Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 145/69 mmHg. Cari tekanan arteri purata MAP = (SBP + 2·DBP)/3, kepada mmHg bulat yang terdekat.
Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 94/53 mmHg. Cari tekanan nadi PP.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 28/min, SpO₂ 99% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 38.0 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 88% bernafas udara bilik, tekanan darah 106/64 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 37.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
- 1rendah
- 2rendah–sederhana
- 3sederhana
- 4tinggi
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 90% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 35.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
- 1rendah
- 2rendah–sederhana
- 3sederhana
- 4tinggi
Kunci jawapan
- 1. MAP = 94 mmHg
- 2. PP = 41 mmHg
- 3. NEWS2 = 5
- 4. MFS = 90
- 5. rendah–sederhana
- 6. rendah–sederhana
Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.