Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
10866SBPDBPmmHgMAP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 108/66 mmHg. Cari tekanan arteri purata MAP = (SBP + 2·DBP)/3, kepada mmHg bulat yang terdekat.

SBP 108 mmHgDBP 66 mmHg
MAP = mmHg
2.Mudah
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
3.Sederhana
E3 / 4+V3 / 5+M? / 6GCS 10?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu carta latihan merekodkan GCS 10, dengan E3 dan V3. Apakah skor motor M yang direkodkan, dan respons yang manakah yang dihuraikannya? Berikan nombornya.

GCS 10E3V3
M =
4.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 89% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 70/min, tidak bertindak balas, suhu 37.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 89%O₂SBP 112HR 70UT 37.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. MAP = 80 mmHg
  2. 2. GCS = 9
  3. 3. M = 4
  4. 4. MFS = 15
  5. 5. tinggi
  6. 6. risiko tinggi

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.