Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
12868SBPDBPmmHgPP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 128/68 mmHg. Cari tekanan nadi PP.

SBP 128 mmHgDBP 68 mmHg
PP = mmHg
2.Mudah
11472SBPDBPmmHgMAP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 114/72 mmHg. Cari tekanan arteri purata MAP = (SBP + 2·DBP)/3, kepada mmHg bulat yang terdekat.

SBP 114 mmHgDBP 72 mmHg
MAP = mmHg
3.Sederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 94% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 37.3 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 18SpO₂ 94%O₂SBP 136HR 64AT 37.3 °C
NEWS2 =
4.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
5.Sukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 77 kg dan setinggi 182 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

77 kg182 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III
6.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 222/134 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 36.3 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 97%udaraSBP 222HR 58AT 36.3 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. PP = 60 mmHg
  2. 2. MAP = 86 mmHg
  3. 3. NEWS2 = 3
  4. 4. MFS = 90
  5. 5. berat badan sihat
  6. 6. rendah–sederhana

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.