Lembaran kerja Skor penilaian klinikal dengan jawapan

Lembaran kerja Skor penilaian klinikal percuma untuk dicetak: 6 soalan dari mudah hingga tahap peperiksaan, dengan skema jawapan. Cetak atau simpan sebagai PDF.

Untuk pensyarah dan guru: percuma untuk dicetak, disalin dan digunakan di dalam kelas. Setiap lembaran kerja baharu mempunyai nilai baharu dan skema jawapannya sendiri. Pautan ke ExamProblems di halaman kursus anda amat dihargai.

Nama: ____________________   Tarikh: ____________

1.Mudah
E? / 4+V? / 5+M? / 6GCS?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Cari jumlah Skala Koma Glasgow GCS = E + V + M.

E 1–4V 1–5M 1–6
GCS =
2.Mudah
A? / 2+P? / 2+G? / 2+A? / 2+R? / 2Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 125/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Apakah skor APGAR?

1 minHR 125/min
APGAR =
3.Sederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata secara spontan, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
4.Sederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang dan menunjukkan respons motor terbaik: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
5.Sukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 10/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 78/46 mmHg, nadi 92/min, sedar, suhu 37.6 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 10SpO₂ 98%udaraSBP 78HR 92AT 37.6 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
6.Sukar
119?SBPDBPmmHgMAP = 65

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pasukan menyasarkan tekanan arteri purata sekurang-kurangnya 65 mmHg. Tekanan sistolik pesakit ialah 119 mmHg. Dengan menggunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, apakah tekanan diastolik terendah DBP yang masih memberikan MAP 65 mmHg?

MAP 65 mmHgSBP 119 mmHg
DBP = mmHg

Kunci jawapan

  1. 1. GCS = 10
  2. 2. APGAR = 10
  3. 3. sederhana
  4. 4. teruk
  5. 5. sederhana
  6. 6. DBP = 38 mmHg

Penyelesaian langkah demi langkah yang lengkap: berlatih topik ini di examproblems.com.