Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
14284SBPDBPmmHgPP = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Tekanan darah seorang pesakit ialah 142/84 mmHg. Cari tekanan nadi PP.

SBP 142 mmHgDBP 84 mmHg
PP = mmHg
2.Mudah
119 kg154 cmBMI = kg/m²BMI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 119 kg dan setinggi 154 cm. Cari indeks jisim badan BMI = berat (kg)/ketinggian (m)². Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

119 kg154 cm
BMI = kg/m²
3.Sederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
4.Sederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
5.Sukar
115?SBPDBPmmHgMAP = 65

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 65 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 115 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 115 mmHg
DBP = mmHg
6.Sukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

Kunci jawapan

  1. 1. PP = 58 mmHg
  2. 2. BMI = 50.2 kg/m²
  3. 3. B = 12
  4. 4. MFS = 65
  5. 5. DBP = 40 mmHg
  6. 6. risiko ringan

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.