semula selepas seketika. Karbohidrat bertindak lebih lama menyusul apabila ia telah naik.

Jawapan

A · Beri karbohidrat bertindak pantas melalui mulut dan semak semula glukosa
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · The patient wears a surgical mask during transport

Mengapa ini jawapannya

When an airborne-precaution patient must leave the room, they wear a surgical mask to contain respiratory secretions. Staff in close contact still wear respirators as per policy, and the receiving department is informed.

Jawapan

A · The patient wears a surgical mask during transport
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Unopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen

Mengapa ini jawapannya

Unopened insulin is refrigerated; in-use pens or vials are usually kept at room temperature for a limited time stated by the manufacturer. Frozen or overheated insulin must be discarded.

Jawapan

A · Unopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Thyroid storm

Mengapa ini jawapannya

Thyroid storm is a life-threatening worsening of hyperthyroidism, often triggered by infection or surgery. It needs urgent treatment with cooling, beta-blockade and antithyroid drugs.

Jawapan

D · Thyroid storm
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 340 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·149 + 27.1 + 14.7 = 339.8 ≈ 340 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 340 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: kronik

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·3.5 = 27.5 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·3.5 = 36.25 mmol/L

Bandingkan

terukur: 36 mmol/L → kronik

Jawapan

kronik
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 4

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 106 mmHg → 1
HR 38/min → 3
sedar (A) → 0
T 37.5 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 1 + 3 + 0 + 0 = 4

Jawapan

NEWS2 = 4
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 86% → 3
bernafas udara → 0
SBP 102 mmHg → 1
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 39.0 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 1 + 0 + 0 + 1 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: IBW = 52.4 kg

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Ketinggian dalam inci

160 cm/2.54 = 62.99 in

Berat badan unggul (Devine)

IBW = 45.5 + 2.3·(62.99 − 60) = 52.38 ≈ 52.4 kg

Jawapan

IBW = 52.4 kg
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC : N = 193

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 25·1200/100 = 300 g
asid amino: 3.5·1200/100 = 42 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 300·3.4 = 1020 kcal
asid amino: 42·4 = 168 kcal
lipid: 250·1.1 = 275 kcal

Kcal bukan protein dan nitrogen

NPC = 1020 + 275 = 1295 kcal
N = 42/6.25 = 6.72 g

Nisbah

NPC : N = 1295/6.72 = 192.7 ≈ 193 : 1

Jawapan

NPC : N = 193

Nisbah kira-kira 150 : 1 adalah lazim untuk pesakit yang stabil; nisbah yang lebih rendah memberikan protein yang secara relatif lebih banyak.

11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: flutter atrium, konduksi 4:1

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 20 petak kecil, 1500 ÷ 20 ≈ 75 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.80 s.
3. Gelombang P: tiada; gelombang flutter bergigi gergaji yang teratur setiap 0.20 s (300 seminit), 4 bagi setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

flutter atrium, konduksi 4:1

Jawapan

flutter atrium, konduksi 4:1
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 41 petak kecil, 1500 ÷ 41 ≈ 37 seminit.
2. Rentak: R–R teratur (1.64 s) dan P–P teratur (0.72 s), tetapi kedua-duanya bebas antara satu sama lain.
3. Gelombang P: tegak dan teratur pada 83 seminit, tetapi tidak berkaitan dengan kompleks QRS; ada yang tersembunyi dalam QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: berbeza dari denyutan ke denyutan; tiada hubungan tetap.
5. QRS: 0.16 s, lebar (0.12 s atau lebih).

Tafsiran

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Jawapan

blok AV darjah ketiga (lengkap)

Blok jenis II dan darjah ketiga ialah blok yang boleh tiba-tiba berkembang, maka buku teks meletakkannya lebih serius daripada jenis I.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Level 2

Mengapa ini jawapannya

Possible acute coronary syndrome is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2 and should be seen very soon. Level 1 is kept for patients who need an immediate life-saving intervention.

Jawapan

B · Level 2
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Serum phosphate

Mengapa ini jawapannya

In refeeding syndrome, a sudden change to carbohydrate metabolism moves phosphate, potassium and magnesium into cells. Low phosphate can cause weakness, confusion, heart failure and breathing problems.

Jawapan

B · Serum phosphate
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menyediakan dan memberikan ubat untuk seorang pesakit pada satu masa

Mengapa ini jawapannya

Menyediakan, menyemak dan memberikan ubat untuk seorang pesakit pada satu masa, di sisi katil, mengurangkan kesilapan pesakit yang salah. Mencampurkan ubat menjadikan kesilapan lebih mudah berlaku.

Jawapan

D · Menyediakan dan memberikan ubat untuk seorang pesakit pada satu masa
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Mengapa ini jawapannya

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Jawapan

D · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Mengapa ini jawapannya

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Disemak dengan: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · A current or recent hepatitis A infection

Mengapa ini jawapannya

IgM antibodies appear early, so IgM anti-HAV indicates acute hepatitis A. IgG anti-HAV alone shows past infection or vaccination and lifelong immunity. Hepatitis A does not become chronic and spreads by the fecal-oral route, so hand hygiene is essential.Disemak dengan: Hepatitis A · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · A current or recent hepatitis A infection

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals